PKOS Ve Hipotiroidi Hastası Olarak Diyet Günlüğüm

Leonis

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
20 Haziran 2009
27
10
88
Kocaeli
Bir zamanları yiyip kilo almayan şu anın PKOS ve hipotiroidi hastası balık etli insanı olarak ikinciye ve çok ekşınlı bir şekilde diyete ve spora başladım, zayıflamaya karar verdim :) . Daha önceki seferde 1 aylık yoğun kardio çalışması sonucu 1 gram bile veremeyince bir gariplik olduğunu sezinleyip diyetisyene gittim.

2 yıldır gittiğim jinekoloğun göremediğini şak diye anlayan diyetisyenim kapıdan girer girmez sende PKOS var dedi ve hemen başka bir kadın doğum uzmanına yönlendirdi. Bunun yanında tiroit beziminde çalışmadığını ve tedaviye yaklaşık 1 yıldır devam etmediğimi söylediğimde kilomun durumuma göre çok iyi olduğunu, bu tabloyla kendisine gelenlerin genellikle obez grubunda yer aldığını söyledi.

1360 kcal bazal metabolizma hızımla nerdeyse ne yesem ihtiyacımdan fazla kalori almış oluyordum. 1300 kcallık bir listeyle diyete başlayıp hemen iki hastalık içinde tedaviye başladım. Diyetisyene ilk gittiğimde aç karnına 58.7 kiloydum, boyum ise 1.60. Yaklaşık 2 aylık bir sürede verilen diyete harfiyen uyarak ama hiç spor yapmadan 5 kilo verebildim. Ama verdiğim her kilonun %70 %80'i yağ olduğu ve kas oranında da artış olduğu için görüntüde çok fark etti gerçekten. Artık balık etli değil zayıf bir insandım :) .

Maalesef bi kaç ay sürdü bu durum. Sonrasında abur cubura asılıp, düzenli yeme alışkanlığını bırakınca 3.5 kilosunu geri aldım. Ama gerçekten doğru şekilde vermişim sanırım ki o sıra aldığım kaloriye kıyasla gerçekten azdı aldığım kilo. Sonrasında geçen 5 ayda ne kadar dikkat etsem de düzenli bir diyete başlamadığım sürece kilo veremeyeceğimi anladım. Ne kadar az yesem de bir düşüş olmuyor çünkü kilomda.

Artık boş yere aç kalmaktan, giydiğimin yakışmamasından, çıplakken kendime beğenmeyen gözlerle bakmaktan bıktığım için tekrar diyete başlamaya karar verdim ve bu sefer spor da yapıyorum yanında. Zaten diyetisyenin tavsiyeleri arasında yediğini yazmak da olduğu için bu sefer kağıt yerine buraya yazmaya karar verdim. Burada yazdıklarımı okuyacak insanlardan çekinir de uzun süre diyetime sadık kalmayı başarabilirim diye umuyorum :) .

Yaklaşık 4 gündür düzenli spor yapıp 2 gündür hiç dışına çıkmadan diyetime devam ediyorum. Diyetisyenin hazırladığı listemi uygulamak isteyen olursa diye burada da paylaşacağım.

Şu anlık tablom evde bulunan yağ, kas, su ölçer tartıya göre şu şekilde:
Kilo: 56.1
Yağ: %26.6
Kas: %37.1
Su : %53.5

Spor olarak sabahları yarım saat kondisyon bisikletine binip, 8 dakikalık karın çalışması yapıyorum. Ayrıca yürüyüşe çıkıyorum, kendime günde 10000 adım limiti koydum, bu da gün içindeki hareket hariç aşağı yukarı 1 saat aralıksız yürüyüşe denk geliyor. 2-3 hafta içinde sonuçları görmeye başlamayı umuyorum. Umarım istediğim fiziğe ulaşabilirim bu sefer :) .
 
Kahvaltıdan önce:
1 bardak yarım limon ve 1 ay kaşığı bal eklenmiş ılık su + 1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu + 3 kuru kayısı ( gün kurusu)

Kahvaltı ( 09:00 - 10:00 arası ) :
2 kibrit kutusu beyaz peynir ( köy peyniri veya light peynir ) bunun yerine 1 kibrit kutusu beyaz peynir + 1 yumurta şeklinde de tercih edilebilir, fakat yumurta haftada 2 kere yenilebilir. Tavada veya haşlama olması fark etmez, ama tavada olursa çok az yağ tabii ki. + 5 adet zeytin. + 2 dilim uno light ekmek veya 1 dilim tam tahıl ekmeği. + İstenilen kadar söğüş domates, salatalık, biber, maydanoz.

1. Ara ( 11:00 - 12:00 arası ) :
3 tam ceviz veya 10 fındık veya 10 badem.

Öğle ( 13:00 - 14:00 arası ) :
1 porsiyon sebze + yarım kase yoğurt veya bir bardak ayran + 2 dilim uno light ekmek veya 1 dilim tam tahıl ekmeği + bol salata ( istenirse 1 tatlı kaşığı zeytinyağlı ve az tuzlu olabilir ).

