• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Peri menopoz

crosword

Nirvana
Kayıtlı Üye
Emoji Skoru
334
Puanlar
648
2 yıldır adetlerim düzensizdi ancak her ay mutlaka adet görüyordum. Bu yıl şubat ayında son adetimi oldum, yaklaşık 3 aydır adet görmüyorum.

Bu dönemde göğüslerimde şişlik oluyor, kasıklarda ise ara ara sancılar hissediyorum. Akıntım temiz ve her zamanki gibi.

Sorum şu: Perimenopoz döneminde bu tür belirtiler normal mi? Bu süreci yaşayan ve tecrübesi olanlar paylaşabilir mi?

Peri menopoz nedir?​

Menopozdan yıllar önce başlayan, hormonların inişli çıkışlı çalıştığı geçiş sürecidir. Yumurtalıklar hâlâ çalışır ama düzeni bozmuştur.

Ne zaman başlar?​

Genellikle 35–45 yaş arasında başlar, kişiye göre erken ya da geç olabilir.
Bu dönem 2–8 yıl sürebilir.

En sık görülen belirtiler​

Herkeste aynı film dönmez ama senaryoda genelde şunlar olur:
  • Adet düzensizliği (erken gelir, geç gelir, bazen hiç gelmez)
  • Sıcak basmaları, gece terlemeleri
  • Ani sinirlenme, duygusal dalgalanmalar
  • Uykusuzluk
  • Halsizlik, beyin sisi (odaya girip niye geldiğini unutma hali)
  • Libido değişiklikleri
  • Göğüs hassasiyeti
  • Kilo alma eğilimi (özellikle bel çevresi)

Hamilelik mümkün mü?​

Evet.
Adet düzensiz olsa bile yumurtlama hâlâ olabilir. Bu dönem “nasıl olsa olmaz” tuzağıdır.

Menopozdan farkı ne?​

• Peri menopoz: Adet var ama düzensiz
  • Menopoz: 12 ay boyunca hiç adet olmaması

Ne yapılmalı?​

• Kadın doğum uzmanı takibi
  • Gerekirse hormon testleri
  • Uyku, beslenme, stres yönetimi
  • “Bu benim kafamda mı?” diye kendini suçlamamak
Özetle:
Peri menopoz bir hastalık değil, vücudun ayar değiştirme sürecidir. Panik değil, farkındalık ister.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba nasıl geçiyor süreciniz ne durumdasınız, doktora gittiniz mi

Merhaba, bu konuda neler yaptınız? Hangi doktora gittiniz? Ben de bu sürece girdiğimi düşünüyorum belirtilerimden dolayı, doktor arayışına girdim, iyi bir doktor olsun istiyorum, var mı önerebileceğiz doktor?

yengem 34 yaşında olmuştu

Merhaba adetlerim düzensizdi ama her ay görüyordum demişsiniz ben de 34 yaşındayım her ay mutlaka görüyorum fakat miktarı çok çok azaldı
Yine adet döneminde özellikle gece uykularımda aşırı sıcak basması yaşıyorum
Adet döneminde iken kan tahinli verdim hormonlarıma bakıldı hepsi normal değerlerde fakat süreç aynı devam ediyor bir de benim kilom çok arttı onunla ters orantılı şekilde adet miktarım azaldı o mu sebep yoksa sizin dediğiniz gibi peri menapoz sürecindeyim bilemiyorum
Siz hormon testi verdiniz mi yoksa sadece belirtilerle mi karar verildi?

Bende 43 yaşımdayım bizler için artık normal bunlar

2 yıldır adetlerim düzensizdi ancak her ay mutlaka adet görüyordum. Bu yıl şubat ayında son adetimi oldum, yaklaşık 3 aydır adet görmüyorum.

Bu dönemde göğüslerimde şişlik oluyor, kasıklarda ise ara ara sancılar hissediyorum. Akıntım temiz ve her zamanki gibi.

