Paranoid Kişilik Bozukluğu

Kuzey

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2007
2.027
13
116
Diğer
Paranoid Kişilik Bozukluğu

Genel özellikleri: Başlıca özelliği başkalarının davranışlarını kötü niyetli olarak yorumlayıp sürekli bir güvensizlik ve kuşkuculuk gösterme örüntüsüdür. Genel toplumda yaygınlığı %0.5-2.5 arasındadır. Kronik şizofreni akrabalarında daha yaygındır. Strese tepki olarak çok kısa süren psikotik epizodlar yaşayabilirler (saatler süren). Şizofreni veya sanrısal bozukluğun öncesinde görülebilir.

Tanı:

Paranoid kişilik bozukluğu, DSM-IV tanı ölçütleri

A. Aşağıdakilerden en az dördünün olması ile belirli, genç erişkinlik dönemimde başlayan ve değişik koşullar altında ortaya çıkan, başkalarının davranışlarını kötü niyetli olarak yorumlayıp sürekli bir güvensizlik ve kuşkuculuk gösterme.

1. Yeterli bir temele dayanmadan başkalarının kendisini sömürdüğünden, aldattığından veya kendine zarar verdiğinden kuşkulanır.

2. Dostlarının veya iş arkadaşlarının kendine olan bağlılığı veya güvenirliği üzerine yersiz kuşkuları vardır.

3. Söylediklerinin kendisine karşı kötü niyetle kullanılacağından yersiz korkuları olduğundan başkalarına sır vermek istemez.

4. Sıradan sözlerden, olaylardan aşağılandığı veya kendisine gözdağı verildiği şeklinde anlamlar çıkarır.

5. Sürekli kin besler.

6. Karakterine ve itibarına saldırıldığı yargısını taşır ve öfke ve karşı saldırıda bulunur.

7. Haksız yere eşinin sadakatsızlığı ile ilgili kuşkulara kapılır.

B. Şizofreninin, psikotik özellikler gösteren bir duygudurum bozukluğunun veya başka bir psikotik bozukluğun gidişi sırasında ortaya çıkmamaktadır ve genel tıbbi bir durumun doğrudan fizyolojik etkilerine bağlı değildir.

Alintidir...

kişiler üzerinde bu teşhisi koymak tabiki bize düşmez ama çevremde bu nitelikleri tanıyan birkaç kişi var ve netten çok okudum bu konuyla ilgili yazılar güzel bilgiler emeğine sağlık=)

aynı sorunla geçen sene karşılaştım tedavi gördüm,fakat iyileştiğimi sanarak tedavimi bıraktım.2 aydır aynı sorunla kraşıkarşıya olduğumu düşünüyorum.ama dr a da gitmek istemiyorum.allahım kimselere vermesin gerçekten çok zor.aklıma takılan sorular beni yiyip bitiriyor sanki.

Bunun tam anlamıyla aynısını yasıyan bırı var tanıdıgım ıs yerı arkadasım artık arkadasım bıle dıyemıyorum benı de bıtırdı
ondekı masadakı arkadasın yanına oturuyorum bana tavır yapıyor benım hakkımda ne konustun dıye
elımı kaldırıyorum nıye elını kaldırdın dıye kuruyor sureklı
moralım bozuk oluyor kımseyle konusmak ıstemıyorum bırı benım hakkımda bısı mı dedı sana nıye konusmuyorsun dıyor
mutlu oluyorum benden bısı saklıyorsun bırı var hayatında bana anlatmıyorsun dıyor ve darılıyor
Artık cıldırma noktasındayım delırecegım belkı de delırdım
Masa arkadasım dıye sustum ama nereye kadar su an konusmuyoruz degısık davranıslar sergılıyor
Plıkılınıge muayene olacak tel numarası ıstedıler kayıt ıcın tel numarası vermedı belkı benı ısletırler dıye boyle bı sacmalık olabılır mı
bıktım

aman sanırım bende de var ne yapmalıyım
kızlar yenı keşfettim sürekli hakkımda kötü konuşuluyormuş gb
geliyr bazen yok cnm onlar neden kto konuşsun falan oluyorum güvenmiyorum kimseye sırrı mı veremiyorum benı kötü görcekler diye gb..................

kızlar benim sorunum daha kötü.ben böyle biri değilim ve olamam,hatta tüm maddelerin tam aksiyim.ama erkek arkadaşım benim abartıp rahat,cesaretli,detaylara takılmayan bir insan olduğumu gördükçe,bana bakış açısı değişti ve sürekli beni eleştirmeye başladı.benim takmamam ve iyi niyetim mi onu bu hale getirdi bilmiyorum ama birilerinin,arkadaşlarımın,işyerimdekilerin,çevremin vs her dediğini her lafını her sorusunu benim üzerimde şekillendimeye başladı..yok bana laf sokulmuş,yok bana asılınmış,yok gizliden terbiyesizlik yapılmaya çalışılmış,daha neler neler bi sürü saçmalık..
önceden saçmalık olarak görüyordum ama o kadar çok söyledi,o kadar eleştirdi,ve o kadar inatlaştıki,ben de paranoyak gibi oldum..napıcam yaa offff

Benim de nişanlım sanırım bu rahatsızlığı taşıyor, en ufak bir tartışma olsa aramızda "başka birisimi var" "bi umudunmu var" vss.. maillerimi okuyor telf larıma bakıyor, filme gitsek orda sen neden ağlıyorsun bişeymi aklına geldi kimi düşündün vss.. off ama sanırım artık pes ettimm..

