Quilling Sanatı

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.048
30.486
61
Quilling Sanatı


Quilling ince kağıt şeritlerin bir iğne etrafında dolanarak hazırlanan şekillerin birleştirilerek oluşturulduğu güzel bir el sanatıdır.
Quilling ile yapılan örneklere bakıldığında çok zor gibi görünür.
Ancak hiçbir zorluğu yoktur, kullanılan malzeme hertürlü kağıt
olabilir, cetvel, kesici ve bir yorgan iğnesi ya da kürdan bile yeterlidir. Tabii ki kağıtların renkleri, dokuları, hazır kesilmiş olmaları, iğne ya da kürdan yerine ucu kesik quilling aletinin kullanılması çalışmaları kolaylaştırır. Ama şart değildir. Sanırım tek zorluk biraz sabır gerektirmesidir.





Quilling Aleti
Ucunda yorgan iğnesi benzeri bir iğne olan alettir. Ucu ince olduğu için etrafına kağıt dolandığı zaman ortasında delik bırakmaz. Tüm işlemler için gereklidir ve dolama işlemini kolaylaştırır. Ancak dilerseniz bu alet yerine bir kürdan ya da yorgan iğnesi kullanabilirsiniz.Delikli Quilling Aleti
Yine tahta, plastik ya da çelik sapı ve ucunda yarıklı bir iğne olan alettir. Kağıt şeridin ucu bu yarığa geçirilerek dolanır. Bu şekilde dolama işlemi daha kolaylaşır ancak, iğne uçlu olana göre daha
kalın bir ucu olduğu için dolanan kağıdın ortasında yuvarlak bir boşluk kalır. Yine tüm işlemlerde kullanılır.

Değişik Kalınlıklarda Tahta Çubuklar
Dolanan parçaların ortasında daha büyük delik istendiğinde
kullanılan yuvarlak tahta çubuklardır. Çok sık kullanılmaz

Diğerleri
Makas, cımbız ya da pul maşası, falçata, kesim tablası, hobi
tutkalı, kürdan ve quilling tablası da çalışmayı kolaylaştıran
malzemelerdir.






Kağıt Şeritleri
Quilling ana malzemesi kağıttır. Kağıt şeritlerini renkli 80 ya da
90 gr fotokopi kağıtlarından değişik kalınlıklarda kendiniz de
kesebilirsiniz. Ancak çok şerit gerekeceğinden ve bunların hepsinin
aynı genişlikte olmaları gerektiğinden hazır şerit alınması
kolaylık sağlar. Eski dergi sayfalarını da şeritler halinde keserek değerlendirebilir ve renkli, desenli şeritler elde edebilirsiniz.
Genellikle şeritler 3 mm ya da 5 mm kalınlığındadır. Ancak özellikle
3 boyutlu çalışmalarda 1 cm olan kalın şeritlerde kullanılabilir.
Kağıt imha makineleri de quilling şeritleri hazırlamak için ideadir.


Quilling Metotları:
Quilling yani sarmalama tekniğinde belli başlı metotlar vardır. Bunlar yardımı ile değişik süslemeler yapabiliriz. Sarmalama tekniği kendine özgü kalemi olduğu için bunu bulamayanlar normal kurşun kalem yardımı ile yapabilirler. Bu teknik aslında zor gibi görünse de çok kolay ve eğlenceli bir tekniktir. Kendine özgü kullanabileceğiniz kağıt şeritler ile değişik tasarımlar yapabilirsiniz. Şimdi bu sarmalama işinin metotlarına bakalım.
Belli başlı sarmalamalar yardımı ile diğer büyük şekilleri oluşturabileceğiz. Yani tümevarım yöntemini kullanıyoruz. Kullanacağımız metotlar tamimiyle bunlar ile sınırlı olmamak kaydı ile başlıca kullanılan sarmalamalar bunlardır. Bunu yapmak için de biraz uhu kullanarak kalemin etrafına sarmaya başlarız. Bu sarma işi nasıl yapılıyor diye düşünüyorsanız işte bu şekilde; Öncelikle kendine özgü bir kalemi olduğunu söylemiştik. Eğer bunu bulamadıysak bir kurşun kalemin (tahta) arkasında bulunan silgi bölümüne bir toplu iğne takarak aynısını oluşturuyoruz. İğnenin ucunu silgimize batırdığımız için toplu kısmı ile sarmaya başlayacağız. Sıkılığı ile ilgili ilk başlarda sorunlar yaşayabilirsiniz fakat sonra yavaş yavaş alışacaksınız. Toplu iğneye kağıt şeridimizi sarmaya başlıyoruz. Şekildeki gibi elimizle destekleyerek yavaş yavaş istediğimiz turlarda sarıyoruz. Daha sonra kaç tur döndüğümüzü aklınızda tutmanız gerek ki istediğimiz kadar saralım. Sarma işini bitirdikten sonra kağıt şeridimizin sonunu bulunduğu bölüme yapıştırıyoruz. Burada önemli olan yapıştırmadan önce nasıl bir şekil istiyorsak onu belirlemeli ve o şekli verdikten sonra yapıştırarak sabitlemeliyiz. Sabitleme işlemi sırasında kullandığınız yapıştırıcı çok olmazsa iyi olur. . Yan tarafta da sarmalama işinin bir bölümünü görüyorsunuz. Sarmalama işi bittikten sonra katlama işine geçiliyor. Bir göz modeli çıkarmak isterseniz bunu kullanabilirsiniz. Bir ucundan hafif gevşetmesinden sonra hafif kat izi oluşturarak modelimizi oluşturuyoruz. .













unutulmussanatlar.com