Reklamlar, markayı tanıtma çabası ile aynı cümle içince geçecek etik kelimesi

tenesemisir

Her şey insanlar için
Kayıtlı Üye
27 Aralık 2012
1.983
440
373
Derdim 'anne' reklamı yapan şirketler
Reklamlar... Markaya bağımlılık yaratmak... Şirketlerin 'pazarlama yöntemleri'ne aşırı derecede maruz kalan bir nesiliz, ki yeni yetişenlerin bu olaya çok daha fazla maruz kaldıgını görüyoruz. Reklamlar yüzünden aklımıza doğrulugunu sorgulayamacagımız bir sürü fikir sokuldu. İnsanların sevilme, aşkı bulma arzusunu hedef aldılar. İyi görünmezsen, fit bir vucudun olmazsa aşkı bulamazsın. Güzelliği bizim ürünlerimizi kullanarak elde elebilirsin ama ! El sabunu üretiyoruz ama vallahi güzelleştiriyor insanı bak reklamdaki kıza. Bu reklamdaki kız gibi olmazsan sevilmezsin. Spor yapmak çok havalı gösterir seni, ama sporcu olmak zorunda değilsin. Bizim tşörtlerimizden giyersen sporcu gibi durursun zaten. Mutluluk bu şişenin içinde, öyle başka yerde arama, bana odaklan. Bu liste uzar gider, ama bu konuyu açma amacım bu değil. Az önce bir markanın anneler günü için hazırladıgı bir videoyu izledim. Zekice hazırlanmış, güzel oynanmış, Türk annesini anlattıgı için de izlerken keyif alıyor insan. Ama herkes mi ?
Annesini kaybetmiş olan var, annesi çok uzakta olup aylarca göremeyenler var.
Reklamcılıgın olayı insanı canevinden yakalamak olsun, hadi olsun. Hadi bütün duygularıma hakim ol, tamam. Ama anne olayı bambaşka bir boyut. Hepimizin bu dünyada en sevdigi varlık üzerinden reklam yapılması hiç etik değil. Nasıl oluyor da bu reklamları hazırlayanlar 'durun bi dakika biz napıyoruz' demiyorlar anlamıyorum. Markasını duyurmak için insanlar bu kadar vicdanlarına sağır, ahlak degerlerine uzak olabiliyorlar mı ? Onların anneleri yok mu ?
Bu tarz reklam hazırlayanları, Allah gecinden versin, annelerini kaybedince görmek lazım.
Klavyede kalmayacak bu iş, yol yordam bilmiyorum ama akılıca bir tepki vermem lazım artık. Bu tarz reklamlar bir son bulsun.

Daha önce bu konuyla alakalı bende bir konu açmıştım.
Maalesef televizyon sektörü her türlü sömürüyü mübah görüyor.
Bizim üstümüze düşen görev daha duyarlı ve bilinçli olabilmek.
Bu tarz reklamları RTÜ'e şikayet etmek gerekiyor.

Son düzenleme:
Bu konuyu inan okadaaar suredir

duşûnuyorum ki.. Iyiki actin konuyu..

Bende bir kav tv ye ve rtk e mail attim...

Annem sağ lakin sevgilim icin ûzuluyorum..

Anne anne,anne anne anne anne anne allah allaahh!! Anladik ta azcik dusunun da..

Azcciik.. Sirf para için, vicdanini satan insanlar var :ssz:

reklamı izlerken benim bile tüylerim diken diken oldu
onları düşünemiyorum bile...

Annem hayatta ama aramızda hiç bi zaman o anne kız bağı kurulmadı.
Ve o kadar zoruma gider ki anne reklamlarını izlemek.
Anne şevkati anne sevgisi buydu madem.
Beni leylekler getirmiş olmalı diyorum annemin duygusuzluğu karşısında..

Birileri dur demeli gerçekten...

bu zamanın klişe lafı hayat devam ediyor!!!!!
benimde annem yok canım acıyor.her aklıma estiğinde gidip mezarını öpüp koklayıp dertleşiyorum
gene var gene yanımda ,basıma ne gelirse gelsin ilk ona anlatıyorum.
onunla gezdiğimiz yerlere gitmiyorum sevdiği yemekleri yapmıyorum..
hele anne penyesi diye satılan tişortlere hiç bakmıyorum.
bazen onu evimin köşesinde otururken hayal ediyorum konuşuyorum anlatıyorum hep gülümseyerek dinliyor
ben onu duymasamdaa o beni duyuyor.

bu hayatta çare bulunamayan acısı geçmeyen tek şey ölüm..

