'Resmi nikah camide kıyılsın'

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.836
AKP Kadın Kolları İzmir İl Başkanı Özen Kızılırmak, yeni doğan bebeklerin kulağına ezanla isimlerinin fısıldanması ile yeni evli çiftlerin imam nikahı ve resmi nikah törenlerinin camide yapılması için Diyanet İşleri Başkanlığı'na proje sunacaklarını söyledi.
Sitene Ekle
-resmi-nikah-camide-kiyilsin--4914328.Jpeg

İzmir Büyükşehir Belediye Meclis üyesi de olan Kızılırmak, İzmir İl Müftülüğü ve ilçe müftüleri ile görüştükten sonra geliştirdikleri projenin manevi duyguları artıracağını, camilerin daha çok hayatın içinde olacağını savundu.

İzmir'de 1- 7 Ekim arasında kutlanan Camiler ve Din Adamları Haftası kapsamında, ilçe yönetimlerinin ilçe müftülüklerini, kendisinin de İl Müftülüğü'nü ziyaret ettiğini söyleyen AKP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Özen Kızılırmak, din adamlarına proje sundu. Kızılırmak, din adamlarından destek gördüğünü belirttiği, önümüzdeki günlerde detaylandırarak Diyanet İşleri Başkanlığı'na sunmaya hazırlandığı projesinde, yeni doğan bebeklerin kulağına ezanla isim fısıldanmasının ve yeni evli çiftlerin de hem imam nikahı hem de resmi nikahlarının camide yapılmasını öngörüyor.

'RESMİ NİKAH CAMİDE KIYILSIN'

İzmir Büyükşehir Belediye Meclis üyesi olan Eczacı Özen Kızılırmak, yaptığı açıklamada, projenin gerekçelerini şöyle savundu:

"Hıristiyanlar yeni doğan çocuklarını kiliseye götürüyor. Orada vaftiz törenleri yapılıyor. Papaz bebeği kutsuyor, arındırıyor. İyi insan olması için dua ediliyor. Biz ise yeni doğan bebeğin kulağına, evde, dört duvar arasında üç kişinin katılımıyla ismini fısıldıyoruz. Bu törenin camide yapılmasını önereceğiz. Yeni doğan bebeğin kulağına ezanla ismi söylensin. Eş, dost davet edilsin, şerbetler, lokumlar dağıtılsın. Yine Hıristiyanlar kilisede evleniyor. Papaz ilahiler eşliğinde onları evlendiriyor. Bizde de isteyenler resmi nikahını da camide kıydırsın. Camide davetlilerin katılımıyla imam nikahı da kıyılsın. Yabancılar bunu yapıyor, hatta filmleriyle gözümüze bile sokuyorlar. Biz böyle bir şey önerdiğimizde hemen bir kesim 'irtica hortladı, şeriat geliyor' diye çığlıklar atar. Bizim amacımız şudur; Herkesin manevi dünyası var. Maneviyatımızı unutursak tutunacak başka dalımız yok. Camiler, din adamları hayatın içinde olmalı. Müftülüklere yaptığımız ziyaretlerde partili kadınlarla birlikte bu projeden söz ettik. Din adamlarımız sıcak baktı, memnun oldu. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı'na resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi gerekiyor. Bu bir seçenek, zorunlu değil. Ben gözümün önüne getirdiğimde hoş bir manzara olacacağını düşünüyorum. İnsanlar camiye gitmeli, imam nikahı kıydırmalı, çocuğunun kulağına ezanla ismini okutmalı. Müslüman bir ülkede bunların olmaması için bir neden yok." milliyet

ne gereksiz bi proje... konu komşu çağırıp bebeğe ismi söylenip camide lokum dağıtılcakmışmış.. sanki yeni doğanla alakalı hiç sosyal adetlerimiz yokmuş gibi...

