• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Polikistik Over Hastaları Hamile Kalabilir Mi?

Polikistik Over Sendromu, yumurtalıklarınızın normalden daha büyük ve olgunlaşmamış yumurtalar içeren birçok küçük kistiniz olabileceği anlamına gelir. Bu durumla yaşamak ve Polikistik Over ile hamile kalmak, üreme çağındaki birçok kadın için endişe kaynağıdır.

Çok çeşitli belirtilerin bir sonucu olarak Polikistik Over Sendromu, menopoz öncesi ve doğurganlık çağında kadınlardaki en yaygın hormonal bozukluktur. Bu, aynı zamanda kadın kısırlığının da önde gelen nedenlerinden biridir. PKOS ile yaşamak, bir uzman yardımı olmadığında karmaşık bir durum olabilir.
polikistik_over_hastalari.jpg

Polikistik Over Sendromu, Üreme Sorunları ve Diğer Sorunlar​


PKOS hastalığı, üreme çağındaki kadınlarda yaygın bir durumdur. Ve özellikle fazla kilolu olmak, sorunu ve belirtileri daha da kötüleştirebilir. Bunlar arasında:

polikistik_over_sendromu_ureme.jpg
Ayrıca; yüz ve vücutta aşırı kıllanma ve akne gibi semptomlar da görülebilir. Yüksek insülin seviyeleri veya insülin direnci ve anormal kolesterol seviyeleri de dahil olmak üzere diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar için risk faktörleri de göz ardı edilmemelidir.

  • Yaşam kalitesi olumsuz etkilenir
  • Kaygı bozukluğu ve depresyon gelişebilir

Polikistik Over İle Hamile Kalınabilir Mi?​

Bu, PKOS teşhisi konulan kadınlar arasında en yaygın merak konularından biridir. Aslında cevap “evet” olacaktır. Polikistik Over Sendromu’na sahip olmak, hamile kalamayacağınız anlamına gelmez.
polikistik_over_sendromu_hamile_kalinir_mi.jpg
Bunun nedeni, kadın kısırlığının en yaygın nedenlerinden biri olmasına rağmen, tedavi edilebilir bir durum olmasıdır.

PKOS teşhisi konulduysa; yumurtalıklarınızdan yumurtaların büyümesini ve salınmasını engelleyen hormonal bir dengesizliğiniz var demektir. Muhtemelen yumurtlamazsanız hamile kalamayacağınızın farkındasınızdır.

Neyse ki, Polikistik Over Sendromu için doğurganlık tedavisi mevcuttur. Yani, PKOS teşhisi konulsa bile, hamile kalmayı umuyorsanız, hayallerinizin suya düşmesine gerek yoktur. Uzmanlar, bu konuda size yardım edebilir.

PKOS’lu kadınların sağlıklı bir gebelik elde etmelerine yardımcı olabilecek bazı tedaviler vardır. Bugüne kadar, bu duruma sahip pek çok kadın başarılı bir şekilde tedavi edilmiş ve kendi bebeklerini kucağına alabilmişlerdir.

Vücudunuz düzenli yumurtlama için gerekli hormonları üretmediği için Polikistik Over Sendromu ile yaşamak ve hamile kalmak zor olsa da, doğru zamanda doğru hekime danışmanız şartıyla ebeveynlik hayalinizi gerçekleştirmeniz oldukça mümkün!

Polikistik Over Üreme Sağlığını Nasıl Etkiler?​

Belirli hormonlar olmadan, yumurtalığınızdaki yumurta tam olarak olgunlaşmaz. Yumurtayı tutan folikül büyümeye devam eder ve sıvı ile dolar. Ancak onu parçalayacak olgun bir yumurta olmadığı için kist olarak kalır.

Polikistik Over Sendromu’nda kistler, yumurtlamayı engelleyen normal miktarlardan daha fazla androjen (erkek cinsiyet hormonları) üretir. Olgun yumurta salınmadığı için yumurtlama gerçekleşmez ve progesteron hormonu yapılmaz. Bu düzensiz veya eksik bir adet döngüsü ile sonuçlanır.

PKOS’un en yaygın belirtilerinden biri, adet düzensizliği veya gecikmedir. Bu durumda, doktorunuz, östrojen ve progesteron içeren doğum kontrol hapları reçete edebilir. Bu haplar androjen üretimini azaltarak adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olabilir.

Temel olarak, PCOS vücudunuzun anormal düzeyde androjen (erkek hormonları) üretmesine neden olur. Androjenler, erkek cinsiyet organlarının ve diğer erkek özelliklerinin gelişiminde önemlidir. Ancak, kadınlarda androjenler genellikle östrojene dönüştürülür.

Yüksek androjen seviyeleri yumurtalarınızın gelişimini ve yumurtalarınızın düzenli salınımını engeller. Sağlıklı bir yumurta bırakılmazsa, erkekten gelen spermler tarafından döllenemez, yani hamile kalamazsınız.

