Peki şimdi ne olacak ?

Odtü'den mezun olan bir elin beş parmağını geçmezi nereden duydun çok merak ettim
Ben mühendislik derim çünkü benim hayalimde mühendis olmak
Kararını kendin vermelisin ailende değil,hayat senin en iyi kararı sen verebilirsin
Ailende destek olsa şahane olur tabi
Bu arada mezun ol işin hazır yalanlarına hiçbir zaman inanma,mezun olunca o adamalardan haber alınamaz
Bu arada Atatürk fen lisesinde falan mısın ?

ay senin yazdıklarını okuyunca kendi gençliğim geldi allahım aynı bensişn hırsın hedeflerin hesapların düşüncelerin. ben o yolları geçtim sağolsun devlet baba bana acımasız davrandı meslek lisesine gittim oradfan da puan düştü milletin tıpa girdiği puanla öğretmenliğe girdim ama şimdi allahıma şükür çok emnunum o ayrı. gekl gelelim sana küçük hanım mühendislikkk kızmasın kimse bana ben sadece şahsi düşüncelerimi yazıyorum mühendislik bir bayana göre değildir. şimdi benim çevremde aklıma gelen 2 mühendis arkdaş vardı biri çevre mühendisi çok ama çok emek verdi piyasa çevre mühendisine heleki bir bayana sıfır ihtiyaç olduğundan hayata küstü evlendi çocukları oldu oda kpss kursuna gitti 2 çocuktan sonra devlet baba yüzüne güldü ataması oldu. diğer arkadaş jeoloji mühendisi yağcımı yağcı yalaka mı yalaka ders ntları iyi olmamasına rağmen hocalara babasının ölmesini falan gösterip parası olduğu halde parasızmış gibi yansıtıp yüksek lisasnsınuı kazandı sonra bir üniversitede öğr. gör. oldu şuanda haa oda emek ver bunuda görmeliyiz ama işini yalakalıkla buldu.şimdi bu hanım kızlarımızın maaşşları tahimin 3000-3500 arasıdır muhtemelern
çevremdeki tıpçılara gelince o kadar çok varki anlatamam. bir kere şuna kesinlikle inanıyorum tıp fakültesinden doktor zor mezun olur onun dışında her çeşit insan mezum olur birde mesleğini para ve doktorluğun ağırlığı ile kullanarak insanları ezen insancıklarda çoktur. ooofff kendilerini kaf dağında görende çoktur. şimdi tıpa girenlerin sayısal zekası amenna süperdir. ama adamlar uzun bir eğitim döenminden geçiyorlar ve muhakkak büyük bir kısmı sınıfta kalı 6 yıl olur onlara 8 yıl falan. neyse okul biter sıra tusta onada hakkıyla çalışan babalar gibi kazanır onuda bitirmek kebaptır sadece hoca kaprisi çekeceksin onuda yapana helal olsun çevremdeki bir genel cerrah doçentten duyduğum aynen şudur asistanlık döneminde apandsit aeliyatı yapmadan mezun oldum. yani bu demek oluyorki oradanda kalan yok herkes geçiyorsa senin için no problem. kariyere gelince tıpta iyi çalışırsan kariyerinde o derecede iyi olur.süper ötesi bir kalp damar cerrahi bayan tanıyorum amerikada falan eğitimde aldı şimdi pat diye doç oldu yrd. doç bile olmadan. çünkü yaptıkları bu ünvanı ona getirdi hep takdir ederim kendisi,sni. neyseciğime benim fikrime gelirsem çok uzattım sen tıp okumalısın.

Valla canım evdeki hesap her zaman çarşıya uymuyor . Sen bir başla bakalım ders çalışmaya netlerin puanın nasıl gelecek . Sınav sonucunda sıralaman nasıl olacak . Bunlardan sonra düşünmen lazım ne bölümü yazsam diye . Çünkü tıp içinde Odtü elektrik elektronik için de aynı şekilde çalışman gerekecek .
1 sene sonraki noktaya şimdi bu kadar takılma bence . Aynı yollardan bende geçtim 4 sene önce çünkü :)

Konunun hepsini tam okuyamadım ama aynı dönemdeyiz ben de seneye sınava giricem. Benim de hedefim aynı şekilde mühendislik ama ben Boğaziçinde bir mühendislik bölümü olsun da ne olursa olsun mantığındayım. O okulda okumayı çok istiyorum. Tıp konusunda ben de senin gibi düşünüyorum aslında bir yandan garanti gibi geliyor ama zaten ona verdiğin emeği mühendislikte okurken kendini geliştirmeye versen kesinlikle diğer mühendislerle aranda bir fark olur. Ben bütün ömrü çürütmeye değer mi bilmiyorum Tıpın, idealleri olmayanlara çok ağır geleceğini düşünüyorum. Tabi benim fikirlerim bunlar. Özel mesajla fikir alışverişi yapmayı da çok isterim canım :)