Ben bu psiokolji forumuna hiç girmesemiydim ne :)) aşağılık kopmleksim mi çıkmadı paranoid bozukluğum mu :))) Ne yapsam acep.

Oyle bi dunyada yasiyoruzki, bence herkes paranoid:lepi:

Kendimizi baska turlude koruyamiyacagimizi dusunuyorum.. bu yuzden bence abartilmadigi surece herkeste kendini koruma mekanizmasi vardir.. ama bu gece uykularina kadar giriyorsa evet bu bayagi rahatsizlik verici bi duruma gelmistir ve bence tedavi gorulmesi gerekir bu noktadan sonra.

Aaaaa...
Benim de tanıdığım Gözen diye birinin davranışlarını açıklıyor... Sanki yazan kişi ona bakıp yazmış...

Tamda eşimi anlatmış 3 günlük evliyken sen beni aldatıyorsun diye ne hakaretler etmişti sebebi ise telefonumun ayrıntısında yazan numaralar kime aitmiş, sanki insanlar cepten ararken numara arıyorlar, ben isimleri ile arıyorum numarayı nerden bileyim demiştim ama ikna edememiştim. Allah korusun hem hastalar için hem yakınları için çok zor bir hastalık.

çoğu madde bende tuttu hatta ilk iki maddekilere şu son günler kafayı fena takmış durumdayım napsam ki

merhabalar. yazılanları okudum da
arkadaşlar eğer böyle birşey hissediyorsanız geç kalmadan doktorla görüşmeniz iyi olabilir şu an bunu farkedebiliyosunuz. sonradan normal gibi gelir yoksa herşey.en azından sizi psikolojik olarak rahatlatır. benim annem bu durumda. ben de etkileniyorum doğal olarak.
ilk başta rahatsız olduğunu kendisi söylüyordu. şu an rahatsız olduğunu kabul etmiyor.
ne yaptıysak doktora götürmeye ikna edemedik.
son 4 yıldır böyle düşünün artık. ve ilerliyo.
dualarınızı bekliyorum. benzer durumla karşılaşıp çözüm yolu bulan var mı.

Son düzenleme:
sevgili parle çok geçmiş olsun.
çok zor bir durum.
siz bir piskiyatra gidip yardım alsanız ,en azından o size yardımcı olur.
geçenlerde tv de dinledim.yine buna benzer bir soru sormuşlardı.psikolog şöyle dedi.
mesela siz ben doktora gidceğim ama yalnız gidemiyorum,yanımda gelsen sevinirim,diyeceksin.ama daha önceden doktorla gidip konuşcaksın,annenizin özelliklerini anlatacaksın
eger kabul ederse birlikte gdeceksiniz ama siz muayane olacaksnız.o arada doktor annenizi gözlemleyecek.verdiği ilaçları da kullandırmak size kalmış.bu arada damla şeklinde ilaçlar varmış.gerekirse doktorla konuşup onları verir sizde yemeğine falan koyarsnız.
biliyorum çok zor,yazdıklarım saçma gelebilir ama insan çaresiz kalınca yılana bile sarılıyor.

ilgin ve zaman ayırıp cevap yazdığın için çok teşekkür ederim netertua
yazdıkların hiç saçma değil. dediğin gibi bir doktora bahsetmiştim o da ilk aşamada bi ilaç verdi baya da pahalıydı aldım sadece bir kez kullanabildim yemekte, şehir dışına çıkıyorduk belki kulanabilirim die yanıma almıştım en sonunda ilacın kapağı açık kalmış dökülmüş. dediğin gibi kendimin doktora gideceğini söyledim herşeyi kılıfına uydurmaya çalıştık yani. eşimin işi çıkıp gelemeyecek ve annem de beni yalnız bırakmayacağı için gelecekti. bi yerden işinde uzman denilen bi doktoru duyduk. ön görüşme talep ettik annemin durumun anlatmak için yaptığımız oyundan haberi alsun die. saolsunlar öyle bi görüşme olmaz direk randevu alın dedi. ve de pahalı. doktor bize bu şekilde yardımcı da olmayacaksa biz nasıl çözeceğiz bu sorunu. moralimiz bozuldu kaldı öyle. şu an beklemedeyiz ama sanırım tekrar deneyeeceğim o yolu. anneme de yazık. kimbilir neler çekiyordur kendi içinde.

ne dmek rica ederim. :teselli:
benimde başımda var bir tane.ama düşün düşün nasıl olacak insan kafayı yiyiyor.
şimdi o doktorlar da bizi anlamayıp yardımcı olmayacaksa kim olacak.zaten tedavi ettirmek için kırk türlü takla atıyoruz değil mi?
Allah kolaylık versin.
farklı bir fikir gelirse aklına haberim olsun.çünkü benim de ihtiyacım var.

saolasın cnm
bazen vakti vardır. vakti dolana kadar da ne yapsak boş diyorum ama hiç bişey yapmadan da insan vicdan azabı duyuyor. bu hale gelmesi yıllara dayalı bişey sebebini de az çok biliyorum ALLAH hepimizden uzak tutsun bir yol bulursam gelişme olursa tabiki sana da bilgi veririm. Allah yardımcımız olsun:)

teşekkür ederim parle.
Allah kolaylık versin.
dua etmekten başka çaremiz yok şimdilik.
sebep ne olabilir,yazmışsın ya az çok sebebi biliyorum diye.
eger çok özel değilse bizlerle paylaş.

Çok geçmiş olsun..
Umarım ikna eder gidersiniz ve faydasını görürsünüz kısa sürede...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…