37 haftadan önce gerçekleşen doğumlar prematüre doğum olarak adlandırılır. Bu haftadan önce doğan bebeklere de prematüre bebek denir.
Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
Bebeğiniz 33. haftadan sonra emme refleksinin güçlenmesiyle yutabilecektir. Erken doğan bebeklerin hastane kalışını en çok uzatan konu ağızdan beslenmedir. Dr. Gülnihal Şarman bir iki deneme ile başlayıp bebek güçlendikçe ağızdan deneme sayılarının arttırılmasını öneriyor.
Bebek kendini büyütecek miktarı (30-40 ml) günde 7-8 kere almaya başlayınca taburcu olmaya hazır demektir…
Kadehle besleme
Beslenme denemeleri biberonla veya küçük ilaç kadehlerinden akıtarak yutturmak şeklinde yapılabilir. Bazı bebekler biberondan çok kadehle daha iyi beslenirler. Özellikle anneyi emecek güçteki bebeklerde kadehle beslenme daha çok tercih edilmelidir. Emzirmeye geçişte de kadehle besleme denenebilir. Bebek 40 ml ile beslenecekse kadehe 5 ml süt konarak bebeğe içirtilir. Kadeh boşaldıkça doldurulur.
Ya anne sütü yetersiz kalırsa?
Tüm dikkatinize rağmen sütünüz yetersiz olabilir. Bebeğin büyümesinin etkilenmemesi için uygun bir mama vermek gerekebilir. Erken doğan bebeğin onun için özel hazırlanmış prematüre mamasıyla beslenmesi gerekir. Bu mama daha yüksek enerji içerir. Bebeğin büyümesi için gerekli olan tüm vitaminleri içerir. Hangi mamayı vereceğiniz konusunda doktorunuza danışmalısınız. Prematüre mamasından normal mamaya ne zaman geçeceğinizi bebeğin büyüme durumu belirleyecektir.
Mama hazırlarken şunlara dikkat edilmesi son derece önemlidir:
1. Biberon ve ucu kaynatılmış olmalıdır.
2. Cam biberon tercih edebilirsiniz.
3. Ellerinizi iyice yıkamalısınız.
4. Kullanacağınız su 5 dakika kaynatılmış, ılınmış içme suyu olmalıdır.
5. Tüm mamalar 30 ml suya 1 ölçek eklenecek şekilde hazırlanır. Eğer 60 ml verecekseniz 60 ml kaynatılmış ılınmış suya iki ölçek mama eklemelisiniz.
6. Hazırlanmış mama bekletilmemelidir.
7. Bebeğe verilirken ısısı kontrol edilmelidir. Bileğinizin iç kısmına bir damla damlatarak ısısına bakmalısınız.
Ne Zaman Sizi Emecek?
Bebek ağızdan 5-6 kere deneme yapıp her denemede yarıdan fazlasını emiyorsa artık güçlenmiş demektir. Sizi deneyebilir. Yoğun bakımda bebeğiniz monitöre bağlı iken emzirebilirsiniz. Eğer çok zayıf emerse bu sefere ‘Beslemeyen emzirme’ denir. Bu durumda bebeğin beslenmesi biberon veya tüple yapılır. Sadece anneyi emmesi genellikle 36. haftadan sonra ve genellikle evde gerçekleşir. Bu konuda hastane ekibiyle görüşmeniz uygun olur.