Feysbukta ilgili videonun altına bakış açımı yansıtan yorum yaptım
Bana verilen cevaplardan biri 'kişiye özel reklam mı yapsınlar ?'
Buna ne diyorsunuz ?

çok güzel bir konu açmışsınız,tabii anneler üzerinde yapılan reklamların birde başka boyutu var,annesini kaybetmiş insanların yaşadığı burukluğun yanında birde benim gibi anne olmak isteyip olamayanların yaşadığı üzüntü var,hatta bugün reklamlara bakarken üzüldüm,bu senede anne olamadım seneye Allah kerim deddim kendi kendime,sonra gözler musluk.

geçmiş senelerdede bir alışveriş merkezinde babalar gününde erkeklere reklam amaçlı birşey hediye ediyorlardı ama eşim baba değil diye vermemişlerdi mesela,çok ağlamaklı olmuştum:43:

neyse ne diyorduk,yapmayın kardeşim anneler,babalar günü reklamı ya,olan var olmayan var,amma dolmuşum ya:20:

Annelerle ilgili reklamlar 2 hafta sürer, biter de bir de alakalı alakasız çocuk kullanıyorlar ki o daha fena. Pedofillere şölen... Reklamlarda oynayan çocukların, bebeklerin bir seçme şansı da yok, anne babaları karar veriyor ve çocuklar üzerinden para kazanıyor... Bazı ülkelerde çocukları direkt olarak ilgilendirmeyen ürünlerin reklamında çocuk oyuncu kullanılmamasına dair kanunlar mevcut. Bizdeyse telefondan yoğurda hep çocuklar oynatılıyor reklamlarda... Bir çoğumuzun çoook sevimli gördüğü o çocuk bir pedofil için ne yazık ki başka bir anlama sahip...

Yamukprenses
elbet bir gün bebek sahibi olacaksınız, sıkmayın canınızı...
ama ölümü caresi yok...

Yıllar önce erkek arkdaşımdan ayrıldıgımda çok üzüldüm, çok kötü dönemler yaşadım. Bu süre içinde tvde, parkta bahçede çok sevgili gördüm, çok romantik ana şahit oldum. Üzüldüm. Ama o zamanlar romanti,k bir reklama bu şekilde tepki vermedim, hakkım yok çünkü. Kişiye özel reklam dedikleri bu ! ve benim böyle bir talebim yok.
Ama evebeyn konusu çok hassas bir konu. Şuraya yorum yazarken bile kelimelerimi özenle seçiyorum birilerinin canını acıtmayayım diye. Canı yanmamış, düşüncesiz insanlar ise konuya çok duyarsız.

Kendince
o açıdan hiç bakmadım olaya. Haklısın her reklamda çocuk var, ve bayıla bayıla izliyoruz biz de.
Hatta çocuk oynatmak, seks objesi göstermekten daha etkili bir yöntem.
Pedofil olayı da evet, düşünülmesi gereken bir durum...

Türk reklamlarının maalesef hemen hemen hepsi, reklam tarihinnin yüz karasıdır.
Bir elin parmağını geçmez kaliteli ve etik reklam sayısı.

Rezillik bahsettiklerinizle sınırlı değil ki, çocuk istismarından tutun da, insanların cebini soymak için yapılan tüm reklamlar.

""-Eyvah, ikiz beim 56908765087 verecek param yok, ne yapacağız olum?
*Merak etme olum 5785 bir sms yolla, anında paran cebinde"" gibi..

Umarım Türk insanı bu hipnotizmadan uyanır, bu reklamların yarattığı sahte maskeyi düşürür ve özgürleşir.
Ve umarım bu sahtekarlıkları üreten profesyoneller, bir gün kendilerinden tiksinir.

Bu saçmalıklardan medet uman ve bu yalanlarla insanların zakasına hakaret edip insanları aptal yerine koyan bu arz-talep döngüsü, umarım bir gün kırılır.

