• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Otizm belirtileri nelerdir? :(

melekim_ahmet

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
11 Nisan 2016
119
35
98
39
Merhaba arkadaşlar. 21 aylik oğlum var. Göz teması kuruyor. Yaşıtları veya kendinden büyüklerle oyun oynuyor. Kendi oyuncaklariyla 15-20 dk benden bağımsız oynayabilir. Birlikte resimli kitaplar okuyoruz. Hızlı öğreniyor. Fakat henüz kelime olarak zengin bir dağarcığı olmasına rağmen cümle kurmuyor. En fazla "baba nerde?" Diyor. (Bundan sonra otizmden suphelendigim belirtiler )Bunların yanında parmak uçlarında yürüyor ara sıra ve bunu bize göstererek yapıyor. Kendi etrafında dönüyor ara sira. Komsulardan biri seslenince bakmiyor. Ben bunu ben,babası ve yakin cevresi disinda kimseyi sallamamak, rahat bir kisilige sahip olmak olarak yorunlamistim.Kitaptan bişey gösterirken veya tv de benim ya da babasının parmağını tutarak gösteriyor. Ve malesefki tv izletiyorum :( sizce korkmalı miyim? Otizm belirtisi diyebileceğim yukarda saydigim bi kaç şey yapıyor. Sizce korkularım yersiz mi yoksa hemen bir doktora mi gitmeliyim :(((

sizin parmağınızı tutup işaret etmesi sanırım sorun.
benim oğlumda kendi etrafında dönüyor sinirlenince başını duvara vuruyor
işareti kendisi yapıyor bizimkialgısı açık ve göz teması var ,fakat doktor cetveli babana ver deyince iplemediği için bilişsel gerilik teşhisi kondu ,her şey otizm anlamına gelmiyor motor bozukluğu, bilişsel gerilik ,dikkat dağınıklığı gibi teşhislerde var özel eğitimle halledilecek türden.

Merhaba arkadaşlar. 21 aylik oğlum var. Göz teması kuruyor. Yaşıtları veya kendinden büyüklerle oyun oynuyor. Kendi oyuncaklariyla 15-20 dk benden bağımsız oynayabilir. Birlikte resimli kitaplar okuyoruz. Hızlı öğreniyor. Fakat henüz kelime olarak zengin bir dağarcığı olmasına rağmen cümle kurmuyor. En fazla "baba nerde?" Diyor. (Bundan sonra otizmden suphelendigim belirtiler )Bunların yanında parmak uçlarında yürüyor ara sıra ve bunu bize göstererek yapıyor. Kendi etrafında dönüyor ara sira. Komsulardan biri seslenince bakmiyor. Ben bunu ben,babası ve yakin cevresi disinda kimseyi sallamamak, rahat bir kisilige sahip olmak olarak yorunlamistim.Kitaptan bişey gösterirken veya tv de benim ya da babasının parmağını tutarak gösteriyor. Ve malesefki tv izletiyorum :KK43: sizce korkmalı miyim? Otizm belirtisi diyebileceğim yukarda saydigim bi kaç şey yapıyor. Sizce korkularım yersiz mi yoksa hemen bir doktora mi gitmeliyim :KK43:((
Tv izletmek hic iyi birsey degil zaten.2 yasa kadar onermiyor doktorlar.
Bana cocugun normal gibi geldi.uzman degilim tabi ben.ama iciniz ferahlayacaksa kontrol zamani doktora sorun.
Bir de otizmli coxullarin camasir makinesi calisirken dikkatli baktiklarina duymustum.tabi tek basina bir belirti degil bence.

Merhaba arkadaşlar. 21 aylik oğlum var. Göz teması kuruyor. Yaşıtları veya kendinden büyüklerle oyun oynuyor. Kendi oyuncaklariyla 15-20 dk benden bağımsız oynayabilir. Birlikte resimli kitaplar okuyoruz. Hızlı öğreniyor. Fakat henüz kelime olarak zengin bir dağarcığı olmasına rağmen cümle kurmuyor. En fazla "baba nerde?" Diyor. (Bundan sonra otizmden suphelendigim belirtiler )Bunların yanında parmak uçlarında yürüyor ara sıra ve bunu bize göstererek yapıyor. Kendi etrafında dönüyor ara sira. Komsulardan biri seslenince bakmiyor. Ben bunu ben,babası ve yakin cevresi disinda kimseyi sallamamak, rahat bir kisilige sahip olmak olarak yorunlamistim.Kitaptan bişey gösterirken veya tv de benim ya da babasının parmağını tutarak gösteriyor. Ve malesefki tv izletiyorum :KK43: sizce korkmalı miyim? Otizm belirtisi diyebileceğim yukarda saydigim bi kaç şey yapıyor. Sizce korkularım yersiz mi yoksa hemen bir doktora mi gitmeliyim :KK43:((
Doktora goturun

Cocuklar yasi kadar kelime birlestirip cumle kurarmis,konusma yonunden normal bence. Oyuncaklariyla oynamasi gerektigi gibi oynamazlar misal oyuncak arabanin,bisikletin tekerini cevirir. Oyuncaklarini siraya dizer,parmakla bisey gosterdiginizde gosterilene degil parmaginiza bakar. Youtubeda bu ozel meleklere bir bakin isterseniz,bizim eve sık gelen komsumuzun kizi otizmli,yazdiklarim benim gozlemlediklerim

Burda bu konuda tecrübeli anneler var ama siz nolur nolmaz doktora mutlaka götürün.

Kelime haznesi her çocukta başka olur.

Büyük kızım 2 yaşında şakır şakır konuşuyordu küçük 27 aylık yeni yeni 3 kelimeli cümle kuruyor.