Sorum şu: Perimenopoz döneminde bu tür belirtiler normal mi? Bu süreci yaşayan ve tecrübesi olanlar paylaşabilir mi?
Bu bana nasıl bildirim geldi bilmiyorum ama ben en son ekimde regl oldum hala regl olmuyorum ama regl olcağım tarihlerde sivilcelenmem meme hassasiyetim falan başlıyor kasık ağrım var ama kanamam yok ve sürekli bana sıcak basıyor ya geçen karlı havada bile cam açtım içime resmen sıcaklık düşüyor enseden ve sırttan terleme falan oluyor bu muymuş sebebi şok oldum

Merhaba adetlerim düzensizdi ama her ay görüyordum demişsiniz ben de 34 yaşındayım her ay mutlaka görüyorum fakat miktarı çok çok azaldı
Yine adet döneminde özellikle gece uykularımda aşırı sıcak basması yaşıyorum
Adet döneminde iken kan tahinli verdim hormonlarıma bakıldı hepsi normal değerlerde fakat süreç aynı devam ediyor bir de benim kilom çok arttı onunla ters orantılı şekilde adet miktarım azaldı o mu sebep yoksa sizin dediğiniz gibi peri menapoz sürecindeyim bilemiyorum
Siz hormon testi verdiniz mi yoksa sadece belirtilerle mi karar verildi?
Sız anlatınca 9 ay oncekı halım geldı aklıma ben daha 26 yasındayım ama dedıklerınızın aynısını yasadım gece sıcak basmaları reglmde azalma vs vs evlendıkten sonra bır yıl ıcınde 15 kılo alınca bunşar basladı 9 ay sonundada pcos teshısı konuldu pcosdan dolayı adetleırm azalmıstı hemde gecıkıyodu sureklı 7 aydır yaklasık takvıyeler kullanıyorum dusene gırdı ama son 6 aya kadar gene bekarlenkıne gore az oluyodum rahım fılmı sonrası rahım agzında enfeksıyon tıkanıklıgı olsugu ırtaya cıktı bundan dolayıda regllerım azalmıs hem pcos hem bu tabı varmıdır sızde bılemem ama benımkımı doktorlar cok gec bıldıler pcos kılomalınca ortaya cıktı bende

En son 20 Temmuz'da adet oldum dahada olmadım ama öncesi kimi 15 günde bir kimi 3 ayda bir düzensizlikler oldu ve yaklaşık Temmuz'dan bu yana 6 aydır olmuyorum siz yaşınızı yazmamışsınız benim yaşım 54 ve, ailede herkes geç menopoza girdi bu soyaçekim bir durum genelde anneye çekiyor. Doktora gitmedim hormon takviyesi ilaçlarla kortizon içerdiği için verilemeyen kilolar başlıyor. Benim menapoz için yaşım normal ancak erken yaşta bu durumla karşılaşan olursa mutlaka doktora gidip menapozu geciktirmek için ne gerekiyorsa yapsın sınuçta menapoz yaşlanmak demek hastalıkların dahada artması demek bir bakıma

Sız anlatınca 9 ay oncekı halım geldı aklıma ben daha 26 yasındayım ama dedıklerınızın aynısını yasadım gece sıcak basmaları reglmde azalma vs vs evlendıkten sonra bır yıl ıcınde 15 kılo alınca bunşar basladı 9 ay sonundada pcos teshısı konuldu pcosdan dolayı adetleırm azalmıstı hemde gecıkıyodu sureklı 7 aydır yaklasık takvıyeler kullanıyorum dusene gırdı ama son 6 aya kadar gene bekarlenkıne gore az oluyodum rahım fılmı sonrası rahım agzında enfeksıyon tıkanıklıgı olsugu ırtaya cıktı bundan dolayıda regllerım azalmıs hem pcos hem bu tabı varmıdır sızde bılemem ama benımkımı doktorlar cok gec bıldıler pcos kılomalınca ortaya cıktı bende
Aslında bende rahim filmi çektirmeyi istiyorum ama en son gittiğim doktor kan tahillerine bakalım yeterli diye yorumladı bir başka uzman görüşü daha alacağım çünkü bu durum ciddi can sıkmaya başladı böyle kış günü camları açıyorum gece sıcak basmasından hep adet döneminde oluyor daha anksiyetik geçiyor eskiye oranla kilo vermeye de çalışacağım ama sanki daha detaylı bi inceleme gerekiyor

