• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

otizm şüphesi beni öldürecek artık

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

vermelho-

Özgür kadın; özgür toplum!
Kayıtlı Üye
16 Mart 2015
318
452
103
Arkadaslar merhaba,

Daha once oglumun davranislariyla alakali bircok kez konu actim, tecrubeleriyle bana destek olan, bilgi vermeye calisan cok arkadasimiz oldu. Yine fikirlerinize ihtiyacim var...

Oglum su anda 3,5 yasinda. Dönem dönem cok ciddi atilimlar gosterdi. Ozellikle yaklasik 6 ay once aldigi 3 aylik kres egitiminden sonra ismi cagirildiginda gosterdigi tepkisizlik, yerini "ne? Efendim?" benzeri yanitlara birakti, artik bize karsi tepkisiz degil. Goz temasi gayet iyi duzeyde. Hicbir takintisi yok. Bir seyin olmasini istediginde her cocuk kadar mizmizlanir, abartili tepkiler vermez. Oyuncaklariyla amacina uygun oynar, taklit kabiliyeti cok iyi. Yeni yeni Isaret parmagini kullanmaya basladi. Kendini ifade edebilecek kadar konusmayi da ogrendi, Istediklerini konusarak anlatabiliyor, her turlu nesnenin olgunun ismini biliyor, oyun oynarken kendi kendine seslendirme bile yapabiliyor...

Fakat gelgelelim konusma tarzi cok rutin ve daha cok bir robot gibi... Yogun ekolisi de var. Ornegin, "oglum, yesil arabayi mi yoksa kirmizi arabayi mi almamizi istersin? " diye sordugumda, sordugum soruyu benim soyledigim sekilde bana yoneltiyor, yaniti soruyu soyledikten sonra veriyor. Ya da atiyorum koltugun tepesine cikiyor, kendi kendine "cikma dusersin" diyor. Cumle kurarken sahis ve zaman eklerini karistirmiyor. Ama akici bir diyalog da kuramiyoruz :KK43: Mesela 1,5 yas civarindaki bir cocukla mimiklerle bile iletisim kurabilirsiniz. Bir seyi isteyip istemedigini sordugunuzda konusamasa bile "hıhı" der ya da ne bileyim kafa sallar... Oglum bunu yapamiyor. :KK43: Soru soramiyor, ogrendigi sekilde kalip gibi konusuyor. :KK43:

Bu alanda bir profesyonel olmadigim icin yasadigimiz seyin ne oldugunu tam olarak tanimlayamiyorum. Bu tutuklugun adi "otizm" mi? Her sey normal gorunurken bunu neden yasiyoruz, konuya dair bir bilgisi olan arkadaslardan yardim bekliyorum. :KK43:

Otizm oyle genis kapsamli ki. biz de suphelenmistik. Ram a gittiniz mi?

İsaret parmagi kullanmasi goz temasi iyi. Tekrat etmesi konusmaya yeni yeni baslamasindan degil midir?

Size anne karnim.acikti yemek ver falan der mi?

Otizm oyle genis kapsamli ki. biz de suphelenmistik. Ram a gittiniz mi?

İsaret parmagi kullanmasi goz temasi iyi. Tekrat etmesi konusmaya yeni yeni baslamasindan degil midir?

Size anne karnim.acikti yemek ver falan der mi?
6 aydir konusuyor pek yeni degil aslinda. Evet isteklerini belirtiyor. Ama akici digalogumuz olmuyor. Soru cevap halinde iletisim kuramiyoruz.

Bi de robot gibi bir arkadaşım da mevcut hatta zaman zaman kekeler ve normalin dışında davrandığı olur ama kendisi ODTÜ mezunu yani, sanırım zekaya bağlı mizaç gelişimi değişiklik gösteriyor çocuğunuz çok zeki de olabilir
Bilemiyorum, belki ben bu konuyla alakali cok kaygili oldugum icin gozume sorun varmis gibi geliyor...dilerim dediginiz gibi olur...

