Progesteron hormonu nedir?
Progesteron hormonu, kabaca kadınları hamilelik dönemine hazırlayan bir hormondur ve sağlıklı, üreme çağındaki bir kadında her ay döngü halinde yumurtalıklar tarafından salgılanır. Progesteron, adet döngüsünün ortasında bir yumurta bırakıldığında yani yumurtlama döneminde üretilir. Progesteron, döllenmiş bir yumurtanın (embriyonun) rahim duvarına yapışmasını veya tutunmasını sağlamak için endometriumu (rahim duvarını) kalınlaştırmaya başlar. Diğer bir deyişle, rahim duvarını embriyonun gelişimi için, bir yatak gibi hazırlar. Fakat yumurta uygun süre içerisinde döllenmezse, vücut progesteron salgılamayı azaltır ve rahim duvarı parçalanarak atılır, yani adet kanaması (menstrüasyon) gerçekleşir. Eğer bir embriyo rahim zarına tutunursa, yine hormonlar yoluyla, yumurtalığa haber ulaştırılır ve sonuç olarak yumurtalık sekiz hafta boyunca progesteron üretir. İlk sekiz haftadan sonra, hamileliğin kalan süresi boyunca progesteron üretimini plasenta üstlenir. ( medical park )
Yumurtlama öncesi dönemde: 1 ng/mL’den daha az
Adet döngüsünün ortasında: 5 – 20 ng/mL
Menopoz sonrasında: 1 ng/mL’den daha az
Hamileliğin ilk trimester döneminde: 11,2 – 90 ng/mL
Hamileliğin ikinci trimester döneminde: 25,6 – 89,4 ng/mL
Hamileliğin son trimester döneminde: 48 – 300 (veya fazlası) ng/mL (dr bulent tıraş)
arkadaslarım size medıcal parkın ve dr bulent tırasın yazılarını aynen buraya aynen kopyaladım. dr lar bu komya hassasıyet gosterıyorlar muhakkak. bende asılama yaptırdım sonrasında progestan tablet kullanmaya basladım. testı ne zaman yaptırdıgınız onemlı o gore referans deger aralıkları degısıyor