Bahçe Bakımı ve Çiçekler Phalaenopsis orkidem :)

Lullaby

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
20 Haziran 2009
3.061
11
kızlar sevgilimden hediye olarak 3 tane orkide geldi yerimseniben
çok güzeller ancak bakımı baya zor diye duymuştum bi bilgisi olan bana yardım edebilecek biri var mı??
hep kalsınlar istiyorum :))) çiçek açsınlar fln şuan çok güzeller hep öyle kalsın istiyorumm
yardımcı olun lütfen banaa opuyorumnanaktan

orkideler için gübre var onu kullan iyi bi orkidenin çiçekleri 5ay kadar duruyo içme suyu ile sula çiçeği bitince bıdama yap sapın 3.boğumunun biraz üstünden sonra ya yine çiçek açar yada yeni fide şansına artık güle güle büyüt

Son düzenleme:
merhaba,
benimde eşim temmuz ayında pembe bir orkide aldı bana sağolsun :) çiçekleri o kadar muhteşemdiki dökülecekler diye çok korkuyordum,bakımıyla ilgili biraz araştırma yapmıştım ve birebir uyguladım. çiçeklerini geçen haftaya kadar dökmedi çok canlı görünüyordu ama geçen hafta hiç güneş açmadı ve sürekli yağmur yağdığı için sanırım döktü çiçeklerini:KK43: bakımı aslında çok kolay direk güneş almayan bir yere koymak gerekiyor güneş alıcak ama bir perdenin arkasından yanmayacak şekilde balkonda filan olmazmış yada perde açıkken direk güneşe maruz kalmamalıymış,birde suyu çok fazla sevmiyor haftada 1 sulamak yeterli geliyor.suladıktan sonra saksı tabağına çıkan fazla suyu alıp hemen döküyorum köklerinin suyun içinde olmaması gerekiyor çünkü kökleri çok kolay çürürmüş,tabağını boşaltıp kuruluyorum ve en önemli husus çok fazla dokunmamak gerekiyor çiçeklerine,yaprakalarına..hemen dökülürmüş çiçekleri...bu kurallara uyunca neredeyse 4 ay çok güzel korudu muhteşemliğini:) şimdi yeşil yaprakları hala duruyor umurım tekrar çiçek açar..çok uzun oldu kusura bakmayın..benim bildiklerim ve tecrübe ettiklerim bu kadar,sevgiler..

aaa o kadar yazmıştım gitmemiş :KK43:(
neyse sağolun kızlar yardımlarınız için.
şuan çiçeğim tül perde arkasında pencerenin biraz yanında duruyor odam da çok ışık görmüyor.
çalışma masam tam pencerenin karşısında eğerv daha fazla ışık almalı derseniz çalışma masamın üstüne de koyabilirim ne dersiniz öyle mi yapıyım?
bu arada dibinde süs çakıl taşları vardı içime huy olmuştu çıkardım onları bi baktım kökleri daha ıslak adenes dediğin gibi çürümekten kurtardım galiba çünkü saksının dibinde delikleri de yok. bu bi sorun yapar mı acaba? :S bu durumda aşağıda deliği olmayınca fazla su akamıcak o zaman. ne kadar su vermeliyim?
hytdnze dediğin gübreyi çiçekçilerde bulabilirim heralde. haftaiçi sorayım onu da. bu arada 3. boğum derken uzun ince tek bir dal oluyor yukarı doğru onun üzerindeki ufak dallardan çiçek açıyor ya o uzun ince dalın 3. boğumunun üstünden mi kesmeliyim? yoksa tek tek çiçeklerin dallarının mı?

çiçekleri çok severim küçüklüğümden beri baktığım bütün çiçeklere deli gibi çiçek açtırıp tohum verdirtene kadar bakmışımdır kaktüs ve küstüm çiçeği dahil :) taşındığımızdan beri bitkilerimi atmak zorunda kalmıştım mahvetmişti taşıyanlar ama yeniden bi istek doğdu içime bi de menekşe ve kaktüs almayı düşünüyorum:) bu arada yatak odamda çiçek bakmam sorun olur mu? bi de orkidede kömür fln bişiler var sanırım saksıda bu zarar verir mi odanın havasına acaba?

