• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi sadece emziren kalmadı mı ?

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

ZeynOzlem

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
20 Kasım 2008
278
1
96
43
İstanbul
Kızlar hepiniz nerdeyse mamalar ek gıdalar listesine yazmışsınız tariflerinizi,çok merak ediyorum ya sadece anne sütüyle besleyeniniz kalmadı mı ???????????
 
ben bikaçgğndür sadece anne sütüyle besliyorum canım...ek gıdaya başlamıştım ama erken olduğunu düşünerek kestim..6 ayını doldursun başlıcam artık...
 
ben...... 6, ayda başlıyoruz.....geç değil 6, ay.. dr umuza '' ya geç olursa yemek seçerse '' dediğimde gülümsedi..en doğrusu sütün yetiyorsa anne sütü..........
 
süt varsa kesinlikle anne sütü. o kadar isterdim ki sadece emzirmeyi. 6. aya kadar başlamayın kızlar aman. ne kadar az görüyosunuz sütü olan anne çok daha kıymetli bence. bol bol olsun sütünüz inşallah
 
ben de yeni başladıma ama mecburiyetten çünkü çalışmaya başayana kadar öğünlerini oturtmam gerek yoksa başlamazdım drumda gönülsüz olarak başlattı ama öğün oluştaracak şekilde değil daha birkaç kaşık yiyor o kadar arkasından emiyor:)))
 
Son düzenleme:
bende sadece emziriyorum sütüm yettiği için doktorumuz gerek görmüyor ama ben gün içerisinde alışması açısından yoğurt(kendim mayalıyorum) meyve püresi veriyorum.ama bunlar tabiki öğün oluşturacak kadar değil
 
bende sadece emziriyorum,ama bugün yoğurt mayaladım evde(çok güzel tuttu şansından) ve akşam ilk defa yedirdim pekmez kattım içine biraz ,ufaktan başlıcam artık aralıklarla diyetisyenimiz 5buçuk aylık olduktan sonra başlamamızı önerdi ek gıdalara
 
7 gün sonra 6 aylık olucaz hala sadece emziriyorum sağlık ocağı yavaş yavaş meyve suyu ile başla dedi özel dr. kesinlikle daha başlama dedi ama ben çok azar tattırıyorum
 
ben doyması için vermiyorum,,,tatlara alışsın die,,,,
çok az meyve (elma armut sadece) can rendede dendeleyip accık verdim hep
sonra yoğurt kendim yapıp verdim hep tatlı kaşığı ile bile değil 2-3 ker sebze yaptım yine az az,,
yani ana öğünümüz hala sütüm,,,zaten ayın 1 inde 6aylık olcaz biz ,,,,başlarız artık bişilere ciddi ciddi
 
bende sadece emziriyorum çok şükürki işe başkladım korkuyordum aç kalırsa diye ama kalmıyor sabah 8:30 gibi emziriyorum öğlen 11:00 yada en geç 11:30 gibi emziriyorum ben gelene kadar acıkırsa yoğurt (kendim mayalıyorum) yada meyve püresi yada sebze yediriyor annem onuda fazla yemiyormuş.15:40 falan ben geliyorum zaten çok nadir 16:00 oluyor başkada bişey vermiyorum akşam biz yemek yerken heyecanlanınca biraz yoğurt veriyorum 2 3 kaşık hepsi o kadar.bişeyler vermeye 5 aylıkken başladık
 
mecbur deilseniz ve sutunuz yetmiosa baslayın ek gıdaya ltf....ben sadece anne sutu veriorum ..1 hafta sonra 6.aydan gun almaya baslıcaz..insallah sutum yeter ve ben 6 ..ay doldurana kadar emzircem...6 aydan sonra da alısır yeni tatlara arkadaslar..drlar sadece ve sadece sutu öneriolar
 
Ben emziremedim maalesef...ama aptamil veriyorum ve de henüz ek gıdalara başlamadım. Tadımlık parmak ucuyla veriyorum, zaten bizi yerken görüyor ve de çok merak ediyor, o zaman tatmasına izin veriyoruz. Ama sütün yerine karnını başka birşeyle kesinlikle doyurmuyorum.
Erken alıştırmak lazım sonra iştahsız olur lafı da çok komik geliyor bana sırnaşık şey
 
bende sadece emziriyorum,ama bugün yoğurt mayaladım evde(çok güzel tuttu şansından) ve akşam ilk defa yedirdim pekmez kattım içine biraz ,ufaktan başlıcam artık aralıklarla diyetisyenimiz 5buçuk aylık olduktan sonra başlamamızı önerdi ek gıdalara


Nazocan, birşey soracağım, mayaladığın gün mü yedirdim? Bir gün bekletin diyor da bazı yerlerde...Hmm.. doğrusu ne acaba?
 