Yani mezun olmak derken girmek kolay da bide o okulu bitirmek var demek istedim. :) yani zor bölümler. Sınıfta kalmadan zamanında bitirmek de mesele.
İyi bir Anadolu Lisesi'ndeyim. Dershane netlerim falan gayet tiyi. 5-10 sınavdır Fen ve Matematik bölümünü full çekiyorum. Son 10 yılın ÖSS sorularından, sınav başına fen-mat 2-3 Firem var. O yüzden işi bu derece ciddiye bindirdim zaten. Umudum var. İnanıyorum ve elimden geleni yapıyorum yani. :)

İnşallah olur canım.. Ben de isterim fikir alışverişinde bulunmak. :)

Son düzenleme:
maşallah ablacım :) heryerde söyleme bak .Ben nazara çok inanırım .

Bu arada içimden bir ses Tıp dedi :)

buda yeni moda oldu statü ve maaş...
sen hangi okuldan mezun olursan ol hiçkimse senin peşinde koşmayacak bizimle çalış diye önce bunu bil ve hayal kırıklığı yaşama...
aynı gazı zamanında bize de verdiler... siz Türkiye'nin en köklü üniv. mezun olacaksınız bölümünüz çok iyi işsiz kalmazsınız falan filan... hepsi palavra...
ben GS üni mezunuyum oraya girmek içinde girdikten sonra da bursumu kaybetmemek içinde çok emek verdim.
Allah'a şükür işsiz değilim ama milyarlar almıyorum... sadece kendimi geliştirip o günler için tuğla koyuyorum mezun olalı daha 2. senem...
ve rica ediyorum boş boş hayal kurma o saydığın üniv derece ile çıkıpta 2 insanla konuşamayıp 2 cümle kuramayıp işsiz kalan insanlar biliyorum ben.
ve şu da var kesinlikle iş verenler okul adına bakmıyorlar seni kendini ne kadar geliştirdiğine ve geliştirebileceğine bakıyorlar.

eğer garanti iş istiyorsan doktor olacaksın. müh. olacaksanda mezun olduğunda en azından 2-3 sene 1000-1500 maaşla çalışmayı göze alacaksın. çünkü kimse seni denemeden neler bildiğini bilip milyarlar yığmazlar önüne... okuldakiler hep teoride kalır ve iş pratiğe geçince insanın eli ayağına dolanır...

mühendislik öyle elini sallasan mühendise çarpıyor değil..her okuyanda bir değil..bazıları yüzeysel okur gelişemez,bazıları içten severek okur,öğrenir,uygular kapılar ardına kadar açılır..illaki birilerinin yanında çalışmanızada gerek yok,iyi bir okuldan sevdiğiniz bölümden mezun olduktan sonra girişimcilik ruhunada sahipseniz neden sizin kendinize ait mühendislik ve danışmanlık şirketiniz olmasın..bunca yıl aynı aşkla yaşamışken okuyamadığınız bölüm için hergeçen sene her açtığınız kitap keşkeleri sıralayacaktır..seçiminizi,istediğinizi,hayalinizi tekrar düşünün..içinizde yatan mühendislikse iyi bir mühendis olacağınız şüphesiz..doktorluk,insaları- mühendislik teknoloji,makineleri,bilişim ve iletişimi tedavi eder,geliştirir.ikibölümde hakkını verenler için iyi meslekler..seçim yapabilmek için en iyi yol yerinde gidip görmek,bu meslekleri icra edenlerle birebir konuşmak sizi çözüme daha rahat ulaştıracaktır....kimsenin sizin hayatınıza müdahele etme hakkı yoktur,sizi etkilemek için değil sorduğunuz için ben sadece kendi düşüncemi belirtmek istedim..hayatınızda başarılar..

