Psikoz hastalığı ve tedavisi

Lizzie8919

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
7 Temmuz 2016
243
116
Merhabalar kardeşim 23 yaşında bu sene alr evi dışında okuyor, diş hekimliği son sınıf ögrencisiydi. Geçen sene depresyonda ve psikolojik sorunları olduğunu farkettik ev sahibi arayarak alkol aldığını söyledi ayda bir. Bizde bu sene annem ve babam yanında son senesini bitirsin diye düşündük fakat okulda bir kızla tartıştı ve okuldaki hocaları tedavisini olmadan ders geçirmeyeceklerini söylediler kavgayı sorduğumuzda kız beni öldürecekti ben ona bağırmasaydım dedi gittiğimiz psikiyatrist de bu durumun psikoz başlangıcı olduğunu ve major depresyon sonrası psikoz hastalığının tetiklendiğini söyledi. Halüsinasyon yada ses duyma yok fakat her zaman kendi düşüncelerini çok savunan sadece kendi dediği doğru burnunun dikine giden bir cocuktu. Buda sanırım hastalığı perçinledi. Mesela ilaç olarak en başta 3mg risperdal verdiler sonra yapılı bir cocuk olduğundan 4mg cıkardılar. Şuan bu şekilde tedabiye devam ediyor fakat bizi nasıl bi süreç bekliyo bilmiyoruz. Annem hergün ağlıyor açıkcası benimde psikolojim bozuldu iyileşecek mi 3 ay sonra okula devaö edebilecek mi iyileştiğini nasıl anlayacağız kafamda cok soru var. Bu hastalığı geçiren yakınları olan varsa bilgilendirebilirmi? Bir de ilaç çok ağır geliyo cocuk sürekli uyuyor ya da boşluğa bakıyor tüm yaşamsal faliyetleri durmuş gibi ama 3 doktor da aynı ilacı verdi gözümüzün önünde olunca inanın cok üzülüyoruz

İlaç hastalığı yatıştıracak, psikozun tam bir tedavisi yok farklı noktalara evrilmemesi için tedavi alacak

Ilk zamanlar ilaclar çok uyku iştah ve durgunluk yapıyor. Risperdali ben de kullandim. Fakat bir kac ay geçip genelde 5 6 haftadır, ilac vucutta islevsel hale geldiğinde bunlar geçecek. Psikozlu tanıdıklarım var ilaclarla çok guzel ataksız sorunsuz yasayıp gidiyorlar, hepsi mesleginde insanlar, ilacları kafalarina gore birakirlarsa bir iki aya sorunlar yeniden başĺıyor. Sürec zor psikolojik hastalıklarda evet ama inanin caresiz değil ilaçlarını aksatmadan kullansın bir de terapi destegi alirsa inanin toparlar yeni döneme kadar. Şifalar diliyorum, umutsuzluğa kapılmayın sakın. Tedaviyle normal hayatına dönecektir.

Tedavinin sürekliliği çok önemli. İlaçlar etki etmeye başladıktan sonra “tamam ben iyileştim, ilaca ihtiyacım yok” düşüncesine girip ilacı bırakmaması lazım. Düzenli ilaç kullanımı+psikoterapi desteği ile hayatını minimum sorun ile geçirebilir. Psikiyatrik rahatsızlığı bulunan Bir sürü meslek elemanı var, dediğim gibi önemli olan düzenli tedavi.

Ilk zamanlar ilaclar çok uyku iştah ve durgunluk yapıyor. Risperdali ben de kullandim. Fakat bir kac ay geçip genelde 5 6 haftadır, ilac vucutta islevsel hale geldiğinde bunlar geçecek. Psikozlu tanıdıklarım var ilaclarla çok guzel ataksız sorunsuz yasayıp gidiyorlar, hepsi mesleginde insanlar, ilacları kafalarina gore birakirlarsa bir iki aya sorunlar yeniden başĺıyor. Sürec zor psikolojik hastalıklarda evet ama inanin caresiz değil ilaçlarını aksatmadan kullansın bir de terapi destegi alirsa inanin toparlar yeni döneme kadar. Şifalar diliyorum, umutsuzluğa kapılmayın sakın. Tedaviyle normal hayatına dönecektir.
Çok teşekkürler yazdıklarınız ilaç gibi geldi, farklı doktorlarda götürmeyi düşünüyoruz çünkü biz konuşuyoruz ama beynindeki bazı yanlış inançları değişmiyor. İlaç konusunda benim tereddütlerim var çok ağır bir ilaç ve o 4mg kullanıyor internette ilacı kullananlar hep kötü yorumlar yapmışlar ama 3 drye gittik 3üde psikoz baslangıcı icin bunu verdi:KK43: siz kac mg kullanıyordunuz ve iyi geldi mi size ilaç☺️

Atipik psikoz, şizofreni tanısı mı aldı yoksa psikotik özellikli depresif nöbet tanısı mı?