2. Ara ( 15:30 )
1 porsiyon meyve + 1 su bardağı ayran/süt veya bir kase yoğurt

3. Ara ( 17:00 )
1 porsiyon meyve + 1 su bardağı ayran/süt veya bir kase yoğurt

2. ve 3. Aranın Yerine ( 15:00 - 17:00 arası ) :
Yarım simit + bir üçgen peynir, veya 1 paket diyet bisküvi, veya 4 yemek kaşığı sütlü tatlı, veya 2 top dondurma, veya 4 kare çikolata.

Akşam ( 18:00 - 20:00 arası ) :
3 köfte kadar et/tavuk/balık veya 9 yemek kaşığı kurubaklagil +yarım kase yoğurt veya 1 bardak ayran + bol salata ( 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve az tuzlu olabilir ) + 2 dilim uno light ekmek veya 1 dilim tam tahıl ekmeği veya 2 yemek kaşığı bulgur/makarna.

Yatmadan önce:
1 bardak kefir veya 1 sade Activia + 1 porsiyon meyve veya 1 kutu meyveli Activia + 1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu + bol su

Her öğün öncesi 1 bardak, toplam 8-15 bardak ılık su içiniz.
Her ana öğünden sonra 1 fincan yeşil çay ( limonlu/ tarçınlı) içiniz.
Haftada 3-4 gün 45-60 dakika tempolu yürüyünüz veya yüzünüz.
Ana ve ara öğünler kendi aralarında yer değiştirebilirsiniz.
 
Canım buhastalıkların belirtileri var mı?
Bir de jinekolog mu diyetisyen mi ilgileniyor bu konularla?
Tedavisi nasıl oluyor? Tamamen iyileşebilecek misin?
Çok soru sordum ama merak ettim. Acaba diyete başlamadan evvel gidip komple muayene mi olmak gerekiyor. Kafama takıldı da
Umarım diyetine sadık kalırsın. Sağlıklı kilo vermeler
 
evet rahatsızlığına göre kilon çok değil ben de pkos hastasıyım çok zor kilo verip çok kolay alıyorum ben de hastalığımı bilmeden ve dikkat etmden de yiyerek 76 kiloya çıktım ve hastalığımı öğrendikten sonra 69a düştüm sonra okula gitmem sebebi ile mecburi olarak bıraktım yaza evime döndüğümde 2 kilo almıştım tekrar başladım yazın düzenli beslendim abur cuburu kestim 64e indim yine okul açıldı tabi ben yine kilo aldım 69a geri geldim şimdi yeniden uğraşıyorum ve bu kadar verebildim demek istediğim pkos hastaları içinde gerçekten şanslısın:)
günlüğün hayırlı olsun:)
 
belirtileri adet düzensizliği, kilo almaya meyil, kıllanmma(özellikle göbek ve göğüs bölgelerinde), sivilce akne oluşumu ben de ekstradan saç dökülmesi oldu konunun uzmanı jinekologdur, diyetisyen yardımcı meslek elemanı hastalığın ilaçla ya da kilo verme sonucu kendiliğinde ortadan kalkması mümkün ancak tedavilerden sonuç alamayan hastalar da oluyo
 

Hastalığın belirtisi olarak düzensiz adet olma var ilk başta, bunun yanında kilo alımı, zor kilo verme, erkek tipi tüylenme, saç dökülmesi ve yüzde yuvarlak görünüm varmış. Bende tüylenme hariç hepsi var. Ben 6-7 ayda bir adet olurdum, zaten jinekoloğa da bu yüzden gitmiştim ilk etapta istediği hormon tahlilleriyle hipotiroidim ortaya çıktı, o da adet düzensizliğini buna bağlayıp dahiliyeye yönlendirdi. Onun hastalığımı anlamaması yüzünden 2 yıl boşu boşuna zayıflamaya uğraştım aç kaldım .

Diyetisyen senin tahlillerini yaptırmanı isteyip varsa hormonal bir hastalığın onun ortaya çıkmasını sağlayıp gerekli uzmana yönlendiriyor. Normalde bu konu diyetisyenlerin alanı dışında ve sadece dahiliyeye yönlendiriyorlarmış genelde, ama gittiğim diyetisyen kendisi de eski bir PKOS hastası olmasından dolayı belirtileri tanıdı hemen ve gerçekten çok iyi bir jinekoloğa yönlendirdi sağolsun. Tedavisinde doğum kontrol hapı ve şeker ilacı kullanılıyor, ben Yasmin ve Glifor 1000 mg kullanıyorum her gün. Tam olarak bir tedavisi yok şu anda, sebebi de tam bilinmiyor çünkü. Doğum yaptıktan sonra düzelebiliyormuş. Ama o da kesin değil. Doktorun söylediğine göre hamileliğe kadar doğum kontrol hapına devam şeklinde tedavi planı.

