CHP: Rüşvetin miktarını bizzat Sarıgül belirler
CHP'nin hazırladığı Sarıgül'ün yolsuzluk dosyası'nda Alınacak rüşvetin miktarını bizzat Sarıgül belirler deniliyor.
40 binada imar yolsuzluğu yapmakla suçlanan Sarıgül'ün iki işadamından da işinizi hallettim' diye 1'er milyon $ rüşvet aldığı anlatılıyor.
Başbakan Erdoğan'ın önceki gün açıkladığı CHP tarafından hazırlanan "CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül hakkındaki rüşvet iddialarını içeren raporda"Sarıgül'ün rüşvet çarkı tüm detaylarıyla anlatılıyor. CHP MYK Üyesi M. Ali Özpolat, PM üyesi İsmet Atalay ve İstanbul Milletvekili Sırrı Özbek'in Kasım 2004'te hazırladığı raporda Sarıgül'e yönelik çarpıcı iddialar yer alıyor.
Raporda, rüşvet miktarını Sarıgül'ün belirlediğine yer verilirken, Avcılar'da bir projeyle ilgili o ilçenin belediye başkanını ikna ettiği için işadamlarından 1'er milyon dolar rüşvet aldığı belirtildi. CHP'li Özpolat, Atalay ve Özbek'in hazırladığı 57 sayfalık rapor, Sarıgül ve Belediye Meclis Üyesi Bayram Özata'nın partiden ihraç edilmesi için MYK'ya sunulmuştu.MYK'nın rüşvet gerekçesiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na gönderdiği Sarıgül, kuruldaki oylamada ihraç edilemeyince eski Genel Başkan Deniz Baykal "Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelerine de rüşvet verdi" gerekçesiyle olağanüstü kurultaya gitmiş, ihraç kurultaydan sonra yenilenmiş ve YDK tarafından gerçekleştirilebilmişti.
40 binada imar yolsuzluğu
CHP'nin raporunda, Sarıgül'ün bilgisi dahilinde 40 binada imar yolsuzluğu yapıldığı belgeleriyle anlatılıyor. Bu belgelerden birinde kaçak 7 kata ruhsat için Şişli Belediyesi Başkan Vekili Rauf Akçay'ın, işsahibinin yakını Çetin Uğurlu'dan 300 bin dolar alındığı belirtiliyor. Bu paranın Sarıgül'e rüşvet olarak verildiği, "Belgeler Şişli Belediye Başkanı'nın rüşvet aldığının açık kanıtıdır" ifadeleriyle anlatılıyor. Raporda, "Rüşvet rakamlarını bizzat Sarıgül belirliyor, paralar yardımcısı Osman Aslan üzerinden kendisine geliyor" tespitine yer veriliyor.
Sorumluluktan kaçma kılıfı
Yolsuzluk ve usülsüzlüklerin gizlenmesi amacıyla dosya içlerinin boşaltıldığı anlatılan raporda, "Evraklar değiştirilmiş, dosyadan çıkartılmıştır. Böylece İçişleri müfettişleri de atlatılmıştır. Şişli Belediye Meclis kararları Büyükşehir Meclisi'nce reddedilmişse de kaçak inşaatlara dokunulmamış. Yıkım ihalelerine giren olmamış. Bu da Sarıgül'ün sorumluluktan kaçmasına kalkan olmuştur. İnşaat sahipleri mafya kucağına atılmış ve trilyonlara varan rüşvet almışlardır" deniliyor.
Devlete 4 milyon liralık zarar
Sarıgül'ün marifetlerine ilşkin örnek olarak raporda yer alan yapı ruhsat belgesinde, Eczacıbaşı'na verilen ruhsatın yapı denetimine sokulmadığı belirtiliyor. Raporda "Bu parsel imar planında iş yeri görünüyor. Plan değiştirilmeden ruhsat meteaddit defalar değiştirilmiş, farklı zamanlardaki tadilat projeleriyle şekillendirilmiş, planlara rağmen rezidans, otel ve sinema eklenmiş. Bu binalara ilk ruhsat 1998'de verilmiş, 5 yıl dolunca temdit yapılmış yasa gereği yapı denetimine sokulmamış. Böylece devlete 3-4 milyon harç ödettirilmemiş. 90 bin metrekare fazlalık var. Bu inanılmaz bir rant demektir" ifadelerine yer veriliyor.
Sarıgül mafya ile ters düştü yardımcısı vuruldu
CHP'nin raporunda, Şişli Belediyesi'nde Sarıgül'de habersiz kuş uçmadığı belirtilerek, "Belediyede organize bir suç örgütü oluşturulmuştur. Örgütü, inşaat mafyası, inşaat sahibi ve müteahhitleri, belediye görevlileri ve belediye üst düzey yöneticileri yani Sarıgül oluşturuyor" deniliyor. Çete suçundan tutuklanan Mithat Yılmaz'ın Sarıgül'le ilişkisi anlatılan raporda, aralarında çıkan çıkar çatışması sonrası Yılmaz'ın, Sarıgül'ün yardımcısı Bayram Özata'yı vurdurduğu anlatılıyor.
İki işadamından senetle 1'er milyon dolar aldı
CHP'nin raporunda eski Avcılar Belediye Başkanı olan Tahsin Salihoğlu'nun şikayeti şöyle: "Sarıgül 2 kez ziyaret etti ve Korkmaz Yiğit ile Kemal Gürman'ın Avcılar'a faydalı bir yatırım yapacağını ve izin vermemi istedi. Ben de kabul ettim. Sarıgül'ün bu kişilerden beni ikna ettiği iddiasıyla birer milyon dolarlık iki senet aldığını öğrendim. Bu kişiler parayı vermedikleri için Sarıgül bana, Başkanım bu projeyi durdurun çünkü size rüşvet verdiklerini söylüyorlar' iftirasında bulundu. Daha sonra öğrendim ki Sarıgül senetleri tahsil etmiş."
Silahlı adamlarıyla belediyeciye tehdit
Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen'in rapora yansıyan iddiaları ise şöyle: "Bir gün Sarıgül ve birkaç kişi yemek yiyiyorduk. O gün yemekten kısa süre sonra bir yakınım beni telefonla aradığını söyledi ve O adama söyle belediyedeki falan adama dokunmasın bir de K. resteoranın yanındaki kaçak inşaatı yıkmasın. Yoksa ayaklarını kırarım' dedi diye aktardı. Sarıgül'ün bu yaptığına anlam veremedim. K. restaoranın yanındaki kaçak inşaatı yapan Sarıgül'ün yakın dostu Behçet adlı bir müteahhitmiş. Bu müteahhidin Bakırköy Belediyesi'nde iş takip etmesi engellenince müteahhit içerlemiş. Sarıgül'ü devreye sokmuş, o da bize baskı yapmaya başlamış. Bu olaydan kısa süre sonra Sarıgül'ün yıllarca beraber çalıştığı benim belediye Başkan Yardımcım Turgay Akbal makamında oturduğu sırada ziyaret maksadıyla yanına gelen bir kişi Kaçak inşaatların yıkımını durduracaksın. Yoksa sizin için iyi olmaz' demiş. Bu kişilerden birinin o sırada telefonu çalıyor ve telefon konuşmasında muhatabın Sarıgül olduğu anlayan Turgay Akbal hemen telefonu kapıp Mustafa Başkan ne diyeceksen bana söyle, silahlı adamlar göndererek beni korkutamazsın' diyor. Sarıgül de şaşırarak olayı geçiştirmiştir."
http://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/1121259-chp-rusvetin-miktarini-bizzat-sarigul-belirler