• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

otizm şüphesi beni öldürecek artık

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ben ve sen farkını biliyor mu? Yoksa cümleleri ogrettiginiz gibi mi söylüyor?

Anlamsız sesler çıkarıyor mu?

Ve baloncuk testi. Bunu yapın. Hani baloncuk uflenen oyuncak var ya, ondan alın. Ufleyin. İzlerken sadece baloncuklara mi bakıyor yoksa bakarken size de dönüp sevincini belli ediyor mu? Konuşmasına gerek yok, size de dönüp sevincini belli etmesi gerek. Bunu bir deneyin.

Kizim 33 aylik yeni yeni konusmaya basladi konusmada akici degil kar yağınca "aa kar " der acikirsa et matana der yada mesela citolata doduma dofret falan der bu sekil ister beni gordugu halde anne nerde der beni gördüğünü biliyo ama o sirada ne amacla soruyor hala anlamis degilim.
Mesela parkta cocuklar annelerine anne deyince oda cocuklarin anne babasina anne baba die seslenir bunu ayirt edemiyor henüz.
Tuvalet egitimi 4.5 aydir var tuvaleti geldigi zaman mutlaka soyler ya çiş der yada tata der elimden tutup zorla tuvalete götürür.
Bardak istesem kasik istesem mutfaktan gidip getirir.
Portakal istese sadece potatal der gidip dolaptan al desem gidip alip getirir.
Yani cumle kuramiyor sadece yeni yeni anne nerde ne yapiyorsun abi nerde gibi cumleler kullaniyor oda yeni bir aydir basladi oncesinde hic bilmiyordu nesneleri tam ayiry edemiyordu şimdi habire bu ne bune deyip soru soruyo bende ara ara bende korkuyorum aama sonra düzelir die kendimi yatistoryorum acikcasi

Sizinki yeni konusmaya baslamis, o donemde ekolali normal deniyor ama yine de kontrolu ihmal etmeyin. Insallah hicbir sorun yoktur.

Ve baloncuk testi. Bunu yapın. Hani baloncuk uflenen oyuncak var ya, ondan alın. Ufleyin. İzlerken sadece baloncuklara mi bakıyor yoksa bakarken size de dönüp sevincini belli ediyor mu? Konuşmasına gerek yok, size de dönüp sevincini belli etmesi gerek. Bunu bir deneyin.

Anlamsiz sesler cikarmiyor. Baloncugu en kisa zamanda deneyecegim, tesekkur ederim.

Ben sen farkini biliyor, konusurken de bu konuda ozenli.

Evet bir donem yogun bir sekilde maruz kalmisti. Su an oyle degil.
Şu an olmaması o dönemin kalıntılarını taşımiyor olduğunu göstermez.

Çocuğunuzun her anını dolu dolu geçirmesini sağlayın.
Birlikte oyun kurun,ona bol bol kitaplar okuyun,resim yapın, çeşitli etkinlikler yapın, konuşun, bol bol soru sorun ,sorduklarına güzel cevaplar verin,
Parka götürün birlikte oyun oynayın.

Çocukları İlk 5 yıl tv,telefon karşısında tutmamalısiniz..

Birlikte yapabileceğiniz o kadar çok aktivite var ki..Lütfen bu yaşlarını dolu dolu geçirebileceği anlar oluşturun.

Bence sürekli bu platformda konu açıp, çoçuğunuzun durumunu irdelemeniz doğru bir yaklaşım değil.
Neden?Derseniz, sağlıklı gelişim gösteren hiç bir çocuğun gelişim hızı ve özellikleri birbirine benzemez,kaldı ki otizm çok geniş bir spektrumda seyreden ve çok özel bir durum.
Otizm kadar birbirinden farklı seyreden,
hiç bir vak'anın diğerine benzemediği bir başka özel durum yok.
Bir de buna asperger sendromu ve yaygın gelişim bozukluk da eklenince,tablo daha da genişleyip, karmaşıklaşıyor.
Ben erken çocukluk uzmanıyım ama özel eğitim konusunda (otizm.asperger,down sendromu vb.) yetkin değilim.
Bununla birlikte, benim bile fikir yürütebilmem için çoçuğunuzu belli aralıklarla gözlemlemem ve sizden,çocuğunuzun,ayrıntılı bir gelişim öyküsünü dinlemem gerekir.