dilekciğim bana diyetisyenimiz günlük 1 çay bardağı mayalayıp taze yedirmemi tavsiye etti hatta ben sabah mayalıyorum 4 saat bekliyorum üzerini açıp bir iki saatte kıpırdatmadan olduğu yerde soğutuyorum ve hazırlayıp oğluşuma ılık ılık yediriyorum,yani dolaba koymadan.aksini duymadım hiç bilmiyorum canım bekletme konusunda bir fikrim yok
 
ben sabah mayalıyorum 4 saat sonra açıyorum 1-2 saat bekletip hero babynin bisküvileri ile birlikte yediriyorum
 
bende sulandırıp biberona koyuyorum içineherob. ballı muzlu bis.koyup birazda keçiboynuzu pekmezi var ondan yiyo maşallah benimki kaşıkla yemeyi hiç sevmedi kaşıkla tükürüyo biberonlayiyo
 
benimki kaşıkla yemeyi seviyor biberonu bilmiyor daha ama kaşığıda kendisi tutmak istiyor,kaşığı zorla kapıyor elimden bide erkek gücü valla inatla bırakmıyor tabi sonuç olarak heryer savaş alanınna dönüyor:))
 
Nazocancığım, valla diyetisyeniniz söylemişse inanırım... Sağol...

bak ama yine de okuduğum kaynaklardan bir tanesini göndereyim...Kafa karıştırıyorlar baksana..