şu an paranın önemli olmadığını söylüyorsunuz ama kesinlikle önemli okulu bitirir bitirmez işe başlamak daha da önemli..
tercih zamanı ailemi kırıp matematik yazdım sıralamam hemşireliğe ve inşaat makine gıda mühendisliğine yetiyordu.
şu an mezun olalı 1 sene oldu ve son durum kpss den 100 e 88net yaptım acaba herhangi bi yere atanır mıyım diye bekliyorum.
sıralaması benden 60 bin geri olan arkadaşım hemşirelik yazmıştı onun son durumu 75le yaşadığımız şehrin merkezine atandı 1 senedir devlette hemşire 2 binden fazla maaşı var
başka bi arkadaşım makine mühendisliği yazmıştı okulu bitmeden özelde 1.500 liraya işe başladı.
yani demek istediğim şu tamam herkes istediği yeri okusun da ya sonrası?

sizin yerinizde olsam iyice araştırır tıp mı yoksa mühendislik mi okuması kolay ve sonunda iş bulma imkanı nasıl bunlara bakardım kendi seçimlerimi erteler en iyi iş garantisi olan ve en iyi parayı getiren mesleği seçerdim..

Merhaba genç arkadaşım :)

Öncelikle seni bu kadar başarılı olduğun için tebrik ediyorum.Sana aynı yollardan geçmiş,fen lisesi ve o saydığın okullardan birinde okumuş biri
olarak bir şeyler söylemek isterim.Odtü,Boğaziçi okunması çok güzel okullar,kampüs hayatını,kendini geliştirmek,ufkunu açmak için var olan
fırsatları tıp ,dişçilik,eczacılık vs okurken bulamayacağın okullar.Fakat bir de hayatın gerçekleri var.meslek seçimi konusunda gençlere her
zaman tavsiyem rahat edecekleri,kolay iş bulacakları ya da kendi işini kolay açabilecekleri,iş kurabilecekleri, o kadar dirsek çürütmelerine değecek yaşam standartlarını sağlayacak bir bölümleri seçmeleri.Tabii ki yaptığın işi sevmen de çok önemli.

Bir kere artık hemen öyle Odtüden,B.Ü. den mezun olunca kimseyi kapmıyorlar,onlar çok eskidenmiş.10 yıl önce de kapmıyorlardı
kimseyi.Odtüden mezun olanların sayısı bir elin parmaklarını geçmez lafı külliyen yalan,istersen bu yılın mezuniyet töreninin
resimlerine ,videolarına falan bak netten.Gayet güzel mezun veriyor.Tören resimlerinde gördüğün az sayıda kişinin olduğu gruplar master,doktora mezunlarıdır.Ayrıca arkadaşların da dediği gibi ,şu bölümü bitir işin hazır gibi laflara asla inanma,adam şimdi telefon açıyorum işini hallediyorum dediğinde bile inanmayacaksın,o iş gerçekten olmadıkça.Eğer söz konusu olan şey torpilse.Bir de ilk beşte bitir gel demişler :)) şaka gibi acaba ilk beşte bitirecek durumda olsan ki inşallah olursun,Türkiye'de olacak mısın bakalım?Yurt dışında iyi bir yerlerde mastera çoktan kabul edilmiş olursun :)

Mühendislik çok kolay demişsin .Neye dayanarak dedin bilmiyorum ama bu saydığın okullarda hiç kolay değil.Bir de lisede okurken başarılı öğrencilerin farketmedikleri bir şey var,hepimiz dahil.Lisede çok başarılı olunca sanıyoruz ki bir biz başarılıyız :) Çok iyi bir okul kazandığında göreceksin ki sınıfındaki herkes senin kadar başarılı,herkes fen lisesi mezunu ,herkes okul birincisi,herkes tama yakın netlerle girmiş :) Yani yok birbirinizden farkınız aslında doğal olarak :) Çünkü aynı başarıyı gösterip geldiniz o bölüme.Bunu üniversiteye girdiğinde lisedeki kadar başarılı olmazsan, ya da öyle demeyelim de sen çok yüksek not alırken aslında herkesin de o notları aldığını gördüğünde şaşırmayasın diye anlattım.

