Saç Dökülmesi, Yıpranmış, Kırılmış Saçlar sağlıklı saçlar için her bilenden bir ipucu!

Yıpranmış Kırılmış Saçlar, Saç Dökülmesi ve Çözümleri
 
Son düzenleme:
bu arada kuaförlerin saçları uçlarından sık sık kesitirin ki nefes alsın olayı tam bir yalan bence.
sık sık kestirin ki her ay 1 cm alalım ki para kazanalım demek gibi bişey. benim düşünceme ve deneyimlerime göre saçın uzunluğu ne kadar olursa olsun 1-2 ayda bir 1 cm kadar yıpranma oluyor uçlarda. onu kestirmek bakımlı gösteriyor saçı. bir de o kırıklar karışıklık yaratıp saçlarınızı taramaya çalışırken kökünden kopmasına sebep oluyor. ben kendim kesiyorum uçlarından
 

Benim saçlarmıda kalın telli çok gürken açıcıylamafedildi bakım yapmaya başladım dipten uca tabiki ölü nasıl canlandıracam şaşırdım kaldım yapsı çok kuvvetliydi ama artık değil inceldi azaldı kopuk kısa saçlar dou
 
"Her beş kadından birinde ani saç dökülmesi görülür. Peki, saç dökülmesinin en önemli nedenlerini ve bunları nasıl engelleyebileceğinizi biliyor musunuz? Bilimadamları, her 5 kadından birinin saç dökülmesi sorunuyla karşı karşıya kaldığını ve böylelikle bunun sadece bir erkek sorunu olmadığını belirlediklerini söylüyorlar. Kadınların erkeklerden farkı ise; saç dökülmesi nedeninin saptandıktan sonra engellenebilir olması…
İşte size 10 neden ve 10 çözüm…
Erkeklik hormonları : Kadınlarda saç dökülmesinin en önemli nedeni; erkek cinsellik hormonlarıdır. Saçın gelişmesini sağlayan hücreler androjen hormonuna karşı hassasiyet göstererek aniden işlevlerini kaybetmeye başlarlar. Androjen hormonundan kaynaklanan saç dökülmesi kalıtsaldır. İyi haber; hormon terapisi saç dökülmesini durdurabilir. Antiandrojen ve östrojen içeren doğum kontrol hapları ile doktor kontrolünde tedavi sağlanabilir.

Doğum : Gebelik sırasında birçok kadının saçları gürleşir ve güzelleşir. Bunun nedeni; vücudun östrojen hormonunu daha fazla salgılamasıdır. Doğumdan sonra östrojen hormonunun miktarı azaldığından saçlar da dökülmeye başlar. Endişelenmenize gerek yok; çünkü bu saçlar östrojenin gebelik sırasında koruduğu saçlardır.

Tiroid bezi bozuklukları : Tiroid bezinin az ya da aşırı çalışması saç dökülmesine yol açan önemli bir faktördür. Yorgunluk ya da asabiyet, hiçbir neden yokken kilo alıp verme, ateş basması ya da üşüme tiroid bezi bozukluğunun belirtilendendir. Bu durumda doktor kontrolünde hormon ya da iyot tabletleri kullanarak sorununuzdan kurtulabilirsiniz.

Vitamin ve mineral eksikliği : Bilinçsiz beslenme ve diyetler saçı olumsuz etkiler. Vitamin. mineral ve protein eksikliği saçı cansızlaştırarak dökülmesine yol açar. Sağlıklı saçlar için B6, B12, C, E ve biyotin vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, kalyum, çinko, bakır ve demir gibi amnioasitler de çok önemlidir. Eğer bu maddeler sağlıklı bir beslenme ile elde edilemiyorsa tabletlerden yararlanabilirsiniz.

Kepek : Sağlıksız bir saç derisi, saç köklerini besleyen maddelerin köklere ulaşmasını engeller. Bu da saçların dökülmesine neden olur. Saç dökülmesini engellemek için kepeğe karşı etkili bir şampuanın düzenli olarak kullanılması gerekir.

