Osmanlı'nın güzellik sırları

etkin

Guru
Kayıtlı Üye
11 Eylül 2006
1.590
1.070
Osmanlı'nın güzellik sırlarıyerimseniben
İşte 600 yıllık devletin hareminden güzellik reçeteleri.
Saraydakilerin bir numaralı güzellik sırrı temizlikti. Hamam kültürü bu sebeple gelişmiş. Banyoda mutlaka keselenirlerdi ve keselenmek de en doğal peeling'dir.

***

Temizlikte sabun en önemli ürün. Bu sebeple çok büyük bir sabun sektörü vardı. Saraya da en kaliteli sabunlar gelirdi ve bunlara eritilip kullanacak kişinin zevkine göre gül veya meyve şekilleri veriliyordu. Saraylıların sabunları mutlaka kokulu olurdu.

***

Saçlar sabunla yıkandığı zaman sertleşir. Bunun için yumuşatıcı olarak hatmi ve ebegümeci kullanmışlar. Bu bitkileri kaynatınca kıvamlı bir su oluşur. İşte o kıvamlı su bugünkü saç kremlerinden daha etkili. Saraya kilolarca kurutulmuş hatmi ve ebegümeci gelirdi.

***

Saç ve cilt bakımında kili çok kullanmışlar. Kildanlıkların içine önce kili sonra da suyu koyarlarmış. Kil aşağıya çökünce, üstündeki suyu kullanırlardı. Bu suyun yumuşatıcı ve saçı-deriyi besleyici etkisi vardır.

***

Cilt bakımında yağları çok kullanmışlar. Çünkü keselenip, ölü deriyi attıktan sonra dışarı çıkılırsa cilt çabuk buruşur. Bu yüzden banyodan sonra ince bir tabaka yağ cilde sürülürdü. Böylelikle dış etkenlerden korunurdu.

***

El, ayak ve tırnak bakımı da çok önemliydi. Bunun için susam veya zeytinyağı çok kullanırlar. Ama bunları bitkilerle birlikte kullanırlardı. Özellikle gül yağı tercih edilirdi. Bu da şöyle elde edilirdi; kokulu gül yaprakları zeytinyağı ya da susam yağı içinde bekletilir. Sonra süzerek elde edilen yağ, cilde çok faydalıdır.

***

Osmanlı saraylarında tonlarca gül suyu kullanılıyordu. Çünkü gül suyu yüzü temizler, cildi nemlendirir, kırışıklıkları giderir. Hafif ve huzur veren kokusu vardır. Cilt hastalıklarına ve yaralara iyi gelir. Hatta Osmanlı gül yağını ruh hastalıklarının tedavisinde kullanmış. İbn-i Sina'nın bile gül yağı kullandığı söyleniyor. Gül macunu ve şerbeti hazımsızlığa iyi gelir. Bu şerbet, bal ve gül suyu karıştırılarak elde edilirdi.

***

Osmanlı sarayında kokular çok önemlidir. Hatta hekimler kokuyla tedavi bile yapıyor. Değişik kokuların insanları ruhen ve bedenen nasıl tedavi edeceğini çok iyi bilirlerdi. Çok güzel parfümler elde ederler. Alkolsüzdür bunlar. Özellikle baharda buhur günleri yaparlardı. Sabahlara kadar kazanlar kaynar güzel kokular elde edilirdi. Çok güzel parfüm şişeleri vardı. Bizim güllüabdan dediğimiz harikulade şişerler kullanılırdı. Üstü mücevherlerle süslenirdi, en kötüsü gümüşten olurdu. Koku üreticileri hayal edemeyeceğiniz kadar çok para kazanırlardı. Saray en çok misk ve amber kokardı.

***

En önemli güzellik sırlarından biri de limondu. El ve yüzleri için beyazlatıcı olarak kullanılırdı. Limon antiseptiktir ve içinde şeker vardır, yüzü besler, gerginleştirir ve yaraları iyileştirir.

***

Osmanlı'da çok önemli iki estetik kaygı vardı. Ciltlerinin beyaz, saçlarının siyah olması makbuldü. Açık renk saç sevilmiyordu. Beyaz ten ise güzellik demekti. Güzellik ve genç kalmak için yemelerine çok dikkat ederlerdi. Zaten kesinlikle çok yemezlerdi. Özellikle ilkbaharda çok az yenilir, yenilenler de bağırsakları ve kanı temizleyecek sebzeler olurdu. Mesela kiraz kanı temizlediği için çok yeniyordu. İlkbaharda müshil ya da tuzlalardaki tuzlu sular içilerek bağırsaklar temizleniyordu.
alıntıdır
 
herşeyin doğal olanı makbul işte o zamanlar herşey doğaldı şimdi aktarlardan aldığımız yağlar bile sahte gül suları kimyasal yiyip içtiğim herşey tarım ilaçlı.. zaman makinası olsada ışınlansak bi o zamanaa kikik:)))
 
kızlar bu arada annemin cildi müthiş neden mi? çok su içer gençliğinde yemek yemez meyve yermiş sürekli şimdi az yesede )) annem yaşıtlarından çoook genç görünüyor ve benden güzel fiziği var selülitide yok .kıskanıyorum kadını)))bol yeşillik çok meyve çok su..
 
