Yöresel Tarif Piti yemegi (Şeki Yöresinden)Ankara Nohut Sponsorluğunda

Yöresel Yemekler
17 Aralık 2011
29.255
37.329
Merhaba arkadaslar:KK3:
Şeki mutfagindan bir yemekle karsinizdayim.Ama tarife gecmeden once Şeki hakkinda ufak bi tanitma yapmak istiyorum:KK39:
Turkiye'de Azerbaycan denince akla belki de tek gelen şehir Bakü oluyor. Oysa ki Azerbaycan’ın birçok şehri var. Leyla ile Mecnun‘un şehri Gence, bir sağlık turizmi merkezi olan Naftalan ve tabiî ki de 2016 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Şeki.
Şehir Azerbaycan’ın buram buram tarih kokan sehirlerinden.Burada tarih kadar akla gelen bir diğer konu da Şeki yemekleri. Şehrin mutfağı da tarihi kadar kuvvetli. En meşhur yemeği ise guveçte pişirilen Piti.
Pitiye gecmeden once pitinin yanina en cok yakisan sacda lavas ekmegimizi yapalim once
:KK9:
IMG_20181115_093411.jpg

Malzemeler
1.5 su bardagi- un
1 tatli kasigi- tuz
Su
IMG_20181114_143255.jpg

Hazirlanisi
Unumuzu eleyip uzerine tuzumuzu dokup yavas yavas su ekleyerek yumusak bi hamur yoguruyoruz.
1542224542144.jpg

hamurumuzun uzerini temiz bir bezle ortup 10 dakika bekletiyoruz.
Hamurumuzu 5 esit bezeye ayiriyoruz.
IMG_20181114_151201.jpg

ama siz isterseniz daha kucuk yapa bilirsiniz.
Birer birer bezelerimizi acmaya basliyoruz.
1542224911934.jpg

actikca temiz bir beze serip kurumasin diye uzerlerini kapatiyoruz.
IMG_20181114_154004.jpg

Acma islemi bitince sacimizi orta atesde ocaga alip lavaslarimizi onlu arkali pisiriyoruz.pisdikce yine bezin uzerine aliyoruz.en son ilik suyla lavaslari onlu arkali iyice islatip yumusamalari icin uzerlerini kapatip en az yarim saat bekletiyoruz.
1542225606828.jpg

Not:ben oglanlar kresden gelecekler diye yetistirmek icin 3 lavas yaptim digerlerini aksam pisirdim.
IMG_20181115_093058.jpg

Şimdi de gelelim bu tarih kokan şehrin meşhur yemeginin tarifine
Bu tarifin olmazsa olmazi kuyruk yagi.Ayrica piti tam 6 saatte pisiyo.
Kuyruk yaginin faydalarini da suraya ilistirmek istiyorum musadenizle:KK53:
Kuyruk yağı, koyunlarda bulunan omurganın sonunda kuyrukta biriken yağdır. Kuyruk yağı kolesterol bakımından çok yoğun olduğu düşünülse de bir çok dünya araştırma enstitülerinde genç yaşlarda tüketilmesi gereken bir gıda olduğu açıklanmıştır. İlerleyen yaşlarda yaşlılığın getirmiş olduğu eklem ağrılarını önleyebileceği görülmüştür. Aynı zamanda kuyruk yağının içeriğinde omega asitleri oldukça yüksek miktarda vardır.
Kuyruk yağı, bazı hastalıklara da iyi gelir. Bunların başında Felç, titreme yel, siyatik, romatizma ve kulunçdediğimiz rahatsızlıklar gelir.

Pitinin kendine oz guvec kaplari var.bunlar cilasiz guvecler.Bu guvecler yemege ayri bi tat katiyor.Benim guveclerim anneannemden kalma:oops:.Guveclerden de bahsetdiyime gore gecelim tarife
Verdigim olculer tek kisilik guvec icin
Ben 3 kisilik yaptim.Her birine ayri ayri bu olculerde malzeme kullandim.

Malzemeler
3 parca kusbasi-Koyun eti
1 parca-Kuyruk yagi
1 dolu yemek kasigi sogan
1.5 tepeleme yemek kasigi nohut
2 tane erik kurusu
2 yemek kasigi safran demlemesi
1 silme tatli kasigi tuz
1 cay kasigi karabiber
IMG_20181114_115533.jpg

Hazirlanisi
Ocaga tavamizi alip altini aciyoruz.
Yikadigimiz etleri guveclerimize alip uzerine agzina kadar su ekleyip tavamizin icine guveclerimizi yerlestiriyoruz.

