reddi miras davası hakkında

kitie

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
20 Haziran 2010
1.652
2
66
Kocaeli
merhaba arkadaşlar. bir sorum olacak.
umarım yardımcı olabilecek birileri vardır. kafamı kurcalayan bir şey var.
babamın 2 kardeşi var. dedem vefat ettikten sonra bu iki kardeş babamdan gizli reddi miras davası açmışlar. bizim sonradan haberimiz oldu. borç batağındalar. parayı alıp kaptırmak istemediler sanırım. neyse. 3 ay önce falan açmışlar davayı. geçen gün sonuçlandı. dava kabul edilmiş. bütün miras babama kaldı yani biz öyle sanıyorduk. babamın kardeşlerinden biri evli. onun karısına da pay düşüyormuş. (3te 1) bu gerçekten doğru mu ve nasıl oluyor? sonuçta hala evliler ve karısı alınca o da almış kadar olacak. babama ve bize bugüne kadar çok çektirdiler. onlara verdiğimiz paranın haddi hesabı yok. resmen dolandırdılar bizi. şimdi de çok önce almamız gerekeni, hakkımız olanı almak istiyoruz. ne yapabiliriz? hukukçu arkadaşlar lütfen yardımcı olsun.
mesela bir tane ev kaldı. babam evi satmak istiyor. kardeşinin karısının izni olmadan satamayacak mı?

miras hukukuna göre öncelikle altsoya ve eşe miras kalır. buradaki altsoy çocuklarıdır. anladığım kadarıyla dedeniz yeni vefat etti. çünkü reddi miras davasının süresinde açılması gerekiyor. dedenizin kaç çocuğu var bilemiyorum ama büyükanneniz yaşamıyorsa ve özlük üveylik yoksa bütün miras çocuk ayısına bölünür sizin durumunuzda reddi miras davası açanlar mirastan yoksun kalırlar. açmayanlara miras bölünür. miras derken ölenin bütün hak ve borçları işin içine girer. yani borcu da mallarıda size kalır. sonuçta sadece sizin babanız mirası reddetmediyse mirasın tamamına hak kazanır. gelin yasal mirasçı değildir. sanırım bir yanlış anlama var yada dedeniz yasal olarak sağlığında devir işlemi yapmış olabilir.

cevabınız için çok teşekkür ediyorum.
büyük anne de vefat etti. babamın 2 kardeşi var işte. ikisi birlikte reddi miras davası açmışlar. çok fazla borçları olduğundan öyle yaptıklarını düşünüyoruz. aranıyorlar zaten yakalanınca direk hapis yatacaklar. bizim bildiğimiz kadarıyla dedemin borcu yok. şu an miras babam ve o gelinin gözüküyor. anlamadık vallahi. ya bizi kandırmaya çalışıyorlar ya da dediğiniz gibi vefat etmeden önce bir kısmını devretti. eğer devrettiyse bunu öğrenmemiz mümkün mü acaba?

Geçen sene kayınpederim vefat etti mahkemeye başvurup veraset çıkardık orda kimin ne kadar hakkı varsa çıktı
Anladığım kadarıyla 3 erkek kardeş var sizin olayda 2 si mirası reddettiğine göre sadece babanıza hak kalır geline bişey kalamaz ha o gelinin kocası vefat etmiş olsaydı ona ve çocuklarına kalırdı miras ama adam yaşıyor geline miras düşmesi söz konusu bile olamaz
Bence mahkemeye gidip veraset çıkartın bunu babanızın yapması gerekiyor siz yapamazsınız
Adliyeye gidiyorsunuz dilekçe dolduruyorsunuz ordan sizi yönlendriyorlar zaten 25 tl vermiştim ben
1 hafta sonra tekrar gidip veraseti alıyorsunuz çok basit fakat veraset daha önce çıkmışsa onu almanız 10 dk sürüyor

babamla detaylı konuşamamıştık. aradım az önce konuştuk.
babam dedemin vefat etmeden önce geline mal devretmediğini öğrenmiş.
geline pay düşüyor diye de bir avukat söylemiş.
avukatın dediği şey şu: reddi miras yapan kişi ölmüş sayılır ona kalacak miras çocuğuna, çocuğu yoksa eşine kalır.
gerçekten böyle mi acaba?

geline nasıl düşüyor anlamadım..reddi miras yapıyosa borcu da almaz mirası da...dikkatli olun...olur mu öyle şeyy

başka avukat arkadaş yok mu
fikirlerinize ihtiyacım var.
babamın danıştığı avukat doğru mu söylemiş :26:

ölmüş sayılıyorsa doğrudur o zaman
Reddi miras yapan kişinin eşine ve çocuklarına kalır o zaman

mirastan pay almayı reddeden kişi ölmüş sayılır ama onun altsoyu hissesini alır. eşine düşmez altsoyuna düşer yani.. amcalarınız borca batık oldukları için onlara kalacak hissenin yengenize kalması amacıyla, devir (devir yok diyorsanız) yapabilir, sağlığında dedeniz yengenizi evlat edinmiş olabilir mi?

evlat edindiğini hiç sanmıyorum.. babamın öğrendiği kadarıyla devir de etmemiş.
ama hala pay hakkı var diyorlar. amcamın çocuğu yok. o yüzden mi eşine kalıyor acaba?

saklı paylı mirasçi mirası reddederse yani amcanız, dedenizdn önce ölmüs sayılır ve onun payı altsoyuna geçer,eğer altsoyu yoksa ona düşen pay babanıza kalir yani tamamı babanıza kalır bu durumda geline pay düşmez

cevaplarınız için teşekkür ederim kızlar.
geline hiçbir şekilde pay düşmez diyorsunuz yani.
bizim ne yapmamız gerekiyor şimdi
hala pay düştüğünü iddia ederlerse ne yapabiliriz, nasıl karşı çıkabiliriz?
nerelere başvurmalıyız

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…