İlk ikisi çoğunlukla ömür boyu tedavi gerektirirken psk öz. depresif nöbet; bipolar bozukluk veya atipik psikoz benzeri bir hastalığın başlangıcı değilse eğer, genelde tam olarak tedavi edilebiliyor.

Risperidon uyku yapar evet, ancak psikozun tedavisi için kullanılabilen çok fazla ilaç var. Hastanın fayda sağlaması ve yan etki profiline göre değişiklikler yapılabilir.

Bu süreçte doktor kontrollerini asla ama asla ihmal etmeyip, ilaçlarını muhakkak düzenli kullanması gerekiyor. Tedavisiz kalan veya yarım yamalak tedavi edilen hastalıklar dirençli hale gelerek çok daha büyük zorluklara yol açıyor çünkü.

Psikoz sayılması için illa işitsel-görsel varsanı yaşamasına gerek yok kişinin, perseküsyon , referansiyel vb hezeyan varlığı da yeterli oluyor. Bunlardan hangisi mevcut bilmiyorum ama, takıntı, mizaç özellikleri vb değil de psikoz sınıfına girmesi için iyi bir gözlem yapması ve anamnez alması gerekiyor doktorun.

Geçmiş olsun

Atipik psikoz, şizofreni tanısı mı aldı yoksa psikotik özellikli depresif nöbet tanısı mı?

İlk ikisi çoğunlukla ömür boyu tedavi gerektirirken psk öz. depresif nöbet; bipolar bozukluk veya atipik psikoz benzeri bir hastalığın başlangıcı değilse eğer, genelde tam olarak tedavi edilebiliyor.

Risperidon uyku yapar evet, ancak psikozun tedavisi için kullanılabilen çok fazla ilaç var. Hastanın fayda sağlaması ve yan etki profiline göre değişiklikler yapılabilir.

Bu süreçte doktor kontrollerini asla ama asla ihmal etmeyip, ilaçlarını muhakkak düzenli kullanması gerekiyor. Tedavisiz kalan veya yarım yamalak tedavi edilen hastalıklar dirençli hale gelerek çok daha büyük zorluklara yol açıyor çünkü.

Psikoz sayılması için illa işitsel-görsel varsanı yaşamasına gerek yok kişinin, perseküsyon , referansiyel vb hezeyan varlığı da yeterli oluyor. Bunlardan hangisi mevcut bilmiyorum ama, takıntı, mizaç özellikleri vb değil de psikoz sınıfına girmesi için iyi bir gözlem yapması ve anamnez alması gerekiyor doktorun.

Geçmiş olsun
Merhabalar detaylı yazınız için çok teşekkürler. Tanı olarak ne aldığını açıkca bilmemekle birlikte psikoz başlangıcı denmişti. Sanıyorum psikotik ozellikli depresyon daha cok uyuyor çünkü şu ara çok depresif okula devam etmeyeceğini diş hekimi olmak istemediğini söylüyor,yaşam enerjisi hiç yok hatta evden kaçıp gideceğini vs sıfırdan hayata başlamak istediğini ve kendini çok sıkışmış hissettiğini söylüyor. Zaten ilk gittiğimiz doktor da major depresyondan sonra psikoz ortaya çıkabileceğini söylemişti. Hangi tür olduğunu doktora soralım not alıyorum. 🙏🏻
Psikoz denmesinin ana sebebi sınıfta kavga ettiği arkadaşının(sözel kavga) kendisini öldüreceğini söylediği için ,ilk doktorumuz söyledi. Bunun dışında gerçek dışı nitelendirilebilecek bi davranışı olmadı fakat doktorlara tam güvenmeme, inanmama, zor güvenme(3 doktor değiştik) veya derslere gitmeden geçebileceğini söylemesi gibi tuhaf söylemi de var . Ama dediğim gibi başka gerçek dışı bi söylem henüz duymadık. Fakat aşırı şüphe paranoya ve insanlara güvenmeme ve takıntı durumları var . Bu öldürme olayını da şimdi ara ara ağzını yoklayarak gerçekten bunu inanarak mı söyledin yoksa olayın galeyanı mı dediğimizde evet biraz abarttım diyor . Fakat bu olayı Diğer gittiğimiz doktorlara anlattıgımızda da herkes psikoz dedi. Ek olarak da cocuk mizac olarak zaten aşırı inat ve kendi dediğinden çok zor vazgeçen,dış görüşlere kapalı birisiydi. Ama anlıyorum ki bu hali onu bir hastalığa sürüklemiş farkında olmadan.

X