Normalde piti yemegi atesde pisirilir
ama evde bu kadar yapila biliyor anca:KK53:
Etimizin kopugu ciktikca aliyoruz.
1542240620938.jpg

Kopugu bitib kaynamaya baslayinca her guvece 1adet kuyruk yagi ve 1.5 yemek kasigi yemeklik ince kiyilmis sogan ekliyoruz.
IMG_20181114_132246.jpg

Not:soganlari ilk etapda eklemememin sebebi kopuge karismamasi icin.kopuge karisirsa kopugu alinca soganlar da kopukle gider diye.
Guveclerin uzerlerini folyoyla kapatip 5 saat pismeye birakiyoruz.
1542241316987.jpg

o piserken 2yemek kasigi safrani bardaga alip uzerine sicak su ekleyip agzikapali bi sekilde demliyoruz.demlenince suzuyoruz
1542241467651.jpg
5 saatin sonunda folyolari alip her guvece 2 yemek kasigi suzulmus safran demlemesi ekliyoruz.tuzunu, karabiberini ,kuru erigini ve en son nohutunu da ekleyip tekrar agzini kapatip 1 saat daha pisiriyoruz.
1542241710437.jpg

Veee yemegimiz sunuma hazir.:KK71:
Sumak,nane pitinin yanina cok yakisiyor.bi de lavasla yedik mi immmm:kk77:
IMG_20181115_114001.jpg

Tarih kokan Şekinin yemegini yine tarih kokan bi sunumla tamamlamak istedim.
Umarim basara bilmisimdir:KK73::KK73::KK73:
IMG_20181115_091908.jpg

IMG_20181115_091826.jpg

IMG_20181115_091849.jpg

Herkese basarilar arkadaslar:KK36:

Son düzenleme:
Herşeyiyle harika görünüyor canım benim :KK60:
Ununun markasını yazar mısın hamurun çok pürüzsüz olmuş hoşuma gitti :super:
Tesekkur ederim balim:KK36:
Unum "bismak"marka ama Turkiyede var midir bilmiyorum.Azerbaycanda yasiyorum ben.hamuru tam 8 dakika yogurdum ondan da purussuz olmus ola bilir:KK72:

Ellerine sağlık canım sunum çok güzelgörünüyor kk hanımları bu sefer neye göre oy verecekler acaba bütün sunumlar müthiş ötesi :KK36:
Tesekkur ederim:KK36:
Sunumu kurdum fotografladim topladim derken 1 saat sonra hatirladim ki tarih yazmamisim:rolleyes:tekrar dekore edib bi daha cekmek zorunda kaldim:confused:

Tesekkur ederim:KK36:
Sunumu kurdum fotografladim topladim derken 1 saat sonra hatirladim ki tarih yazmamisim:rolleyes:tekrar dekore edib bi daha cekmek zorunda kaldim:confused:
Valla öyle oluyor tabağı alıp yanında çekiverseydin keşke bir daha uğraşmışsın birde gecelere kadar konu açmaya uğraştın hep aksilikler seni bulmuş desene :)

Şeki mutfagindan bir yemekle karsinizdayim.Ama tarife gecmeden once Şeki hakkinda ufak bi tanitma yapmak istiyorum:KK39:
Turkiye'de Azerbaycan denince akla belki de tek gelen şehir Bakü oluyor. Oysa ki Azerbaycan’ın birçok şehri var. Leyla ile Mecnun‘un şehri Gence, bir sağlık turizmi merkezi olan Naftalan ve tabiî ki de 2016 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Şeki.
Şehir Azerbaycan’ın buram buram tarih kokan sehirlerinden.Burada tarih kadar akla gelen bir diğer konu da Şeki yemekleri. Şehrin mutfağı da tarihi kadar kuvvetli. En meşhur yemeği ise guveçte pişirilen Piti.
Pitiye gecmeden once pitinin yanina en cok yakisan sacda lavas ekmegimizi yapalim once
Eki Görüntüle 2206018
Malzemeler
1.5 su bardagi- un
1 tatli kasigi- tuz
Su
Eki Görüntüle 2205956
Hazirlanisi
Unumuzu eleyip uzerine tuzumuzu dokup yavas yavas su ekleyerek yumusak bi hamur yoguruyoruz.
Eki Görüntüle 2205958
Eki Görüntüle 2205960
Eki Görüntüle 2205961
Eki Görüntüle 2205962
Acma islemi bitince sacimizi orta atesde ocaga alip lavaslarimizi onlu arkali pisiriyoruz.pisdikce yine bezin uzerine aliyoruz.en son ilik suyla lavaslari onlu arkali iyice islatip yumusamalari icin uzerlerini kapatip en az yarim saat bekletiyoruz.
Eki Görüntüle 2205964
Not:ben oglanlar kresden gelecekler diye yetistirmek icin 3 lavas yaptim digerlerini aksam pisirdim.
Eki Görüntüle 2206017