İlaçlar : Bazı tıbbi maddeler saçların dökülmesine yol açabilir. Kanser tedavisinde uygulanan kemoterapi, hipertansiyon ilaçları ve kolesterol düşürücü ilaçlar saçın gelişimini engelleyebilir. Bu durumda doktorla görüşülerek mümkünse ilaçların değiştirilmesi istenebilir.

Amalgam : Hemen her ağır metal gibi, diş dolgusunda kullanılan amalgamdaki civa da saç dökülmesine neden olabilir. Böyle bir saç dökülmesinin söz konusu olup olmadığı saç minerali analiziyle anlaşılabilir. Bu metalin vücuttan uzaklaştırılmasıyla birlikte saç dökülmesi durur.

Stres : Stres ve diğer psikolojik sorunlar vücut işlevlerini sekteye uğratırlar. Bu durum saçlara da yansır; saçlar daha hızlı dökülmeye ve daha yavaş uzamaya başlar. Bu durumda tek çözüm yolu vardır; stresten uzak durmak.

Mevsim değişikliği : Bazı kişilerde ilkbahar ve sonbaharda normalden daha fazla saç dökülmesi görülür. Ancak bu endişe edilecek bir durum değildir. Saçlar bir süre sonra kendilerini toparlarlar.

Bağışıklık sisteminde sorun: Saçların aniden tutam tutam dökülmesi ve saç derisinde açıklıkların oluşması saçkıranın belirtileridir. Uzmanlar bu durumu şöyle açıklarlar: ‘Saç kökleri vücut tarafından adeta yabancı bir madde gibi zarar görürüler.'' Saçlar genellikle kendiliğinden eski haline dönerler, bazen bu onarım için aylar gerekebilir. çinko tabletleri tedaviyi kolaylaştırabilir. "
 
benm de bir ara acayip dökülüyordu arkadaslar.şimdi durdurabildm nihayet ama tamamen değil tabii. yaptıgım 3 günde bir çinko hapı ve b vitamini hapı almak ve hergece sarımsak yutmak. bir deneyn bakalım sizde.inş yararı olur
 
"İnsan saçı inanılmazdır, kişinin görünümüne ve kişiliğine çok şey katar. İnsanlar farklı saçlara sahiptir - canlı, zayıf, normal, ince, kalın, kıvırcık, dalgalı ya da düz. Bu kalıtıma ve saç ın beslenmesine bağlıdır. Saçın bir parçası derinin altındadır. Bu torbaya benzeyen bir yapıdır ve folikül olarak adlandırılır.
Saçın dibi kök (soğan) olarak adlandırılır ve saçın canlı olan kısmıdır. Dermisin, derinin altındadır. Kökteki hücreler bölünerek hızla çoğalır ve bu da saçın uzaması na neden olur. Her saç teli uzar, ardından bir süre yavaşlar, ardından dökülür ve yeni saç çıkar. Her kök kendi zaman sürecini tamamlar. Kafanızdaki saçın yüzde doksanı bir kez uzar. Bir saç kılının ömrü iki ile altı yıl arasındadır. En uzun saç en uzun uzama dönemine sahip olandır.
Her saç tek bir kıl gibi görünür, oysa üç farklı katmandan oluşur: Dış katman (kütikül), orta katman (korteks) ve çekirdek.
Diyagram bir saç kılının katmanlarını gösterir:

Dış Katman (Kütikül) - En üstteki katmandır.
- Dış koşullardan korunma sağlar.
- Birbirini saran ince şeffaf bir bölüme sahiptir ve saç a parlaklık verir.
- Bu katman kaybolursa saç doğal görünümünü kaybeder, donuk ve sert bir görünüm alır.
- Kütikül tabakası kırılır ve yerinden çıkarsa saç uçlarında kırıklar oluşur.
- Kötü bakım ve saçlarda uygun olmayan kimyasalların kullanımı, saçın kütikül katmanına zarar verir.

