netten bi alıntı bayanlar ne kadar doğru bilmiyorum.
Enbrel hakkında soru
Merhaba,
Ben uzun yıllardır romatoid artrit hastasıyım, yaşım 30 ve son bir aydır cok ama cok siddetli agrı (ataklarım) basladı. Bunun uzerine doktoruma gittim ve bana kullandıgım ilaçlara karsı artık direnç gosterdiğimden dolayı "Enbrel" verdi. Ancak yan etkilerinden bahsetti. Ne olduklarını anlatmadı ancak ve kendisine tekrar sordugumda su anda bilmeme gerek olmadıgını belirtti. Bunun uzerine endişelendim ve internetten arastırma yaptım ve oldukca fazla, muhim yan etkilerinin oldugunu gordum. Kendi araştırmalarım dışında bir de sizlerden bir fikir almak istiyorum bu iğne üzerine. Bana yan etkilerini açıkça soyler ve etkileşim içinde oldugu maddelerden (alkol vs.) bahsederseniz cok sevinirim.
Saygılarımı sunar, iyi çalışmalar dilerim.
cevap
Enbrel tedavisi mutlaka romatoid artrit tanı ve tedavisinde uzman bir heVİRÜS!kim tarafından başlatılmalı ve izlenmelidir.
Yetişkinler ve yaşlılarda 1 mL enjeksiyonluk su içinde eritilmiş 25 mg Enbrel’in subkutan enjeksiyon yolu ile haftada iki kez uygulanması (72 ile 96 saat ara ile), optimal terapötik cevap için önerilen dozdur.
Çocuklar ve genç yetişkinler (│4 ile <18 yaş): 25 mg Enbrel, 1 mL enjeksiyonluk su ile seyreltilir ve haftada iki kez, dozlar arasında 72 ile 96 saat bırakarak, 0.4mg/kg (her doz için maksimum 25 mg’ye kadar) olacak şekilde, subkutan enjeksiyon ile uygulanır. Üst bacak, karın veya üst kola subkutan enjeksiyon ile uygulanır. Enjeksiyon bölgesi değiştirilmelidir.
yan etki olarak ; enjeksiyon bölgesinde reaksiyon (eritem ve/veya kaVİRÜS!şıntı, ağrı ve şişme) daha fazla görülmüştür.
Üst solunum yolları enfeksiVİRÜS!yonları en sık rapor edilen ciddi olmayan enfeksiyonlardır.
enbril’in tespit edilen en önemli yan etkisi ; değişik vücut bölgelerinde kanser geliVİRÜS!şiVİRÜS!mi bildirimleri olmuştur.
Pazarlama sonrasında,romatoid faktör pozitif romatoid artritli hastalar da dahil, klinik görünüm ve biopsi ile subakut deri lupusuna benzeVİRÜS!yen kızarıklar ile ilave oto antikorlar geliştiren kendiliğinden ortaya çıkan nadir advers etkiler rapor edilmiştir. Ayrıca, ateş ve kaşıntı sık olarak bildirilmiştir.
özellikle KANSER nedeni olan bir ilaç olması nedeniyle pek çok ülkede yasaklanmış bir ilaçtır.
hülasa ; enbrel tehlikeli bir ilaçtır..
romatoid artrit tedavisinde kullanılan bir sürü ilaç varken ; bu tehlikeli ilacı kullanmanızı tavsiye etmem.
şahsen ; şimdiye kadar bu ilacı hiç bir hastama reçete etmediğim gibi , bundan sonrada reçeteye yazmayacağım ilaçların başında gelmektedir.
benim size önerim ; bu ilacı hemen bırakmanız ve hastalığınız ile ilgili güvenilir emniyetli ilaçları almanızdır.
geçmiş olsun dileklerimi sunar , acil şifalar dilerim.