Aslında bende rahim filmi çektirmeyi istiyorum ama en son gittiğim doktor kan tahillerine bakalım yeterli diye yorumladı bir başka uzman görüşü daha alacağım çünkü bu durum ciddi can sıkmaya başladı böyle kış günü camları açıyorum gece sıcak basmasından hep adet döneminde oluyor daha anksiyetik geçiyor eskiye oranla kilo vermeye de çalışacağım ama sanki daha detaylı bi inceleme gerekiyor
Bende kılo vermem lazım bebek ıcınde bır yılı gectı bu durumdan dolayı gebelıkte elde edemdım herseyım bası kılo aslında zayıflasak her sorun cozulecek

Bende 43 yaşımdayım bizler için artık normal bunlar
Aslında erken ama hersey kötü şimdilerde annem 50 yaşında menapozdan bahsederdi bize kısmet artık ama anne menapoz yaşı size tahmın verıyor bıldıgım

Merhaba ateş basmaları bende de var29 yaşımdan beri. ve reglim 40 güne bir oluyordu bir seferinde 2,5 ay olmadım . 32 yasımda evlenince doktora gittim ve hormon değerlerim amh 0.14 olduğunu öğrendim tüp bebeğe başladık 3 kez denedik ama olmuyor nerdeyse hiç yumurta yok annem 56 yasında menapoza girdi ablamlar 45 yasında hala girmediler hatta premenapoz bile değiller ben kime cektim de böyle oldu bilmiyorum. Ağlama krizlerine giriyorum. Cok zor süreç insallah regli olursunuz soğan kürü deneyin belki işe yarar bende hiçbişey işe yaramıyor guncel yasım 34 kilom da 58 boyum 162. Yani kilo da etkendir ama tam bir nedeni yok pandemiye ve otoimmün sistemin yumurtalıklarıma saldırdığını falan düşünüyorum başka bişey bulamadım. Coooook mutsuzum herkes cocuk soruyor. Aglıyorum.

Son düzenleme:
Merhaba ateş basmaları bende de var29 yaşımdan beri. ve reglim 40 güne bir oluyordu bir seferinde 2,5 ay olmadım . 32 yasımda evlenince doktora gittim ve hormon değerlerim amh 0.14 olduğunu öğrendim tüp bebeğe başladık 3 kez denedik ama olmuyor nerdeyse hiç yumurta yok annem 56 yasında menapoza girdi ablamlar 45 yasında hala girmediler hatta premenapoz bile değiller ben kime cektim de böyle oldu bilmiyorum. Ağlama krizlerine giriyorum. Cok zor süreç insallah regli olursunuz soğan kürü deneyin belki işe yarar bende hiçbişey işe yaramıyor guncel yasım 34 kilom da 58 boyum 162
Merhaba. Benzer süreçlerden geçiyorum 29 yaşındayım ama düşük menopozun çogu belirtilerini yaşıyorum. Siz hormon ilacı kullanıyornusunuz. Ben çok tedirginim ama rahat bir uykuya hasret kaldım.

tüp bebek tedavisi görüyorum eylülden beri. Sürekli hormon iğneleri oluyorum o da ateşe sebep oluyor geçirmiyor ne yazık ki başka bişey kullanmıyorum . Zaten zor kılan da bu sürecin unutulamaması tam unutucak gibi oluyorum akşam ayaklarım yanıyor uyanıyorum sürekli. Ne yazık ki bi çare bulamadım evim dışında bi yerde uyuyamıyorum buzz gibi klima ile ayaklarım yorganın dısında ancak uyuyorum
Merhaba. Benzer süreçlerden geçiyorum 29 yaşındayım ama düşük menopozun çogu belirtilerini yaşıyorum. Siz hormon ilacı kullanıyornusunuz. Ben çok tedirginim ama rahat bir uykuya hasret kaldım.

