Bahçe Bakımı ve Çiçekler Phalaenopsis orkidem :)

Madamiks ne yazık ki söz verdiğim gibi ekleyemiyorum fotoları. telefonumdan çekmiştim bu laptopu yeni aldım bluetoothu yok sanırım ya da ben bulamadım. öteki laptop da allahlık olmuş ablam halletmiş bi güzel :) format istiyor. yeni çekiyim dedim foto makinesinden ama şuan çiçeklerin yarısı döküldü zaten baya çirkin durumda ondan rezil etmeyeyim kelebeğimi kadınlar kulubunde dedim :)
ama arada bi bakıyorum en altlardan bi yaprağı komple 1 günde sapsarı olup elimde kalıyor bunun sebebini çözemiyorum ya :KK43: çok sağlıklı görünüyor halbuki diğer yaprakları

heyoooo çok mutluyum orkidem kendini toparlamaya başladı!
inanamazsınız ama bu soğuk kış gününde hem yeni yaprak çıkarıyor hem de sayamadığım kadar çok çiçek dalı veriyor yavaş yavaş büyümelerini izlemek çok zevkli!
ne yaptığıma gelince;
öncelikle odamdan çıkardım bunu kendim için yaptım aslında çünkü saksı materyallerinde kömür de var ve bunun kokusu beni çok rahatsız etmeye başladı ve evin güneş alan bi penceresinin önüne koydum. hoş gerçi artık güneş çıkmıyor ama sanırım yerini sevdi.
neyse sonra altına delikler açmıştı babam sağolsun saksının ondan beri saksıyı suya daldırıp bi 10 dakika tutup sonra çıkarıyorum 1 haftada 10 günde bir falan bu ona yetiyor. bir de bu suyun içine çok çok az yani nerdeyse 1-2 çay kaşığı kadar bitki besini katıyorum. markası yok çiçekçiden aldım kendi hazırlamış pembe renkli bişey. bu arada çok önemli buuu sadece sırma marka su kullandım çünkü onun pHı yüksek bu da bitkiler için çok iyi bişey orkide için ama bizim için kötü=)
sonra altına bi tabağa çakıl taşları koydum ve altında saksıya değmicek derecede su koyuyorum. eskiden toparlaması için kendini buhar makinem var benim onu tutuyordum bi de banyoya girdikten sonra içerdeki buharı alsın diye duşakabinin içine koyuyordum ama bayadır yapmıyorum tabi yapabilirsiniz zarar gelmez.
bu arada bi keresinde beyaz minicik böcekler görmüştüm gözle çok zor görünüyordu. panik oldum ama orkideyi çok severmiş bu böcekler onlara alkol sürün diyorlar fırçayla sulandırılmış alkol tabi ama ben yapmadım sanırım suya batırarak suladığım için öldü onlar bi daha da görmedim belki de vardır ama açıkçası uğraşamadım.
velhasıl aslında orkide bakması çok zor bi bitki değilmiş ben onu anladım hep kandırmışlar bizi ya!
tabi ben deli gibi araştırdım internetten bu işin uzmanlarını fln dinledim hep yazılar okudum baya tecrübelendim bu konuda ama biraz bitkiyi denemek lazım sanırım. ne iyi geliyor ne gelmiyor diye. benden önce taşınırken ya çok hırpalanmış ya da çok sulanmış bişeyler olmuştu benim orkideme onun acısını ben çektim zaten yer değiştirdiği için kendinden geçmişti ama özellikle yanlışlıkla yapraklarını mumdan yaktığım kökünde yeni yaprak çıkması beni havalara uçurdu resmen :))
inş yazdıklarım birilerine yardımcı olur.
çiçek dalları çıkıp daha da güzelleşince foto eklicem :)

kızlar çiçeğim çok iyi durumda nazar değmesin :)
artık ben de bir orkide yetiştiricisiyim..
yeni çiçek dalları çıkmaya devam ediyor
hatta eski yapraklarını attı yeni yavru yapraklar vermeye başladı
artık doğru yoldayım demektir
ama çiçek açması çok uzun sürüyor yahu hala tonla tomurcuğu var açsın diye bekliyorum
sevgiler:)

kızlar benim de artık orkidem var.eşim oğlumun adına anneler günü hediyesi almış.ama bir türlü nereye koyacağıma karar veremedim.oturduğum oda güneş görmüyor ama aydınlık.bir de mutfağımın cam kenarı sabahtan güneş alıyor.ama balkon kapısı açık duruyor.direk güneş almayacakmmış ama perde arkasından ışık almalıymış.acaba odadaki ışık yeterli olurmu?sürekli yer değiştiriyorum.Neresi daha iyi olur sizce:18: orkide yetiştirenler varsa yardımcı olursanız sevinirim

