psikoloji mi pdr mi

canım pdrnin önü kapanmaz asla işsiz kalmazsın
ama ne iş yapacaksın? ya devlette ya özelde rehber öğretmenlik...
bundan alacagın maaş 3 aşşa 5 yukarı belli, öğretmen maaşı sonuçta
ama psikoloji okuyup üzerine klinik psikoloji yükseği yaparsan yeri gelir bi hastandan saatine 300 dolar alırsın. arada dağlar kadar fark var. ve psikoloji mezunları isterse rehber öğretmen olabiliyor özellikle özel sektörde daha çok tercih ediliyorlar
fakat pdrciler klinik psikoloji yüksek lisansı yapamıyolar malesef, önceden bir-iki üniversite de olsa alıyodu pdrcileri
ama şuan hepsi kaldırdı. sadece psikoloji mezunları alınıyo
ama dersen ki yok ben zaten yüksek lisans düşünmüyorum, öyle çok parada da gözüm yok, rahat rahat okiym kendimi strese sokmiym, kesinlikle pdr yaz derim, dersleri çok eğlenceli, ve çoğu çok kolay
psikolojiden sonra klinik psikolog olduğunda unutmaki şizofren bi hastanda olabilir, katil de olabilir. öyle dışardan gözüktüğü kadar toz pembe değil, bi ofiste oturup gelenlerle sohbet tadında gecmiyo yani
yanlış anlama gözünü korkutur gibi oldum
kendim icin çok araştırdım da ben, caymak üzereyim şuan.
ömrün boyunca yapıcağın iş bu sonucta. seni tanımıyorum ama sonradan pişman olmasını istemem kimsenin
ben mimar sinan resim mezunuyum. o zaman bi hatadır yaptık. 4 yıl okudum ve liseden sonra okumayan arkadaşlarım işe girip işlerinde yükseldiler bu 4 yılda
şuan benden daha iyi şartlarda çalışıyo hepsi =)) kendim yaşadığım icin biliyorum ne kadar acı bişey olduğunu, kimsenin yaşamasını istemem. bak kalktım koskoca 4 yılın üzerine tekrar sınava girdim ben mecburen. sana en uygun neyse o olsun inş.

evet gerçekten bayaa araştırmışsın cemreylül sonuçta bütün hayatını etkiliyo ama hiç bişi için de geç değil inş yolun açık olur da iyi yerlere gelirsin teşekkür ederim cidden çok yard oldun

Pdrde olabildiğin tek meslek öğretmenlik değil.Zaten öğretmen değil aldığın unvan psikolojik danışman oluyor.Özel sektörde her türlü iş var halkla ilişkiler olsun, herhangi bir danışmanlık olsun.Öğretmen maaşından çok daha kazanabilirsin.İnsan kaynakları uzmanı alanında da direk iş bulabiliyorsun.Direk öğretmen maaşı gibi düşünülmesin pdr en önü açık mesleklerden biri.
Tabiki psikoloji ya da pdr okumak senin tercihin, ben yönlendirmek istemem ama üstteki eksik bilgiyi düzeltmek amacıyla yazdım.

arkadaslar pdr nedmek ben bılmıyorumbilmiyorumkismile psıkolojının bı ustumu amac ne nerelerde ıs bulabılme ımkanın olurfisfisfis

arkadaslar pdr nedmek ben bılmıyorumbilmiyorumkismile psıkolojının bı ustumu amac ne nerelerde ıs bulabılme ımkanın olurfisfisfis

canım pdr psikolojik danışmanlık ve rehberliktir.pdr mezunları psikolojik danışman,rehber öğretmen(bu kadarını biliyorum)olabiliyorlar.