Her uzmanın kesinlikle söylediği bir şey zaten, diyete başlamadan önce kesinlikle dahiliye bölümüne gidip gerekli hormon tahlillerini yaptırın diyorlar. Çünkü bazı hastalıklar kilo verimini çok yavaşlatıyor. Boşa uğraşıp da bünyeyi yormak kendini bıktırmak yerine bir gününü ayırıp gerekli kontrolleri yaptırmak en mantıklısı bence de :)
 

Canım bende boyun bölgesinde kıllınma oluyordu iki sene evvel Endokrin kliniğine gittim. Kan tatlili yapıldı. Değerlerim normal çıktı. arada bir adetim de 2 ayda bir olabiliyor. Ama her zaman değil. Göğüs ve göbek bölgesinde kıllanma yok. Saç dökülmesi felan da yok. Ben de biraz şüphelendim de.
 

Açıkçası ben biraz abarttığını düşünmüştüm ilk başta diyetisyenin kilon iyi derken ama buradaki tabloları okuduktan sonra iki kilo aldırıcı ve zayıflama zorlaştırıcı hastalığa sahip biri olarak gerçekten anladım iyi durumda olduğumu :) . Zaten hep bu hayat şartları, sürekli değişen düzenler engel oluyor insana hayatını bir düzene oturtma konusunda. Sürekli değişen programa göre yeniden düzen oluşturup buna sadık kalmayı tekrar tekrar başarabilmek gerçekten çok zor :/ .

İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim . Umarım hepimiz istediğimiz fiziğe kavuşabiliriz :) .
 
Son düzenleme:

Şüphen varsa gidip bir jinekoloğa muayene olabilirsin. Teşhisi çok basit gerçekten, Ultrosonla karnından bakması büyük oranda yeterli oluyor. Zaten hastalığın teşhisinde şikayetler, ultrason görüntüsünde bu hastalığın belirtisi olan görüntüde bir sürü küçük kistin görülmesi ve kanda erkeklik hormonlarının yüksekliği belirtilerinde yararlanılıyor. Ama erkeklik hormonu yükselmesi olmak zorunda değil, bende yok örnek olarak. Geriye ultrason ve şikayetler kaldığı için bi baktırmandan zarar gelmez diye düşünüyorum :) .
 

Tamam canım sağol.
geçmiş olsun bu arada
 
benim de doktorum ilk şüphelendi ultrason falan çekmişti tam çıkmadı hormon testinde tam çıkmadı reglin 2-3 günleri yapılan bi test var onda çok rahat çıkıyo ama bunu yaptırırken evli bekar olduğunu özellikle belirtmen gerekiyo örneğin bana bu testi kendi doktorum dışında bi jinekolog yapmıştı ve hiç sormadı evlilere yapılandan yaptırmıştı sonuçlar yanlış çıktı yani teşhisi tek bi belirtiye ya da tahlile bağlı olmuyo
 
Bugün yediklerimi yazarak günlüğüme resmi olarak başlıyorum .
Sabah:
4 çeri domates + 5 Zeytin + 2 K.K. köy peyniri + 2 dilim Uno light ekmek + 1 fincan tatlandırıcılı çay

1. Ara:
3 ceviz

Öğle:
6 Y.K. kabak yemeği + 3 Y.K. bulgur pilavı + yoğurt

2. ve 3. Ara:
4 kare bitter çikolata

Akşam:
1 parça ızgara tavuk göğsü + 2 Y.K bulgur pilavı + bol salata + 1 bardak ayran

Spor olarak 30 dakika bisiklet, 8 dakika karın çalıştım. Hava çok yağmurluydu yürüyüşe çıkamadım bugün maalesef :/ .Birazdan yatarken de bir kutu çilekli Activia yiyip bu günü de yemek açısından içim rahat bitireceğim :) .
 
Sabah:
5 çeri domates + 2 K.K. köy peyniri + 2 dilim Uno light ekmek

1. Ara:
1 yeşil elma + 1 bardak ayran

Öğle:
8 Y.K. Bulgur pilavı + yoğurt

2. Ara:
10 Kavrulmamış fındık

Akşam:
8.Y.K. Bulgur pilavı + 1 bardak ayran

Yatarken de 1 yeşil elma yiyip, bir bardak ayran içerek günü kapatacağım. Adet olduğum için diyetisyenin bu günler için hazırladığı listeye göre beslendim bugün, o yüzden bulgura abandım :99: :) . Spor olarak 30 + 30 dakika şeklinde bisiklet, 8 dakika karın çalışması , 11205 adım, toplamda 2 saat 7 dakikalık çalışma yapmış oldum . Canım accayip tatlı istiyor ama tutuyorum kendimi. O dolaptaki pasta yenmeyecek, bir kere taviz verince devamı gelir diyorum kendi kendime. Diyete tamamen sadık kaldığım 3. günüm bugün. 1.5-2. haftada bi gelişme görmeye başlamayı umuyorum, hadi bakalım inşallah :) .
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…