• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

pembe otobüs

sivastrabzon

hem şiirsin sen, hem şair..
Kayıtlı Üye
14 Eylül 2017
2.705
9.772
158
İyi akşamlar.. Malatya'da ''bayanlara özel'' pembe otobüsler sefere başlamış, çiçekli-böcekli (pembe kurdeleyi unutmuşlar sanırım).. '' Ya buna binin, ya da başınıza geleceklere razı olun, çünkü biz nefsimize hakim olamıyor, kadına saygı duymayı bilmiyoruz...'' der gibi... Siz ne düşünüyorsunuz?
NOT: Sanırım akşam 17.00 de sefer bitiyormuş..

Pembe otobusu kullanmayip normal otobuse binen bi kadinin basina bisey gelirse, biz bosunami pembe otobus yaptik ona binseydi derler.
Rezillik.

tabii ki siyasi yönü de vardır bu konunun, kadınlara özel olduğunu düşündüğüm için burada açtım forumu, verdiğin linke de bakmak lazım orda daha hararetlidir sanki...:halay:

Akşam 17 ye kadar olması şuan pilot uygulama olmasından olabilir talep olursa artırırlar seferleri çok güzel bi uygulama şoförde bayan olsa bu otobüslerde geç saatte okuldan işten dönenler olabilir

Merak etmeyin, şoförü de bayan.. da ne yönden güzel bir uygulama? Toplum olarak erkeklerin kadınlarla bir ararada, birbirinin haklarına saygı duyarak yaşamayı beceremediğinden mi?

Ayrıca öğretemeyeceginiz insanlarda var bazı semtler serseri,suçlu dolu
o semtlere ya da o insanlara eğitim vermek, bilinçlendirmek imkansız mı? Bayanlara özel otobüs koymak kolayına kaçmak değil mi? Peki sokakta, işyerinde, apartmanda, yolda vs.. topluma açık yerlerde bu insanlardan nasıl korunacağız; bütün kamuya açık alanları ''kadına özel'' diye ayırmak mümkün mü?

o semtlere ya da o insanlara eğitim vermek, bilinçlendirmek imkansız mı? Bayanlara özel otobüs koymak kolayına kaçmak değil mi? Peki sokakta, işyerinde, apartmanda, yolda vs.. topluma açık yerlerde bu insanlardan nasıl korunacağız; bütün kamuya açık alanları ''kadına özel'' diye ayırmak mümkün mü?
Yani tabiki eğitim verilmeli ama o semtte oturmak zorunda olan kız öğrenci akşam 10 da o otobüse binecek hemen o anda o insanlari degistirmek imkansız uzun dönemde bile bazı tipler adam olmaz olduramazsiniz. Tabiki her yerde karsimiza çıkabilir bu tipler ama akşam geç saatte boş otobüste olmak kimsenin müdahale edemeyecigini düşündürüyo bu tiplere

Yani tabiki eğitim verilmeli ama o semtte oturmak zorunda olan kız öğrenci akşam 10 da o otobüse binecek hemen o anda o insanlari degistirmek imkansız uzun dönemde bile bazı tipler adam olmaz olduramazsiniz. Tabiki her yerde karsimiza çıkabilir bu tipler ama akşam geç saatte boş otobüste olmak kimsenin müdahale edemeyecigini düşündürüyo bu tiplere
Evet kısa vadede olacak bir şey değil... Gerçekten sizin dediğiniz gibi (haberde de öyle geçiyor) gibi iyi niyetle yapılmış bir uygulama olabilir. Ama bu çok benimsenirse bence uzun vadeli çözüm arayışına kimse girmeyeceği gibi, daha çok yayılır ve alan genişletilir.. Üstelik sizin belirttiğiniz suça eğilimli pis fikirli olan insanları engellemek için bu caydırıcı bir çözüm değil bence..
( Bu arada, konu ikili konuşmaya döndü gibi :) Bizden başka konuşan yok:ukala:

Son düzenleme:
Evet kısa vadede olacak bir şey değil... Gerçekten sizin dediğiniz gibi (haberde de öyle geçiyor) gibi iyi niyetle yapılmış bir uygulama olabilir. Ama bu çok benimsenirse bence uzun vadeli çözüm arayışına kimse girmeyeceği gibi, daha çok yayılır ve alan genişletilir.. Üstelik sizin belirttiğiniz suça eğilimli pis fikirli olan insanları engellemek için bu caydırıcı bir çözüm değil bence..
( Bu arada, konu ikili konuşmaya döndü gibi :) Bizden başka konuşan yok:ukala:
Sizin endiseniz kadınlar pembe erkekler mavi otobüse binsin gibi bi kural olur diye düşünüyorsanız o çok ütopik

ütopik??? normalleştirme denilen şey böyle başlar arkadaşlar. ilk başta herkesin garip ya da zararsız karşıladığı bir şey tek tük ortaya çıkar, insanlar önce garipser ama çok da önemsemez, ilk başta garip karşılanan şey yavaş yavaş fark edilmez olur, daha sonra da bir bakmışsınız ki toplumda beklenen davranışlar olmuş.

son yıllarda kadınların toplum içindeki konumuna bakıldığında hiç de masum bir uygulama olmadığını düşünüyorum ben bu "pembe otobüslerin". şu an için garip veya zararsız bir uygulama olarak görülüyor. hatta kadınlar için oldukça güzel bir uygulama olduğu savunuluyor. ancak insanlar yavaş yavaş bu pembe otobüslere alışmaya başladığında kadınların bu otobüslerde seyahat etmesi beklenecek. bu yasal bir zorunluluk olmayacak belki (en azından ilk başlarda) ama toplumsal beklentiler kadınların bu otobüsleri kullanmaları yönünde olacak. bu otobüsleri kullanmayan kadınlara kötü gözle bakılacak ve bir süre sonra kadınla kendilerini bu otobüsleri kullanmak zorunda hissedecekler çünkü aksi halde başlarına geleceklerden çekinecekler (şort veya kapri giyen kadınların şortlu kadınlara yapılan saldırılardan sonra şort giyerek sokağa çıkmaktan çekinmeleri gibi. sizin çevrenizde yok mu? benim çevremde var). yavaş yavaş normalleşen bu davranış önce toplumsal bir beklenti daha sonra da yasa olarak karşımıza çıkacak yani.

bu anlattıklarım size ütopik gelebilir. iyi niyetli bir uygulamaya kötü niyetli bir bakış açısı olarak görünebilir. ancak ne yazık ki dünyada bunun örnekleri var. ve ben kendi ülkem adına ne yazık ki bunun gerçekleşeceğinden ciddi anlamda korkuyorum. :(

Daha sonra şöyle savunmalar göreceğiz: "O da pembe otobüse/trambüse binseymiş..." "Aranmasa/istemese pembe otobüse binerdi..." vs. vs. Çünkü kurban suçlu. Erkek ne yapsın, nasıl sahip çıksın bir taraflarına, kontrol mekanizması yok ki.

Toplumdan kadını soyutlamak sorunun asıl kaynağına inmediği için hiçbir şeyi çözmez. Bu kadını korumak değildir.

Bir yerde okumuştum mesela, Av. Feyza Altun'dan okumuş olabilirim. Pembe taksi/otobüs uygulaması ile ilgili. Diyordu ki, bu aynı zamanda saldırgana hedefini gösteriyor. Sapık zihniyetli, niyeti bozuk şahıs biliyor ki onun içinde bir kadın var. Bu da yeterli bazısı için. Burka da giyse kadın, kendini niyeti bozuktan koruyamaz. Değişmesi gereken kadının yaşam alanları, özgürlüğü değil. Zihniyet.

Hepimiz bu pisliklerden korunabilmek için birilerinin ya da bir şeylerin himayesinde mi olmak zorundayız? Kara kuşak sahibi mi olmak zorundayız?

Gerçekten caydırıcı cezalar olsa ve aileler kızlarına kendilerini sakınmayı öğrettikleri kadar oğullarına da terbiyeli edepli olmayı, hiçbir kadını rahatsız etmemeyi öğretseler, sizce böyle komik savunmalar yapılabilir mi, kurbanlara karşı böyle suçlayıcı bir dil kullanılabilir mi, suç bu denli yaygın olabilir mi?