ben çukurova pdr mezunuyum sorusu olan arkadaşlara yardımcı olabilirim ben bu bölümü okum aktan inanılmaz memnunum psikoloji mezunu olan arkadaşlarımla aynı işi yaptığım zamanlarda oldu şu anda da devlette psikolojik danışmanlık yapıyorum klinikte çalışırken de psikololgluk yapıyodum ikisi de hemen hemen aynı doğruyu söylemek gerekirse sonuçta ikimizin de tek eksiği ilaç yazamamak psikiyatrlardan

ben psikoloji okumak istiyorum çalışma alanı daha geniş bir alan bence pdr cilere hakkettikleri değer gösterilmiyor bence

Ülkemizdeki iş sahasını düşününce PDR yi tavsiye ederim bende.
Zaten mezun olduğunda Psikolojiyle aynı işi yapabileceksin.
Bende çok istmiştim pdr yi ama olmadı.Olan bölümse çok alakasız :)
Tamamen aletlerle ilgili

Psikoloji Ve Pdr Bölümü Arasındaki Farklılıklar

Rehberlik ve Psikolojik danışmanlık bölümü ile psikoloji bölümünün -bu alana ilgi duyan bir çok kişi yada bu bölümleri seçmek isteyen öğrenciler tarafından- iş alanları, mesleki unvan, işlevler… vb açılardan ne gibi farklılıklar taşıdıkları çok fazla bilinmemektedir. İki meslek arasında derin analiz yapmak yerine yalın bir anlatımla bu farklılıkları ortaya koymakta yarar vardır.

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü adından anlaşıldığı gibi üçlü bir işleve sahip olup mesleğin ayırt edici temel özellikleri şunlardır:

PDR (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) her şeyden önce bir danışmanlık hizmetidir. Kişinin toplumsallaşma sürecinde; aile, akran grupları, sosyal yaşam, eğitim hayatı, kritik gelişim dönemleri ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkan temel sorunlar hakkında bireye danışmanlık hizmeti verir. Danışmanlık hizmeti olması mesleğin temel ayırıcı karakteristiğidir. Bölüm genelde üniversitelerin Eğitim Fakültelerine bağlıdır. Bu bölümden mezun olan kişiler ağırlıklı olarak davranış bozuklukları, bireyi tanıma teknikleri, eğitim psikolojisi, aile danışmanlığı ve gelişim psikolojisi konularında eğitim alırlar. Mezuniyet sonrası en büyük istihdam alanı Eğitim kurumlarının Rehberlik Servisleridir. Bununla beraber kendine ait danışmanlık ofisi açmak isteyenler için yasal mevzuat elverişlidir. Dileyen kendi danışmanlık ofisini açabilir. Danışmanlık ofisi açan psikolojik danışmanların hizmet verebilecekleri temel alanlar şunlardır:

- Sınav Kaygısı

- Okul başarısızlığı

- Aile Danışmanlığı

- Okul fobisi

- Mesleki ilgi ve yetenekler konusunda danışmanlık

- Özel eğitim ve buna bağlı sorunlar hakkında danışmanlık

- Verimli çalışma etkinlikleri

- Madde bağımlılığı konusunda danışmanlık hizmeti

- Evlilikte aile içi çatışma, boşanma ve buna bağlı olarak çocuklarda ortaya çıkan uyum sorunları

- Nevrotik ve psikotik sorunlar karşısında kişinin izlemesi gereken süreç hakkında bilgilendirme görüşmeleri… vb

Bu başlıkları arttırmak mümkündür. Ancak genel hatlarıyla psikolojik danışman unvanı olan bir kişinin hizmet verebileceği temel konular bunlardır. Psikolojik danışmanlar bu hizmeti verirken “Bireysel psikolojik danışma” yada “Grupla psikolojik danışma” yöntemlerini kullanırlar.

Psikologlar

Psikoloji Bölümü Üniversitelerin Edebiyat Fakültelerine bağlıdır. Lisans süresi 4 yıl olup dersler ağırlıklı olarak psikoloji bilimi ve buna bağlı alt alanlardan oluşmaktadır. Bölüm mezunları psikolog unvanı alır. Mezunların, istihdam alanları konusunda önceliği daha çok özel ofislerdir. Bununla beraber hastaneler, adliye sarayları, eğitim kurumları psikoloji bölümü mezunlarının çok rahat istihdam alanı sağlayabileceği kurumlardır.