Kısacası burdan alacağınız görüş ve düşünceler, sorunu çözmenize yardımcı olmayacaktır.
Size alanında uzman bir özel eğitim uzmanı ile görüşüp ondan fikir almanızı öneririm.
İzmir'de Dr.Ender Marangoz,bu alanda en iyi isimlerden biridir.
Aynı şehirde değilseniz bile mail yoluyla ulaşıp bulunduğunuz şehirde bir özel eğitim uzmanına yönlendirmesini talep edebilirsiniz.
Not:Kaynınızın eğitimi esnasında psikiyatri dersi almış olması ve bir başka alanda uzman doktor ünvanının bulunması,otizm konusunda isabetli yorum yapacağı anlamına gelmiyor.
Otizm ciddi uzmanlık ve tecrübe isteyen çok özel bir durum.
Tabi ki cok haklisiniz. Doktor konusunda ne yazik ki tatmin olamadim. Yeterince gozlem yapmadan fikir soyluyorlar bu bana yeterli gelmiyor. Tecrubesi bulunan birilerine ulasirim diye buraya yaziyorum. Bu durumu yasayanlar beni daha iyi anlar.

Anlamsiz sesler cikarmiyor. Baloncugu en kisa zamanda deneyecegim, tesekkur ederim.

Ben sen farkini biliyor, konusurken de bu konuda ozenli.

Anlamsız sesler cikarmamasi, ben sen farkını bilmesi çok güzel. Baloncuk testini de yapın yazarsiniz. Şu duruma göre yok gibi ama kiyisinda dolaşıyor sanki. Allah uzak tutsun. Tv, tablet, telefon hayatınızda olmasın. Paketli gıdalardan uzak tutun. Rafine sekerden uzak tutun. Doğru beslenmeyle daha hızlı gelişme kaydeder.

Canim bu anlattiklarinda ufak tefek ogrenme bozuklugu belirtileri var fakat otizm demek yanlis olur. Okul oncesi cocuklarda bu tur durumlarin farkedilmesi de biraz zor oluyor. Sen cocugundaki belirtileri izlemeye devam et fakat bir uzmana danissan daha faydali olur. Otizm cok genis bir tani cok cesitleri var. Sadece bu belirtilerden teshis koyulamaz.

Tabi ki cok haklisiniz. Doktor konusunda ne yazik ki tatmin olamadim. Yeterince gozlem yapmadan fikir soyluyorlar bu bana yeterli gelmiyor. Tecrubesi bulunan birilerine ulasirim diye buraya yaziyorum. Bu durumu yasayanlar beni daha iyi anlar.
O zaman burda okuyacağınız yorumlarla, kafanızın daha da karışmamasını temenni ediyorum.
Umarım en kısa zamanda,net bir teşhis alır çocuğunuz.

Tabi ki bir uzman tarafindan kontrol oluyoruz. Oglumun amcasi da baska bir alanda uzman doktor. "Ben de psikiyatride calistim, hicbir sorun yok bu cocukta" diyor. Onun disinda Bir psikiyatrist atipik otizmin belirtileri var gibi duruyor dedi, kendi doktorumuz ise uyaran eksikligi oldugunu soyluyor. Kime guvenecegimi bilemiyorum anlaminda soyledim.

Yani öncelikle bir gelisim uzmanı veya çocuk psikoloğu görse iyi olur. Aslında yapmanız gereken çocuk psikiyatristine gitmeniz onun sizi çocukları bu alanda değerlendiren birine yönlendirmesi. Benim çocuğumda gelişim geriliği var. Otizm yok ama bizim sürecimiz bu şekilde. Buna ek olarak otistik veya değil siz çocuğunuzda bir farklılık olduğunu düşünüyorsanız özel eğitim merkezleri var. Çok geniş perspektifte farklı çocuklarla çalışıyorlar. Devlet hastanesinden rapor alırsanız devlet bu eğitimleri karışıyor ama o zaman da eğitim hayatında kaynaştırma öğrencisi oluyor. O yüzden maddi imkanınız varsa kendiniz karşılayın derim.

Bizim bir tanıdık çocuğa psikiyatristler yıllarca hiperaktivite teşhisi koydu. Yıllarca ilaç kullandı çocuk. Ama işte doktorlar otizm teşhisi bir türlü koyamadı. O sebeple otizm başka hastalıklarla karisna bir sey olabilir. Neyse özel eğitime başladı çok fark etti. Son gittigi doktor da otizm teşhisini koydu. Ona göre tedavisini oluyor artık.

Size önerim oztim ile çalışan doktorlara gidin. O mu değil mi kesin bir şekilde öğrenin. Özel eğitimı teşhis konulmasini beklemeden alın derim.