Son düzenleme:
kızlar benim de artık orkidem var.eşim oğlumun adına anneler günü hediyesi almış.ama bir türlü nereye koyacağıma karar veremedim.oturduğum oda güneş görmüyor ama aydınlık.bir de mutfağımın cam kenarı sabahtan güneş alıyor.ama balkon kapısı açık duruyor.direk güneş almayacakmmış ama perde arkasından ışık almalıymış.acaba odadaki ışık yeterli olurmu?sürekli yer değiştiriyorum.Neresi daha iyi olur sizce:18: orkide yetiştirenler varsa yardımcı olursanız sevinirim

valla ben direk güneş alan yere koydum.
aydınlık odadaki güneş yeterli olmuyor baya baya güneş ışınları gelmesi lazım oraya.
kışın perdenin önündeydi zaten çok az güneş çıkıyor.
hatta hala öyle izmirde hava hala yağmurlu ve kapalı şaka gibi neyse
ama yaz zamanı perdenin arkasına alacağım. aynı yerde kalıcak ama
güneşi çok sevdi bi sürü çiçek açtı şuan yeni kökler verdi yeni yapraklar çıkardı.
sanırım sulama vs ile ilgili şeyleri önceki mesajlarımda yazmış olmam lazım.
merak ettiğin bişey olursa sorabilirsin yine :KK34:

valla ben direk güneş alan yere koydum.
aydınlık odadaki güneş yeterli olmuyor baya baya güneş ışınları gelmesi lazım oraya.
kışın perdenin önündeydi zaten çok az güneş çıkıyor.
hatta hala öyle izmirde hava hala yağmurlu ve kapalı şaka gibi neyse
ama yaz zamanı perdenin arkasına alacağım. aynı yerde kalıcak ama
güneşi çok sevdi bi sürü çiçek açtı şuan yeni kökler verdi yeni yapraklar çıkardı.
sanırım sulama vs ile ilgili şeyleri önceki mesajlarımda yazmış olmam lazım.
merak ettiğin bişey olursa sorabilirsin yine :KK34:

çok teşekkür ederim canım. ben de izmir'deyim. güneş pek gelmiyor artık ancak balkona geliyor.mutfakta yerini sevdi gibi.güneye bakıyor. bir de sürgün verdi galiba.bir kökü yukarı doğru çıkıyor :) ama bir tomurcuğu sarardı. 2 gün üst üste su vermiştim.ondan galiba.Artık haftada 1 vereceğim. yapraklarına spreyle su vereyim mi bilemedim.alışıncaya kadar çiçeğe birşey olmasa bari:26:

çok teşekkür ederim canım. ben de izmir'deyim. güneş pek gelmiyor artık ancak balkona geliyor.mutfakta yerini sevdi gibi.güneye bakıyor. bir de sürgün verdi galiba.bir kökü yukarı doğru çıkıyor :) ama bir tomurcuğu sarardı. 2 gün üst üste su vermiştim.ondan galiba.Artık haftada 1 vereceğim. yapraklarına spreyle su vereyim mi bilemedim.alışıncaya kadar çiçeğe birşey olmasa bari:26:

canım umarım altı delik bir saksıdır?
ben önceki mesajlarımda yazmıştım ama
tekrar yazayım. altına saksıdan daha geniş bir kova koy ve içine ya 2 gün dinlendirilmiş, ya yağmurlarla topladığın(ben öyle yaptım) ya da sırma marka su (asidik su olduğu için bitkilere iyi geliyor) koy eğer orkide besini alırsan az bir miktar (bir çay kaşığı kadar fln) ekleyebilirsin. tabi içine orkide saksısını oturttuğun zaman göbek kısmına gelmemeli sadece toprağının hepsine gelicek kadar. onu içine oturtup yarım saat kadar bekleyeceksin orkide toprağında bulunan çam kabukları suyla şişecek bir yarım saat kadar sonra da çıkar iyice su aksın altındaki deliklerden sonra da tül perde arkasında direkt ışığın geldiği bir yere koy. ben altına bir de bir tepsiye çakılları doldurdum ve içine su koydum ama dikkat orkide saksısı bu suya değmemeli yoksa kökleri çürür suyu çakılları aşmayacak şekilde koy. bunu yapmamızın nedeni güneşle ısındıkça çakılların ısınması ve suyun buharlaşması, orkide nemli ortamı sever. bu arada ben artık 5 günde bir fln suluyorum çünkü havalar fazla ısındı. yapraklarına hafif spreyle su fışkırtabilirsin ama dikkat et yaprakların göbek kısmı var ya orada toplanmasın toplanırsa peçeteyle al o suyu yoksa göbekten çürür ve bitkini kaybedersin. benim şuanda hiç durmadan ufak yaprak çıkarıyor coştu bitki :) aslında iyi bilirsen ve güzel bir yer ayarlayıp bir de suyunu olması gerektiği gibi verirsen orkide bakması çok kolay bir bitki. ben yapraklarını mumla yakmıştım yanlışlıkla o zaman bile ölmedi orkidem:) menekşeden daha kolay bence bakması:p bir de bir çiçekçi duş alırken orkideyi banyoya götür o buhar ona iyi gelir fln demişti ama bana çok zahmetli geldi açıkçası:) resmen orkide uzmanı oldum o kadar çok çiçekçiyle konuşup o kadar çok netten fln okudum ki, aklına bişey takılırsa sorabilirsin yinee. bu arada çiçeğinin fotolarını bekliyorum en kısa zamanda :KK71:

Bende Koçtaş dan bir tane pembe orkide aldım :nazar:2 aydır iyi gidiyorduk havalar soğuyunca kombiyi çalıştırdık bir hafta içinde çiçekleri dökülmeye başladı ne yapacağımı bilemedim. Orkide bakımı konusunda buradan yardım almaya çalıştım ama tam anlayamadım. Çiçeklerin dökülmesi normal mi? Ben aldığım da çiçekleri henüz açmaya başlamıştı 4-5 ay çiçekli kalabilir diyorsunuz bunun için ne yapmalıyım. Teşekkür ederim

X