Bebek Aylık Gelişimi, Aşı Takvimi Pnömokok aşısını yaptırdınız mı?

Bebeğimizin Aşıları, Kontrolleri, Aylık Gelişim Bilgileri

Hurricane

Nirvana
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
159
14
623
İstanbul
Selam arkadaşlar, gecen yıllara kadar aklımızda bile olmayan, bu senede yapılmasında fayda var denilen bu aşıyı hepiniz cocuklarınıza yaptırdınız mı acaba?
 
ben yaptırmadım.pnömokok a sebep olan virüs hersene değişiyormuş.bu sene yapılan aşı sadece bu yılki virüsten koruyormuş doktorumun dediğine göre.o yüzden yaptırmadık cnm
 
yaptırdım doktorum kesinlikle yapılmasını söylemişti
ama virüsün her sene değiştiğini bilmiyordum öyleyse grip aşısı gibi bir şey olması lazım
ama doktorumuz bu aşının 3 kez vurulması gerektiğini ve başka vurulmayacağını söylemişti
bu konuyu araştırmak lazım
 
ben pnömokok aşısı yaptırmak istedim fakat doktor gereksiz dedi :uhm: bilmiyorumki ne yapmam lazım:uhm:doktorların da söyledikleri birbirini tutmuyor
 
bizim tanıdık bir doktor var o da paran varsa yaptır yoksa gerek yok dedi.. demekki okadar önemli değil önemli olsaydı kesinlikle yaptırın derdi kendi doktorumuzda isterseniz yaparız dedi..
 
arkadaşlar bizim dr umuz tek dozun yeterli olacagını söyledi dün yaptırdım bende.
pnömokokla ilgili yazıyıda okuyunca kesin kararımı vermiş oldum aşagıda ekliyorum..

Pnömokok nedir? Nerede bulunur? Nasıl Bulaşır?

Pnömokok, bebeklik ve çocukluk çağında sık rastlanan ve menenjit, zatürre, kan iltihabı, orta kulak iltihabı, sinüzit gibi hastalıklara yol açan bir mikroptur (1,2).

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre pnömokoklara bağlı hastalıklar, dünya üzerinde her yıl 5 yaşından küçük yaklaşık 1 milyon çocuğun ölümüne neden olmaktadır (1).

Pnömokoklar bebeklik ve çocukluk çağında burun, geniz ve boğazda yaygın olarak bulunurlar (3). Bebeklerin bağışıklık sistemleri henüz tam olarak gelişmediğinden, pnömokok hastalıklarına karşı daha savunmasızdırlar (4).

Burun içinde ve boğaz bölgesinde pnömokok bulunan bebek ve çocuklar mikrobu diğer bireylere bulaştırabilirler. Bulaşma, öksürme veya hapşırma esnasında havaya yayılan damlacıkların solunması, yıkanmamış ellerin ağız ve burun bölgesi ile teması veya yakın temas yoluyla olur.

Pnömokok özellikle çocukların toplu halde bulunduğu kreş ve anaokulu gibi yerlerde çok hızla yayıldığından, kreşe giden çocuklarda pnömokok taşıma oranları ve buna bağlı hastalıkların görülme sıklığı daha yüks

Pnömokok hangi hastalıklara sebep olur?

Zatürre

Zatürre, çocukluk çağında en sık ölüm nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkar. Zatürre, akciğerlerde bulunan hava keseciklerinin iltihap ile dolduğu ve yeterli hava alışverişinin yapılamadığı ciddi ve tehlikeli bir solunum yolu hastalığıdır. Pnömokoklar insandan insana genellikle hava yoluyla bulaşır.

Zatürrenin belirtileri arasında, koyu kıvamlı, sarı-yeşil renkli veya kanlı balgamın eşlik edebildiği öksürük, yüksek ateş ve titreme, nefes darlığı, göğüs ağrısı, halsizlik, zor ve hızlı soluk alma sayılabilir.