İki bölüm arasındaki benzerlik ve farklılıklar:

PDR ile Psikoloji bölümünün lisans düzeyindeki ders içerikleri arasında çok büyük bir farklılık yoktur. Her iki bölümde de psikoloji bilimi hakkında kuramsal ve uygulamalı bir müfredat vardır. Bu iki alan arasında ki içeriksel farklılıklar daha çok lisansüstü eğitimde ortaya çıkmaktadır. PDR mezunlarına Psikolojik Danışman, Rehber Öğretmen, Adli Pedagog gibi unvanlar verilirken; Psikoloji mezunlarına Psikolog, Adli Psikolog ünvanları verilmektedir. PDR mezunları görüşmelerinde “Bireysel yada grupla psikolojik danışma” yöntemi uygularken, Psikologlar daha çok “psikoterapi” yöntemini uygular. Ancak lisans mezunu psikologların psikoterapi yöntemini uygulayıp uygulayamayacakları konusu tartışılan bir konudur. Bu konu hakkında kabul gören yaygın yaklaşım ise şudur:

“Lisans eğitiminden sonra uygulamalı psikoloji bilimleri, klinik psikoloji, aile terapisi vb… alanlarda yüksek lisans yapma zorunluluğu. Bu yasal bir zorunluluk olmaktan ziyade mesleki yeterlilik ve etikle ilgili bir zorunluluktur. Bazı çevrelere göre Psikoterapi uygulamaları için yüksek lisansın bile yeterli olmadığı yüksek lisans sonrası mutlaka süpervizyon eğitiminin alınması gerektiği mesleki etik bir zorunluluk olarak görülür. Süpervizyon eğitiminde kişi alanında uzman bir psikoterapistle belirli bir süre meslekte uygulamaya dönük spesifik eğitimler alır. Onun gözetiminde vaka analizleri, kullanılacak yöntemlerin seçilmesi konularında özel bazı eğitimler alır.”

Çalışma koşulları ve hizmet verilen kitle açısından PDR nin lisans düzeyinde verdiği eğitim çoğu zaman yeterli olurken Psikoloji bölümü mezunlarının (hizmet sunacakları kitleler açısından) lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve süpervizyon eğitimi gereklidir. Çünkü psikologların görüştükleri vakalar daha ağır vakalardır. Psikologlar sorun oraya çıktıktan sonra danışanla görüşürler, PDR mezunları ise daha çok önleyici bir role sahiptirler. alıntı....
bedne psikoloji okumak sıtıyorum ama kararsızdım bu yazıyı okudum fıkrım degsıtı pdr ılede ıstedıgım tarz ıs olanagı bulabılıyormusum bu yazı umarım sızede yardımcı olur arkadaslar

Son düzenleme:
Yorumları okurken şok oldum. Pdr ile Psikoloji mezunlarını aynı kefeye koymak olmaz, olamaz. İkisinin de farklılıkları vardır. Pdr anlık sorun çözerken psikolog sorunların kökenie iner. Bazı arkadaşlar pdr okurken rahat olduklarını derslerin kolay olduğunu söylemiş, bunu bir psikoloji öğrencisi asla söylemez çünkü psikoloji inaılmaz zor bir bölümdür. Meslek yasasının olmamasından kaynaklanan sınır çizememe durumu vardır malesef, bu nedenle iki meslek hatta psikiyatristler de dahil olmak üzere 3 meslek birbirinin içine girer. Halbuki her mesleğin sınırları bellidir ama kimse işine gelmeyeni yapmaz. Psikolog ilaç yazamaz, pdr ci terapi yapamaz, yapmamalıdır da çünkü psikoloji bölümleri öğrencilerini 4 yıl boyunca terapi yapabilme üzerien ders verir. Lisans bittikten sonra yapılan 2 yıllık yüksek lisans ile bu açık kapatılmaya çalışılır ama asla adil değildir. Zaten okullar da kolay kolay psikoloji mezunu olmayanı almaz. Şuan psikologların ve psikolojik danışmanların ortak çalışıp meslek yasası için birşeyler yapma çabalrında olmalarını hepiniz biliyosunuzdur. Eğer yasamız çıkarsa kimse kimsenin işine el uzatamayacaktır...

