Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
merhaba cnm,
benim oğlum da 4 ayını bitirdi 10 gün önce.
ben sadece anne sütü veriyorum. geçen hafta dr.a kontrole
götürdüğümde bize elma havuç ve armut suyu vermeye
başlayabileceğimizi söyledi. ben 3 gündür havuç rendeleyip
suyunu sıkıyorum. sonra armut suyuna geçeceğim. 4 günlük
periyodlar halinde veriyorum ki, bebeğimde bir anormallik
olursa neyin dokunduğnu bileyim diye.
şimdilik başka hiçbir ek gıda düşünmüyorum 5.ci ayına kadar.
sütümde ise ne bir azalma ne de bebeğimin emmesinde bir problem
olmadı..
canım havuç suyu ben de vermeye başladım..armut gaz yapar mı bilmiyorumkismile
Mucizenin annesi
Kayıtlı Üye
Kızlar havuç suyu kabızlık yapabilir. Kabızlık yapmaması için sıktıktan sonra içine 1-2 damla zeytinyağı damlatın.
ÖMRÜMÜN SERENCAMI
Kayıtlı Üye
ya aslında ben de onu anlatmak istedim:kedi:tattırmak istiyorum kaşık kaşık vermek değil..neleri veriyordunuz yediğiniz şeylerden önce neyi verdiniz??
merhaba canım bende 4. ayda tattırmaya başlamıştım ve ilk 4 ay sadece anne sütü aldı sonra mama takviyesine başlamıştık meyve sularıyla başladık ilk hafta elma suyu sonra armut suyu sonra havuç suyu sonraki haftada karıştırarak veridm böylelikle 4 hafta tamamlanmış oldu 5 aylıkkende pürelerini vermye başlamıştım ve yoğurt mayalayıp yedirmeye başlamıştım birde ben çok fazla yemek tattırmadım sadece tarhana çorbası vermiştim 4 aylıkken şimdi tarhanayı çok seviyor ama diğer yemekleri sevmiyor iştahsız bence herşeyden minik minik tattır sonra zorluk çekme benim gibi
canım havuç suyu ben de vermeye başladım..armut gaz yapar mı bilmiyorumkismile
ben bir defa verdim canım armut suyunu bi problem görmedim.
ama benim duyduğum elma gaz yaparmış. deneyip göreceğiz artık.
belki her bebekte farklıdır..
Kızlar havuç suyu kabızlık yapabilir. Kabızlık yapmaması için sıktıktan sonra içine 1-2 damla zeytinyağı damlatın.
ya canım süpersin sen :) çok çok tşk ederim sana..
ben de tam bununla ilgili size soracaktım.
havuç suyuna başladık 4 gündür fakat dikkat ettim özellikle son 2 gündür
bebişim kakasını yapamıyor. bugün en son öğlen 12de yaptı ve bu saat oldu
hala yok bişi ( ne yapmalıyım acaba??
şimdi gece uykusunda bişi yapamam ama bana bi çare söylersen sabah uyanınca
uygularım. bundan sonra da zeytinyağı eklerim havuç suyuna.
Mucizenin annesi
Kayıtlı Üye
ya canım süpersin sen :) çok çok tşk ederim sana..
ben de tam bununla ilgili size soracaktım.
havuç suyuna başladık 4 gündür fakat dikkat ettim özellikle son 2 gündür
bebişim kakasını yapamıyor. bugün en son öğlen 12de yaptı ve bu saat oldu
hala yok bişi ( ne yapmalıyım acaba??
şimdi gece uykusunda bişi yapamam ama bana bi çare söylersen sabah uyanınca
uygularım. bundan sonra da zeytinyağı eklerim havuç suyuna.
Merhaba canım. Hiçbirşey yapmana gerek yok. Bugünkü ve bundan sonraki havuç sularına 1-2 damla zeytinyağı damlat. Ben de bunu burda bi doktordan öğrendim. Benim kızımda havuçtan sonra kaka sayısı azalınca zeytinyağı damlatmaya başladım.Bu arada ben havuç suyunu tek başına hiç vermedim. Tadı sade bana hoşgelmedi. Hepelma kattım biraz ve zeytinyağı. Umarım faydalı olmuşumdur.
