Özel eğitimde calsan biri olarak a tipik otizm özellikleri gösteriyor diye dusnyrm. Öncelikle çocuk pskytrsne götürüp varsa mutlaka raporunu alın ve hizlica ozel eğitime baslayn hatta 2 6 yaş arası a tipik otizm konusunda en özel ve gelisimn en iyi oldgu yaşlar baba kabul etmesede siz mutlaka gidin.6 aydir konusuyor pek yeni degil aslinda. Evet isteklerini belirtiyor. Ama akici digalogumuz olmuyor. Soru cevap halinde iletisim kuramiyoruz.
Mesela annenin adı ne diye biri sorunca oda annenin adı ne mi diyor yani cevap vermiyor soruyu yönetiyor.yada yusuf oyuncagi getir dediğinde getiriyor mu yada yoneltilen istegi sözel olarak mi tekrarlıyor.yusuf oyuncağı getir gibi aynisini
Bu arada sunu hatirladim... Sen ben farkini biliyor ama "bu topu kim atti?" desem kendi icin "Kagan atti" diyor bazen...Anlamsız sesler cikarmamasi, ben sen farkını bilmesi çok güzel. Baloncuk testini de yapın yazarsiniz. Şu duruma göre yok gibi ama kiyisinda dolaşıyor sanki. Allah uzak tutsun. Tv, tablet, telefon hayatınızda olmasın. Paketli gıdalardan uzak tutun. Rafine sekerden uzak tutun. Doğru beslenmeyle daha hızlı gelişme kaydeder.
Ozel egitim almiyor. Net bir yorum yapmiyorlar maalesef...Çocuk gelişim uzmanı ne diyor genel olarak. Ya da gittiği özel eğitim öğretmeni onun yorumu aslında en doğrusu olur diye dusuyorum.
Geç konuştuğu için bunu yapıyor olabilir mi acaba ? Benim kızım 19 aylıkken ilk kelimelerine başladı 2 buçuk yaşında ve ben yerine ismini soyluyor. 6 ay önce öğrendiyse aynı döneme denk geliyor ondan olabilir mi?Bu arada sunu hatirladim... Sen ben farkini biliyor ama "bu topu kim atti?" desem kendi icin "Kagan atti" diyor bazen...
Mesela annenin adı ne diye biri sorunca oda annenin adı ne mi diyor yani cevap vermiyor soruyu yönetiyor.yada yusuf oyuncagi getir dediğinde getiriyor mu yada yoneltilen istegi sözel olarak mi tekrarlıyor.yusuf oyuncağı getir gibi aynisini
Bilemiyorum, soylediginiz gibi olmasini diliyorumGeç konuştuğu için bunu yapıyor olabilir mi acaba ? Benim kızım 19 aylıkken ilk kelimelerine başladı 2 buçuk yaşında ve ben yerine ismini soyluyor. 6 ay önce öğrendiyse aynı döneme denk geliyor ondan olabilir mi?
Krese ihtiyaci olmadigini dusundu aile fertleri, yeniden gonderecegim insallah.Kreşe neden az gitti,gönderme imkani hiç yok mu? Benim oğlum 2.5 yaşında konuşmuyor 6 aydır kreşe gidiyor. 2 ay önce çocuk psikiyatriye götürdük kreşe gitmesi bizim için çok önemli dediler. 1 aydır yeni baba,dede,mama diyor. Suya da vuvu diyor. Kesinlikle bu işin peşini bırakmayın. Biz gittiğimizde 3 yaşın altında konuşmaması otizm diyemeyiz konuşma gecikmesi deriz dediler. Gelişme testi falan yapıldı mi?
İnsallah oyledir çünkü soru da yapmıyor kızım ama mesela baba diyorum oda baba diyor sonrada baba değil dede diye kendini düzeltiyor.sizinkilerde benzer geldi bana.Bilemiyorum, soylediginiz gibi olmasini diliyorum
Evet oglum da yanlis soylenen bir seyi duzeltiyor. Atiyorum babasi olmayan birine bu baba deseniz "hayir bu baba degil, bu dede" diye duzeltiyor. Umarim cocuklarimizin gelisimi icin gecici bir evredir.İnsallah oyledir çünkü soru da yapmıyor kızım ama mesela baba diyorum oda baba diyor sonrada baba değil dede diye kendini düzeltiyor.sizinkilerde benzer geldi bana.
İzlerken size bakıp sevincine sizi ortak etmesi lazım normalde. Sadece baloncuklarla ilgileniyorsa suphelenmek gerek.Baloncuk testi ne anlama geliyor peki .ilk defa duydum
Inşallah.allah kimseyi evladı ile sınamasın çok zor.Krese ihtiyaci olmadigini dusundu aile fertleri, yeniden gonderecegim insallah.
Kreş gerçekten çok önemli. Biz görmüyoruz veya konduramiyoruz3,5 yaş için tepkileri normal değil. İlgili bir anne olarak endişelerinde çok haklısın. Kesinlikle geç kalmadan uzmanına danış. Benim oğlumda dikkat eksikliği var ve 2,5 yaşında kreşe göndermeme orda beni uyarmalarına rağmen ufaktır geçer diye önemsemedim ve bu sene 1. Sınıfa başladığında tokat gibi gerçekle yüzleştim. Derslere katılmayıp söz dinlemiyor. Şimdi psikolog psikiyatri arası mekik dokuyorum. Ben geç kaldım sen kalma. Uygun terapilerle düzelir korkma. Yeterki üzerine düş.