Söylediklerinizden var ya da yok diyemez buradaki hiç kimse. Bir tespit yapmıyorum inşallah yoktur ama peşini bırakmayın olur mu? Şüpheleriniz varsa mutlaka bir uzmana danışın ki varsa bile ona göre davranın. Görmezden gelmeyin

Kizim 33 aylik yeni yeni konusmaya basladi konusmada akici degil kar yağınca "aa kar " der acikirsa et matana der yada mesela citolata doduma dofret falan der bu sekil ister beni gordugu halde anne nerde der beni gördüğünü biliyo ama o sirada ne amacla soruyor hala anlamis degilim.
Mesela parkta cocuklar annelerine anne deyince oda cocuklarin anne babasina anne baba die seslenir bunu ayirt edemiyor henüz.
Tuvalet egitimi 4.5 aydir var tuvaleti geldigi zaman mutlaka soyler ya çiş der yada tata der elimden tutup zorla tuvalete götürür.
Bardak istesem kasik istesem mutfaktan gidip getirir.
Portakal istese sadece potatal der gidip dolaptan al desem gidip alip getirir.
Yani cumle kuramiyor sadece yeni yeni anne nerde ne yapiyorsun abi nerde gibi cumleler kullaniyor oda yeni bir aydir basladi oncesinde hic bilmiyordu nesneleri tam ayiry edemiyordu şimdi habire bu ne bune deyip soru soruyo bende ara ara bende korkuyorum aama sonra düzelir die kendimi yatistoryorum acikcasi

Arkadaslar merhaba,

Daha once oglumun davranislariyla alakali bircok kez konu actim, tecrubeleriyle bana destek olan, bilgi vermeye calisan cok arkadasimiz oldu. Yine fikirlerinize ihtiyacim var...

Oglum su anda 3,5 yasinda. Dönem dönem cok ciddi atilimlar gosterdi. Ozellikle yaklasik 6 ay once aldigi 3 aylik kres egitiminden sonra ismi cagirildiginda gosterdigi tepkisizlik, yerini "ne? Efendim?" benzeri yanitlara birakti, artik bize karsi tepkisiz degil. Goz temasi gayet iyi duzeyde. Hicbir takintisi yok. Bir seyin olmasini istediginde her cocuk kadar mizmizlanir, abartili tepkiler vermez. Oyuncaklariyla amacina uygun oynar, taklit kabiliyeti cok iyi. Yeni yeni Isaret parmagini kullanmaya basladi. Kendini ifade edebilecek kadar konusmayi da ogrendi, Istediklerini konusarak anlatabiliyor, her turlu nesnenin olgunun ismini biliyor, oyun oynarken kendi kendine seslendirme bile yapabiliyor...

Fakat gelgelelim konusma tarzi cok rutin ve daha cok bir robot gibi... Yogun ekolisi de var. Ornegin, "oglum, yesil arabayi mi yoksa kirmizi arabayi mi almamizi istersin? " diye sordugumda, sordugum soruyu benim soyledigim sekilde bana yoneltiyor, yaniti soruyu soyledikten sonra veriyor. Ya da atiyorum koltugun tepesine cikiyor, kendi kendine "cikma dusersin" diyor. Cumle kurarken sahis ve zaman eklerini karistirmiyor. Ama akici bir diyalog da kuramiyoruz :KK43: Mesela 1,5 yas civarindaki bir cocukla mimiklerle bile iletisim kurabilirsiniz. Bir seyi isteyip istemedigini sordugunuzda konusamasa bile "hıhı" der ya da ne bileyim kafa sallar... Oglum bunu yapamiyor. :KK43: Soru soramiyor, ogrendigi sekilde kalip gibi konusuyor. :KK43:

Bu alanda bir profesyonel olmadigim icin yasadigimiz seyin ne oldugunu tam olarak tanimlayamiyorum. Bu tutuklugun adi "otizm" mi? Her sey normal gorunurken bunu neden yasiyoruz, konuya dair bir bilgisi olan arkadaslardan yardim bekliyorum. :KK43:
Peki çocuğunuz tablet ve telefondan oyun izleyip oyun oynuyor mu?
Yada tv'ye çok maruz kalıyor mu?
Bunları yapan çocukların çoğunda donukluk oluyor,boş boş bakıp robot gibi cevap veriyorlar.