Çok iyimser oldum bir an:ssz:

Çok haklısın ne diyeyim.
Ben de reklamcılık okuyorum ancak yazdığın herşeyi ben de düşünmüştüm.
Bu bölümü okumaya başladığımdan beri şunu çok iyi anladım. "Reklamcı ahlak kurallarına uymaz. Reklamcılıkta etik yoktur, değerler yoktur. Reklamcı, bir dünya yaratır ve onu senin en zayıf noktalarına vurarak o ürünü sana aldırtır."
Ben bu bölümü okumaya başladığımdan beri, reklamlarda gördüğüm her ürüne tedirginlikle yaklaşıyorum, satın almıyorum.
Zaten bilir misiniz bilmem ama Seguela'nın bir kitabı vardır. Kitabın ismi "Anneme Reklamcı Olduğumu Söylemeyin. O Beni Bir Genelevde Piyanist Sanıyor."
Öyle ki reklamcılık mesleğinin ahlak anlayışı olmadığı bu kitapta da çok açık bir şekilde belirtilmiştir. Yani genelevde piyanist olmak, reklamcı olmaktan daha ahlaklı daha etik bir meslektir denmek istenmiştir.

Temmuzda kizimi kaybettim bilen duyan vardir
O gunden sonra ilk şoklarimin bittigi anlar gecince
Allahim anneler gununde ve kizimin vefat gunumde ne yapicsm diye dusunup duruyorum
Konu sanki benim icin acilmis cok iyi oldu
O reklamlara bakmamaya calisiyorum
İki urun saticaklar diye evlat acisi cekenler anne ozlemiyle yananlara bir tekme vurmuyorlar mi
Ne demis Napolyon

Para para para

Çok haklısın ne diyeyim.
Ben de reklamcılık okuyorum ancak yazdığın herşeyi ben de düşünmüştüm.
Bu bölümü okumaya başladığımdan beri şunu çok iyi anladım. "Reklamcı ahlak kurallarına uymaz. Reklamcılıkta etik yoktur, değerler yoktur. Reklamcı, bir dünya yaratır ve onu senin en zayıf noktalarına vurarak o ürünü sana aldırtır."
Ben bu bölümü okumaya başladığımdan beri, reklamlarda gördüğüm her ürüne tedirginlikle yaklaşıyorum, satın almıyorum.
Zaten bilir misiniz bilmem ama Seguela'nın bir kitabı vardır. Kitabın ismi "Anneme Reklamcı Olduğumu Söylemeyin. O Beni Bir Genelevde Piyanist Sanıyor."
Öyle ki reklamcılık mesleğinin ahlak anlayışı olmadığı bu kitapta da çok açık bir şekilde belirtilmiştir. Yani genelevde piyanist olmak, reklamcı olmaktan daha ahlaklı daha etik bir meslektir denmek istenmiştir.

Siz ahlaksızsınız ama biz de artık bu konuda daha bilinçliyiz (yeni nesil)
Çok ünlü insanların reklamında oynadıgı ürünleri almamayı tercih ediyoruz mesela
Bir de hiç bir reklamın gerçegi yansıtmadıgını da biliyoruz

Temmuzda kizimi kaybettim bilen duyan vardir
O gunden sonra ilk şoklarimin bittigi anlar gecince
Allahim anneler gununde ve kizimin vefat gunumde ne yapicsm diye dusunup duruyorum
Konu sanki benim icin acilmis cok iyi oldu
O reklamlara bakmamaya calisiyorum
İki urun saticaklar diye evlat acisi cekenler anne ozlemiyle yananlara bir tekme vurmuyorlar mi
Ne demis Napolyon

Para para para

Haklı olabilirsiniz
Anneler bizden daha duygusal bu konuda aslında...

Eski erkek arkadaşım annesini kaybetmişti
Reklam çıktıgından beri ya izlerse diye diken üstündeyim
Feysbukta topa tutuyorlar şu an beni
Cevap vermiyorum
Onlara sevgilimin nasıl canı yandıgını mı anlatayım ?
Anne'li reklamları diğer reklamlar ile bir tutmuşlar
Önceki yorumda da söyledim şimdi de söylüyorum
Hepimizin eksik oldugu bişey vardır, ve reklamcılıkta ahlak yoktur biliyorum
ama Anne olayını çok ayrı bir yere koymak lazım, bunu savunuyorum
Şu an klavye başındayım, ama yarın RTUK ile görüşecegim
Sonucları hep birlikte görürürz

reklamlar ve reklamcılar ürün satmaz,bi gerçeklik satar.Dünyada zaten insanlar bazı etiketleri üzerine alabilmek için satın alıyo buraya kadar çok bi aptal yerine konma vs görmüyorum.
Ama anne-babalar günü konusunda haklısınız.
Geçen sene kamu spotu tarzında babalar günü mesajı dönüyodu sürekli.Sürekli pas geçip görmezden gelmek zorunda kalıyo insan,can yakıyo başka türlü.

Back