Korteks - Bu ortadaki katmandır.
- Yumuşak keratinden oluşur.
- Önemli bir işleve sahip değildir.

Medulla - En içteki tabakadır.
- Yumuşak keratinden oluşur.
- Önemli bir işlevi yoktur.

Saç her ay ortalama 2,5 santimetre uzar. saçın uzaması devirler halindedir. Her devirde folikül bir uzama ve dinlenme dönemi yaşar. Dinlenme sürecinde saçın uzaması durur. Buna klüp saç denir. Klüp saç bir sonraki uzama dönemine kadar dinlenme sürecinde kalır. Uzama döneminde yeni bir saç gelir ve saçı folikülden dışarı atarsa saç dökülür. saçın uzunluğu folikülün uzama dönemin uzunluğuna bağlıdır.Kafa derisindeki foliküller iki ile altı arasında aktiftir.
Kadınlar saç uzamasının en aktif olduğu dönem 15 ile 40 yaş arasında, en yoğun östrojen salgılandığı dönemdir. Saç uzamayı hiç bir zaman durdurmaz - uzama hızı biyolojik ve çevresel koşullara göre değişir. Saçın uzamasını etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar yaş, beslenme, genel sağlık durumu ve hava durumundaki değişikliklerdir.
Örneğin; saç çocuklarda yetişkinlerden daha hızlı uzar ; yazın saç ın uzaması , kışa göre daha hızlıdır.

Saç ı ya da kılları kesmenin, traş etmenin daha sonraki uzaması üzerinde bir etkisi yoktur."
 

Katiliyorum. Neredeyse bir bucuk senedir kuaföre ugramiyorum. Boyami, kahkülümü, kesimimi her seyi kendim yapiyorum. Artik kuaförlere özellikle sac kesimi konusunda güvenemez oldum. Kuaförlerden istedigim sonucu alip mutlu ciktigimi hatirlamam.

Bir sey merak ediyorum. Eskiden saclarimi sIk düzlestirirdim. Kuaföre gittigimde, kuaför sürekli "sacini bir daha düzlestirme, gel fön cektir, fön düzlestiriciden daha az zararli" falan derdi. Tamam der gecistirirdim. Ama sacimi fönlerken sac diplerim feci yanardi, fönden sonra yikadigimda bir kac gün boyunca saclarimi toparlayamazdim, kötü olurdu baya. Halbuki ben düzlestirirken aleti saclarimin diplerine degirmiyorum ve saclarim o kadar zarar görmüyor.
Sizce hangisi daha zararli? Sizin sacinizi hangisi daha cok yipratiyor? :44:
 

açıkça benim ne olduysa bilinçsiz şampuan değişiminden oldu bide saçalrıma düzleştirici yapncan ormal olan saçlarm yağlı oldu
 

1.si ne bende katılıyorum ama krık aldırınca daha güzel görünüyor saç
2 ise herkezde doğru değil dermatoloğum yağlı saçta en az 2 yıkama gerekir 1.de yağları uzaklaştırma 2.de temizleme ama normal yada kuru ise saç dipleri bencede 1 yeterli
 
"Çevremizi ve vücudumuzu saran kötü enerjiler saçlarımızı da kötü etkiler. Saç ve cilt sağlığımızın gene vücut sağlığımızla doğru orantıda olduğunu unutmayalım.

Son yıllarda yaygınlaşan organik saç tasarım ve güzellik ekipleri son derece profesyonelce ve sağlık ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kuralları ile sağlık sevdalılarının aklını çelmeyi başardılar. Uyumlu, estetik, güvenli ve en önemlisi sağlıklı saçlar için en az kimyasalı tercih ediyorlar.

Organik saç tasarımı organik ve yerel ürünleri ile tam bir çevre dostudur. Bu ürünlerin sülfatlar, parabenler, petrokimya, fitalatlar, GDO’lar veya diğer toksik maddeler izin vermez.

