- 6 Temmuz 2014
- 399
- 74
-
- Konu Sahibi aysunkndmr
Merhabalar.
Tebrik ederim.
Bursunuzun kesilmemesi için çok çalışmak zorundasınız.
İnsanları çok takan bir tip değilseniz, başka zorluk yaşamazsınız.
"Zenginin malı, fakirin çenesini yorar." diye bir laf vardır.
Bir tanıdığım özel üniversitede tam burslu okudu. Kendisinin bir ayda kazandığı parayı (yarı zamanlı kasiyerlik yapardı.), oradaki diğer öğrenciler bir günde harcadığı için biraz bunalıma girmişti.
Sosyal fark çok olabilir. Siz bu gibi durumlara kendinizi hazırlayın.
Kantini, yemekhanesi falan pahalı olur, çevresindeki restoran, kafe falan gibi yerler de pahalı olur. Harçlık sorunun varsa okul ve okul çevresinde beslenme sıkıntısı çekebilirsin.
Ek olarak, derslerden kalıp bursundan olursan eğer, ailen ödemek zorunda kalır, bursu kaybetmek için kaç dersten kalmak gerekiyor bilmiyorum, ama o konu sıkıntılı biraz.Lookinside tecrübelerini paylaşabilir.
İnsanları takmadığın sürece sorun olmaz, bir de kendi ekonomik seviyene daha yakın arkadaşlar edinmen lazım. Atıyorum en yakın arkadaşın çok çok zengindir, lüks yerlere gitmek ister senin oturabileceğin yerleri beğenmez, belli markaların altında giyinmez falan sıkıntı yaşarsın. O yüzden herkesle konuş tabi ki ama, kendine yakın insanlarla samimiyetini ilerletmen daha iyi olur.
Ek olarak kitapları, yemekhanesi, etrafındaki mekanlar daha pahalı olur. Bizim 1 liraya öğle yemeği yediğimiz dönem, özel üniversitedeki arkadaşım kendi okulunda öğle yemeğinin 10 lira olduğunu söylüyordu. Bunları falan hesaba katman lazım. Zaten bursunun kesilmemesi için notlarının belli bir seviyenin altına düşmemesi gerekiyor bunu biliyorsundur.
Yani sen çevrene özenmeyeceksen, onlarda var bende yok tribine girmeyeceksen, kendini aşan harcamalar içinde bulunmaya kalkışmayacaksan özel üniversitenin bir zorluğu yok. Kısaca iş sende bitiyor.
Merhaba,
Benim bildiğim kadarıyla artık özel üniversiteler kolay kolay burs kesmiyor. Tercih aşamasında bu önemli bir kriter olduğu için kendi aralarında rekabetten dolayı burs kesme olayı bitti gibi. Aşağıda Bilkent için link verdim, okursan bursunu kesmeleri için özel çaba sarfetmen gerektiğini anlarsın:)
http://www.adaybilgi.bilkent.edu.tr/burslar.html
Bunun dışında, tanıdığı imkanlar genelde iyi oluyor özel okulların bence senin yararına olur. Artık eskisi kadar zengin çocukları da dolmuyo özel okullara, insanlar istediği bölümlerde okuyabilmek için gitmeyi tercih ediyorlar.
Yeme içme olayları biraz daha tuzlu olabilir. Başka da sıkıntı yaşamazsın bence. Tebrikler şimdiden
O kadar olgun bi insan değilim maalesef. Baştan gözüm korktu ve belki öyle değildir diye konu açmıştım. Tekrar düşünmem gerekecek sanırım teşekkürler. :/
Kardesim dandirik bi ozelde okuyodu daha hazirliga yeni baslamisti, okul.cikisi sinif arkadasi yolda gormus "araban yoksa birakim ahmet " demis.Arkadaşlar ankarada birkaç özel ünide tam burslu psikoloji düşünüyorum. Maddi durumumuz iyi değil. Ne gibi zorluklar yaşarım gidersem?
