Açıkçası anlattıklarınız hakkında bilgim yoktu.Teşekkür ederim.Evde 3-4 tane ftğ makinesi var hepsini toplasanız kaliteli markalar da olsa çok kötü çekiyor.İyi bir şey olsun istedim.Günlük ftğ çok çekerim,eş-dost,gezmelerimizde bile haftasonları ftg mak.ile dolaşmayı seviyorum.Kendi ftg larımız güzel çıksın ilk amaç bu.Onun dışında hayvan ve doğa ftg ları çekerim.
Sizin alacağınız Canon EOS 500D için lens odak uzunluğu çarpan katsayısı: 1.6x'miş.Yani siz sabit açılı bir objektif aldığınızda örneğin objektif 50 mm ise , sizin makinanızda bu objektif 50 x 1,6= 80 mm'lik bir objektifin kapsadığı alanın fotoğrafını çeker.
Ben size diyafram değerleri düşük objektifler öneririm.Bu objektifler daha hızlıdırlar.Burada hız şu şekilde ortaya çıkar.Makina düşük diyafram değerinde iken örneğin diyafram f/1.2 iken objektifin içindeki mekanizma çok açılabilir ve objektiften içeri çok ışık girer.Çok ışık alabilmesi makinanın fotoğraf çekimini kolaylaştırır ve hızını da arttırır.Ayrıca falaşsız çekimlerde iyi sonuçlar elde edersiniz.
1) Canon EF 24-70mm f/2.8 L USM --- bu değişken açılı bir objektif ve siz olduğunuz yerde kalarak fotoğrafın kadrajını değiştirebilirsiniz.Toplu fotoğraf çekimlerinde kadraja birilerini daha sığdırmak için ileri geri yürümeniz gerekmez :) Bu objektif kaliteli ama pahalı bir objektiftir.İlerleyen yıllarda almanız daha uygun olabilir.
2) Günlük hayatınızdan fotoğraflar için 50 mm güzel bir açı (açı olarak insan gözünün gördüğü sonuçları verir).Sizin makinanız 1,6 çarpanlı olduğu için Canon EF 35mm f/2.0 alırsanız 35 x 1,6 = 56 mm'ye denk gelir.Yani yaklaşık olarak 50 mm almış sayılırsınız.
3) Canon EF 50mm f/1.4 USM veya EF 50mm f/1.8 II olabilir.Düşük diyafram değerine sahip objektifler.Sizin makinanızda bunlar 50 x 1,6 = 80 mm'ye denk gelecek.Portre için en ideal açı olarak 85 mm önerilir.Yani siz 50 mm alınca portre objektifinin işlevini de kısmen görmüş sayılır.
4) Portre fotoğrafları için özel üretilen Canon EF 85mm f/1.8 USM güzel bir objektif.Sizin makinanızda bu 85 x 1,6 = 136 mm'ye denk gelir.Bu objektif gayet güzel sonuçlar veriyor.
Sabit açılı objektiflerde zoom yapamazsınız.Yani örneğin objektif 50 mm ise 50 mm'dir.Kadrajı genişletip daraltamazsınız.Kareye daha çok şey sığdırmak için sizin geri yürümeniz gerekir.Ama çok güzel objektiflerdir çünkü içindeki mercek sayısı zoom yapmaları gerekmediği için daha azdır ve düşük diyafram değerlerine sahiptirler.Bu ise bir fotoğrafçının en çok işine yarayacak şeydir.
Bence siz makinayı almaya gidince (ya da alacağınız yerden değil ama herhangi başka bir yerden) yukarıdaki objektifleri alacağınız makinaya taktırıp vizörden görüntülerine bakın.İstediğiniz açıya hangisi sahipse onu seçin derim.