Size tavsiyem yumurtalarınızı dondurtun amh düşük çıkarsa ne kadar erken o kadar iyi ben kaç kez bekarken doktora gittim hiçbiri süphelenmedi bi anda mı bitti bu yumurtalar son gittiğimde de ben sordum öyle bakıldı.suanda da normalde tüp bebekte 10-15 yumurta alınırken benden 1 maksimum 2 hatta bu ay 0 adetti deneyemedik bile. Keşkeee önceden farkedilsey de beş altı yumurtam varken dondurtsaydım su an su durumdayım.

Aslında erken ama hersey kötü şimdilerde annem 50 yaşında menapozdan bahsederdi bize kısmet artık ama anne menapoz yaşı size tahmın verıyor bıldıgım
Yani menopoz yaşı erkene mi kayıyor demek istediniz tam anlamadım da 😇

Size tavsiyem yumurtalarınızı dondurtun amh düşük çıkarsa ne kadar erken o kadar iyi ben kaç kez bekarken doktora gittim hiçbiri süphelenmedi bi anda mı bitti bu yumurtalar son gittiğimde de ben sordum öyle bakıldı.suanda da normalde tüp bebekte 10-15 yumurta alınırken benden 1 maksimum 2 hatta bu ay 0 adetti deneyemedik bile. Keşkeee önceden farkedilsey de beş altı yumurtam varken dondurtsaydım su an su durumdayım.
4 defa denedim hiçbiri tutmadı. İki kere doğal gebelik oluştu ilerlemedi son kürtajdan sonra menapoz belirtileri ni yaşıyorum. Adet olunca hormon testi yaptıracam

Bu bana nasıl bildirim geldi bilmiyorum ama ben en son ekimde regl oldum hala regl olmuyorum ama regl olcağım tarihlerde sivilcelenmem meme hassasiyetim falan başlıyor kasık ağrım var ama kanamam yok ve sürekli bana sıcak basıyor ya geçen karlı havada bile cam açtım içime resmen sıcaklık düşüyor enseden ve sırttan terleme falan oluyor bu muymuş sebebi şok oldum
Yaşınız kaç ImTheDevil? Belirtileri aynı olan başka bir sağlık sorunu da olabilir sizinkisi, son regl sonrası gitmediyseniz jinekoloğa gidip peri menopoz sürecine mi girdiniz ya da hormonal bir sorun mu var baktırmanızı tavsiye ederim.
Menopoz öncesi peri menopoz evresini geçirdim, belli başlı bazı belirtileri oluyormuş ama peri menopoz dönemi her kadında farklı belirtilerle ortaya çıkabiliyor bence, peri menopoz’un değişmez 2 belirtisi var, biri adetlerin atlaması diğeri kanama yoğunluğunda artma veya azalma.

Menopoza kesin giriş tarihim 2023 Ağustos, o tarihten bu yana hiç regl olmadım, peri menopoza girdiğim tarihte 2022 başı, 28 günde 1 düzenli olan reglim 3-4 ayda bir olmaya başlamıştı ve kanama yoğunluğu azdı.
Bende öyle kas ağrısı, mide bulantıları, depresyon, halsizlik, unutkanlık gibi belirtiler olmadı hiç, terleme ve sıcak basması olduysa da bende hissedilir bir farklılıkta değildi zira zaten kış mevsiminde bile terleyen ve yorgan battaniye kat kat üstünü örtebilen birisi değilim, lahana gibi sarınmak gençliğimden beri sıcak basmalarına neden olur bunalırım.

Elbette her kadın bir sorun olsun olmasın rutin jinekolojik muayenelerini yaptırmalı ama peri menopozun veya menopozun şu belirtileri varmış deyip kendilerini belirtilere kaptırmamalarını tavsiye ederim, hayatınızı olağan rutininde yaşayın, beslenmenize dikkat edin ve spor yapın, peri menopozu da menopoz sonrası süreci de düzenli yürüyüş yapmam sayesinde daha rahat geçirdiğimi düşünüyorum, menopoza girdim yaşlandım, artık pencere kenarında oturup diz battaniyesi örme zamanı geldi demedim.

Back
X