Sizin endiseniz kadınlar pembe erkekler mavi otobüse binsin gibi bi kural olur diye düşünüyorsanız o çok ütopik
Böyle düşünen ben değil, zihni- niyeti bozuk erkekler olacaktır emin olun... Benim ve birçoğumuzun endişesi, bu seçeneğin benimsenmesi halinde çoğalması ve hayatımızın başka alanlarında da uygulanma yoluna giderek toplumsal ve sosyal hayata karışmamızın kısıtlanmasına gidecek olmasıdır....

Daha sonra şöyle savunmalar göreceğiz: "O da pembe otobüse/trambüse binseymiş..." "Aranmasa/istemese pembe otobüse binerdi..." vs. vs. Çünkü kurban suçlu. Erkek ne yapsın, nasıl sahip çıksın bir taraflarına, kontrol mekanizması yok ki.

Toplumdan kadını soyutlamak sorunun asıl kaynağına inmediği için hiçbir şeyi çözmez. Bu kadını korumak değildir.

Bir yerde okumuştum mesela, Av. Feyza Altun'dan okumuş olabilirim. Pembe taksi/otobüs uygulaması ile ilgili. Diyordu ki, bu aynı zamanda saldırgana hedefini gösteriyor. Sapık zihniyetli, niyeti bozuk şahıs biliyor ki onun içinde bir kadın var. Bu da yeterli bazısı için. Burka da giyse kadın, kendini niyeti bozuktan koruyamaz. Değişmesi gereken kadının yaşam alanları, özgürlüğü değil. Zihniyet.

Hepimiz bu pisliklerden korunabilmek için birilerinin ya da bir şeylerin himayesinde mi olmak zorundayız? Kara kuşak sahibi mi olmak zorundayız?

Gerçekten caydırıcı cezalar olsa ve aileler kızlarına kendilerini sakınmayı öğrettikleri kadar oğullarına da terbiyeli edepli olmayı, hiçbir kadını rahatsız etmemeyi öğretseler, sizce böyle komik savunmalar yapılabilir mi, kurbanlara karşı böyle suçlayıcı bir dil kullanılabilir mi, suç bu denli yaygın olabilir mi?

ne yazık ki burada erkekler kadar hatta belki onlardan daha çok zihniyeti değişmesi gereken kesim kadınlar. haklarının farkında olmayan, pek çok uygulamayı doğal karşılayan kadınlar olduğu sürece ne yazık ki gelecek yıllar kadınlar adına çok da parlak şeyler getirmeyecektir. kadınlar, "pembe otobüse binerim, rahat ederim" diye düşüneceğine "toplu taşıma araçları, tehlikeli bölgeler benim için güvenli hale getirilmeli. ben, otobüste, sokakta, hayatın herhangi bir alanında saldırıya/tacize uğramaktan korkmamalıyım" demeli.

ne yazık ki bu ülkede erkekler kadar belli ölçüde kadınlar da belli bir saatten sonra dışarı çıkan ya da biraz açık giyinen kadınların tecavüze/tacize uğramayı hak ettiğine inanıyor. böyle bir zihniyetin kadınların "pembe otobüsü" kullanmadığı için tacizi hak ettiğine yönelik bir inanışa dönüşmesi o kadar kolay ki. şu an ütopik gelen şeylerin gerçekleşmesi çok kolay yani. ve bu durum kadınlar tepkisiz kaldıkça hatta kendilerini kısıtlayıcı bu uygulamaları destekledikçe de böyle olacak.

ne acıdır ki ülkemin kadınları parça parça ellerinden alınan şu anki özgürlüklerinin bedelini ancak kaybedince anlayacaklar.

Böyle düşünen ben değil, zihni- niyeti bozuk erkekler olacaktır emin olun... Benim ve birçoğumuzun endişesi, bu seçeneğin benimsenmesi halinde çoğalması ve hayatımızın başka alanlarında da uygulanma yoluna giderek toplumsal ve sosyal hayata karışmamızın kısıtlanmasına gidecek olmasıdır....
Öyle bi şey çok ütopik ve imkansız bi şey :) olmaz yani türkiyede öyle bi uygulama yapacak yönetici de yok halkta yok

Back