Menenjit

Pnömokoklar beyin ve omuriliği koruyan sıvıya ulaştıkları zaman menenjite neden olurlar. Menenjit, beyin ve omuriliği kaplayan ince zarların ve kan damarlarının iltihaplanmasıdır. Son derece ciddi bir hastalık olan menenjit, ölümle veya işitme kaybı, görme bozuklugu, zeka geriliği, hareket bozuklukları gibi kalıcı sakatlıklarla sonuçlanabilir.
Menenjitin belirtileri arasında, yüksek ateş, ense sertliği, baş ağrısı, kusma, aşırı yorgunluk, huzursuzluk ve iştahsızlık sayılabilir. Tedavisi çoğunlukla hastaneye yatırılarak yapılır.

Kan iltihabı

Pnömokoklar, bazı durumlarda kana karışarak burada çoğalabilirler. Pnömokokların kanı istila etmesi durumuna kan iltihabı denir. Vücut, mikroplara ve mikropların salgıladığı maddelere karşı organ yetmezliğiyle sonuçlanan bir tepki verebilir. Kan iltihabı ölümle sonuçlanabilen son derece ciddi bir hastalıktır.

Hastalık belirtileri arasında, yüksek ateş, böbrek, karaciğer gibi organların fonksiyonlarında bozulma, bilinç bozulması, davranış bozuklukları, nefes darlığı sayılabilir.

Orta Kulak İltihabı

Pnömokokların neden olduğu önemli hastalıklardan biri de orta kulak iltihabıdır. 0-2 yaş arasındaki her 10 çocuktan 9'u en az bir kez orta kulak iltihabına yakalanmaktadır. Bu hastalık, soğuk algınlığı, grip gibi diğer solunum yolu hastalıkları ile birlikte de görülebilir (9).

Orta kulak iltihabının uzun sürmesi ve tekrarlaması işitme kaybına, buna bağlı olarak konuşma bozukluklarına yol açabilir. Bazı durumlarda, tedavi edilmeyen orta kulak iltihabı, kulak çevresinde kemik hastalıklarına, menenjite veya yüz felcine dahi neden olabilmektedir (10).

Orta kulak iltihabı belirtileri arasında, kulak ağrısı, çocuğun ağrı nedeniyle kulaklarını kaşıması veya çekiştirmesi, ateş, huzursuzluk ve ağlama sayılabilir.

Sinüzit

Yüz kemiklerinde, sinüs adı verilen içi hava dolu boşluklar bulunur. Pnömokokların bu boşlukları kaplayan zarlara yerleşmesi sonucunda sinüzit oluşabilir.

Sinüzit belirtileri arasında, göz arkasında basınç hissi, yüzde ağrı, burundan soluk alıp verme güçlüğü, genizde akıntı, uzun süreli - bazen kanlı burun akıntısı ve yüksek ateş sayılabilir.



Pnömokok hastalıkları nasıl teşhis ve tedavi edilir?

Pnömokok hastalıklarının teşhisi için röntgen, kan testleri ve bazen de bel bölgesinden su alma işlemine gerek duyulabilir.

Pnömokok hastalıklarının tedavisinde genel olarak antibiyotikler kullanılmaktadır. Ne yazık ki, pnömokoklar her geçen gün antibiyotiklere karşı daha fazla direnç kazandığından, pnömokok hastalıklarının tedavisi giderek zorlaşmakta ve tedavi başarısı düşmektedir (11). Pnömokok hastalıklarından korunmanın en etkili yollarından biri ise aşılamadır (1). Çocukları hastalıklara karşı aşı ile koruyarak sık antibiyotik kullanımının azaltılması, mikropların antibiyotiklere karşı direncini de düşürebilmektedir.
Pnömokok Hastalıklarından KorUzmanlar sadece anne sütü verilen çocuklarda mikroplara bağlı hastalıkların daha az görüldüğünü ve bu bebeklerde, sadece anne sütü verilmeyenlere kıyasla, daha az ciddi hastalık geliştiğini belirtmektedir. Anne sütü çocuğun sağkalması, gelişimi ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için gerekli besinleri, antioksidanları, hormonları ve antikorları içerir. Anne sütüyle beslenmeyen altı aylıktan küçük bebekler, yaşamın ilk altı ayında sadece anne sütüyle beslenen bebeklere kıyasla, zatürre nedeniyle ölüm açısından beş kat yüksek risk altındadır (1).