21 ay konuşmasından endişe etmek için çok erken bir dönem.Kelime dağarcığını olustururken bazı bebekler uzun süre biriktirir ama kullanmaz,sonra birden hepsini kullanarak konuşur.Bir de bir beceri gelişirken diğerinde gerileme ve ya duraklama.yasanabiliyor.Soyle ki bebeğim anne babayı 10/11 aylıkken söylüyordu.Ama istemli söylüyordu tesadüfi değil.Sonra yurume olayı başlayınca denge kurma vs.konusma tamamen bitti.İki yaşını doldurduktan ve birkaç ay daha geçtikten sonra birden konuştu ve konuşması yaşıtlarına göre çok anlaşılır,kelime dağarcığı ise genisti.Hatta ilk kelimesi geometrik şekillerin olduğu bir oyuncaktan bana kareyi gösterip "Kaye" demesidir

Parmak uçlarında yürümek ne alaka onu anlamadım? Otizm belirtisi mi bu da?

Parmak ucunda yürüme, özellikle örümcekle yurumeye alışıldıktan sonra olabiliyor. Otizmde sınırlar daha keskindir. Rutinlerine bağlı olurlar. Örneğin kahvaltıda sizin oturdugunuz yer bile değişik olsa diğer günlerden bu ağlama krizleri sebebi olabilir. Genellikle dönen nesnelerden hoslanirlar. Saatlerce çamaşır makinesi izlenebilir vs. Bazı nesnelere takintili bağlılıkları olabilir. Genelde göz kontağı kurmama skntisi olur ama bunun olmadığını soylemissiniz sanki. İsmi söylendiğinde tepki veriyor mu? Biraz daha gözlemlemeye devam etmenizi tavsiye ederim.

Otizmin okadar cok asamalari varki.. cocugun 6 aydan sonra agulamismiydi mesela ? En belirgin ozelillerinden biridir cunku , goz temasi kuruyor diorsun ama normalde otizmin en dusuk seviyesi bile olsa goz temasindan kacar otizmli bebekler. Oyuncaklara olan ilgilsini dikate al. Ve bazi seyleri cokmu duzende istiyor birseyin saati duzeni kacinca cokmu huzursuz oluyor? Bazen tartisilsada bu konu bazi electronic aletlere karsi takinti yapabiliyorlar ornegin camasir makinesi, dakalarca izleyebiliyorlar. Sadece seninle ve babasiyla iletisim kurmasi dogru degil cevresinede duyarli olmali ama buda direk otizm demek degil yani. En yakin zamanda bir doktora git ve sunu sakin yapma benim cocugum hastami napicam simdi utaniyim ediyim sakin deme , sen ve esin herseyi nekadar erken ogrenirseniz cocugunuza okadar faydaniz olur bilincsiz Anne babanin hic bir hastalik veya bir sorun olmayan cocugu bile dogru yetisdiremez zaten.. buyusden bilinclen ve cocugun icin ne gerekiyorsa onu yap .. otizmli veya degil veya baska birsey ne kendini ne cocugunu kimseden soyutlama ..

siz tv izletmeye devam edin, yakinda borozanla kulaginin dibinde bagirsaniz iplemez hale gelir, birde erkek cocuklari otizme daha yatkin, o tv yi kapatin oncelikle.
Nesne takibi yapiyor ve giz kontagi kuruyorsa endise etmeyin.
2 yasini doldursun iciniz rahat etmezse bi doktora goturun.

Farklı gelişen çocuklarda parmak ucunda yürüme ve ya yan yürüme görülebilir.Ama yürümeyi ve dengeyi eni oturtan çocukta tek başına bunu baz almayın.Cok endişe ederseniz pedagog olan bir hastaneden randevu alırsınız.Gelisim tarama testleri var.Cocugunuzun yaşına uygun gelisip gelismedigi yönünde veri olur

Bazı çocuklar çok geç konuşur. Bu gayet normal bir durum. Konuşmayı dört yaşında öğrenip, teog sınavında birinci olan akrabam var. Kendi etrafında bütün çocuklar döner. Bu çocuklar için eğlenceli bir oyun. Çocuğunuza otistik diyebilmek için sizinle de iletişim içinde olmaması lazım. Komşuları dediğiniz gibi sallıyor işte. Adamına göre muamele..

18 aylık kızım parmak ucunda yürüyor genelde. Pediyatri uzmanımız çocukların ilk yürüdüğü aylarda böyle bir huy edinebildiklerini, zamanla düzeleceğini söyledi. Otizm belirtisi olduğunu bilmiyordum.
Az önceki mesajımda da yazmıştım ozellikle örümcekle yurumeye alisildiysa başlarda böyle yurunebiliyor. Bir belirti ama tabiki tek başına bir ölçüt değil

18 aylık kızım parmak ucunda yürüyor genelde. Pediyatri uzmanımız çocukların ilk yürüdüğü aylarda böyle bir huy edinebildiklerini, zamanla düzeleceğini söyledi. Otizm belirtisi olduğunu bilmiyordum.

Benim kizimda 14 aylik, cin gibi masallah ama arada yurur parmak ucunda, ben hic endise etmedim.
Oglumda yururdu, cok sukur ikisi de saglikli.
Otizmin en belirgin ozelligi iletisimden kacinma, goz kontagi kurmama ve konusmama.

Otizm değil bence
21 aylık ve 2 kelimeli cümle kuruyor , oğlum 29 aylıkken 2 kelimeli cümle kurdu ilk kez
Göz TEMA’sı var, yaşıtlarıyla oynuyor, oğlum 29-30 aylıkken göz TEMA’sı kurmaya başladı, yaşıtlarıyla hala oynamıyor.

Back