- 10 Şubat 2009
- 1.819
- 7
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
benim aynı cins köprğim yok ama diğer köpeklerden bi farkı yoktur..ekstra bi bakımı yok yani..
benim bi tanıdığımın var pincher.inanılmaz hareketli oluyolar...
benim 3 yaşında minyatür pincherim var çok hareketli yuncu ama wc alışkanlığı yok bana 5 ay oldu geleli,
bebekken wc eğitimi iyi verilmeli
eğlenceli bir köpektir aşılarını parazit kontrollerini ihmal etmeyin her köpek gibi o da aşılarını olmalı,
diğer köpeklerle en büyük farkı çabuk üşümesi
Köpeklerde Banyo
Genelde köpek mümkün olduğu kadar az yıkanmalıdır. Köpeklerin deri ve tüylerinde bulunan kendilerine has yağ yıkanma sonucu kaybedilir buda deride kuruma ve çatlamalara, tüylerde sağlıksız görünüme sebeb olur. Eğer veteriner hekim bir tedavi gereği olarak önermemişse banyo ayda bir kereden fazla olmamalıdır.
Sanıldığı gibi köpekler kolay kolay kokmaz ve sık yıkamak daha iyi temizlik anlamına gelmez. Çünkü köpeklerde ter bezleri yoktur. Yani köpekler patileri dışında terlemezler. Dolayısıyla tere bağlı koku oluşmayacağından bizim gibi sık olarak yıkanmaya ihtiyaç duymazlar.
Sık yıkandığında derinin Ph değeri değişir ve aslında koruyucu olan derinin üzerindeki yağımsı tabaka kaybolur, köpeğiniz mantar ve uyuz gibi hastalıklara daha duyarlı hale gelebilir. Genellikle aşılama döneminde doktorunuz yıkamaya zaten izin vermez. Daha sonrasında ise eğer deride medikal bir problem yoksa, ama yıkamak istiyorsanız ayda bir kez yıkama önerilir. Çoğu tüylü köpek sadece fırçalamakla temizlenebilir. Yıkayacağınız zaman onu önce ılık suyla ıslatmalısınız. Bu işlem için genellikle bir küvet tavsiye edilir. Küvetin altına onun kaymayacağı paspas şeklindeki malzemeden konursa iyi olur. Doktorunuz özel bir şampuan önermediyse köpek şampuanını bir kasede bir-kaç misli su ile çoğaltın. Bir sünger parçası alın. Su ile dilüe ettiğiniz şampuanı emdirip köpeğinizin üzerine sürün. Şampuanı direk dökmeyin ve kesinlikle insan için üretilen şampuan ve sabunları kullanmayın. Köpek şampuanları insan şampaunları gibi üretilmediğinden çok köpürmesini beklemeyin. Kulağına su kaçırmamaya ve gözüne şampuan gelmemesine dikkat edin. Bunun için kulağına vazelinli pamuk koyun. Çünkü kaçan su kulakta kronik (uzun süreli) otitis externa dediğimiz dış kulak yolu enfeksiyonuna sebep olabilir.
Durulamayı ılık suyla (sıcak veya soğuk olmayacak) çok iyi yapın. Eğer çok kirli ise aynı işlemi ikinci kez tekrar uygulayabilirsiniz. Sonrasında onu önce bir havlu ile silin ve fön makinesinin ılık ayarıyla (sıcak değil) iyice kurutun. Köpeklerin derileri zor kuruduğundan cereyandan uzakta bir yerde tutun ve mümkünse o gün (en azından 4-6 saat) dışarı çıkarmayın. Kendiniz rahat yıkayamıyorsanız köpek kuaförlerinde yıkatabilirsiniz. Fakat çoğu kuaför bugün hala şampuan bilincine varamadığından şampuanınızı yanınızda götürürseniz daha iyi olur.
Yavru köpeğin beslenmesi
Yavru köpekler yaklaşık 4 haftalık yaşa kadar anne sütüyle beslenirler.Anne sütü üstün besleyici özelliğinin sahiptir ve yavrunun bütün besin gereksinimini tam olarak karşılar. Anne sütü besleyiciliğinin yanında ,yavruları hastalıklara karşı koruyucu özelliğe sahiptir.Anne sütündeki kolostrum içerisindeki bağışıklık maddeleri sayesinde yavruyu patojen bakteri ve mikroorganizmalardan korumaktadır.Mümkün olduğu sürece yavruları anne sütünden daha fazla yararlandırmak gerekir.
Yaklaşık 5-6 haftalık yaşa kadar emme süresi uzatılabilir. Zaten yavruların süt dişleri çıkmaya başladıklarında anne emmeyi bıraktıracaktır.Çünkü,yavrular anneyi emerken acı vermeye başlayacaklardır.Sütten kesilen yavrular hastalıklara karşı savunmasızdır.Bu dönem yavru parazitlerden temizlendikten sonra,aşılamaya başlanmalıdır. Annenin kuru maması ıslatılarak verilebilir.ınek sütü verileceğinde sütü su ile karıştırmakta yarar vardır,ishali önler. Sütte bulunan laktoz ishale sebebiyet verir.