Bebekler için en önemli gıda şüphe yok ki anne sütüdür. Anne sütünün önemi ve halkın bu konuda bilinçlendirilmesi için özellikle halk sağlığı ebe ve hemşirelerine önemli görevler düşmektedir. Bebeklerin fiziksel ve beyinsel gelişimlerinin sağlıklı bir şekilde olması ve ek gıdalara geçişte sindirim sistemi bozukluklarının daha az görülmesi için doğru zamanda, ideal gıdalar seçilerek başlanmalıdır.
Ek gıdalara erken başlanırsa ishal ve alerjik hastalıklar görülebilir, anne sütü azalabilir. Zayıflık ve aşırı beslenme gibi sonuçlar görülebilir. Ek gıdalara geç başlanırsa büyüme geriliği, bağışıklıkta azalma, ishal vitamin eksikliği görülebilir.
ÖNEMLİ NOTLAR:
Bebeği katı gıdalara hazırlarken, son derece hijyenik koşullarda hazırlanmış olmasına dikkat edilmeli ve tuz, baharat, asit içerikli olmamalı aynı zamanda sindirimi kolay olmalıdır. (kuru olmamalı,yumuşak hazmedebilecek yapıda) Bal kesinlikle 12. aydan önce verilmemelidir. İnek sütü saf halde 12. aydan önce verilmemelidir. Bebeğin boğazına kaçabilecek gıdalar yiyebilecekleri tarzda verilmelidir ( ceviz, fıstık gibi). Bebek beslenmesinde persentil değerleri her ay izlenmeli ve bu izlemler doğrultusunda gıdalara dikkat edilmelidir. Bebeğe tanımadığı yiyecekler aynı zamanda verilmemelidir, ek gıdalara başlangıcın her gününde yeni birşey denemeli ve gözlemleri yapılmalıdır(ishal, kabızlık, alerji gibi) örneğin bebeğe ilk gün yoğurt verildiyse o gün başka yeni birşey verlmemeli ertesi gün bebekte değişiklik var mı gözlenmelidir. Ertesi gün sorun yoksa yoğurda ek olarak başka bir gıda verilmeli, bu şekilde bebeğin ek gıdalara geçişi sağlanmalı herhangi bir besine karşı alerjisi olup olmadığı anlaşılarak devam edilmelidir.
4-6 AYLARDA EK GIDALAR:
Bebek 4. ayına kadar muhakkak anne sütü almalıdır. Anne sütünün yetersizliği yada çeşitli nedenlerle anne sütü alınımının olmaması durumunda tercih edilmelidir. Bu dönemde bebeğin en rahat sindirebileceği gıdaları aşağıda belirteceğim.
*Ayına uygun adapte mamalar,
*Yoğurt; evde pastorize sütle bir öğünde bitirebileceği bir kapta mayalayarak hazırlamalıyız. Hazırladığımız yoğurt 24 saat sonra bebeğe verilmelidir.( mayaladıktan hemen sonra değil)
* Muhallebiler,(1 tatlı kaşığı pirinç unu, 1tatlı kaşığı soya unu,1tatlı kaşığı yulaf unu 1su bardağı süt,1 su bardağı suyla karıştırılarak pişirilir. Kaynadıktan sonra 2 tatlı kaşığı şeker eklenerek hazırlanır. Özellikle sık kabız olan bebeklerin sindirimini rahatlatır ve B vitaminlerinden zengin bir mamadır.)
* Sebze püreleri (1 orta boy patates, 1 orta boy havuç, 1 orta boy kabak soyulup, rendelenir. İçine 1 çorba kaşığı yıkanmış pirinç eklenir ve 1 su bardağı suda haşlanır. Hazırladığımız püre cam rendeyle yada tahta kaşıkla iyice ezilerek bebeğe verilir.)
*Meyve püreleri ( Elma yada armut püresi gibi)
6- 8 AYLARDA EK GIDALAR:
*Kahvaltı; yağsız, tuzsuz ve krema şeklinde beyaz peynir, bebek bisküvisi , çok iyi haşlanmış yumurtanın sarısı (yumurta önce 4′ te 1 oranında daha sonra yarım olacak şekilde, 8. ayda 4′te 3 şekliyle verilir. Alerjenik özelliğinden dolayı muhakkak çok iyi pişmelidir.)
* Sebzeleri püre halinden çorbaya dönüştürmeliyiz
* Sebze ve meyveleri çok iyi yıkayarak ve kaynar suda en az 5 dakika bekleterek, soyup bebeğe kendi kontrolümüz altında çubuk şeklinde doğrayarak çiğ olarak verebiliriz.
* Çok iyi haşlanmış tavuk eti,
* Balık eti, (Bebek tavuk ve balığı çiğnemekte zorlanıyor ise çorbalarının içine katabilirsiniz. Lif, lif dağılacaktır.)
8-9 AYLARDA EK GIDALAR:
Bu aylarda dişlerinin birçoğu çıkmaya başladığı için daha pütürlü gıdalar verilebilir. Makarna, Pilav kontrolünüz dahilinde verilebilir. Artık yumurtanın tamamını yiyebilir, Izgarada köfte, şeftali, kayısı gibi meyveler rahatça verilebilir. Kendi kendine yemeyi öğretebilirsiniz.
10-12 AYLARDA EK GIDALAR:
Tuz ve baharatlar konusunda dikkatli olunarak evde pişen herşeyi bebeğeverebilirsiniz. Soyulmuş domates,iyi pişmiş lahana ,ton balığı,çilek,portakal,ananas,piliç gibi yeni lezzetlerle tanışabilir.
BEBEK YEMEYİ REDDEDERSE:
Katı yiyeceklere başlandığında genellikle bebekler şu bilinen kuralı izler; şüphedeyse, yediklerini kusar. Katı yiyeceklere yeni başlayanlar doğal olarak yeni tadlara, niteliklere ve katı beslenmenin metoduna değişken bir tavır sergilerler. Bir hafta isterler, diğer bir hafta istemezler. Böyle bir durumda size aşağıdaki önerileri sunuyoruz :
*Kaşık olarak parmak ucunuzu kullanın
Bebekler kaşığa nazaran parmakları daha hoş karşılarlar. Bir parça pirinci ya da muz püresini parmaklarınıza koyun ve bunu oradan emmesine izin verin. Bu şekilde rahat yemeyi öğrendikten sonra, bir miktar yiyeceği dilinin ucuna yerleştirin böylece zamanla dilinin ucundaki yiyeceği
geriye doğru boğazına atarak yutmayı öğrenebilir. Bazen dilinin tam ortasına yiyeceği yerleştirmek bu prosedürü öğrenmesini teşvik etmeye yardımcı olur.
*Plastik kaşık deneyin
Metal kaşıklar soğuk hissi verir ve bebeğinizin öğünlerinde başka bir şeyin dikkatini çekmesini istemiyorsanız bu soğuk metal kaşıkları kulanmayın.
*Yemesi için zorlamayın
Bebeğinizi beslemenizdeki amaç, ona yeni tadlar, nitelikli gıdalar ve yeme metodlarını tanıtmaktır. Bu süreçte, bebeğiniz sık sık iki ileri bir geri şeklinde gelişme gösterecektir. Zaman zaman bebeğinizin katı yiyecekleri reddetmesi beklenen birşeydir. Bu olduğu zaman, bırakın ve başka bir gün deneyin. Bebeğiniz hazır olduğunda yiyecektir.
 
iyi hoş yazmışda bu kimse tuz yasak yazıyo 6 satır altında kırmızı yazının altında 2 tatlı kaşığı şeker ekleyin diyo muhallebiye ne saçma bir yazı bu ya bal yasak diyo ballı muzlu bebebisküvisi var kullanıyoz ee yasakta 4 aydan sonra 5 tane kullanın yazıyo niye satıyolar bana pek mantıklı gelmedi kim yazmışsa bu yazdıkları
 
Tuğbacığım, tuz kesin yasak onu biliyorum. ve bal da yasak. Bisküvileri ballı yaparken baldaki toksitleri çıkarıyorlardır.
Ama muhallebideki şeker bana da saçma geldi.. İlk yıl tuz şeker kesinlikle kullanmayın diye okudum bir sürü kitapta. Meyvelerin veya pekmez gibi şeylerin tatlılığından faydalanın deniliyor...

kaynak burası: http://ebehemsire.net/2007/02/21/ek-besinlere-gecis/

her kafadan bir ses çıkıyor... doktorlar bile farklı farklı yönlediriyor..
 
Son düzenleme:
Back