Son düzenleme:
sulamak yerine dibine buz koyulmalıymış canım buz eridikçe suyunu alması sayesinde uzun süre yaşıyormuş....Derya Baykal söyledi onunkiler bu sayede 3 yıldır duruyormuş evinde bozulmadan....

benim saksımın altında delikler var suyu döker dökmez anında tabağa çıkıyor ve kökler direk su içinde kaldığı için hemen temizliyorum,çakıl taşları yoktu benimkinde o yüzden taşla ilgili bir bilgim yok,saksıda delik yoksa ne kadar su verilmeli tam olarak bilemiyorum ama ben su bardağının yarısından biraz daha az su veriyorum zaten hepsi tabağa çıkıyor gibi :)) ışık konusuna gelince benim çiçeğim salonda masanın üzerinde sabahtan ikindiye kadar çok güneş alan bir camın önünde ama tül ve güneşliğim genelde kapalıdır güneş alıyor ama direk almıyor.Benimde ilk orkidem olduğu için çok fazla bilgim yok aslında uyguladıklarım bu kadar ve 4 ay capcanlı kalmasına yetmişti ,bakalım kışa ne olacak :)

buz muu?? aaa çok şaşırdımm gerçekten! iyi de hemen erimez mi? bi de kökleri donmaz mı soğuk suyla bana biraz saçma geldi çok hassas kökleri çünkü sankii.
adenes canım taşları alınca bugün baktım daha canlı duruyorlar. sulama işini de minimal yapıcam artık. bi terslik olursa önce çiçeklerini döker diye düşünüyorum o zaman da saksıyı değiştiririm artık ama şimdi değiştirirsem kesin döker çiçeklerini sanki.

aaa az önce farkettim henüz açmamış tomurcukları vardı ve onlar sararmış sanırım düşcekler neden ki acaba :KK43: henüz hiç sulamadım sulamalı mıyımm??:KK43:(

bence biraz sulayabilirsin bende ilk geldiğinde baktım biraz dibi kuru gibi hemen sulamıştım..

suladım biraz geçen gün ama o kadar az suladım ki anlatamam yani çay bardağının 5te biri kadar fln.
ama bugün bi şok bikaç çiçeği solmuş. ve en alt bi yaprağı sararmıştı tam elimle tuttum elimde kaldı :KK43:((
sanırım çiçeğim ölüyor :KK43:
ben babişkoma saksının altına delikler açtırttım.
bugün tam 3 tane çiçekçiyle konuştum. bakımının acayip zor olduğunu kendi çiçeklerinin bile öldüğünü benimki ölürse üzülmememi söylediler.
ayrıca sularken haftada bir saksıyı su dolu bi kaba daldırmalıymışım 1 dk kadar sonra çıkartıp altındaki tabağa inen sularını da almalıymışım sonra. ayrıca çok güneşli sever dedi koyduğum yeri anlattım olur dediler. bir de bomba! bi tanesi duş alırken çiçeği yanına al dedi! kim banyo yaparsa çiçeği de götür banyoya sıcak buharı çok sever dedi :KK70: çok şaşırdım ama uygulıcam.
yarın da çiçekleri için özel gübresinden alıcam. inş şeffaf saksıda olmaması başıma iş açmaz. biraz seviyesini de yükselttim. bugün baya sarsıldı altına delik açalım derken babişkomla :)) yarına kendini toparlıcak diye umuyorumm:)))