gülsuyunun içine biraz limon damlatıp temizlenmiş cilde gece yatmadan önce sürerseniz sabah kalktıgınızda cok parlak düzgün bir ciltle karşılaşırsınız (cildi gözenekleri sıkılastır,sarkmaları önler,makyajdan daha iyi sonuc alırsınız ve sivilcelere karsıda etkili)...ilk denediğinizde bile farkedeceksiniz....düzenli olarak yapıldığında daha güzel bir cilde sahip oluyorsunuz....sabah yıkarken önce duru bir su ile yıkayın daha sonra uygulayacagız temizlik ürünlerini kullanın...
 
ay keşke o dönemde yaşasaymışım.. ne güzel olurdu şöle saray hurilerinde biri olsaydım.. gül kokuları ve ipek elbiseler içinde salınsaydım saray koridorlarında... burda yazanların bir çoğunu yaparım ben.. herkes benle dalga geçer bigün zehirlencen cildin mahvolursa herşeyi kullanma...vs diye ama inanın araştırıp yapıyorum hepsini..ama bunların içinde bana uymayan sadece bişey var bronzlaşmayı çok seviyorum onuda kendim yaptığım doğal yağlarla yapıyorum çok güzel oluyo ama artık okadar güneşlenmemeye karar verdim..çünkü yaşlanmanın en büyük sebebi bu:)) hep doğal en doğal kalın..
 
yazın tatilden beyaz kil getirmiştimm millett eline yüzünee sürüp denize giriyordu 2 poşet getirmiştimm hiç kullanmadımm varlığını bile unutmuştumm deneme zamanı gelmişş
acaba gerçekten kilmii
 
kil gercekten tam bi güzellik iksiri ya benim halamlar annemler gençliklerinde haftada bi hamama giderlermiş ve yuzlerinede saçlarınada kıl sürerlermiş ve hiç sıvılce cıkmamış ve hala ciltleri berrak ya bide simsiyah saç beyaz ten gercekten tam osmanlıyı hatırlatıyo tabi yuvarlak hatlar
 
rahmetli ananem Allah nur içinde yatırsın ençliğinde tuna ehrinde çıkardıkları kilden bahsederdi.cildi çok güzeldi.birde bir ot varmış onların köyünde onu kaynatıp saçlarına sürerlermiş..işte herşeyin doğalı güzel....

otun adı sanırım çibtritsa idi ama kesinlikle emin değilim :KK43:
 
rahmetli ananem Allah nur içinde yatırsın ençliğinde tuna ehrinde çıkardıkları kilden bahsederdi.cildi çok güzeldi.birde bir ot varmış onların köyünde onu kaynatıp saçlarına sürerlermiş..işte herşeyin doğalı güzel....

otun adı sanırım çibtritsa idi ama kesinlikle emin değilim :KK43:

canım o otu biliom ben.. anneannen bulgar göçmeni kesin :) cibritsa kekek demek bulgarcada... dağ kekiği... saçlara faydalı o... bulgar kadınları güzeldir hep zate e bide balkanlarda temiz hava oksijen tertemiz dağ suları bunlarda onun güzelliğinin bir parçası olmuştur:)
 
osmanlı döneminin saray hanımları cok cekici olurmuş. O dönemin avrupası pislikten batarmış okudugum bikaç kitaba göre... savaslarda osmanlıdan etkilenen bu temizlik geleneklerini gören prensesler onları kendilerine uyarlamaya calışırmış ve bu prensesler hep en cekici hanımlar olurlarmış... Ah ah nerde simdi bu osmanlı doğallıgı...:umursamaz:
 
ne varsa dogallıkta var ben dogal beslenerek 40 kılo verdım hemde rejım yapmadan bol bol yıyerek
kokulu sabunları bende cok sevıyorum helekı gul kokuluları
 
vay bee. osmanlımızın kadınları ne kadar bakımlılarmış meğerse...
 
Demek sultanların güzellik sırları bunlar...
Ve bizde birçoğunu hala kullanıyoruz...
Zekiymiş canım bizim kadınlarımız sempatiksalakcinni
 
X