24 Temmuz 2009 saat 08.00
Kayıtlı Üye
bebeğim 6 ayı doldurmak üzere.
prof olan doktorumuzun nasıl başlattığını soyleyebilirim. 4. ay dolunca asla doyurmak amaçlı değil ama çiğnemeyi öğrenmesi ve anne sütünün yetmediği 7. ayda yemeye hazır hale gelmesi için başlattı. Her ay farklı gıdalar başladı. 5. ay başlayınca evde günlük hazırlanan yoğurt ve meyve suları başladı. yoğurt bir küçük kahve fincanı kadar günün herhangi bir saatinde verilebilir ama beslenme öncesinde mutlaka aç olacak. Alıştıktan sonra yaklaşık 4_5 gün sonra bir büyük fincan kadar arttırılabilir. Genellikle severek yeseler de gerekirse bir cay kasıgı pudra sekeri koyulabilir. Biz pekmez ekledik. Yine de hala fazla yemiyor. Meyve listesi de elma.havuc.tatlı portakal.kivi.üzüm.armut.şeftali. cam rendede rendelenecek ve tülbentle sıkılacak.yarım cay bardagı kadaryine herhangi bir saatte mutlaka ac verilir.5 ay dolunca püre halinde verilebilir. Hep kaşıkla veriyoruz. :Zorlamak yok.Günde bir kez deneyip yemiyorsa aynı günde bir daha denemek yok.
doktorumuz aynı mı ne??? bizim doktorda aynen böyle söyledi. ama ben çokda uygulamadım. sadece bunlardan arada bir bir kaşık bir parçacık verdim. 6. ayın bitmesini bekliyorum. anne sütü yetiyor şimdilik. zaten 6. ayın sonuna dek ek gıda asla doymak için değil tatmak için deniliyor.
genelde 6 aydan yemekte pek problem yaşamıyorlar rahat olmak lazım doğal süreç işliyor çoğu zaman..
Merhaba canım. Hiçbirşey yapmana gerek yok. Bugünkü ve bundan sonraki havuç sularına 1-2 damla zeytinyağı damlat. Ben de bunu burda bi doktordan öğrendim. Benim kızımda havuçtan sonra kaka sayısı azalınca zeytinyağı damlatmaya başladım.Bu arada ben havuç suyunu tek başına hiç vermedim. Tadı sade bana hoşgelmedi. Hepelma kattım biraz ve zeytinyağı. Umarım faydalı olmuşumdur.
tavsiyen için tşk ederim cnm gerçekten çok faydalı bir bilgi verdin.
yazık yavruşum yoksa kıvranmaya dvm edecekti (
aynen dediğin gibi havuç ve elma suyunu azıcık zeytinyağı ile karıştırıyorum
hem severek içiyor hem de kakasında bir problem olmuyor. :)))
sana da bebeğinle sağlıklı günler dilerim..
merhaba bende 2 gündür 1-2 kaşık havuç suyu veriyorum ama bir kaç saat sonra acayip ıkınıyor..kıpkırmızı oluyor..ıkınırken baya zorlanırcasına ses çıkartıyor..havuçla alakalı gibi geldi bana zira 2gündür havuçtan 2-3 saat sonra yapıyor..zaten haftada 1 bazen 2-3 kez kaka yapıyor..dahamı kötü olacak:S
iki prenses annesi
Kayıtlı Üye
Kızlar benım kızım ayın 8 inde 4.ayını dolduruyor. Saglık ocagı kilo alımı bu ay az olursa yogurt vermeye başlarsın dedi. Ben tattırmaya başladım ufak ufak. Kahvaltıda çay kaşıgının ucuyla reçel verdim birkaç kez. Bide küçük bane şeklinde peynir verdim. Peynirl çok sevdi. Emerek eritti agzında. 8irkaç kezde yogurt tattırdım. Yicek gibi duruyo bakalım? Bişiler verdigimde yÜzünü bile buruşturmuyo. İnşallah ilerde seçmez.
