Paramı nasıl en iyi şekilde biriktiririm?

Askhikayemm99

Üye
Kayıtlı Üye
5 Ocak 2020
103
55
34
Merhaba sevgili üyeler yeni yılınızı kutlarım

Araniza avrupadan katılıyorum. Iki erkek cocuk annesiyim ve eşimden ayrıldım, çocuklarımla birlikte tek yaşıyorum.

Son günlerde kafamda dönüp dolasan bir konu var para meselesi. Çok ve yoğun çalıştıma rağmen paramı tutamıyorum. Bu durum çok canımı sıkıyor. Maaş günü geldimi paramın bir kısmını kenara atmayı planlıyorum. Her defasında kenardaki paradan bir kısmı eksiliyor. Okul masrafı, harçlıklar ordan burdan yine o para bir sekil harcanıyor. Buna bir çağre bulamadım. Senelerce çalışıp yedim, elde avuçta 0. Cocuklar büyüyor ve acaba sorumsuz annemiyim diye aklımda kurcalıyorum. Çocuklarım için illersini düşünüp hiç bir birikimim yok. Cocuklarimin gelecegi icin birikim yapmak istiyorum . Altın veya yatırım daha mi mantıklı sizce acaba?

Fikirlerinizi bekliyorum. Birde tasarruf nasil yapmalıyım bilgisi olanların cevaplarını bekliyorum.

Hayırlı akşamlar.

İyi akşamlar,
100% gerekli olmadıgı sürece alışverişten kaçınmak ilk prensibimdir. Dekoratif ürünlerden uzak durmaya çalışırım.
Kumbarada bozukluk biriktirip ay sonunda tümletmek, ay sonunda hesapta kalan üç-beş lira her ne kadarsa onu bir köşeye ayırmak, az da olsa bir miktar köşeye ayırdıgım paraya mümkün olduğunca dokunmamaya çalışmak, oyuncak alımını azaltmak,.. gibi alternatiflerim var. Gerçekten ben de çok harcamak zorunda kalıyorum. Biraz da piyasa pahalı gerçekten de. Altın fiyatları çok yüksek ama gram altın da olsa yatırım yapılması bana da tavsiye edildi. Denemedim. Umarım başarabilirsiniz. Çocuklarımız için evet, acil durumlar için de bir miktar ayırmakta yarar var. İleriye yönelik bireysel yatırımları araştırabilirsiniz. Avrupa’yı bilmiyorum ama Türkiye’de hemen hemen her bankada var diye biliyorum.

Tek verebilecegim tavsiye market alisverisi ile ilgili.. Mutlaka haftalik menunuzu cikartin. Ona gore eksiklerinizi yazin.. markete giderken elinizde haftalik listeniz olsun listeye gore alisveris yapin. Insan markete plansiz gidince aldikca aliyor. Israf resmen.. Bir de komik gelebilir ama markete tok gitmeye ozen gosterin 😂 Ben karnim acken gidince sacma sapan seyler aliyorum. Canim istiyor 🤦🏻‍♀️

Iki çocuk, kendiniz ve eve bakarken kazancınız yeterliyse zaten iyi durumdasınız.
Birikimi de babaları mi düşünse acaba?
Kenara attığınız parayı para olarak tutmayın.
Altın alın. Ve yokmus gibi düşünün. Zorunda olmadikca bozmazsınız o zaman.

Tasarruf kazanç gelip harcamadan bir tarafa ayrılan para ile başlar yani herşey harcandıktan sonra geriye kalanla değil. Çünkü insan ihtiyaçları sınırsızdır ve kaynaklarınız kıttır. Maaşı alınca önce ufak bir para ayırın ufak hedefler ile başlayın atıyorum ayda 100tl/Yılda 1200?tl
Sonraki zamanlarda bu limiti yükseltin. Dünyanın her yerinde kredi kartları üzerinden sanal hesaplar açıp altın euro dolar alabilirsiniz

az çok demeden yatirimin her turlusunu denedim en iyi yatirimin altin olduguna karar verdim ben.
ailedw tasarruf tek basina cok zor cocuklarinizda sizinle birlikte tasarruf yapmaya karar vermeli
ihtiyaci olmayan hic bir seyi almaya gerek duymamayi ogrermek lazim sanirim ama bu bir sure sonra hastaligada donusebiliyor
keyif icin hic bir harcama yapamamaya donuyo ölcusuyle ogretmek gerek
markette herseyi sayarak alirim ben
yemek listem siralidir yani bu hafta ne yiyecegimiz bellidir malzeme ona gore alinir
hoş ben biriktiriyorum arkami donuyorum evdeki siğır harcamis oluyor ama olsun birikiyor boyle yani

kredi cekip ev arsa vs alın
Borclanmadan birikim yapamazsınız gibi duruyor
İleri vadeli yatırım olur
Bes yaptırabilirsiniz ama sizin euro hesabıyla çokta büyük bi birikim olmayabilir 200euro ceker her ay kartınızdan mesela

Maaş aldığımız gün kabaca bir hesap yaparım kredi kartları ve çocukların kurs vs ücretleri, faturalardan sonra tahmini harçlıklarımızı çıkarıp gerisini direk altın hesabına atarım. Bazen hesap tutmuyor eksik kalıyoruz ama birşekilde idare ediyoruz artık o altına hiç dokunmuyorum. Şuan yüksek görünse bile belki 1 hafta sonradan yarı yarıya düşük olabilir altın. O yüzden altından hiç vazgeçmedim. Bu şekilde arabamızı falan değiştirdik. Bir de 2 tane çocuğum için altına endeksli bireysel emeklilik yaptırdım.

Altın, altın, altın kripto paralar doların sonunu getirecek bu zaten dünyada beklenen bir durum. Ama uzun sürede ya da kısa sürede altın kaybettirmez. Eşime yalvardım geçen sene aldırdım 227 tlden şu an 293 seviyelerinde. Ihtiyaç için değil birikim için yapacaksanız bu işi altından şaşmayın.

Her ay maasinizdan otomatik bir miktar kesilsin siz hiç dokunmadan. Türkiye'de bireysel emeklilik var yurtdışını bilmiyorum. Mesela 5000 TL maaş alıyorsun diyelim. 500 TL bireysel emeklilik talimatı ver. Maaşın 4500 gibi olacak sen dokunamayacaksin. Kendim kenara atayım desen de bir ay yaparsın öbür ay yapamazsın

Elinizdeki para TL ise altina yatirim yapin. Tam Cumhuriyet onumuzdeji surecte en kazandirani olacak. Ben gecen ay banka hesabimdan aldigim 2000 tl lik altin yilbasndan snra 125 tl getirdi. Kenarda 10 bin 20 bin olsa 1000 tl getiris vardi uzun vadede duaunemiyorum bile. Tl olarak tutmayin elde yeter Tl nin degeri dusuyor.

Elinizdeki para TL ise altina yatirim yapin. Tam Cumhuriyet onumuzdeji surecte en kazandirani olacak. Ben gecen ay banka hesabimdan aldigim 2000 tl lik altin yilbasndan snra 125 tl getirdi. Kenarda 10 bin 20 bin olsa 1000 tl getiris vardi uzun vadede duaunemiyorum bile. Tl olarak tutmayin elde yeter Tl nin degeri dusuyor.
Euro

X