Maalesef oglumdaki farkliliklari bir tek ben goruyorum. Esim hicbir sekilde bir sorun oldugunu kabul etmiyor. 3 ayda bir kontrol oluyoruz, herkes farkli seyler soyluyor.
Bir uzman 3 ayda bir kontrol ediyor değil mi? Yani çocuğunuz da otizm varsa vardır, yoksa yoktur diye düşünüyorum. Nasıl herkes başka bir şey söylüyor? Küm bu kişiler?

Bir uzman 3 ayda bir kontrol ediyor değil mi? Yani çocuğunuz da otizm varsa vardır, yoksa yoktur diye düşünüyorum. Nasıl herkes başka bir şey söylüyor? Küm bu kişiler?
Tabi ki bir uzman tarafindan kontrol oluyoruz. Oglumun amcasi da baska bir alanda uzman doktor. "Ben de psikiyatride calistim, hicbir sorun yok bu cocukta" diyor. Onun disinda Bir psikiyatrist atipik otizmin belirtileri var gibi duruyor dedi, kendi doktorumuz ise uyaran eksikligi oldugunu soyluyor. Kime guvenecegimi bilemiyorum anlaminda soyledim.

Peki çocuğunuz tablet ve telefondan oyun izleyip oyun oynuyor mu?
Yada tv'ye çok maruz kalıyor mu?
Bunları yapan çocukların çoğunda donukluk oluyor,boş boş bakıp robot gibi cevap veriyorlar.

Evet bir donem yogun bir sekilde maruz kalmisti. Su an oyle degil.

Bence sürekli bu platformda konu açıp, çoçuğunuzun durumunu irdelemeniz doğru bir yaklaşım değil.
Neden?Derseniz, sağlıklı gelişim gösteren hiç bir çocuğun gelişim hızı ve özellikleri birbirine benzemez,kaldı ki otizm çok geniş bir spektrumda seyreden ve çok özel bir durum.
Otizm kadar birbirinden farklı seyreden,
hiç bir vak'anın diğerine benzemediği bir başka özel durum yok.
Bir de buna asperger sendromu ve yaygın gelişim bozukluk da eklenince,tablo daha da genişleyip, karmaşıklaşıyor.
Ben erken çocukluk uzmanıyım ama özel eğitim konusunda (otizm.asperger,down sendromu vb.) yetkin değilim.
Bununla birlikte, benim bile fikir yürütebilmem için çoçuğunuzu belli aralıklarla gözlemlemem ve sizden,çocuğunuzun,ayrıntılı bir gelişim öyküsünü dinlemem gerekir.

Kısacası burdan alacağınız görüş ve düşünceler, sorunu çözmenize yardımcı olmayacaktır.
Size alanında uzman bir özel eğitim uzmanı ile görüşüp ondan fikir almanızı öneririm.
İzmir'de Dr.Ender Marangoz,bu alanda en iyi isimlerden biridir.
Aynı şehirde değilseniz bile mail yoluyla ulaşıp bulunduğunuz şehirde bir özel eğitim uzmanına yönlendirmesini talep edebilirsiniz.
Not:Kaynınızın eğitimi esnasında psikiyatri dersi almış olması ve bir başka alanda uzman doktor ünvanının bulunması,otizm konusunda isabetli yorum yapacağı anlamına gelmiyor.
Otizm ciddi uzmanlık ve tecrübe isteyen çok özel bir durum.

Benim eşim 4 yaşına kadar tek kelime etmemiş fazla endişe etmeyin her çocuk bir olmuyo benim kızım da 18 aylık konuşmuyor dr sizinle iletişime geçiyorsa söyleneni algılıyorsa problem değil demişti

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back