Sizin kiziniz kac yasinda, ne belirtileri var?
3 yasinda. seslenince bakar birlikte oyun oynar arkadas sever. Goz kontagi tam. İstedigini parmakla gösterir biliyorsa ismini soyler. Ama bunu diger çocuklar 1.5 yasindan itibaren yapıyor benim kizim 2.5 gibi basladi.. Sadece cok konusmuyo yani tam anlamiyla cümle kuramiyo. Anne parka gidelim mi demiyor parka gidilili..... Diyor mesela.

2.5 yasindan beri konusmamasi yüzünden suphelenmistik uykular kacti dunya karardi ama belkiyoruz bakalim birlikte oyun vs oynuyoruz konusmaya calisiyoruz..

Baloncuk testi ne anlama geliyor peki .ilk defa duydum

Her çocuk farklıdır. Otizmin özelliklerini bilmiyorum ama bir yakinimin çocukları hiç bir problem olmamasına rağmen ilk okula başlayana kadar ağzından tek kelime çıkarmazlar. Düşünsene okula başlayacak konuşmuyor. Okula başlayınca konuşmaya başlarlar. Çok ilginç ama 3 tane çocuğu var üçü de bu şekilde

Her çocuk farklıdır. Otizmin özelliklerini bilmiyorum ama bir yakinimin çocukları hiç bir problem olmamasına rağmen ilk okula başlayana kadar ağzından tek kelime çıkarmazlar. Düşünsene okula başlayacak konuşmuyor. Okula başlayınca konuşmaya başlarlar. Çok ilginç ama 3 tane çocuğu var üçü de bu şekilde
konusmuyor derken mesela bizimkiler gibi parka gitmek istiyorsa sadece park park mi derlerdi yoksa hic mi yoktu konusma

Maalesef oglumdaki farkliliklari bir tek ben goruyorum. Esim hicbir sekilde bir sorun oldugunu kabul etmiyor. 3 ayda bir kontrol oluyoruz, herkes farkli seyler soyluyor.
Merhaba,supheleriniz yersiz diyemem.Soruyu soyleyip sonra cevabi vermesi hayra alamet degil.Ama dunyanin sonu da degil.Iyi bir ozel egitime gitmenizi,oncesinde bu alanda uzmanlasmis cocuk psikologu ile gorusmenizi oneririm.Yasi cok kritik,erken donemde tedavi ile cok yol alirsiniz.Son olarak dunyanin sonu degil ama elinizi cabuk tutun.Guclu annelerin elinden gelmeyecek hic bir sey yoktur.

Ben Ergoterapistim, yani ruhsal ve fiziksel aktivitelerde kolaylık sağlayan bir meslek.

Otizm belirtileri:

- ismi ile çağrıldığında bakmıyorsa
- tehlikeyi göremiyorsa (aniden yola fırlama vs)
- seslenemiyorsa, anne, baba, dede vs
- nesneleri adlandıramıyorsa
- konuşurken karşılık vermiyorsa, mesela onaylama, evrt, hı hı, ı ıh gibi
- gözle temas kuramıyorsa, devamlı kaçırıyorsa

Ve bir çok belirti daha.

Çocuğun büyüme aşamasında, otizm ile bağlaştırmayın hemen.

Arkadaslar merhaba,

Daha once oglumun davranislariyla alakali bircok kez konu actim, tecrubeleriyle bana destek olan, bilgi vermeye calisan cok arkadasimiz oldu. Yine fikirlerinize ihtiyacim var...

Oglum su anda 3,5 yasinda. Dönem dönem cok ciddi atilimlar gosterdi. Ozellikle yaklasik 6 ay once aldigi 3 aylik kres egitiminden sonra ismi cagirildiginda gosterdigi tepkisizlik, yerini "ne? Efendim?" benzeri yanitlara birakti, artik bize karsi tepkisiz degil. Goz temasi gayet iyi duzeyde. Hicbir takintisi yok. Bir seyin olmasini istediginde her cocuk kadar mizmizlanir, abartili tepkiler vermez. Oyuncaklariyla amacina uygun oynar, taklit kabiliyeti cok iyi. Yeni yeni Isaret parmagini kullanmaya basladi. Kendini ifade edebilecek kadar konusmayi da ogrendi, Istediklerini konusarak anlatabiliyor, her turlu nesnenin olgunun ismini biliyor, oyun oynarken kendi kendine seslendirme bile yapabiliyor...