Gerekirse, 1-2 ay boyunca ayda yaklaşık iki hafta boyunca alınacak sadece hormon hapı verilebilir. Ayrıca, adet dönemlerinizi düzenlemeye yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

PKOS için doğum kontrol hapları alırken hamile kalamayacağınızı vurgulamak önemlidir. Ancak, hamile kalabilmek için yumurtlama konusunda yardıma ihtiyacınız varsa, yardımcı olabilecek bazı ilaçlar vardır.

Polikistik Over Sendromu’nda Kullanılan İlaçlar​

Bu tür ilaçlardan biri, adet döneminin başında alınan bir anti-östrojen ilacı olan klomifendir. Klomifen yumurtlamaya yardımcı olmazsa, metformin adı verilen başka bir ilaç reçete edilebilir.
polikistik_over_sendromu_ilaclari.jpeg
Klomifen ve metformin işe yaramazsa, muhtemelen Folikül Benzeyen Hormon ve Lutenizasyon Hormonu içerenlere ihtiyacınız olacaktır.

PKOS’unuz varsa ve hamile kalmak istiyorsanız, bu konuda başarısı kanıtlanmış bir doğurganlık uzmanı ile çalışmalısınız. İyi bir doktor; dozda ilaç aldığınızdan emin olmanıza, sahip olduğunuz herhangi bir soruna yardımcı olmanıza ve nasıl olduğunuzu görmek için düzenli kontroller ve ultrasonlar planlamanıza yardımcı olacaktır.

Doğurganlık ilaçları, yumurtlamanıza geçici olarak yardımcı olmak amacıyla PKOS semptomlarına yardımcı olabilir.

PKOS’a sahip olmanın ve doğurganlık ilaçları ile hamile kalmanın bir dezavantajı, bu ilaçların yalnızca bir döngüde işe yarama eğiliminde olmasıdır. Gelişmekte olan bir folikülün büyümesi ve olgunlaşması üç döngüye kadar sürebilir.

Bu, yumurtanın anormal bir hormonal ortamda erken büyüme aşamalarından geçtiği anlamına gelir ve bu da düşük kaliteli bir yumurtaya neden olabilir.

PKOS’ta Tüp Bebek İle Hamile Kalmak Mümkün​

Tüp bebek tedavisi, PKOS’u olan kadınların hamile kalması için etkili bir seçenektir. Bugüne kadar birçok kadın, tüp bebek tedavisi ile büyük bir başarı elde etmiş, hamile kalmış ve sağlıklı bebeğini kucağını almıştır.

Tüp bebek tedavisinin dışında, androjen hormonu seviyelerini düşürmeye ve yumurtlamayı düzenlemeye yardımcı olmak için bir tür minimal invaziv cerrahi kullanılabilir, ancak etkileri geçicidir.

Yumurtlama Doğal Olarak Nasıl Sağlanır?​

Yumurtlamayı doğal olarak sağlamak için atabileceğiniz adımlar vardır. Sağlıklı bir kilo değerini korumak ve doğru beslenmek, atabileceğiniz ilk adımlardır.
yumurtlama_dogal_olarak_nasil_olur.jpg
Bazı kadınlar, beslenme, egzersiz ve yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirdikten sonra PKOS semptomlarının tamamen düzeldiğini bildirmektedir.

Fazla kilolardan kurtulmak; adet döngülerini düzenlemeye, yumurtlama sıklığını iyileştirmeye, androjen seviyelerini düşürmeye ve böylece doğurganlık kalitenizi iyileştirmeye yardımcı olabilir.

PKOS Hamileliği Nasıl Etkiler?​

PKOS ile hamile kalırsanız, durumun hamileliğinizi nasıl etkileyeceğini merak edebilirsiniz. Polikistik Over Sendromu teşhisi konulduktan sonra hamile kalmak, bazı zorluklara sahiptir. Ancak, bu kadınlar genel olarak sağlıklı bir hamilelik geçirmektedir.

PKOS’unuz varsa ve hedefiniz hamile kalmaksa, yardım almak için doktorunuzla konuşun. Doktorunuz, hamile kalmanıza ve bir aile kurmanıza yardımcı olmak için gerekirse doğurganlığı artıran ilaçlar ve gerekirse tüp bebek tedavisi gibi en etkili tedavi seçeneklerini bulmanıza yardımcı olacaktır.

Fazla kilonuz varsa veya obezite hastasıysanız; doktorunuz, hormonlarınızın normal seviyelere geri dönmesine yardımcı olabileceğinden kilo vermenizi isteyecektir. Kilonuzun sadece %10’unu vermek, adet döngünüzün daha öngörülebilir olmasına yardımcı olabilir. Çoğu zaman bu hamile kalmanıza yardımcı olacaktır.

Adet döneminiz olması gerektiği zamanda olmuyorsa ve zaten PKOS teşhisi konulduysa, kontrol altına almanıza ve ebeveynlik hayalinizi gerçekleştirmenize yardımcı olması için iyi bir doğurganlık doktorundan yardım isteyin.
 
Back