Kuyruk yağı, koyunlarda bulunan omurganın sonunda kuyrukta biriken yağdır. Kuyruk yağı kolesterol bakımından çok yoğun olduğu düşünülse de bir çok dünya araştırma enstitülerinde genç yaşlarda tüketilmesi gereken bir gıda olduğu açıklanmıştır. İlerleyen yaşlarda yaşlılığın getirmiş olduğu eklem ağrılarını önleyebileceği görülmüştür. Aynı zamanda kuyruk yağının içeriğinde omega asitleri oldukça yüksek miktarda vardır.
Kuyruk yağı, bazı hastalıklara da iyi gelir. Bunların başında Felç, titreme yel, siyatik, romatizma ve kulunçdediğimiz rahatsızlıklar gelir.

Pitinin kendine oz guvec kaplari var.bunlar cilasiz guvecler.Bu guvecler yemege ayri bi tat katiyor.Benim guveclerim anneannemden kalma:oops:.Guveclerden de bahsetdiyime gore gecelim tarife

Malzemeler
1 parca-Kuyruk yagi
2 tane erik kurusu
1 silme tatli kasigi tuz
1 cay kasigi karabiber
Eki Görüntüle 2205981

Hazirlanisi
Yikadigimiz etleri guveclerimize alip uzerine agzina kadar su ekleyip tavamizin icine guveclerimizi yerlestiriyoruz.

Eki Görüntüle 2205983
Kopugu bitib kaynamaya baslayinca her guvece 1adet kuyruk yagi ve 1.5 yemek kasigi yemeklik ince kiyilmis sogan ekliyoruz.
Eki Görüntüle 2205984

Not:soganlari ilk etapda eklemememin sebebi kopuge karismamasi icin.kopuge karisirsa kopugu alinca soganlar da kopukle gider diye.
Guveclerin uzerlerini folyoyla kapatip 5 saat pismeye birakiyoruz.Eki Görüntüle 2205986
o piserken 2yemek kasigi safrani bardaga alip uzerine sicak su ekleyip agzikapali bi sekilde demliyoruz.demlenince suzuyoruz
Eki Görüntüle 2205987 5 saatin sonunda folyolari alip her guvece 2 yemek kasigi suzulmus safran demlemesi ekliyoruz.tuzunu, karabiberini ,kuru erigini ve en son nohutunu da ekleyip tekrar agzini kapatip 1 saat daha pisiriyoruz.
Eki Görüntüle 2205988
Sumak,nane pitinin yanina cok yakisiyor.bi de lavasla yedik mi immmm:kk77:Eki Görüntüle 2206038
Eki Görüntüle 2206014

Eki Görüntüle 2206015

Eki Görüntüle 2206016
Başarılar arkadaşım döndüm döndüm lavaş a baktım valla çok güzel acmissin :KK200:

Eki Görüntüle 2206018
Malzemeler
1.5 su bardagi- un
1 tatli kasigi- tuz
Su
Eki Görüntüle 2205956
Hazirlanisi
Eki Görüntüle 2205958
Eki Görüntüle 2205960
Eki Görüntüle 2205961
Eki Görüntüle 2205962
Eki Görüntüle 2205964
Eki Görüntüle 2206017

Malzemeler
1 parca-Kuyruk yagi
2 tane erik kurusu
1 silme tatli kasigi tuz
1 cay kasigi karabiber
Eki Görüntüle 2205981

Hazirlanisi

Eki Görüntüle 2205983
Eki Görüntüle 2205984

Guveclerin uzerlerini folyoyla kapatip 5 saat pismeye birakiyoruz.Eki Görüntüle 2205986
Eki Görüntüle 2205987 5 saatin sonunda folyolari alip her guvece 2 yemek kasigi suzulmus safran demlemesi ekliyoruz.tuzunu, karabiberini ,kuru erigini ve en son nohutunu da ekleyip tekrar agzini kapatip 1 saat daha pisiriyoruz.
Eki Görüntüle 2205988
Sumak,nane pitinin yanina cok yakisiyor.bi de lavasla yedik mi immmm:kk77:Eki Görüntüle 2206038
Eki Görüntüle 2206014

Eki Görüntüle 2206015

Eki Görüntüle 2206016

Ellerinize sağlık :KK200:Yarışmada başarılar dilerim :hamarat:valla herşey güzel gözüküyor :) tam yöresel yemeklere göre sunum olmuş :)

X