Yetersiz ve yanlış beslenen çocuklar hastalıklara yakalanma ve bunun sonucunda çocuk ölümleri ve sakatlıklar bakımından daha yüksek risk altındadır. Kötü beslenme çocuklarda zatürre geliştirme riskini iki şekilde artırır. Birincisi, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için yeterli miktarda protein ve enerji alınması gereklidir. Kötü beslenme çocuğun bağışıklık sistemini zayıflamasına sebep olur. İkincisi, kötü beslenen çocuğun solunum kasları daha güçsüzdür, bu nedenle solunum yollarındaki salgıları gerektiği kadar iyi temizleyemez. (1).

Yeterli miktarda çinko minerali almayan çocuklar zatürre geliştirme ve buna bağlı ölüm açısından daha fazla risk altındadır. Beslenme yoluyla yeterli miktarda çinko alınması zatürre görülme sıklığının ve hastalık şiddetinin azaltılmasına yardımcı olur .

Hijyen ve Temiz Hava

Bazı araştırmalar el yıkama ve ev içi hava kirliliğinin azaltılmasının da gelişmekte olan ülkelerde pnömokoklara bağlı ölümlerin azaltılmasında önemli bir role sahip olduğunu belirtmektedir (1). Pnömokok hastalıklarından korunmak için çocuklara ellerini düzenli olarak su ve sabun ile yıkamaları öğretilmelidir (2). Ayrıca, solunumu olumsuz etkileyebilen ve çocukların hastalanma olasılığını artıran tozlu, sigara dumanlı ortamlardan uzak durulmalıdır
 
benım kızım 19 aylık.doktorumuz menenjitin bir cok çesıtı oldugunu bunuda onlardan bırı oldugunu soyledı.gerek yok dedi.bende yaptırmadım
 
bizimde yaptırmak için zamanımız geldi sırf bunun için doktora gittim bana ben çocuguma yaptırmadım gerek yok dedi öle kaldım bakiiim
 
ben özel aşılarının tamamını yaptırdım.sonradan pişman olmamak için üzerime düşenleri yapmaya çalışıyorum.
 
ben özel ve genel aşıları yaptırıyorum.geçen gün 2.pnomokok aşısı ve ishal aşısı oldu.dikkatle aşılarını takip ediyorum.ben bu konuda çok hassasım bence herkes bebeğine zamanında gerekli tüm aşıları yaptrmalı..sonradan pişmanlık duymamak için..
 
Son düzenleme:
benim kızım şu an 13 aylık şimdiye kadar iki doz pnömokok aşısını 6 aylıkken ve 9 aylıkken yaptırdım tek doz kaldı oda 15 aylıkken yapılacak aslında pahalı bir aşı dozu 120 ytl kesinlikle doktorumuza güveniyorum kalıcı hastalıklarda risk almamak gerektiğini düşünüyorum önce tedbir demişler
 
merhaba, pnomokok asisini ben de yaptirdim. hernekadar yapilmasi muhakkak gerekmeyen asilar sinifina da girse, hastalik bu, risk almamak lazim bence.
 
ben yaptırmadan önce inanılmaz bir arastırma yapmıştım ve tüm doktor arkadaslarım yaptırmamı önermişti... bende 3 aşısınıda yaptırdım etrafta binlerce mikrop var.. pnömokok hastalıklarıda azımsanmayacak kadar tehlikeli ve korkunç pahalı olması annişleri caydıran tek sebeb ama bebeklerimize can kurban napalım alt tarafı 130ytl tek aşısınaniknanik o kadarcık olsun..
 
bende yaptırmadım bebeğim şu an dokuz ayının içerisinde şimdi ben geçmi kaldım yaptırmak için yoksa hala yaptırabilirmiyim
 
arkadasım ılk donemlerde yapılması gereken asıyı kacırmıssın o yuzden bır yasına kadar bekle bır yasından sonra ıkı doz vuruyolar ozamn yaptırırsın.ıstersen 2 yasına kadarda vurma kı ben oyle yaptım tek doz vurduruluyo.cunku az para degıl daha bır suru ası var.ama yınede sen bılırsın.
 
Aşı konusunda hakikaten bir kafa karışıklığı var ama sonuçta bu aşıya gerek yok diyenler aşının bir zararı olduğunu söylemiyorlar aşıyı önerenler ise koruyucu ve önleyici yanlarını söylüyorlar. O zaman sadece biraz pahalı diye bu aşıdan vazgeçmek bana pek mantıklı gelmiyor.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…