• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

özgüven eksikliği

bilemembremen

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
1 Eylül 2011
46
0
36
İstanbul
kızlar benim sıkıntım çok uç boyutta değil ama yinede beni rahatsız ediyor.gerek sosyal çevremin gerek ailemin ,dış etkenlerin bana yaşattığı sıkıntılar çoğu kez bu ruh haline girmeme sebep olabiliyo. bu da benim canımı sıkıyo. acaba özgüven eksikliğini yenmenin yolu nedir, kendini yetersiz hissetmenin üstesinden nasıl gelinebilir? görüşlerinizi merak ediyorum :71:

aynen bendede var bu.canımı skıyor psikologa gitmeyi düşünüorum.sosyal bi insan olmak istiyorum.dışarda bi arkadaşımı görsem selam versemmi vermesem mi die düşünüorum ellerim falan terlio.

bende ara sıra olur ama özgüven eksikliği değil yani ara sıra kendimi güzel bulmam giydğim şeylerin kendime yakışmadığını düşünürüm ama çok nadir,, senin ki ne boyutta yani bunu sürekli hissediyosan bence bi psikolağa gitmelisin daha ciddi sorunlar yaratabilir bu,,,

ayna terapisini deneyebilirsin..

psikolog falan degilim ama o tarz biyerde calıstım ve uzmanımız sayesinde boyle seylere merakım cok artmıstı, ogrencilerime yardımcı olmak icin cok arastırma yapıp kitap okumustum

bizim ogrencilerde toplum icinde konusamama, ingilizce konusmaktan utanma, derslere katılamama, arkadaslık kuramama gibi sorunları olanlar oluyodu, onlara bu terapi iyi geliyodu

aynanın karsısına gecip begendigin yonlerini, guclu buldugun yonlerine kendine itiraf edebilir, bir toplum icindeymişsin gibi konusabilirsin...

bu bazı yonlerini guclendiriyor insanın zamanla... ozellikle topluluk icinde konusma gibi

bende ara sıra olur ama özgüven eksikliği değil yani ara sıra kendimi güzel bulmam giydğim şeylerin kendime yakışmadığını düşünürüm ama çok nadir,, senin ki ne boyutta yani bunu sürekli hissediyosan bence bi psikolağa gitmelisin daha ciddi sorunlar yaratabilir bu,,,

mesela benden daha başarılı arkadaşlarımın yanında daha zor kendimi ifade edbiliyorum. ııı, şey vb kelimelerimde artış oluyo. bundan daha ileri boyutta bi durum yok çok şükür bende. kendimi istediğim gibi ifade edebilmem için güvende hissetmem gerekiyor . ailemin sevdiklerimin ve benden büyük insanlarla iletişimim çok iyi. hatta annemin arkadaşları çok aklı başında olduğumu dile getirirler hep. nedense akranlarımla aynı ortamdaysam ve benden daha başarılı yada bende olmayan
ve benim sahip olmak istediğim kişisel özelliklere sahipse o zamn kendimde beliren bi eziklik hissi oluyo. buda konuşmamam duruşuma yansıyo.

Cookie_Dough

ayna terapisini deneyebilirsin..

psikolog falan degilim ama o tarz biyerde calıstım ve uzmanımız sayesinde boyle seylere merakım cok artmıstı, ogrencilerime yardımcı olmak icin cok arastırma yapıp kitap okumustum

bizim ogrencilerde toplum icinde konusamama, ingilizce konusmaktan utanma, derslere katılamama, arkadaslık kuramama gibi sorunları olanlar oluyodu, onlara bu terapi iyi geliyodu

aynanın karsısına gecip begendigin yonlerini, guclu buldugun yonlerine kendine itiraf edebilir, bir toplum icindeymişsin gibi konusabilirsin...

bu bazı yonlerini guclendiriyor insanın zamanla... ozellikle topluluk icinde konusma gibi

çok teşekkür ederim bu yöntem gerçekten işe yarayabilir. bunu deneyeceğim. :61:

Şimdi lütfen peşinden koştuğunuz tüm bu şeylerden özgüveni ayırın. Çünkü O, sizi daha güçlü yapmayacak, zayıflıklarınızı güçlendirmeyecek, eksiklerinizi kapatmayacak. Özgüven sahibi olmanız yalnızca; hakikatte eksik, zayıf ya da ihtiyaç içinde olmadığınızı anlamanızı sağlar.

Çünkü hiç birimiz zayıf ya da içinde bulunduğumuz durumdan ötürü utanması gereken bireyler değiliz. Birileri bunun farkında, birileri etrafına bakarak anlamaya çalışıyor, birileri söylense de anlamıyor. Eğer öncelikle bu gerçeği kabullenmezseniz denediğiniz diğer yöntemler gibi bu yazı da işe yaramayacak. Nihayetinde başarılı olmak sizi daha özgüvenli yapmaz ama özgüvenli olan birinin kafasına koyduğu bir konuda başarısız olması gerekli şartlar sağlandığı takdirde imkansızdır.

Özgüven girişimci bir iş adamını en zor koşullarda bile ayakta tutan bel kemiğidir ve bu özelliği ile temel değerdir. Ancak dürüstlük, adalet gibi etik değerlerin yanında ismi pek anılmaz. Ne yazık ki bu temel değerin öneminin anlaşılamaması, diğer değerlerin taşınmasını da tehlikeye sokar. Özellikle güvensizlik ortamında yetişen ailelerin çocukları, okul çağından başlayıp iş hayatına atıldıkları zaman da dahil olmak üzerei sosyal adaptasyon sorunları ile boğuşur ve can sıkıcı hikayelere sahip olarak büyürler. Böylece çok büyük bir ruhsal açlık içinde oldukları için başkaları ile olan ilişkilerinde sevgi, saygı, adalet, sadakat gibi değerleri işlerine gelmediğinde kolayca göz ardı edebilirler. Çünkü bütün yaşamları biraz daha değerli ve yeterli hissetmek üzerine kuruludur. İş hayatında böyle bir çalışanın size nelere mal olabileceğini bir düşünsenize!

Sevgiler,
Nurdan Gencel

Kaynak : Bu yazıyı okuyunca “özgüveninizi” geri kazanacaksınız | KendiniGelistir.Com

Back