Yavrulara yaş yada kuru mama verilebilir.Ticari mamaları yavru mamalarına puppy,yetişkin mamalarına adult ve ileri yaştakilere senior olarak gruplandırılabilir.Kuru mamaya yavruyu alıştırmak için yaş mamayla karıştırarak vermek doğrudur.Kuru mamaya alışmaya başladıktan sonra yaş mama kademeli olarak azaltılmalıdır.Kuru mama dengeli ,sağlıklı bir gıdadır.Yavru köpeğin ağız,diş ve çene gelişimine yardımcı olur.Yavru için gerekli olan bütün gıda maddelerini dengeli ve yeterli olarak ihtiva eder.Esansiyel yağ asitleriyle yavru tüylerinin çıkmasına,değişmesine,tüylerin parlak ve sağlıklı olmalarını sağlar.Kuru mamadaki lif (selliloz) yeterli olarak bulunduğundan köpeğin dışkılaması kolay ve dışkı düzgün şekilli olur.
Yavru köpeğe günde 3 öğün mama verilmelidir.Erişkin olduklarında tek öğüne düşürülebilir.Yavru köpeğin sindirim kapasitesi daha düşüktür.Öğün sayısının birden fazla olması, az miktarda sıklıkla gıda alması yararlıdır. Kuru mamayla beslenen hayvanların su gereksinimi daha fazladır.Temiz,ılık suyu eksik etmemek gerekir.
Karakteri
Minyatür Pinscher kendine güvenen ve başına buyruk küçük bir köpektir. Bu mağrur ve aşırı cesur köpek havlamayı sever. Sahibine çok sadıktır. Zeki, yaşam dolu ve cesurdur. Küçük bir köpek vücudunda büyük bir köpek kalbi taşır. Minyatür Pinscher orta derecede bir koruma güdüsü vardır. Diğer köpeklere karşı saldırgan olabilir; ancak diğer ev hayvanları ve onu sıkıştırmayan çocuklarla arası iyidir. Yabancılara karşı şüphecidir; ancak davranışı tamamen yavruyken nasıl yetiştirildiği ile alakalıdır. Çok şımartılmamalı aksi halde bir despota dönüşebilir. Minyatür Pinscher çabuk öğrenir. 2-4 aylıkken diğer insan ve köpeklerle tanıştığı sosyalleşme sınıflarına götürülmesi tavsiye edilir. Tuvalet eğitimine dikkat edilmelidir. Minyatür Pinscher'a sık sık "Kucak Köpeklerinin Kralı" denir. Bu küçük köpekler bazen eşyaları kemirerek boğazlarına kaçırabilir. Aşırı beslenmemelidir.
Yaşam Ortamı
Minyatür Pinscher apartman hayatı için idealdir. ıçerde oldukça aktiftir. Soğuk havalardan korunmalıdır.
Egzersiz ıhtiyacı
Bu köpeklere yeterince koşma ve oynama fırsatı tanınırsa fazla egzersize gereksinim duymaz. Bahçenin onun kaçabileceği küçük deliklerden muaf olmasına dikkat edilmelidir.
Bakımı
Minyatür Pinscher'in kısa kürkünün bakımı oldukça kolaydır. Düzenli fırçalama ve gerekirse kuru şampuanlama yeterlidir. Bu ırk orta derecede tüy döker.
Kökeni
Minyatür Pinscher, Doberman Pinscher ile akraba değildir ve aslında Doberman'dan çok daha eski bir ırktır. Alman Pinscher'ı dahil Almanya'daki terrier ırklarından üretilmiştir. Minyatür Pinscher çiftliklerdeki fare nüfusunu kontrol altına almak için kullanılırdı. "Pinscher" kelimesi Almanca "terrier" demektir. Bu gün MinPin'in parlak karakteri ve zekası onu aranan bir eşlik köpeği yapmıştır. Minyatür Pinscher itaat yarışmaları, bekçi köpekliği ve agility'de başarı ile kullanılmaktadır.
minyatür pincher mi canım ; yoksa doberman pincher mi?
ayyy bu arada hayvan sahibi olmak süper bişey; tebrik ederim :)
ve diğer ırk özellikleri...
köpek sitelerinden de yardm al canım:)
ben mamasını koyuyorum tüm gün önünde yemiyor az az yiyor:) canı nasıl istiyorsa öyle davranıyor.
bir öğün koymak her köpek için zararlıdır. boş küçülen mideyi bir kerede doldurup şişerecek. en az iki öğün koyulmalıdır. ben iki köpek beslediğim için gün 400 gr. kuru mamayı iki kaba paylaştırıyorum. acıkan yiyor. tüm gün önlerinde diye daha fazla yemeleri söz konusu değil.
bi veterinerlekonuştum ercacım bana et suyuna havuç patatessebzene varsa at içine haşla yedir dedi denedim ve gerçekten şapır şupur yedi ama bu seferde kuru mamasınaburun çevirmeyebaşladıı çok sıpa çokk....bide cinsi doberpinchermış biraz boyu uzun olanlardanmış....bu arada bi sorun daha var banakızdığında ona bağırdığımda eve çişini yapıoakannehirçok akılı olduna eminim bu huyundan nasıl vazgeçirricem onu ...