heeey bugün orkidem daha iyiydi. sararmakta olan yapraklarının sararması durdu :)) çiçek yapraklarının nemi de daha iyiydi. dün deli gibi yağmur yağdı izmirde ben de biraz su toplayabildim ama daha yeterli değil sanırım biraz daha yağar inş toplıcam:))
çiçeğimin aşamalarını buraya yazıcam ki orkide hakkında forumda pek bilgi yok en azından neyi yanlış neyi doğru yaptığımı çıkarabilir diğer çiçekseverler :)
heh bir de altına bir kaba çakıl taşları koydum ve su koydum saksıyı da çakıllara değmicek şekilde ayaklık üstüne koydum yani suya temas etmiyor bu ona gereken nemi vericek. ayrıca orkide çiçeğinin toprağı özeldir. henüz değiştirmeyi düşünmüyorum ama malzemelerini yavaştan toplamaya başladım.
kızılçam kabuklarını bulmaya çalışıcam etraftaki ağaçlardan bütün çamlar birbirine benziyor bana göre ama şu caddede bitkilerle ilgilenen belediye işçilerine denk gelirsem sormaya çalışıcam:)
ayrıca stupor parçaları da gerekiyormuş bu stupor denen elektronik eşyaların etrafındaki toptop sıkıştırılmış olan plastik parçası. bugün de şansıma annemler bulaşık çamaşır makinesi aldılar onların temiz stuporlarını aldım heralde orkidemin ömrü boyunca yeticek kadar stupor depolamış oldum böylece :)
geriye torf veya perlit denen bitki şeyleri kalıyor henüz ne olduklarını veya nerden alıcağımı çözemedim. ancak büyük marketlere bakmayı düşünüyorum sanırım bulurum kipada fln ya da carrefoursa vs gibi yerlerde yapı marketlerde de olur diye düşünüyorum.
bu arada benim odamda buhar makinesi var gece yarım saat kadar çiçeğime gelicek şekilde çalıştırdım onu ve bence baya iyi geldi bitkime. duş alırken de yanıma alıcam çiçeğimi bi çiçekçinin tavsiyesiydi bu.
inş çiçeğimi kurtarıcam o kadar sarsılıp çiçeklerini dökmesine rağmen 40 tane çiçeği var hala üstünde! hayatımda gördüğüm en güzel orkide ve inş çok güzel yaşıyacak :))) beni izlemeye devam edin! :)

orkidemin yanlarına süs mumları koymuştum şu 1 cmlik fln olanlardan.
şaka gibi ama derse dalmıştım çalışırken bi baktım 2 (hatta 4) güzelim güpgür yaprağı kurumuş mumun üstündeki havanın ısınmasından halbuki uzaklardı. şaka gibi ya :)))
sonra buhar makinemle biraz üstüne buhar tuttum şimdi de klimam çalışıyor yani odam hem sıcak hem nemli yeterince köklenmesi için ortam yaratmaya çalışıyorum ki bari kökleri gürleşsin bitki hayata tutunsun diye.
ama dediğim gibi osuruktan nem kapıyorlar resmen :KK70::KK70::KK70: dikkat manyağı olmakta fayda var! :)

güzel kelebeğim hala yaşamakta ısrar ediyor tabi ben de baya uğraşıyorum :)
dediğim çakıllı tepsi çok işe yaradı sanırım. ayrıca bana gelmeden önce fazla suladıklarını düşünmeye başladım
ayrıca geçen haftadan beri sulamadım ama baya iyi görünüyor ama elimden geldiğince nemli ortamda tutmaya çalışıyorum.
duşa girdikten sonra duşakabinin içine koyuyorum o buharı çeksin diye bu baya canlandırdı.
bi de yapraklarını yaktığım için :) kalan yapraklarından beslensin diye haftasonu güneşi kovaladım evde resmen ve bingo açmamış bikaç çiçeği açtılar bu iyiye işare sanırım :)
cuma günü sulucam sırma su alıcam 5 ltlerden bi de içine orkide gübresinden bulup katmaya çalışıcam. tabi bunu gündüz yapmak lazım ki bitki akşama kadar kurusun yoksa gece ıslak kalınca çürüyormuş :KK43:((
bakalım sanırım düşe kalka yaşatıcam kelebeğimi :) yazıcam yine...