size kesınlikle katılıyorum tamda boyle bir yorum yazmaya girmiştim pdr ve pskolojı bırbırnden cok ayrı alanları olan ıkı meslektır.pskolojı bır bılımdır ve hakkını vermek zordur benmde bldgm pdrcılr terapı yapamıyor pdrcıların alanları bırazdaha kısıtlı. su an pskolojı ögrencısıyım inşallah bu bolumu hakknı vererek bıtırp yuksek lisansımı yapıp meslektaslarmın arasına girecegım

Yüksek lisans yapmak size bir çok kapıyı açacaktır. Ben malesef yapamayacağım, alacağım eğitimlerle kendimi geliştirmeye çalışacağım. Bunların farkında olan müstakbel meslekteşlarımın burada olmasına da çok sevindim.

Psikologlarla PDRciler arasındaki temel fark: Psikologların daha çok klinik ortamda ve klinik iş sahasında yer almaları. Psikolojik Danışmanlar lisansta okurken daha çok uygulamalı dersler ve stajlar görür. Psikologlarsa daha çok teori dersleri alır. Bilim adamı olarak yetiştikleri için tez yazarlar zaten. Psikolojik danışmanlar da sözde tez yazmazlar ama araştırm yöntem teknikleri derslerinin bilgi ve uygulama derslerinde SPSS kullanarak tez gibi araştırma yaparlar...
Psikolojik danışmanlar okulların yanı sıra psikologlar gibi klinikte ve insan kaynaklarında da staj yapabiliyor. Ders kitapları üç aşağı beş yukarı aynıdır. Ama uygulamalar farklıdır. Psikologlar terapi, psikolojik danışmanlar psikolojik danışma yapar. O yüzden psikologların terapi merkezlerinde, psikolojik danışmanlarınsa psikolojik danışma merkezlerinde çalışmaları daha uygundur.
Psikolojik danışmanlar bireysel ve grupla psikolojik danışma yaparlar. Bunları benimsedikleri kuram ve uygulamalara göre seçerler. Yani kısa sürede oldu bitti şeklinde olmaz psikolojik danışma süreci...
Daha da sorusu olan varsa yanıtlarım.

Kızlar ben de PDR tercih etmeyi düşünüyorum. Size sorum İstanbul Üniversitesi'ne mi öncelik vermeliyim Marmara Üniversitesi'ne mi? =))

Merhaba.Sizle pdr hakkında konuşabilir miyiz?

Ben Psikoloji istiyorum şahsen. Ama sana şöyle diyeyim; Psikolog olmak istiyorsan direk Psikoloji seç. Ama rehber öğretmeni, danışman vs. gibi meslekleri istiyorsanda PDR'yi seç. Verilen dersler arasında ikisinde pek bir fark yok. İkiside psikolojiye yönelik dersler veriyor. PDR psikolojinin yanında insanlara karşı nasıl danışmanlık edileceğini falan ayrıntılarıyla öğretiyor okadar. He şu bi gerçekki, PDR'nin iş imkanı daha fazla.

PDR veya psikoloji bölümünü kazanan arkadaşlar kaç netle kazandınız?

Benim söyle bi durumum var. Tde bölümünden yenı mezun oldum fakat görüyorum kı öğretmenlk bana göre değil ztn atanması da cabası liseden beri istediğim psikoloji bölümünü kazanmak istiyorum. fakat ygs lys uzak kaldık benm girdiğim zamanda bunlar yoktu.Şimdi hangi dersten kaç net yapmalıyım yardım edersiniz değil mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…