Benim de sütüm yettiği ve bebeğimin kilosu iyi olduğu halde 4. ayın sonunda doktorumuzun tavsiyesi ile ek gıdaya tadımlık geçtik. İlk önce elma ile başladık. Önce suyu birkaç gün sonra püresi ile birlikte. Ardaından armutla elmayı değiştrdik. Ardından yoğurt ekledik bir ara öğüne. 5. ay bittiğinde sebze püresi ekledik. Ben de çok tereddütlüydüm ama doktormuzun söyledikleri beni ikna etti. "6. ayın sonun akadar elbette anne sütü ana beslenmesi, sadece tadımlık vereceğiz, istersen buna 'kaşık alıştırması' diyelim, kaşığı ileride reddetmemesi için alıştırma bunlar. Eğer 6 ay hiçbirşey tattrımazsak 6 ayın sonunda alması gereken üç öğün ek gıdaya ani geçişte çok zorlanıyor bebekler, kilo kayıpları oluyor." demişti.
teşekkürler yaa walla ben de bunu düşünüyorum dünden beri..kafam karıştı..dün havuç suyu verdim sonra sütün etkisi azalırsa diye düşündüm..çok az tattırıcam sadece..
Çok endişelenmene gerek yok. Ben bir önceki mesajda yazdım doktorun tavsiyesi ile ek gıdyaa 4. ay bitiminde başladığımızı. Orada da yazacaktım ama vaktim yoktu. Şimdi devam edeyim. Dediğim gibi benim tereddütlerim vardı, doktor ise başlatma tattırma taraftarıydı. Neyse ben bir şekilde ikna oldum, aynı gün aşı için sağlık ocağına götürdüm oğlumu. Sağlık ocağındaki doktor ise," kesinlikle başlatma, kilosu iyi ilk altı ay anne sütü, Dünya Sağlık Örgütü böyle diyor" filan diyerek tekrar kafamı karıştırdı. Sonra ben doktorumuza yeniden telefon ettim. Dedim böyle böyle, "ben tereddütlüyüm". Bana "Evet aslolan anne sütü, zaten besininin neredeyse tamamını anne sütünden alacak ama geç kalırsak akşıpa alıştırmaya problem yaşayabiliriz, sağlık ocağındaki doktor neden o kadar konuşltu bilmiyorum ama bize tıp fakültesinde altı ay hiçbirşey yedirilmez diye birşey öğretmiyorlar." dedi. Ben de sonra bu Dünya Sağlık Örgütü'nün 6 ay anne sütü önerisini araştırdım. Sonuç şu; daha önce DSÖ'nin de kabulü 4-6 ay arası ek besinlere başlanabileceği yönünde ancak yapılan güncelleme ile bu 6 aya çıkarılıyor. Yani daha önceki dönemlerde 4. ay bitiminde ek gıdaya başlamanın zararlıu olduğu yününde bir DSÖ standardı yok. Bu 6 aya çıkarılmasının nedeni, dünya üzerinde gelir ve yiyecek eşitsizliği çok ileri düzeyde olduğu için geri kalmış bölgeler ile gelişmiş bölgeler birlikte düşünülerek belirleniyor. Ve bebek beslenmesinde ücretsiz olan ve her koşulda bulunabilen anne sütü tavsiye ediliyor. Yani DSÖ tüm dünya için standart belirlediğinden tüm dünyada uygulamaya elverişli kurallar belirliyor.
Uzun lafın kısası, anne sütü bir mucizedir. Sadece 6 ay değil bebek aldığı sürece bebeğe verilmelidir. Ama 4. ay sonunda bebeğin gelişimi müsaitse normal beslenmeye geçiş için hazırlık mahiyetinde ek besine başlanmasında da tıbbi bir sakınca yoktur.
Yalnız elma, armut ve yoğurtla başlayın. Her yeni gıdaya en az birkaç gün ya da bir hafta ara ile başlayın ki bebeğinizin alerjisi varsa hangisinden olduğunu düşünmek zorunda kalmayın.