Gelelim iş konusuna,ancak çok iyi şirketlerde çok iyi maaşlarla çalışabilirsin o 3-4 yıldan önce olmaz.Şansın varsa diğerlerinden biraz daha fazla veren kurumsal bir yerde işe girebilirsin.Tabii şunu da unutmamak lazım,artık o saydığın okullardan mezun mühendisler de master,doktora yapıyorlar ve o işlere ancak öyle giriyorlar.Okul bitirmek yetmiyor artık.İş için evet sık sık yurtdışına çıkabilirsin,meslektaşlarına göre çok daha iyi maaş alabilirsin ama bu eninde sonunda bir maaştır ve hayal ettiğin kadar,okurken çektiğin zorluklara değecek kadar bir maaş olmayabilir.Şöyle söyleyim Türkiye derecesi yapmış,iki master,1 doktora yapmış bir kişi mühendisler için çok iyi sayılan kurumlardan birinde çalışıp eczacı,dişçi,doktor olan arkadaşından çok daha az kazanabiliyor.40-42 yaşına geldiğinde eğer tıpta kariyer yapmışsan ve iyi ,tutulan bir doktorsan vizite ücretin 300 TL den aşağı değil.Ama tabii tıpçı bir arkadas da söylemiş ,tıp farklı bir olay.Tabii tus gibi bir gerçekleri var :) uzman olana kadar asla özel hayatları yok,yorgunluk, 36 saatlik nöbetler vs.Tabii bitirdiğin okul,uzmanlığını nereden aldığın da önemli.Hastası az olan vaka göremediğin yerler de var,çatır çatır hasta bakıp deneyim kazandığın,bazı tedavileri ve girişimleri yapmana fırsat verip donanımlı olarak uzman olmanı sağlayan yerler de.Bunu en iyi tanıdığın doktorlardan öğrenebilirsin.
Yine de iyi bir lise,üstüne de hacettepe vs gibi bir tıbbı bitirmiş birinin az kazandığını kariyer yapmadığını pek görmedim.Yapamayanlar da var tabii elindeki imkanları iyi değerlendirmelisin.Hacettepe mezunu tanıdığım biri şimdi prof,biz okulda ders çalışırken fen liseliler kantinde kağıt oynardı demişti.Yani eski başarılarına vs güvenip okulunu hafife almaman lazım :)

Sana tavsiyem yazın git,eğer imkanın varsa tercih etmeyi düşündüğün değişik meslek gruplarının çalışmalarını gözlemle.Çalışanlarla konuş,çalışma koşullarını,maaşlarını öğren.Liseler üniversitelere tanıtım gezileri düzenliyor bildiğim kadarıyla,eğer yine imkanın varsa git bir kaç üniversiteyi gez.Ama kampüslerin cıvıl cıvıllığına kanıp karar verme :) çünkü saydığın bölümlerin öğrencileri sanıldığı gibi o okullarda keyif yapmıyorlar.Şehirden gelen insanlar bahar şenliğinde eğlenirken,onlar şenlik sırasında sınavlara giriyor oluyorlar :)

Üniversiteye gittiğinde mutlaka 2. bir dil öğren,iyi bir yer kazanırsan bu imkan olacaktır zaten.Gençken yapılabilecek bir şey bu.Seçmeli ders olarak alırsın gerisini kursla vs tamamlarsın.Mutlaka bir hobin olsun,sosyal gruplar mutlaka olacaktır,zevklerine uygun birine katıl,yönetime gir,çalış akademik hayattan başka kazanımların da olsun okulda.Bunlar da üniversite için tavsiyelerimdi.Çünkü çok tanıdığım var ki maalesef akademik hayat,notlar,diplomalar süper ama sosyal hayat sıfır.

Hakkında hayırlısı olsun,inşallah çok çok iyi yerleri kazanır,istediğin gibi bir mesleğe kavuşursun ve doğru seçimler yaparsın :)

Gerçekten derdim maaş değil. Doktorlarında şartları malum. Gece nöbetleriydi oydu şuydu. yattıkları yerden almıyorlar o maaşı. Onlar da hak ederek alıyorlar o parayı. Ben okul adına bakılmadığına inanmıyorum şahsen. Hatta adını vermeyeyim bir kaç köklü şirketlerin bile personel listesi okullarına göre düzenleniyor. Yurt dışında belki evet. Ama Türkiye'de okul adına bakılmadığına gerçekten inanmıyorum. Hatta öyle bir durumda ki adam Falanca ünivesriteyi birincilikle süper bir ortalamayla bitirmiş, öbür adam geliyor. nerden mezunsun ? İşte Boğaziçi, ODTÜ, Bilkent.. Kaçıncı bitirdin atıyorum 50.. (Ki senede o kadar mezun verdiklerini sanmıyorum)...
Sonuç mu ? O üniversiteyi birinci biteren adam yerine odtü'yü bilkenti, boğaziçini, 50. bitiren adamı alıyor. Neden çünkü onlar türkiyenin ilk 5 üniversitesinde okumuş. Yani bu gerçeği değiştirmek pek mümkün değil. Hatta ve hatta mühendislik alımlarında Teknik üniversite zorunluluğu tutan şirketler biliyorum ben.
Şahsen ben mezun olduğumda yerimde saymak istemiyorum. Emek verdiğime değecek, günün birinde arkama baktığımda evet ben bunları başardım, burdayım. Pişman değilim demek istiyorum.

maşallah ablacım :) heryerde söyleme bak .Ben nazara çok inanırım .

