Nazocancığım, valla diyetisyeniniz söylemişse inanırım... Sağol...
bak ama yine de okuduğum kaynaklardan bir tanesini göndereyim...Kafa karıştırıyorlar baksana..
Bebekler için en önemli gıda şüphe yok ki anne sütüdür. Anne sütünün önemi ve halkın bu konuda bilinçlendirilmesi için özellikle halk sağlığı ebe ve hemşirelerine önemli görevler düşmektedir. Bebeklerin fiziksel ve beyinsel gelişimlerinin sağlıklı bir şekilde olması ve ek gıdalara geçişte sindirim sistemi bozukluklarının daha az görülmesi için doğru zamanda, ideal gıdalar seçilerek başlanmalıdır.
Ek gıdalara erken başlanırsa ishal ve alerjik hastalıklar görülebilir, anne sütü azalabilir. Zayıflık ve aşırı beslenme gibi sonuçlar görülebilir. Ek gıdalara geç başlanırsa büyüme geriliği, bağışıklıkta azalma, ishal vitamin eksikliği görülebilir.
ÖNEMLİ NOTLAR:
Bebeği katı gıdalara hazırlarken, son derece hijyenik koşullarda hazırlanmış olmasına dikkat edilmeli ve tuz, baharat, asit içerikli olmamalı aynı zamanda sindirimi kolay olmalıdır. (kuru olmamalı,yumuşak hazmedebilecek yapıda) Bal kesinlikle 12. aydan önce verilmemelidir. İnek sütü saf halde 12. aydan önce verilmemelidir. Bebeğin boğazına kaçabilecek gıdalar yiyebilecekleri tarzda verilmelidir ( ceviz, fıstık gibi). Bebek beslenmesinde persentil değerleri her ay izlenmeli ve bu izlemler doğrultusunda gıdalara dikkat edilmelidir. Bebeğe tanımadığı yiyecekler aynı zamanda verilmemelidir, ek gıdalara başlangıcın her gününde yeni birşey denemeli ve gözlemleri yapılmalıdır(ishal, kabızlık, alerji gibi) örneğin bebeğe ilk gün yoğurt verildiyse o gün başka yeni birşey verlmemeli ertesi gün bebekte değişiklik var mı gözlenmelidir. Ertesi gün sorun yoksa yoğurda ek olarak başka bir gıda verilmeli, bu şekilde bebeğin ek gıdalara geçişi sağlanmalı herhangi bir besine karşı alerjisi olup olmadığı anlaşılarak devam edilmelidir.
4-6 AYLARDA EK GIDALAR:
Bebek 4. ayına kadar muhakkak anne sütü almalıdır. Anne sütünün yetersizliği yada çeşitli nedenlerle anne sütü alınımının olmaması durumunda tercih edilmelidir. Bu dönemde bebeğin en rahat sindirebileceği gıdaları aşağıda belirteceğim.
*Ayına uygun adapte mamalar,
*Yoğurt; evde pastorize sütle bir öğünde bitirebileceği bir kapta mayalayarak hazırlamalıyız. Hazırladığımız yoğurt 24 saat sonra bebeğe verilmelidir.( mayaladıktan hemen sonra değil)
* Muhallebiler,(1 tatlı kaşığı pirinç unu, 1tatlı kaşığı soya unu,1tatlı kaşığı yulaf unu 1su bardağı süt,1 su bardağı suyla karıştırılarak pişirilir. Kaynadıktan sonra 2 tatlı kaşığı şeker eklenerek hazırlanır. Özellikle sık kabız olan bebeklerin sindirimini rahatlatır ve B vitaminlerinden zengin bir mamadır.)
* Sebze püreleri (1 orta boy patates, 1 orta boy havuç, 1 orta boy kabak soyulup, rendelenir. İçine 1 çorba kaşığı yıkanmış pirinç eklenir ve 1 su bardağı suda haşlanır. Hazırladığımız püre cam rendeyle yada tahta kaşıkla iyice ezilerek bebeğe verilir.)
*Meyve püreleri ( Elma yada armut püresi gibi)
6- 8 AYLARDA EK GIDALAR:
*Kahvaltı; yağsız, tuzsuz ve krema şeklinde beyaz peynir, bebek bisküvisi , çok iyi haşlanmış yumurtanın sarısı (yumurta önce 4′ te 1 oranında daha sonra yarım olacak şekilde, 8. ayda 4′te 3 şekliyle verilir. Alerjenik özelliğinden dolayı muhakkak çok iyi pişmelidir.)
* Sebzeleri püre halinden çorbaya dönüştürmeliyiz
* Sebze ve meyveleri çok iyi yıkayarak ve kaynar suda en az 5 dakika bekleterek, soyup bebeğe kendi kontrolümüz altında çubuk şeklinde doğrayarak çiğ olarak verebiliriz.
* Çok iyi haşlanmış tavuk eti,
* Balık eti, (Bebek tavuk ve balığı çiğnemekte zorlanıyor ise çorbalarının içine katabilirsiniz. Lif, lif dağılacaktır.)
8-9 AYLARDA EK GIDALAR:
Bu aylarda dişlerinin birçoğu çıkmaya başladığı için daha pütürlü gıdalar verilebilir. Makarna, Pilav kontrolünüz dahilinde verilebilir. Artık yumurtanın tamamını yiyebilir, Izgarada köfte, şeftali, kayısı gibi meyveler rahatça verilebilir. Kendi kendine yemeyi öğretebilirsiniz.
10-12 AYLARDA EK GIDALAR:
Tuz ve baharatlar konusunda dikkatli olunarak evde pişen herşeyi bebeğeverebilirsiniz. Soyulmuş domates,iyi pişmiş lahana ,ton balığı,çilek,portakal,ananas,piliç gibi yeni lezzetlerle tanışabilir.
BEBEK YEMEYİ REDDEDERSE:
Katı yiyeceklere başlandığında genellikle bebekler şu bilinen kuralı izler; şüphedeyse, yediklerini kusar. Katı yiyeceklere yeni başlayanlar doğal olarak yeni tadlara, niteliklere ve katı beslenmenin metoduna değişken bir tavır sergilerler. Bir hafta isterler, diğer bir hafta istemezler. Böyle bir durumda size aşağıdaki önerileri sunuyoruz :
*Kaşık olarak parmak ucunuzu kullanın
Bebekler kaşığa nazaran parmakları daha hoş karşılarlar. Bir parça pirinci ya da muz püresini parmaklarınıza koyun ve bunu oradan emmesine izin verin. Bu şekilde rahat yemeyi öğrendikten sonra, bir miktar yiyeceği dilinin ucuna yerleştirin böylece zamanla dilinin ucundaki yiyeceği
geriye doğru boğazına atarak yutmayı öğrenebilir. Bazen dilinin tam ortasına yiyeceği yerleştirmek bu prosedürü öğrenmesini teşvik etmeye yardımcı olur.
*Plastik kaşık deneyin
Metal kaşıklar soğuk hissi verir ve bebeğinizin öğünlerinde başka bir şeyin dikkatini çekmesini istemiyorsanız bu soğuk metal kaşıkları kulanmayın.
*Yemesi için zorlamayın
Bebeğinizi beslemenizdeki amaç, ona yeni tadlar, nitelikli gıdalar ve yeme metodlarını tanıtmaktır. Bu süreçte, bebeğiniz sık sık iki ileri bir geri şeklinde gelişme gösterecektir. Zaman zaman bebeğinizin katı yiyecekleri reddetmesi beklenen birşeydir. Bu olduğu zaman, bırakın ve başka bir gün deneyin. Bebeğiniz hazır olduğunda yiyecektir.