Mutfak Püf Noktaları Pişirme Taktikleri

silvian

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
16 Ocak 2010
1
0
Balık pişirme teknikleri

Taze balık aldığınızdan eminseniz, hazırlarken şunlara dikkat etmelisiniz: Taze balıkları suyun dışında bir ya da iki saatten fazla oda sıcaklığında tutmamalısınız. Eve gelir gelmez de pullarını ve içini hemen temizlemeli, yıkamalı ve iyice kurulamalısınız. Sonra da plastik bir kutuya yerleştirip buzdolabına koymalı ve hemen yiyemiyorsanız, 48 saat içinde tüketmelisiniz.

Pişirme teknikleri
Balık yemeyi seviyorsanız sunduğumuz püf noktaları ızgara, haşlama ve kızartma yaparken mutfakta sizlere kolaylık sağlayacak.

Taze balıklar kısa sürede pişirilmelidir. Bu sayede tüm lezzetlerini muhafaza edebilirler. Örneğin ızgara ve haşlama tekniğiyle pişirmek idealdir.

Izgara: İri ve yağlı balık seçmekte fayda vardır. Yoksa ızgaraya yapışır, çıkartması zor olur. Izgara yapmadan yaklaşık 2-3 saat soğan suyu ve zeytinyağı sürülüp bekletilirse daha lezzetli olur. Daha çabuk pişirilmesi için balığı parçalara bölüp şişe de geçirebilirsiniz. Pişirirken çatlamaması için iki yanını bıçakla çizin.

Kızartma: Kızartma yaparken büyük balıkları dilim halinde, küçük balıkları bütünüyle kızartın. Kızartmalık balığın daha lezzetli olması için önce biraya batırın, sonra unlayın. Unlamadan tavaya atarsanız, balık anında yapışacaktır.

Haşlama: Haşlama için kırlangıç, kefal, levrek gibi beyaz etli balıklar seçilir. Balığı soğuk suya atın ve kaynamaya yakın sıcaklıkta pişirin, yoksa dağılır. Kapalı bir kapta pişirin. Kokusunu alması için suyuna biraz havuç, kereviz, soğan atın. Balığın eti kılçığından ayrılıyorsa pişmiş demektir. Yenileceği zaman suyunu dökün.

Balığın taze ya da bayat olduğu nasıl anlaşılır?
Balık ne kadar taze olursa o kadar makbul, o kadar lezzetli olur.
Balığın taze olup olmadığını inceleyerek anlayabilirsiniz. Taze
balığın; derisinin parlak ve canlı olması, gözlerinin bombeli, solungaçlarının parlak, karın zarı çevresindeki etin mavimtrak ve parlak olması gerekir. Ayrıca, taze balığın eti sıkı, iç organları parlak kırmızı, solungaçlarında ise deniz yosunu kokusu olur. Eğer balığın derisinin rengi soluk, gözleri çukurlaşmış, rengi sararmış,eti gevşek ve üzerinde ekşi bir koku hakimse aldığınız balık bayat demektir.


Vejeteryan mutfağın en temel özelliği yemek pişirirken az yağ kullanılması ve mümkün olduğunca da sebze ve meyvelerin az pişirilmesidir. Çok haşlanmış sebze ve meyveler yerine biraz diri kalmış sebze ve meyveler tercih edilebilir. Böylelikle besin değerleri de az kaybolacaktır. Yemek pişerken oluşan sebze ve meyve sularının atılmayarak değerlendirilmesi de bir başka vejeteryan mutfak kuralıdır. Örneğin makarna suyu ile çorba yapılması bu kurala bir örnektir. Buğulama, vejeteryan mutfağın en sık kullanılan pişirme yöntemidir. Aynı şekilde sebzeleri ya da meyveleri yemek olarak hazırlarken olabildiğince kabuğunu soymadan pişirmek ya da servis etmek de doğal beslenmenin içeriğine uygun olacaktır. Yemekte tuz v şeker dengesinin korunması da önemlidir. Her yemeğe belli ölçüde tuz koyarken belli ölçüde de şeker konulması lezzet dengesi açısından anlamlı olacaktır. Şeker olarak doğal şekerler -pekmez, bal- kullanılabilir.

Vejeteryan mutfak kural yıkıcıdır. Sebzeler salata, meyveler sıcak yemek olabilir. Deneysel lezzetler özellikle vejeteryan ağız tadına hitap edecektir. Havuç yemeği, karnıbahar salatası bu deneysel çalışmalar arasında rahatlıkla yer alabilir.

Sudan ve baharatlardan da pişirmede bolca yararlanmak yemeğin lezzetini çeşitlendirecektir. Kısık ateş ise vejeteryan mutfağında yer alan malzemelerin yavaş yavaş tadını bırakmasında iyi bir yöntem olarak öne çıkar.

Yemişlerin (kuru incir, kuru kayısı, badem, fındık) yemeklerde ve salatalarda kullanılması da vejeteryan mutfağında sıkça görülür.

Yağ seçimi olarak katı yağlar yerine sıvı sebze yağları (zeytinyağı, çiçek yağı, soya yağı) kullanılmalıdır. Kızartma vejeteryan mutfağında yer sahibi olmakla birlikte sıkça başvurulacak bir pişirme tekniği olarak düşünülmemelidir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…