• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Otizm olabilir mi

woznuraslan

Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
24 Ocak 2024
42
-5
8
22
Merhaba arkadaşlar iyi akşamlar diliyorum 18 aylık bebeğim var şuanda benim oğlum 1 yaşını doldurduğu zaman direk yürümeye başladı biz hiç öğretmedik bir anda kendisi öğrendi 1 yaşında çok güzel anne baba diyordu belirli bir süreden sonra anne - baba kelimesini kesti çok güzel göz teması kuruyor ismine bakıyor ama kesinlikle konuşmuyor sürekli ağlama halinde elimden tutup sürekli bişiler gösterip aldırıyor son zamanlar da kafasını sinirlendiği zaman yere vurmaya başladı ama yavaş bir şekilde vuruyor canının acıyacağını biliyor şunu hafta içinde iki kere elini çırptı ara sıra parmak ucunda yürümeye başladı arkadaşlar yardımcı olabilir misiniz yabancıları gördüğü zaman ağlama krizine giriyor otizm şüphesi ile kafayı yemek üzereyim doktora götürdük doktor ile göz teması kurdu kağıt kalem verdi çizmeye başladı

Merhaba arkadaşlar iyi akşamlar diliyorum 18 aylık bebeğim var şuanda benim oğlum 1 yaşını doldurduğu zaman direk yürümeye başladı biz hiç öğretmedik bir anda kendisi öğrendi 1 yaşında çok güzel anne baba diyordu belirli bir süreden sonra anne - baba kelimesini kesti çok güzel göz teması kuruyor ismine bakıyor ama kesinlikle konuşmuyor sürekli ağlama halinde elimden tutup sürekli bişiler gösterip aldırıyor son zamanlar da kafasını sinirlendiği zaman yere vurmaya başladı ama yavaş bir şekilde vuruyor canının acıyacağını biliyor şunu hafta içinde iki kere elini çırptı ara sıra parmak ucunda yürümeye başladı arkadaşlar yardımcı olabilir misiniz yabancıları gördüğü zaman ağlama krizine giriyor otizm şüphesi ile kafayı yemek üzereyim doktora götürdük doktor ile göz teması kurdu kağıt kalem verdi çizmeye başladı
Otizmin bu kadar kolay olduğunu sanmıyorum Allah benzetmesin tabii ama benim dayım 3 yasinda konuşmaya başlamış, tanıdığım çoğu erkek çocuğu geç konuşuyor ve geç yürüyor. Goz temasi kuruyor ise bence çok sorun yoktur ama gene de doktor kontrolüne gidin. Cocuklar yabancı birine gitmeyi genelde sevmez zaten, enderdir sıcak kanlı olan bebekler onlar da bence kalabalık aileye dogan bebeklerdir

Göz teması kritik nokta. Kuruyorsa bitti. Gel git otur kalk al ver gibi basit komutları yerine getiriyor mu? Sizinle oyun oynuyor mu? Bir şeyler izliyor mu tv vs mesela izlediklerine tepki veriyor mu gülme korkma heyecanlanma vb? Başını vuruyor diye neden endişeleniyorsunuz ki? O sizi deniyor. Büyük oğlum yapardı her şeye ağlardı bir dr. Ağladığında başını vurduğunda istediği şeyi yaptığınızda o davranış pekişir. Yapmazsanız unutur gider. Çocuklarda da bazı geçici, dönemsel davranışlar olabilir. Otizm daha farklı. Otizmli bir çocuğu gördüğünüzde durumu net olarak anlarsınız şüphe dahş kalmaz aklınızda. Benim 3 oğlum var.ilki 3.5 tan sonra konuşmaya başladı 2 yaşına kadar yürümedi. Şimdi gayet sağlıklı çok şükür. Diğeri 2 yaşında bülbül gibi konuşmaya başladı 4 yaşını geçmişti bezi bıraktığında. 3 numara daha da yavaş mesela ama gelişim anlamında ileri. Her çocuk farklı, hızı da farklı.

Otizmle pek ilişkili gelmedi yazdıklarınız

merhaba bende bu konu hakında sohbet actım siz doktora gitinizmi benim oglumda 18 aylık komutları alıyor ismine bakıyor eline kalem versem kagıdı cıziyor parmagımla bişey gosterince donup bakıyor anlamlı 6 kelimesi var ama üc gundur bir anda parmak ucu yurumeye basladı ve ben yıkıldım ve gitikce parmak ucu yıruyusunu daha sık yapıyor doktora goturucem bende otizimden suphelendim iki kizim var onlar cok erken konustu iki yasını doldurmadan cumle kuruyorlardı ama oglum hala konusamıyor

aklınıza kötü şeyler getirmeyin..erkek çocukları biraz değişik oluyor..inat ve sinir seviyeleri biraz yüksek oluyor..çocuktan çocuğa değişiyor büyüme evresi..ilk oğlum geç yürüdü geç konuştu bezi geç bıraktı..şimdi 13 yaşında bir sorunu yok r harfini söyleyememek dışında..ondan 20 ay küçük erkek kardeşi de aksine herşeyi daha erken yaptı.

Merhabalar benimde ikizlerim var 2 yaşında bı kız bı erkek oğlum benide hep kuşkuya düşürüyor .. sevindiginde kanat çırpıyor arada herzaman dgl seslendiği de bakıyor ama işaret etmiyor komut almıyor baba geldi dediğimde kapıya kosuyor babasi saklanıyor onu arıyor buluyor. Anne diyor sadece ağzı dolu biseyler anlatıyor anne ııı ııı yapıyor kardesiyle iletişimi yok sürekli kavga ediyolar kafa atıyor sinirlendiğinde dişlerini sıkıyor arabayla oynar nadiren tekerleklerine bakar .. oyun parklarında yastaslariyla oynar izler onları sonra yaptıklarını yapar .. bende doktora götürdüm ekran izlettik uzun sure şimdi kapattık dedim 1 hafta oldu dedim 2 hafta sonra bidaha görelim dedi . Gelişim testiyle pediatriye yolladı. Bazen çok şüpheleniyorum bazen bişey yok diyorum .. 1 haftadır yanyan bakmaya başladı .. kolidorda koşar seslenince dönüp gelir ama.komut yok bizde su getir bunu getir yok . Ama haftaları bilir seslerini çıkarır meyveleri bilir .. cırt cırtlı kitap aldım onlara hayvanları yerleştirir yerlerine renkleri yerleştirir doğru bı şekilde göz temasimiz var kanat cirpmasi ,kolidor boyu sürekli koşup gelmesi ve sinirlendiğinde dış sıkıp kafa atması beni suphelendiriyor . Otizm dglde. Gelişim geriliği gibi hissediyorum birde anı dalislarimiz var 10 sn seslenince kendine geliyor hemen Bilgisi olan yazarsa sevinirim .

Back