Organik renk sistemlerinde amonyak ve rezorsinol içerebilir. Bunlar güzel, ışıltırlı ve doğal saç renkleri için harika paletler çıkartırlar.Tiyoglikolat-peroksit içermeyen ve amonyaksız olan saç derisi bakım kürleri ise Hawaiin Kukui fındık lipitleri içerirken saçı korur ve besler.


Organik saç tasarımı ürünleri hem çevre dostu hem de geri dönüşüme uygun ambalaj ve paket konusunda da yardımcı. Güzel etiketlenmiş ve iyi pazarlanmış saç bakım ürünlerinde aklıca gizlenmiş çok fazla zehirli kimyasallar var. FDA güzellik sektöründe toksik kimyasallar için ise bir düzenleme yok. Bu nedenle organik ürünler kullanmaya yaşamın her alanında özen göstermek gerek."
 
Çakmaktaş..Mesaj sayım yetersiz olduğu için özel mesaj gönderemiyorum:)Çok teşekkür ederim,iyiyim.İnanın çok sevindim,geçer mutlaka.Sağlık çok önemli evet,önemli olan kaybetmeden değerini anlayabilmek.Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı günler dilerim,tekrar geçmiş olsun...
 
Tüm sayfaları sabır göstererek büyük bir zevkle okudum zaten KK nın en sevdiğim yanı bu, her kafadan bir ses çıkıyor..
ben de sağlıklı saçlara sahip biri olarak şunu söylemek isterim, pek çok noktaya katılıyorum, Saç uçlarından 1 cm her 8 haftada bir kestirdikçe saç daha hızlı ve sağlıklı uzar, kuaförler de zaten sık sık kestirilmesinden yanalar, 3-4 ay hiç makas vurulmayan saç kırılmaya mahkum çünkü kuruturkenki ısı, şampuanların etkisi ile kendi yağından arınan saçın zayıflaması, toka ile toplanması yıpranması... vb vb..iyice zayıflıyor saçlar 8 haftadan sonra.

o sebeple kestirmek iyidir, saç kendini bulur, güleşir de dökülmesi de yavaşlar,zayıf teller toparlanır..

Saç kremi filan bilmiyorum, kullanmamaya çalışıyorum çnkü net bir bilgim yok, yavaş yavaş çekiştirmeden açmaya çalışıyorum her yıkadığımda ama çok yararlı olduğunu sanmam sadece saç açmada yararlıdır belki .. bişey demiyim şimdi.

pırıl pırıl olsun isterseniz, son durulamaya yakın bir kapta suyunuza bir çeyrek çay bardağı sirke koyun,yavaş yavaş yedirerek dökün başınızdan aşağı,eğilin bu arada her tarafınıza sirke gelmesin.. 5 dak. beklesin ne kepek ne kaşıntı ne de başka bir şey kalmaz, hem de ışıl ışıl pırıl pırıl olur saçlarınız..




p.s. 5 dak. dan sonra iyice su tutun sirke kokmamak için :)
 
bende her durulama suyuna son olarak elma sirkesi koyuyorum ve baştan aşağı döküyorum hatta sonrasında durulamıyorum çünkü cildede faydası var ve çok şükür kuruduktan sonra saçımda zerre sirke kokusuda kalmıyor..saça iyi geldiği kesin şampuanın verdiği zararı yok ediyor ve saç derisini tamamen arındırdığı için nefes almasını sağlıyor..
 
Allah allah, durulamadığın halde kokmuyorsun ha?

şaşırdım bak şimdi buna, ben de elma sirkesi kullanıyorum ama 3-5 dak su ile iyice durulamazsam şayet , inanılmaz sirke kokuyorum sonrasında. nasıl kokmazsın sen ya :))) walla çok şaşırdım bizim sirkelerde mi bi tuhaflık var acep
 

ciddiyim kokmuyor , evden çıkmadan parfüm sıkarken bir kezde saçıma fıslatıyorum tabi kuruttuktan sonra saçımı çok salık bırakmadan toplarsam açtığımda kokuyor hatta geçen saçımı boyatmaya gittiğimde saçım topluydu çocuk açtığında hemen söyledim sirkeli suyla duruladım kokabilir diye..neme lazım aklından başka bişi geçirmesin
 
