Reçel yapmanının incelikleri

Efser

Nirvana
Pro Üye
8 Aralık 2011
44.017
153.518
Meyve ve bazı sebzelerin limon ilâve edilmiş şekerli şurup içinde pişirilmesiyle elde edilir. 1 kg. meyveye 1,5 kg. şeker, büyüklük ve sululuk derecesine ıgöre 1-2 limon suyu ilave edilir.
Sert meyveler (ayva, elma, incir vb. gibi) yumuşayıncaya kadar su ile pişirilir. Şeker ve limon suyu ilâve edilip, reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. (Aliminyum tencere kullanılmamalıdır.)
Yumuşak meyveler (vişne, çilek vb. gibi) iki şekilde hazırlanır :
a) Şurup hazırlanıp, meyveler içine atılır. Limon suyu ilâve edilip kıvamı gelinceye kadar kaynatılır.
b) Derin bir kaba üste şeker gelecek şekilde bir kaç kat sıra ile meyve ve şeker yerleştirilip bir gece bekletilir. Ertesi gün limon ilâve edilerek kıvamı gelinceye kadar kaynatılır.
Pişen reçel beş dakika dinlendirilir. Temizlenmiş kuru ve ılık kavanozlara boşaltılır. Soğuduktan sonra kapağı sıkıca kapatılıp serin yerde bekletilir.

Reçel yaparken özellikle şu noktalara dikkat etmelisiniz
Dibini tutmaması için, reçeli kaynattığınız kabın içine cam bilye atın; köpürmesini önlemek için biraz tereyağı katın; bu arada reçeli tahta kaşıkla karıştırın. Şu da aklınızda bulunsun, suya damlatacağınız birkaç damla reçel, dağılmadan durursa kıvam iyi demektir.

Reçel yapılırken kullanılacak meyvanın tatlı veya ekşi oluşa şeker miktarını değiştirir. Kayısı, şeftali gibi meyvalara az, vişne, erik gibi meyvalara çok şeker konur.

Bazı reçel ve marmelâtlarda kullanılacak vanilya, tencere ateşten indirileceği zaman, pişen meyvaya katılır ve kapağı kapanıp soğumaya bırakılır.
Kışa saklanacak reçellerin, sonradan şekerlenmemesi için, şekeri mutlaka bir limon veya limon tuzuyla kestirmelidir.

- Mümkün olduğu kadar taze ve olgun meyvalar seçilmeli, reçeli yapılacak olan meyvalarda en ufak bir çürük bile bulunmamalıdır.
- Reçel tahta kaşıkla ve hep aynı yönde çevrilerek karıştırılmalıdır. Böyle yapılmaz ise hem geç kıvama gelir, hem de yapıldıktan sonra kısa zamanda sulanır.
- Reçelin, kaynarken üstünde hasıl olan köpükleri, kaynama bittiği zaman, sıcak suya batırılmış madenî bir süzgeçle alınmalıdır. Bu köpükleri reçel kaynarken arada almak lüzumsuzdur. Reçelin çok köpürmesi istenmez ise, kaynamaya başladıktan sonra içine çok küçük bir parça tereyağ atılmalıdır.
- Reçel yapıldıktan sonra sıcak ve iyice kurulanmış kavanozlara ağzına kadar doldurulmalı ve üstü hava geçilmeyecek şekilde bir kâğıt ile örtülmelidir.
- Reçel kavanozlarının kapakları da, reçel ya çok sıcakken ya da soğuduktan sonra kapatılmalıdır.
- Reçel kavanozları ışık görmeyen, çok sıcak olmayan havadar yerlerde muhafaza edilmelidir.

alıntıdır

emeğin için sağol canım ama ben yaptım marmelat falan ama ilk olduğundan mıdır nedir 1 ay önce acımış attım

Reçel yapma işi gerçekten tecrübe gerektiren bi iş.
Bi kere denedim aman ne kolaymış dedim ama bir gün sonra reçel , reçellikten çıkmıştı :)
Paylaşımınız için teşekkürler...

Reçel yapma işi gerçekten tecrübe gerektiren bi iş.
Bi kere denedim aman ne kolaymış dedim ama bir gün sonra reçel , reçellikten çıkmıştı :)
Paylaşımınız için teşekkürler...

Evet öyle biraz benim ilk yaptığım recel çok güzel olmuştu sonra kedime güzel oldu diye çok güvendim 2. Yaptığım olmadı bişey değil canım

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…