Fakat gelgelelim konusma tarzi cok rutin ve daha cok bir robot gibi... Yogun ekolisi de var. Ornegin, "oglum, yesil arabayi mi yoksa kirmizi arabayi mi almamizi istersin? " diye sordugumda, sordugum soruyu benim soyledigim sekilde bana yoneltiyor, yaniti soruyu soyledikten sonra veriyor. Ya da atiyorum koltugun tepesine cikiyor, kendi kendine "cikma dusersin" diyor. Cumle kurarken sahis ve zaman eklerini karistirmiyor. Ama akici bir diyalog da kuramiyoruz :KK43: Mesela 1,5 yas civarindaki bir cocukla mimiklerle bile iletisim kurabilirsiniz. Bir seyi isteyip istemedigini sordugunuzda konusamasa bile "hıhı" der ya da ne bileyim kafa sallar... Oglum bunu yapamiyor. :KK43: Soru soramiyor, ogrendigi sekilde kalip gibi konusuyor. :KK43:

Bu alanda bir profesyonel olmadigim icin yasadigimiz seyin ne oldugunu tam olarak tanimlayamiyorum. Bu tutuklugun adi "otizm" mi? Her sey normal gorunurken bunu neden yasiyoruz, konuya dair bir bilgisi olan arkadaslardan yardim bekliyorum. :KK43:
Mesela annenin adı ne diye biri sorunca oda annenin adı ne mi diyor yani cevap vermiyor soruyu yönetiyor.yada yusuf oyuncagi getir dediğinde getiriyor mu yada yoneltilen istegi sözel olarak mi tekrarlıyor.yusuf oyuncağı getir gibi aynisini

Kizim 33 aylik yeni yeni konusmaya basladi konusmada akici degil kar yağınca "aa kar " der acikirsa et matana der yada mesela citolata doduma dofret falan der bu sekil ister beni gordugu halde anne nerde der beni gördüğünü biliyo ama o sirada ne amacla soruyor hala anlamis degilim.
Mesela parkta cocuklar annelerine anne deyince oda cocuklarin anne babasina anne baba die seslenir bunu ayirt edemiyor henüz.
Tuvalet egitimi 4.5 aydir var tuvaleti geldigi zaman mutlaka soyler ya çiş der yada tata der elimden tutup zorla tuvalete götürür.
Bardak istesem kasik istesem mutfaktan gidip getirir.
Portakal istese sadece potatal der gidip dolaptan al desem gidip alip getirir.
Yani cumle kuramiyor sadece yeni yeni anne nerde ne yapiyorsun abi nerde gibi cumleler kullaniyor oda yeni bir aydir basladi oncesinde hic bilmiyordu nesneleri tam ayiry edemiyordu şimdi habire bu ne bune deyip soru soruyo bende ara ara bende korkuyorum aama sonra düzelir die kendimi yatistoryorum acikcasi
Uzman değilim ama demek ki kızınızın Dil gelişimi birazcık yavaş olmuş. Ama anne nerede diyorsa cümle kurmaya da başlamış :) belki bu soruda "anne neredeydin?" demek istiyordur. :) annelerin geldiğini gördüğü çovuğuna geldin mi demesi gibi de olabilir :) zamanla daha da iyi olacaktır mutlaka. Çoğunuzun yaşıtlarında genelleme davranışı olduğu için diğer anne ve babalara anne demesi bence genellemeye girmekte. Çünkü mesela bir çocuğun babası bıyıklı ise çocuk bıyıklı babası yaşındaki kişilere baba diyebilir. Bu davranış normal kabul edilir.
Okuyorsunuzdur belki ama kızınıza kitaplar okuyun bol bol. Kitap dil gelişimini çok olumlu etkiliyor. Benim de iki çocuğum var. Rabbim tüm anne babalara yardım etsin.

Ben Ergoterapistim, yani ruhsal ve fiziksel aktivitelerde kolaylık sağlayan bir meslek.

Otizm belirtileri:

- ismi ile çağrıldığında bakmıyorsa
- tehlikeyi göremiyorsa (aniden yola fırlama vs)
- seslenemiyorsa, anne, baba, dede vs
- nesneleri adlandıramıyorsa
- konuşurken karşılık vermiyorsa, mesela onaylama, evrt, hı hı, ı ıh gibi
- gözle temas kuramıyorsa, devamlı kaçırıyorsa

Ve bir çok belirti daha.

Çocuğun büyüme aşamasında, otizm ile bağlaştırmayın hemen.
Gecikmis ekolali var,ustune dusulmesi faydali olacaktir.Yasi daha kucuk cocugun ozel egitimin cok yararini gorecektir.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X