sağlıklı saçlara sahip olmak istiyorsanız bana lütfen kulak verin...
o piyasadaki janjanlı rengarenk şampuanlara fazla inanmayın... bir avuç kimyasalı saçınıza boca etmekten başka birşey yapmıyorsunuz.... hepsi fasa-fiso....
sağlıklı saç için benim yaptıklarım ve saçın doğasına çok iyi gelen gerçekler
1) sarımsak ve soğanı hayatınızdan eksik etmeyin bir diş de olsa mutlaka yiyin...
2) saçı şu eskiden annanelerimizin kullandığı yeşil katkısız sabunlar varya zeytinyağlı onlarla masaj yapa yapa yıkayın yıkadıktan sonra bir miktar saç kremiyle destekleyebilirsiniz( çok bekletmeyinnn!!)
3) kesinlikle gerçek bir tahta ahşap tarakla tarayın saçlarınızı....
4) ve gece yatmadan önce parmak uçlarınızla masaj yaparak tarayın...( kan dolaşımı artan saç derisi)...
5) kokusundan rahatsız olmuyorsanız arada bir kına yakın saçlara... kına saç telini kaplayarak hem daha dolgunlaşmasını sağlıyor hemde kimyasal boya gibi saçın içine kadar girmiyor... eskiler boşa mı yapıyormuş??? :)
bunlar yaratılış olarak saçın istediği şeyler aslında... çok araştırdım.. çoooooooooook memnunum :) saçlarınızın dökülmesinin de ne kadar azaldığını göreceksiniz inşallah.... sevgiyle kalın :)
 

epeydir sağlıklı saçlarla ilgili konuları takip ediyorum ve aklıma yatan yöntemleri uyguluyorum,belli bir tecrübe birikimi oldu.
-sarımsağın saç köklerini beslediği doğru.ister yutun veya istersenizde ezip yağla karıştırıp saçınıza veya kaşınıza sürün(pis kokuyor ama kaşlarımın dökülen aralarını eski gür haline çevirdi )
-tahta tarak saçın daha az elektriklenmesini sağlıyor bende artık tahta tarak kullanıyorum.
-zeytinyağının sabununu denemedim ancak saf zeytinyağı bulabilirseniz saçınız temizken diplere iyice yedirmenizi tavsiye ederim,o şekilde en az yarım saat bekleyin,yıkayın.kökten beslenen sağlıklı saçlar için birebir.(tabii şöyle bir ayrıntı var; organik şampuan kullandığım ve saç kremi kullanmadığım için saçlarım kuru bu nedenle yağ bakımı uygulayabiliyorum rahatlıkla.ama eskiden normal bir şampuan kullanıyordum saçlarım yağlıydı birde üstüne yağ bakımı yapınca normalden fazla dökülüyordu.dikkat!)
-son olarak ne yaparsanız yapın benim gibi ince telli saçlara sahipseniz ve köpük sprey maşa fön gibi uygulamalardan vazgeçemiyorsanız bide 6-7 ayda bir azıcık kestirip uzatmaya çlışıyorsanız saç uçlarınızın sağlıklı olması hayalden başka bişe değil ama şükür ki sadece uçları.
 
sabun kullanmayın içinde tuz var
beslenmenize dikkat edin özellikle hazır gıdalardan boyalı şeylerden paketli şeylerden uzak durun koruyucular vücuda ve saça düşman
saçınıza zeytinyağı değil ayçiçek yağı sürün çok daha iyi yumuşatır
sls als mls gibi sülfat içeren şampuanlardan uzak durun
paraben ve formaldehitten uzak durun
dimethicone yani silikonlu saç kremleri şampuanlardan uzak durun
 
Ben saçlarıma bitkisel şampuan kullanıyorum fakat yıkayıp kuruduk dan sonra çok şert oluyor.
Acaba şampuanın içine yağ koysam işe yarar mı ???
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…