Hiç konuşmuyordukonusmuyor derken mesela bizimkiler gibi parka gitmek istiyorsa sadece park park mi derlerdi yoksa hic mi yoktu konusma
Kızınızdaki baska bulgular neydi acaba sadece konusmamasi miBakın öncelikle sizi pasif bulduğumu belirtmek istiyorum o sizin evladınız ve siz ne derseniz o olur bunu bi kabul ettirin olur mu
“ kreşi gereksiz buldu aile fertler” gibi bir cümle kadar beni sinirden çılgına çeviren başka bir cümle daha olamaz
Çocuğun telafisi olmayan bu zamanını kreşsiz geçirip sonrasında telafisiz üzüntüler yaşadığınızda hangi “ aile ferdi” kabullenecek hatasını!
Yapmayın!
Eşiniz de dahil dinlemeyin
Bakın siz annesiniz eğer içiniz rahat değilse demek ki bir şey var!!!
Ben ev hanımıyım
3. Kızım 30 aylık olmuştu ama konuşmuyordu
evvela pedagoğa gittim ama eşim o esnada yırtıyor kendini ki bir şeyi yok onun diye
Hayır gideceğim dedim dinlemedim
Pedagog dedi ki kreş başlayalım
Başladık 2,5 yaşındaydı
Kızımla akran ve aynı durumda arkadaşımın da ikiz kızları vardı
Neyse çok uzatmayayım sülale bir oldu ben bir oldum herkes gönderme dedi ama pedagog gidecek mecbur dedi gönderdim
Ağladım bile ama yolladım
Şimdi bile resimlerine bakıyorum minicikmiş resmen için acıyor ama çarem yoktu
Bakın şu an 5.5 yaşında üç yıl bil fiil sabah gidip akşam geldi bu arada pedagog sürekli randevu verdi gidip geldik biz Ankara’da oturuyoruz Hacettepe ye gittik hiçbir ücret vs ödemedim
İkizleri olan arkadaşım eşini ikna edemedi ( ben ikna etmeye falan çalışmadım başladık dedim sadece ama iki defa bronşit sebebiyle bir yıl arayla 5 er gün hastanede yattık ) o esnada falan eşimden sülaleden neler duydum anlatamam size
Pedagoga 2 yıl devam ettik 2. Yılın sonunda pedagog dedi ki kızınız Yaşıtlarını yakaladı artık bir problem olmadıkça gelmenize gerek yok
Kısa kesmeye çalışıyorum ama işte herkes kendi yaşadığını biliyor canım sana da tecrübe olsun diye yazıyorum
Geçtiğiniz Eylül kızların anasınıfı kaydı çıktı e okulda o zaman işte ikizlerin durumu fark edildi özel eğitime yönlendirildi raporlar vs alındı neler yaşandı bilseniz
Şu an Allah’a binlerce şükürler olsun ki kuzumda bir sorun yok rabbim esirgesin cümle yavrularımızı
Kısa yazmaya çalıştım bir sorunuz varsa yazabilirsiniz
Kimseyi dinlemeyin
İç sesinizi dinletin
Bakın geç kalıyorsunuz yapmayın!
Dr ne diyor bu duruma.bide kbb uzmanına göründünüz mu işitme testi filan.genelde sorulan soruya ne efendim hı? gibi cevap veren çocuklarda işitme problemi olabiliyor.umarim gecici bi surectir ve sorunsuz atlatırsınızArkadaslar merhaba,
Daha once oglumun davranislariyla alakali bircok kez konu actim, tecrubeleriyle bana destek olan, bilgi vermeye calisan cok arkadasimiz oldu. Yine fikirlerinize ihtiyacim var...
Oglum su anda 3,5 yasinda. Dönem dönem cok ciddi atilimlar gosterdi. Ozellikle yaklasik 6 ay once aldigi 3 aylik kres egitiminden sonra ismi cagirildiginda gosterdigi tepkisizlik, yerini "ne? Efendim?" benzeri yanitlara birakti, artik bize karsi tepkisiz degil. Goz temasi gayet iyi duzeyde. Hicbir takintisi yok. Bir seyin olmasini istediginde her cocuk kadar mizmizlanir, abartili tepkiler vermez. Oyuncaklariyla amacina uygun oynar, taklit kabiliyeti cok iyi. Yeni yeni Isaret parmagini kullanmaya basladi. Kendini ifade edebilecek kadar konusmayi da ogrendi, Istediklerini konusarak anlatabiliyor, her turlu nesnenin olgunun ismini biliyor, oyun oynarken kendi kendine seslendirme bile yapabiliyor...
Fakat gelgelelim konusma tarzi cok rutin ve daha cok bir robot gibi... Yogun ekolisi de var. Ornegin, "oglum, yesil arabayi mi yoksa kirmizi arabayi mi almamizi istersin? " diye sordugumda, sordugum soruyu benim soyledigim sekilde bana yoneltiyor, yaniti soruyu soyledikten sonra veriyor. Ya da atiyorum koltugun tepesine cikiyor, kendi kendine "cikma dusersin" diyor. Cumle kurarken sahis ve zaman eklerini karistirmiyor. Ama akici bir diyalog da kuramiyoruzMesela 1,5 yas civarindaki bir cocukla mimiklerle bile iletisim kurabilirsiniz. Bir seyi isteyip istemedigini sordugunuzda konusamasa bile "hıhı" der ya da ne bileyim kafa sallar... Oglum bunu yapamiyor. Soru soramiyor, ogrendigi sekilde kalip gibi konusuyor.
Bu alanda bir profesyonel olmadigim icin yasadigimiz seyin ne oldugunu tam olarak tanimlayamiyorum. Bu tutuklugun adi "otizm" mi? Her sey normal gorunurken bunu neden yasiyoruz, konuya dair bir bilgisi olan arkadaslardan yardim bekliyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?