aaa az önce farkettim henüz açmamış tomurcukları vardı ve onlar sararmış sanırım düşcekler neden ki acaba :KK43: henüz hiç sulamadım sulamalı mıyımm??:KK43:(

Muhtemelen ya az ya da fazla suladınız.Orkide bakımı çok dikkat ister,çokda nazlıdır.
Bulunduğu ortam havadar olmalı ama hava akımı yani cereyan olmamalı.
Direk güneşi değil,aydınlığı sever,tül perde süzgeç görevi göreceği için gayet iyi.
Sularken çeşme suyu klorlu olduğu için asla kullanmayın,kullanacaksanız dinlendirin.Suyu oda sıcaklığında olmalı,en iyisi su kabı sürekli orkidenin yanında dursun böylece ısı farkından dolayı şok olmaz.Haftada bir sulayın ama dikkat edin saksı altlığında su birikmesin,saksı altlığı ile saksının arasına çakıl taşları kounki kökler su ile temas etmesin.3 günde bir püskürtme yaparakta sulayabilirsiniz çiçeklerine değdirmeden.
Umarım saksısını değiştirmemişsindir,çünki onların saksıları orjinal,şeffaf.Nedeni ise köklerininde güneşi alması gerekiyor.Birde dışarı sarkan kökleri sakın koparmayın.
Solan çiçekleri dalın dibinden kopraınki tekrar açsın ve orkideler serin mevsimlerde açar,mayıs sonu gibi dışarı çıkarırsanız çok hoşlanacak ve gelişecektir.Ama asla direk güneşe koymayın.

Benim orkidemi paylaşayım sizle :))

Son düzenleme:
voooav madamiks orkiden çok güzel :))
saksısını ben değiştirmedim ama dediğim gibi seramik saksıda:KK43:
üstünde çiçekleri olduğu için değiştirmek istemedim ama şeffaf saksıya almayı düşünüyorum çiçekleri bitince. tabi olduğu gibi kökü çıkarıp koyarsam toprağıyla birlikte bi sorun olmaz diye ümit ediyorum ya da yazı mı beklesem?
sanırım fazla sulamadım ama benden önce sulamışlar dibinde delikleri yoktu başta ondan kökleri ıslak kalmış diye düşünüyorum ben saksının altına delikler açtım kurusun iyice diye biraz bekletmek istedim geçen hafta üstten bikaç damla su vermiştim 1 gün sonra biçok yaprağı sarardı ben de fazla sudan olduğunu düşündüm iyice kurusun diye bekliyorum şimdi altına çakıl tepsisi yaptım yaktığım yaprakları da hala iyi görünüyor :KK70: cuma günü sulamayı düşünüyorum orkide besini de alıcam hem daldırma yöntemiyle sulamayı düşünüyorum
tek korkum güneş odama direk hiç gelmiyor. yani camıma güneş vurmuyor ama aydınlıktır odam. bu sorun olur mu bilemedim
daha güneşli bi odaya almalı mıyım? yoksa bu yeterli olur mu acaba? bi de saksı değiştirmem konusunda ne diyorsun madamiks? çok soru sordum kusura bakma ama bu bitki çok güzel ama çok da nazlı kimle konuştuysam öldürmüş tecrübeli bi orkidesever bulunca dayanamadım :)

Saksısını değiştirmeni öneririm,büyük bir ihtimalle seramik saksıda olduğu için tomurcuklar dökülüyor.Şeffaf saksıdan hiç çıkarmadım ben çünki kökleride aydınlığı seviyor.
Çiçekleri bitince saksısını değiştir,İzmirde olduğunu görüyorum izmire bahar çabuk gelir,ben Ankaradayım mayısa kadar çiçek açıyor,buralar serin malum.Mayıs sonunda ısınmaya başlıyor o zamanda dışarı alıyorum,gölgeye.Ama sen dışarı almak istemezsen sık sık havalandır orkideni.
Cumagünü sula evet ama daldırma yöntemi derken suyun içinemi oturtacaksın saksını..eğer böyleyse vazgeç çünki orkidelere iyi gelmiyor,çakıl tepsisi yapmanın amacıda bu zaten,dipten köklerin suyu almaması gerekiyor.En iyisi 2 günde bir spreyli şişeyle üstten su püskürt..ben öyle yapıyorum.
Güneşi almasada aydınlık odada cam önünde olsun orkiden,direk güneş almasın zaten.
Orkide besinide iyi fikir
:KK34:

Saksısını değiştirmeni öneririm,büyük bir ihtimalle seramik saksıda olduğu için tomurcuklar dökülüyor.Şeffaf saksıdan hiç çıkarmadım ben çünki kökleride aydınlığı seviyor.
Çiçekleri bitince saksısını değiştir,İzmirde olduğunu görüyorum izmire bahar çabuk gelir,ben Ankaradayım mayısa kadar çiçek açıyor,buralar serin malum.Mayıs sonunda ısınmaya başlıyor o zamanda dışarı alıyorum,gölgeye.Ama sen dışarı almak istemezsen sık sık havalandır orkideni.
Cumagünü sula evet ama daldırma yöntemi derken suyun içinemi oturtacaksın saksını..eğer böyleyse vazgeç çünki orkidelere iyi gelmiyor,çakıl tepsisi yapmanın amacıda bu zaten,dipten köklerin suyu almaması gerekiyor.En iyisi 2 günde bir spreyli şişeyle üstten su püskürt..ben öyle yapıyorum.
Güneşi almasada aydınlık odada cam önünde olsun orkiden,direk güneş almasın zaten.
Orkide besinide iyi fikir
:KK34:

evet daldırma yöntemi dediğim öyle. suya daldırıp 1-2 dakika tutup sonra çıkarıp süzülen suyunu da altında biriktirmeden bütün kalan suyun saksıdan çıkmasını sağlamamı söylediler bütün çiçekçiler öyle demişti bana ondan öyle yapmayı düşünmüştüm :S hmm tamam çiçekleri dökülsün saksısını hemen değiştiriyorum o zaman. tamam o zaman güneş konusunda problem yoksa sevindim. sanırım orkidem o kadar da fena durumda değil çünkü tam 2 hafta oldu geleli yine de iyi görünüyor yerini beğenmemiş fln olsa şimdiye belirti verirdi diye düşünüyorum:) evet izmirdeyim canım aslında şimdi bile dışarı çıkarabilirim ama kuşlar rahat bırakmaz diye korkuyorum burda güvercinler pek bol nefret ediyorum onlardan :)) 3 kök bi saksıda geldiğinde üstünde 40 tane çiçeği 15 tane fln da tomurcuğu vardı ne kadar güzel olduğunu sen tahmin et :)) aslında fotolarını çektim ama aktaramıyorum bu bilgisayara en kısa zamanda atıcam :)

Bencede sorun yok orkidende,daldırma yöntemini ben denemedim bildiğim şekilde anlattım sana.Evet altında asla su birikmemeli,buna dikkat ediyorsan sorun olmaz heralde.
Yaprakları canlı ve parlaksa sorun yoktur,dışarıda çıkarma,alıştığı ortamda kalsın bence..yaza kadar bekle.
Görmek isterdim çiçeğini,merak ettim :))

Bencede sorun yok orkidende,daldırma yöntemini ben denemedim bildiğim şekilde anlattım sana.Evet altında asla su birikmemeli,buna dikkat ediyorsan sorun olmaz heralde.
Yaprakları canlı ve parlaksa sorun yoktur,dışarıda çıkarma,alıştığı ortamda kalsın bence..yaza kadar bekle.
Görmek isterdim çiçeğini,merak ettim :))

evet yaprakları baya güzel yaktığım yerleri hariç tabi :))
cuma sınavım var o bi geçsin sonra yüklicem canım söz :) topicime uğramayı unutma :)))

X