Hani Hristiyanlara, Yahudilere benzemek yoktu bizim dinimizde. Nikah bu ya ha camide kıyılmış, ha evde, ha nikah salonunda. Bu kadar saçma bişey duymadım, zaten kendisi Hristiyanların adetlerine özendiğini belli etmiş :KK51:

Not: Bu arada hiç bir dinle sorunum yok, benzeyebiliriz bunla da sorunum yok, ama lafa gelince biz Müslümanız Hristiyanlara mı benzicez diyor böyle insanlar :KK51:

eskiden dini nikah bile camide kıyılmıyormuş, hoca eve geliyormuş benim bildiğim

Hani Hristiyanlara, Yahudilere benzemek yoktu bizim dinimizde. Nikah bu ya ha camide kıyılmış, ha evde, ha nikah salonunda. Bu kadar saçma bişey duymadım, zaten kendisi Hristiyanların adetlerine özendiğini belli etmiş :KK51:

Not: Bu arada hiç bir dinle sorunum yok, benzeyebiliriz bunla da sorunum yok, ama lafa gelince biz Müslümanız Hristiyanlara mı benzicez diyor böyle insanlar :KK51:

aynen hem hristiyanlara özenmeyin derler, kim özeniyosa onu da bilmiyorum:KK53::KK53:

umarım kabul edilmez bu proje, ama belli de olmaz valla

Nikah sırasında haremlik selamlık olayını nasıl ayarlayacaklar bunu merak ettim şu an, sonuçta camide kadınla erkek yan yana olamıyor benim bildiğim? Kadın konuklar bir tarafta erkek konuklar başka bir tarafta mı oturacak? Gelinle damat nikah memuru şahitler nasıl oturacak :KK64:
Çok mu saçma bir soru oldu :KK48:

Nikah sırasında haremlik selamlık olayını nasıl ayarlayacaklar bunu merak ettim şu an, sonuçta camide kadınla erkek yan yana olamıyor benim bildiğim? Kadın konuklar bir tarafta erkek konuklar başka bir tarafta mı oturacak? Gelinle damat nikah memuru şahitler nasıl oturacak :KK64:
Çok mu saçma bir soru oldu :KK48:

valla benimde aklıma ilk haremlik selamlık olayı geldi, herkes ayrı oturcak diyelim, bu konsept herkesin kabul edeceği birşey değil

Camilere giden birisi olarak gereksiz buldum.
Çünkü benim gördüğüm kadarıyla mevlidli düğünlerde bile 5-10 dk Kuran okunur ona bile insanlar saygı gösterip çenelerini tutmuyorlar.Kaldı ki camide nikah vs.
Hem cami ibadet yeridir. İsteyen evlendikten sonra gitsin şükür namazını kılsın.
Camilerin değerini arttırayım derken tam tersi olabilir.
Şöyle ki mesela bazı nikah salonları falan çok güzel olur herkesin beğendiği şık mekanlar.
Herkes orada nikah ister.
Bazı camiler de çok güzel. Herkes güzel camilerde nikah kıydırmak ister.İbadet yeri olmasından çok nikah salonu olarak anılması muhtemel olur.Bu da güzel birşey değil.
Hem camilerde teravihlerde bile bazen çıkışta hatim için çikolata meyve suyu vs. dağıtılıyor.Sonra bakıyorsun her yer onların kabuğuyla falan dolmuş.Her yer pislik doluyor.
Bu tür törenlerden sonra da dağıtılacaklar için de yine aynı olacak.
Böyle şeylere hiç gerek yok.

Bence güzel proje, ülkede bir ton cami var, çoğunun mimarisi gerçekten çok güzel, daha hayatımızın içinde olmalarının kime ne zararı var ki? Isteyenler gidip camide kıldırsın nikahı ne var bunda? Nikah memurları imamların yetkin olamayacağı kadar spesifik işler yapmıyor. Özellikle isim koyma töreni fikrini çok beğendim. Gayet şık ve bize ait bir gelenek olmuş olur. Hristiyan adetlerine benzediği, islamın özünde olmadığı gerekçesiyle soğuk bakanları da anlamıyorum, mevlid içinde aynı şeyler geçerli ama hayatında hiç katılmamış olan yoktur herhalde.

Son düzenleme:
Yahu ben anlamıyorum bu insanları.
Bizim dinimizde gerçekten diğer dinlere benzememek için özel bir çaba vardır
Peygamber Efendimiz(s.a.v) sünnetlerinde bunu görüyoruz sık sık
Susma orucu yoktur mesela
Kutsanma yoktur
Neden bu tarz konuları ehemmiyet vermiyoruz ille de benzemeye çalışıyoruz
Aklım almıyor !

Halamların camide halay ceken görüntüsü geldi bir an kafama...

X