- 17 Aralık 2011
- 29.255
- 37.329
- Konu Sahibi BirTutamMutluluk20
Merhaba arkadaslar
Şeki mutfagindan bir yemekle karsinizdayim.Ama tarife gecmeden once Şeki hakkinda ufak bi tanitma yapmak istiyorum
Turkiye'de Azerbaycan denince akla belki de tek gelen şehir Bakü oluyor. Oysa ki Azerbaycan’ın birçok şehri var. Leyla ile Mecnun‘un şehri Gence, bir sağlık turizmi merkezi olan Naftalan ve tabiî ki de 2016 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Şeki.
Şehir Azerbaycan’ın buram buram tarih kokan sehirlerinden.Burada tarih kadar akla gelen bir diğer konu da Şeki yemekleri. Şehrin mutfağı da tarihi kadar kuvvetli. En meşhur yemeği ise guveçte pişirilen Piti.
Pitiye gecmeden once pitinin yanina en cok yakisan sacda lavas ekmegimizi yapalim once
Malzemeler
1.5 su bardagi- un
1 tatli kasigi- tuz
Su
Hazirlanisi
Unumuzu eleyip uzerine tuzumuzu dokup yavas yavas su ekleyerek yumusak bi hamur yoguruyoruz.
hamurumuzun uzerini temiz bir bezle ortup 10 dakika bekletiyoruz.
Hamurumuzu 5 esit bezeye ayiriyoruz.
ama siz isterseniz daha kucuk yapa bilirsiniz.
Birer birer bezelerimizi acmaya basliyoruz.
actikca temiz bir beze serip kurumasin diye uzerlerini kapatiyoruz.
Acma islemi bitince sacimizi orta atesde ocaga alip lavaslarimizi onlu arkali pisiriyoruz.pisdikce yine bezin uzerine aliyoruz.en son ilik suyla lavaslari onlu arkali iyice islatip yumusamalari icin uzerlerini kapatip en az yarim saat bekletiyoruz.
Not:ben oglanlar kresden gelecekler diye yetistirmek icin 3 lavas yaptim digerlerini aksam pisirdim.
Şimdi de gelelim bu tarih kokan şehrin meşhur yemeginin tarifine
Bu tarifin olmazsa olmazi kuyruk yagi.Ayrica piti tam 6 saatte pisiyo.
Kuyruk yaginin faydalarini da suraya ilistirmek istiyorum musadenizle
Kuyruk yağı, koyunlarda bulunan omurganın sonunda kuyrukta biriken yağdır. Kuyruk yağı kolesterol bakımından çok yoğun olduğu düşünülse de bir çok dünya araştırma enstitülerinde genç yaşlarda tüketilmesi gereken bir gıda olduğu açıklanmıştır. İlerleyen yaşlarda yaşlılığın getirmiş olduğu eklem ağrılarını önleyebileceği görülmüştür. Aynı zamanda kuyruk yağının içeriğinde omega asitleri oldukça yüksek miktarda vardır.
Kuyruk yağı, bazı hastalıklara da iyi gelir. Bunların başında Felç, titreme yel, siyatik, romatizma ve kulunçdediğimiz rahatsızlıklar gelir.
Pitinin kendine oz guvec kaplari var.bunlar cilasiz guvecler.Bu guvecler yemege ayri bi tat katiyor.Benim guveclerim anneannemden kalma.Guveclerden de bahsetdiyime gore gecelim tarife
Verdigim olculer tek kisilik guvec icin
Ben 3 kisilik yaptim.Her birine ayri ayri bu olculerde malzeme kullandim.
Malzemeler
3 parca kusbasi-Koyun eti
1 parca-Kuyruk yagi
1 dolu yemek kasigi sogan
1.5 tepeleme yemek kasigi nohut
2 tane erik kurusu
2 yemek kasigi safran demlemesi
1 silme tatli kasigi tuz
1 cay kasigi karabiber
Hazirlanisi
Ocaga tavamizi alip altini aciyoruz.
Yikadigimiz etleri guveclerimize alip uzerine agzina kadar su ekleyip tavamizin icine guveclerimizi yerlestiriyoruz.
Normalde piti yemegi atesde pisirilir
ama evde bu kadar yapila biliyor anca
Etimizin kopugu ciktikca aliyoruz.
Kopugu bitib kaynamaya baslayinca her guvece 1adet kuyruk yagi ve 1.5 yemek kasigi yemeklik ince kiyilmis sogan ekliyoruz.
Not:soganlari ilk etapda eklemememin sebebi kopuge karismamasi icin.kopuge karisirsa kopugu alinca soganlar da kopukle gider diye.
Guveclerin uzerlerini folyoyla kapatip 5 saat pismeye birakiyoruz.
o piserken 2yemek kasigi safrani bardaga alip uzerine sicak su ekleyip agzikapali bi sekilde demliyoruz.demlenince suzuyoruz
5 saatin sonunda folyolari alip her guvece 2 yemek kasigi suzulmus safran demlemesi ekliyoruz.tuzunu, karabiberini ,kuru erigini ve en son nohutunu da ekleyip tekrar agzini kapatip 1 saat daha pisiriyoruz.
Veee yemegimiz sunuma hazir.
