GEZİ Parkı protestolarına 16 Haziran 2013de yapılan müdahalede, Okmeydanında gaz bombası fişeğiyle ağır yaralanan ve 231 gündür komada olan 15 yaşındaki Berkin Elvanın babasının suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada, 229 gün sonra Gezi eylemlerinde görev yapan polislerin ifadelerinin alınmasına başlandı.
Soruşturmaya bakan Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimenin, HSYKnın 16 Ocak kararnamesi ile Büyükçekmece Savcılığına atanmasının ardından görevlendirilen Cumhuriyet Savcısı Abdullah Yıldırıma ifade veren Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görevli 7 polis, Gezi eylemlerinde görev aldıklarını ancak Berkin Elvanı yaralamadıklarını söylediler. İfade veren 7 polis gaz kullanımı konusunda hizmet içi eğitim aldıklarını belirtirken, 5 polis olaylar esnasında gaz kullanmadıklarını, 2 polis ise gaz kullandıklarını ancak Berkin Elvanın yaralanmasına neden olmadıklarını savundu.
MÜDAHALE ETTİĞİM OLAYLARI TEK TEK HATIRLAMIYORUM
30 Ocak 2014de Cumhuriyet Savcısı Abdullah Yıldırıma ifade veren polis memuru M.C. suçlamayı reddederek şunları söyledi: İddia edildiği gibi Berkin Elvana gaz tüfeği ile ateş ederek yaralanmasına sebebiyet vermiş değilim. O günlerde çevik kuvvet polisi olarak bütün Gezi olaylarına müdahale ediyorduk. Dolayısıyla müdahale ettiğim olayları tek tek hatırlamam mümkün değildir. Çok yoğun çalışıyorduk: Gaz kullanımı konusunda hizmet içi eğitim aldım. Ancak görevli bulunduğumuz Gezi olayları boyunca herhangi bir şekilde gaz kullanmadım.
BEN YARALAMADIM
Gezi olayları nedeniyle Mahmut Şevket Paşa Mahallesine gidip gitmediğimi ve olayı hatırlamadığını ifade eden O.Ş. ise Gaz kullanımı konusunda hizmet içi eğitim aldım ancak Gezi olayları boyunca hiç gaz ve gaz tüfeği kullanmadım. Daha doğrusu hiçbir gaz ürününü kullanmadım. Berkin Elvana gaz tüfeği ile ateş edip yaralamış değilim. Şahsın nasıl yaralandığını bilmiyorum. Ben yaralamadım dedi.
GAZ KULLANDIM AMA BEN YARALAMADIM
Polis memuru H.B. ise ifadesinde şunlara yer verdi: Berkin Elvana gaz tüfeği ile ateş ederek yaralanmasına sebebiyet vermiş değilim. Olay tarihi olan 16 Haziran 2013te görevli olduğum doğrudur. Ancak olayın cereyan ettiği yerde görev yaptığımı hatırlamıyorum. Çünkü Gezi olayları boyunca çok yoğun olarak çalıştık. Gezi olayları sırasında müdahale ettiğimiz durumlarda gaz tüfeği kullandım ancak Berkin Elvanın yaralandığı olayda kesinlikle gaz tüfeği kullanmadım. Zaten olayı da hatırlamıyorum. Adliyeye gelince öğrendim.
OLAYLARDA KALKAN TUTUYORDUM
Gezi olayları boyunca sürekli görev yaptığını belirten R.Ç. ise Görevlendirme emirleri telefonla geliyordu. Telefon emri üzerine görev yerimize gidiyorduk. Berkin Elvanı gaz tüfeğiyle ateş etmek sureti ile yaralamış değilim. Müdahale ettiğim gezi olaylarında herhangi bir şekilde gaz kullanmadım. Kalkan tutuyordum. Suçlamaları kabul etmiyorum diye konuştu.
BERKİN ELVANIN YARALANDIĞI OLAYDA GAZ TÜFEĞİ KULLANMADIM
Berkin Elvanın gaz tüfeği ile ateş ederek yaralanmasına sebebiyet vermediğini savunan Ö.K., Gezi olayları boyunca çok yoğun çalıştık ve görev yerlerimiz sabit değildi. Gezi olayları sırasında müdahale ettiğimiz durumlarda gaz tüfeği kullandım. Fakat Berkin Elvanın yaralandığı olayda kesinlikle gaz tüfeği kullanmadım. Zaten bu olayı da kişiyi de hatırlamıyorum dedi.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/25708833.asp