Bu arada içimden bir ses Tıp dedi :)

Tamam söylemem. teşekkür ederim. :)

Sorun da orda zaten. Hangi mühendise sorsam "Aman sakın uzak dur. Git tıp oku" diyor. Hangi doktora sorsam da "Mesleğimi seviyorum ama eğer içinde yoksa uzak dur, yazık edersin gençliğine" diyor. Napacağımı bende şaşırdım

Mühendislikte her geçen gün yeni şeyler koymam gerekirken , tıp okurken benden tek istedikleri internetten makale okuyup, yenilikleri takip edip, TUS'a girmem. Tabi bir de TUS'u kazanmak var o ayrı. Bir çocuk doktorunun hayatı boyunca kendine yapacağı ekleme ne kadar olabilir ki ? tek yapması gereken biraz çalışıp Uzmandı, doçentti.. Tıp okuduğum zaman işim hazır. Tabi, doğu görevi de var bunun. Ama mühendislikte kendimi geliştirmediğim sürece iş olanağım sıfıra yakın..

canım sen tıp okuyup doktor olsan da başarılı olabileceğini pek sanmıyorum. yanlış anlama çalışarak en üst yerlere de gelebilirsin ama aklının bi köşesinde hep mühendislik olacak belki de "keşke mühendis olsaydım" diyeceksin doktorluktan soğuyacaksın. şöyle bi söz vardır "insan sevdiği mesleği yapınca çalışmış sayılmaz". yani aklında mühendislik varken doktor olmak sana ağır gelir. anlatabilmişimdir umarım.

Ömrün boyunca severek, eğlenerek işini yapmak mı?
Her sabah işe gitmek için oflayarak yataktan kalkmak mı?
Seçimin ne olursa olsun, bahtın açık olsun canım :80:

Ben de bu sene girdim sonuçları bekliyorum,tercih yapıcam.. Öncelikle şunu bil ki şu doktorluk meselesi herkesin kafasını kurcalar mutlaka her anne babanın dilinden düşürmediği tek meslek çünkü :) Ben de senin gibi başarılı bi öğrenciydim o yüzden bütün konu komşu akraba bütün herkes bana fikrimi sorma gereği bile duymadan tıp diyip kesip atardı. Allahtan ailem öyle değil.. Onlara uygun bi şekilde anlattım tıp okumak istemediğimi.. Aslında kazanmak kadar okumak da zor bakma.. Bi kere TUS o kadar emek vermen çaba harcaman hayatını vermen gereken bişey ki ygs/lys çalışması bile yanında çok önemsiz kalıyor. Doğu görevi var, kaç yıl uzmanlığı var, mesleğin psikolojisi var.. insan bedeni üzerinde çalışacaksın bunu kaldırabileceğini düşünüyo musun? Şunu unutma ki hiçbir meslekte para garantisi yoktur. 2000 maaş alan doktor tanıyorum uzmanlığını yaptığı halde.. Bırak allah aşkına seç mühendisliği kendini geliştirmeye bak.. Çok büyük hayaller de kurma sana tavsiyem 5000 le işe başlarım falan gibi.. Boşver 1000 lirayla başla ne olucak ki.. Zaten mühendislik yükselme işidir terfi işidir hayatta amacın para değil mutluluk olduktan sonra zaten çok iyi yerlere gelirsin hayat çok güzel fırsatlar çıkarıcaktır sana.. Önemli olan doğru kullanmak :) Mühendisliği seçmeyi düşünen biri olarak söylüyorum bunu.. Önümüzdeki sene için şimdiden kolay gelsin ben bitirdiğim için şükrediyorum :)

canım ben elektrik-elektronik mühendisiyim.
dedem hep doktor olmamı isterdi ama ben yapımla bağdaştıramadığım için hiç tıpı düşünmedim.
hastayı kaybedersem evhamlı davranıp kendimi suçlarım diye düşündüm.
sende kendi kişilik yapını düşün.
hangisine daha uygun.
yeteneklerin bana mühendisliğe yatkın olduğunu düşündürdü.
heleki o kalburüstü üniversitelere girebilirsin bence tadından yenmez.
iş için ne desek boş, inan iş olayı yeteneğin yanında kısmet meselesi.

ben de bir mühendislik öğrencisiyim tatlım :)
ama artık çoğu kurum kendini geliştirmiş insanları tercih ediyolar yani tıpta mı kendini geliştirirsin mühendislikte mi buna sen karar ver ve hangisini severek yapcaksın bence bu da çok önemli
kolay gelsin tatlım ama bunları düşünmen için önünde daha çok zaman var
şimdiden başarılar :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…