Bak canım sırf bunun için istediğin bölümü okumaktan vazgeçme. Özel üniversitelerin imkanları iyidir. Tabi bunu söylerken yeni açılan ne olduğu belirsiz üniversiteleri kastetmiyorum. Eğer bahsettiğin okullar köklü özel üniversitelerdense yabancı dil olarak, sosyal imkanlar olarak çok artın olur. Yeri gelip okuluma kızıp, keşke imkanları daha geniş güzel bir özel üniversitede burslu okusaydım dediğim olmuştur.
İlla ki kafa dengi, kendine denk birilerini bulursun. Her gelen öğrencinin babası da Sabancı ailesinden olacak değil. Artık durumu orta hallinin biraz üzerinde olan aileler bile yüzde 50 bursu falan görünce, çocuğunu şehir dışına göndermektense özele göndermeyi tercih ediyor. O yüzden gözün korkmasın, arkadaş sıkıntısı çekmezsin. Sen sadece yemek işini falan nasıl halledeceğine odaklan yeter.
ankarada puanınızın yettiği devlet üniversitesi var mı? Psikolojide
Bilkent'te burslu okudum. Sanırım ilk 10,000'e cep harçlığı da var; ben en son mezun olurken 300 filan alıyordum. Okul, yaz okulu, yurt ücretsiz. Kitap alırken taksitle alma imkânı var. :)
Ama burstan başka geliriniz yoksa -ki benim yoktu- zorlanılıyor. Ben zorlanmıştım. Mezuniyetten sonra ise "İyi ki" diyorum :)
ankarada özel üniversitede psikoloji okumaktansa başka bir bölüm yazın. bakın en az günlük masrafınız 30-40 lira olur
devlet üniversitesinde 1 liraya yediğiniz yemek özel ünide 10 tldir
devlet üniversitesinde ücretsiz kullandıgınız servis özel ünide paralıdır
arkadaşların zengin olur
arkadaşlarının takıldıgı yerler zengın mekanı olur
kantinde bir suyu 2 tlye alırsın... gibi
Kardesim dandirik bi ozelde okuyodu daha hazirliga yeni baslamisti, okul.cikisi sinif arkadasi yolda gormus "araban yoksa birakim ahmet " demis.
Bizmki de sezercik modunda , otobus parasini hesap ediyo o zamanlar
18 yasinda kendi araban yoksa biraz sikinti yasayabilirsin
Özelde %100 burs tutacak kadar puan aldıysan niçin özel diye bu ısrar?
Devlet üniversitesine hayli hayli yeter.
Of bilen bilmeyen sallamis yine, bursun hicbir kosulda kesilmez cunku o bursu sana okul acidigi icin degil universite puanin veriyor yani hicbi sekilde seni okuldan atamazlar disiplin haric.. Ayrica YAZ OKULUNA DA BURSUN DAHIL ! Ozelde %100 psikoloji kazanmissin eger istedigin bolumse tebrik ederim sirf eskiden kalma ozelde zenginler burslulari eziyor mantigiyla hareket edip bu sansi kacirirsan buyuk aptallik olur benden soylemesi.. Ayrica devlet uniden daha rahat olacaksin hocalarla birebir gorusme calisma sansin var dershane gibi dusun hocalar seni insan yerine koyup yzuune bakacak devlet unide hocayi arasan bulamazsin kaale bile almaz.. Durumun kotuyse devlette de uzulursun ozeldekiler ultra zengin degil ve sen bunu kafana takacak yapidaysan devlette de cok zengin insanlar okuyor onu da soyliyim yani oyle ozel uniler soyledie boyledir diye sallayanlara bakma sen kendine guven yemek parasi da kim yemekhanede yiyor ki ? Okulun etrafindaki en ucuz kafede yiyceksin herkes oyle yapiyor okul yemekhanesinde yemek yemek diye bir sey mi var illa iki liraya uyduruk tabldot yiyecegine uc liraya sandvic yersin yani sorun buysa ve tek burslu sen olmayacaksin senin gibi binlerce ogrenci olacak o okulda ve eminim iyi bir arkadas cevresi edineceksin.. Tebrikler. Ama bu sansi sirf sacma sapan egolarin yuzunden tepersen uzulurum yerinde olmak icin neler vermezdim..