Sumak,nane pitinin yanina cok yakisiyor.bi de lavasla yedik mi immmm
Tarih kokan Şekinin yemegini yine tarih kokan bi sunumla tamamlamak istedim.
Umarim basara bilmisimdir
Herkese basarilar arkadaslar
Şeki mutfagindan bir yemekle karsinizdayim.Ama tarife gecmeden once Şeki hakkinda ufak bi tanitma yapmak istiyorum
Turkiye'de Azerbaycan denince akla belki de tek gelen şehir Bakü oluyor. Oysa ki Azerbaycan’ın birçok şehri var. Leyla ile Mecnun‘un şehri Gence, bir sağlık turizmi merkezi olan Naftalan ve tabiî ki de 2016 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Şeki.
Şehir Azerbaycan’ın buram buram tarih kokan sehirlerinden.Burada tarih kadar akla gelen bir diğer konu da Şeki yemekleri. Şehrin mutfağı da tarihi kadar kuvvetli. En meşhur yemeği ise guveçte pişirilen Piti.
Pitiye gecmeden once pitinin yanina en cok yakisan sacda lavas ekmegimizi yapalim once
Malzemeler
1.5 su bardagi- un
1 tatli kasigi- tuz
Su
Hazirlanisi
Unumuzu eleyip uzerine tuzumuzu dokup yavas yavas su ekleyerek yumusak bi hamur yoguruyoruz.
hamurumuzun uzerini temiz bir bezle ortup 10 dakika bekletiyoruz.
Hamurumuzu 5 esit bezeye ayiriyoruz.
ama siz isterseniz daha kucuk yapa bilirsiniz.
Birer birer bezelerimizi acmaya basliyoruz.
actikca temiz bir beze serip kurumasin diye uzerlerini kapatiyoruz.
Acma islemi bitince sacimizi orta atesde ocaga alip lavaslarimizi onlu arkali pisiriyoruz.pisdikce yine bezin uzerine aliyoruz.en son ilik suyla lavaslari onlu arkali iyice islatip yumusamalari icin uzerlerini kapatip en az yarim saat bekletiyoruz.
Not:ben oglanlar kresden gelecekler diye yetistirmek icin 3 lavas yaptim digerlerini aksam pisirdim.
Şimdi de gelelim bu tarih kokan şehrin meşhur yemeginin tarifine
Bu tarifin olmazsa olmazi kuyruk yagi.Ayrica piti tam 6 saatte pisiyo.
Kuyruk yaginin faydalarini da suraya ilistirmek istiyorum musadenizle
Kuyruk yağı, koyunlarda bulunan omurganın sonunda kuyrukta biriken yağdır. Kuyruk yağı kolesterol bakımından çok yoğun olduğu düşünülse de bir çok dünya araştırma enstitülerinde genç yaşlarda tüketilmesi gereken bir gıda olduğu açıklanmıştır. İlerleyen yaşlarda yaşlılığın getirmiş olduğu eklem ağrılarını önleyebileceği görülmüştür. Aynı zamanda kuyruk yağının içeriğinde omega asitleri oldukça yüksek miktarda vardır.
Kuyruk yağı, bazı hastalıklara da iyi gelir. Bunların başında Felç, titreme yel, siyatik, romatizma ve kulunçdediğimiz rahatsızlıklar gelir.
Pitinin kendine oz guvec kaplari var.bunlar cilasiz guvecler.Bu guvecler yemege ayri bi tat katiyor.Benim guveclerim anneannemden kalma.Guveclerden de bahsetdiyime gore gecelim tarife
Verdigim olculer tek kisilik guvec icin
Ben 3 kisilik yaptim.Her birine ayri ayri bu olculerde malzeme kullandim.
Malzemeler
3 parca kusbasi-Koyun eti
1 parca-Kuyruk yagi
1 dolu yemek kasigi sogan
1.5 tepeleme yemek kasigi nohut
2 tane erik kurusu
2 yemek kasigi safran demlemesi
1 silme tatli kasigi tuz
1 cay kasigi karabiber
Hazirlanisi
Ocaga tavamizi alip altini aciyoruz.
Yikadigimiz etleri guveclerimize alip uzerine agzina kadar su ekleyip tavamizin icine guveclerimizi yerlestiriyoruz.
Normalde piti yemegi atesde pisirilir
ama evde bu kadar yapila biliyor anca
Etimizin kopugu ciktikca aliyoruz.
Kopugu bitib kaynamaya baslayinca her guvece 1adet kuyruk yagi ve 1.5 yemek kasigi yemeklik ince kiyilmis sogan ekliyoruz.
Not:soganlari ilk etapda eklemememin sebebi kopuge karismamasi icin.kopuge karisirsa kopugu alinca soganlar da kopukle gider diye.
Guveclerin uzerlerini folyoyla kapatip 5 saat pismeye birakiyoruz.
o piserken 2yemek kasigi safrani bardaga alip uzerine sicak su ekleyip agzikapali bi sekilde demliyoruz.demlenince suzuyoruz
Veee yemegimiz sunuma hazir.
Sumak,nane pitinin yanina cok yakisiyor.bi de lavasla yedik mi immmm
Tarih kokan Şekinin yemegini yine tarih kokan bi sunumla tamamlamak istedim.
Umarim basara bilmisimdir
Herkese basarilar arkadaslar
Son düzenleme: