Uzmanların verdikleri bilgiye göre, sağlıklı bir insanda saçların yaklaşık yüzde 90'ı sürekli uzama halindedir. Bu büyüme evresi 2-6 yıl kadar sürebilir. Geriye kalan yüzde 10'luk kısım ise, 2-3 ay kadar süren dinlenme evresinde bekler. Bu dinlenme evresi sonucunda saçlar dökülür, dökülen saç köklerinden yeni saçlar büyümeye başlar ve
döngü bu şekilde devam eder. Saç dökülmelerinin çoğu da işte bu normal saç büyüme döngüsünden kaynaklanır. Günde 50-100 adet saç telinin dökülmesi ise normal sınırlar içerisinde kabul edilir. İşte sizi bu önemli sorundan kurtaracak saç dökülmesinin başlıca nedenleri.
***Uzmanlara göre boya, renk açma, düzleştirme veya perma gibi yöntemler, uygun koşullarda yapılmazsa saça zarar verebiliyor. Bu yöntemlerin sık sık veya aynı anda uygulanması da saçı zayıflatıp kırılmasına neden olabiliyor. Saçı çeken atkuyruğu, örgü, sıkı lastiklerle toplama gibi saç şekillerinin de sıklıkla uygulanmaması gerekiyor. Çünkü saç diplerine etki eden sabit çekme kuvveti saç kaybına neden olabiliyor. Sık sık yıkamak, taramak ve fırçalamak ise saçı kırabiliyor. Şampuandan sonra krem kullanmak saç taranmasını kolaylaştırıyor. Islakken daha kırılgan olduğu için, saçı havlu ile ovalayarak kurutmaya çalışmaktan kaçınmak gerekiyor. Uzmanlar,saçın kırılarak dökülmesini önlemek için fırça yerine geniş ağızlı ve düz uçlu tarakların tercih edilmesi gerektiğini bildiriyor.
***Gebe bayanlarda saçların büyük bir kısmının büyüme halinde olduğunu ifade eden uzmanlar, doğum sonrasında saçların, saç büyüme döngüsünün dinlenme fazına geçtiklerini, 2-3 ay içerisinde aşırı miktarda döküldüklerini, bu sürecin 1-6 ay kadar sürebildiğini ve çoğunlukla yeniden büyüyerek eski miktarlarına ulaştıklarını bildiriyor.
***Hastalıkların, saçların dinlenme evresine girmesine neden olabildiğini belirten uzmanlar, yüksek ateş ve ağır bir hastalıktan 4 hafta ila 3 ay sonra yoğun bir saç kaybı gelişebileceğini, ancak zamanla saçların eski halini alacağını bildiriyor.
***Fazla veya az çalışan tiroid bezinin saç kaybına neden olabildiğini belirten uzmanlar, hastalığın tedavisiyle saç kayıplarının da giderilebileceğini bildiriyor.
***Proteinden fakir diyetler yapan veya anormal beslenme alışkanlığına sahip kimselerde protein eksikliği oluşuyor ve vücut proteini muhafaza etmek için saçları dinlenme evresine sokuyor. Bundan 2-3 ay sonra da yoğun bir saç kaybı oluşuyor. Uzmanlar, bu durumun yeterli miktarda protein alınımıyla düzelebileceğini belirtiyor.
***Bazı kanser tedavilerinin saç hücrelerinin bölünmesini durdurabildiğini belirten uzmanlar, hastaların saçlarının yüzde 90'ını kaybedebileceklerini, ancak terapi sona erdikten sonra saçların tekrar büyüme göstereceklerini ve eski hallerine döneceklerini bildiriyor.
***Doğum kontrol hapı kullanan bir bayanda saç dökülmesinin ancak kalıtsal yatkınlıkla oluşabileceğine işaret eden uzmanlar, dökülme gerçekleşirse hapların doktor kontrolünde değiştirilmeleri gerektiğini belirtiyor.
***Demir eksikliğinin de saç dökülmesine neden olduğuna işaret eden uzmanlar, bazı kişilerin demiri besinsel olarak eksik aldıklarını, bazılarında ise demirin bağırsaklardan emiliminin yetersiz olduğunu belirtiyor. Bayanlarda adet kanamaları nedeniyle demir eksikliğinin daha sık görüldüğünü bildiren uzmanlar, bu durumun mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor.
***Büyük cerrahi operasyon geçiren hastaların 1-3 ay içinde aşırı bir saç dökülmesi fark edebileceklerini belirten uzmanlar, bu durumun birkaç ay içinde geçebileceğini, ağır kronik hastalığı olan kişilerde ise saç kaybının ömür boyu devam edeceğini bildiriyor.
***Küçük yamalar halinde kabuklanmalarla başlayıp yayılabilen, saçlarda kırılma, saçlı deride kızarıklık ve şişlik, hatta sızıntıya neden olabilen mantar hastalığının çocuklarda daha sık görüldüğünü belirten uzmanlar, hastalığın mutlaka ilaçla tedavi edilmesi gerektiğini bildiriyor.
***Çocuklar ve bazen erişkinler, saç, kaş veya kirpiklerini koparıncaya kadar çekebiliyor ve bunu bir alışkanlık haline getiriyor. Uzmanlar, böyle durumlarda psikolojik yardım alınmasını öneriyor.
***Saç dökülmelerinin en sık rastlanan sebebinin genetik özellik olduğunu bildiren uzmanlar, bu kalıtıma sahip olan kadınlarda da saçlarda azalma görüldüğünü, ancak kellik oluşmadığını belirtiyor. Bu duruma 'erkek tipi kellik' deniyor ve 10-20-30'lu yaşlarda başlayabiliyor. Son zamanlarda yeni tıbbi tedavi seçenekleri sunulmasına rağmen kalıcı bir düzelme sağlamanın saç transplantasyonu (saç ekimi) dışında henüz mümkün olmadığını ifade eden uzmanlar, hasta için uygun olacak yöntemin doktor tarafından seçilmesi gerektiğinin altını çiziyor..
Şimdi gelelim MAYA MASKEMİZEEEEE :)
Hamur işlerinin vazgeçilmezi olan mayanın aynı zamanda cildiniz ve saçlarınız için de iyi bir bakım yöntemi olduğunu duymuş muydunuz ? :)) Mayanın cilde yararları antik çağlardan beri biliniyor.
Mayadaki vitamin ve mineraller saç ve cildin her türlü gereksinimini sağlayacak kadar zengin.Mayayla saçlarınıza masaj yaparak dökülmesini önleyebilir, soğuktan çatlamış ellerinizi yumuşatabilir, vücudunuzu nemlendirebilirsiniz..
Maya Neden Saçlarımıza İyi Geliyor pekiiiii ?:26:
- Maya özellikle stresli dönemlerde saçların dökülmesini önleyip sağlıklı uzamasını sağlıyor.İçeriğindeki B5 vitamini saç sağlığı için çok önemli olan keratin oluşumunu uyarıyor. Keratin saçların dökülmesini önleyip daha hacimli ve gür görünmesini sağlıyor.
MAYA MASKESİ :
- 4 çorba kaşığı toz maya
- 1 bardak ılık su / süt
Yapılışı :
- Toz mayayı ılık suyla eritin.
- Saç diplerine iyice yedirin.
- Mayanın kurumaması gerekiyor işimize yaraması için. Bu yüzden saçımızı hemen strechliyoruz. Yada poşet geçiriyoruz ve soğumaması için havluyla başımızı sarıyoruz.
- 1-2 saat beklettikten sonra bolca su ile duruluyoruz...
NOT : Maskenin kıvamı katı olduysa biraz daha süt / su ekleyebilirsiniz. fakat fazlada sulandırmayın. krem gibi olsa yeter
Maya yüzde 50 oranında protein, B grubu vitaminler, demir, krom, magnezyum, fosfor, çinko ve selenyum gibi mineraller içeriyor. Bu yüzden Mayayı PROTEİN-VİTAMİN, MİNERAL MASKESİ olarakta kullanabilirsiniz.
E tabi bu bakımı DOĞRU ZAMAN'da uygulamak daha olumlu sonuçlara sebep olacaktır.
BAKIM TARİHLERİNİ http://www.kadinlarkulubu.com/istenmeyen-tuyler/592422-dolunay-epilasyonu.html linkinden edinebilirsiniz..!
KOLAY GELSİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİİN :)
NOT : ALINTIDIR..
Bunlarda ilginizi çekebilir..!
Diğer konu başlıklarım için ADIMA TIKLAYIN ve Profilime gelin. Oradan AÇTIĞIM KONULAR'a tıklayın.
Son düzenleme: