- 28 Mart 2014
- 16.087
- 55.123
-
- Konu Sahibi AngryPenguin
- #61
Öyle diyen yok benimde öyle diyene bir sözüm yok aslında ben burada bu hükümeti eleştiri mahiyetinde de söyledim inceden ama anlaşılmadi üstüne ters anlaşıldı. Bir insan herşeye benim kontrolumde ve herşey elimin altinda ve herşey bir anda olsun herşeyi adım adım gitmek yerine bir anda görmek isterse hicbirseye ulaşamayacağını demek istedim. 'önündeki tüm yollar yürünebilir görünen birisi kaybolmuş demektir' de der bir büyüğüm. . Anlatabildim mi?herşeye el atmak isteniyor dediniz?diğer hükümetleri öven yazımı var,daha iyiydi diyenmi var?
bizde öyleydik geçemediğimiz dersler için öyle dersler almıştıkki..sabah okula gidip akşam eve dönüyorduk:)Kredili sistem vatandaşı krediye alıştırmak için mi yapıldı bilmem. Millet kredi bataklığında dibe çekiliyor
Aynen arkadaşım aynı şeyleri söylüyoruz aslında farkindaysan.90 lar benim okuduğum dönem kredili sistem vardı kötüydü,şu anda kötü..hiç iyi olmadıki
bende aynını düşündüm,kusura bakmayın kırdıysam..evet herşeye adım adım gitmek daha olumlu sonuçlar getirir..Öyle diyen yok benimde öyle diyene bir sözüm yok aslında ben burada bu hükümeti eleştiri mahiyetinde de söyledim inceden ama anlaşılmadi üstüne ters anlaşıldı. Bir insan herşeye benim kontrolumde ve herşey elimin altinda ve herşey bir anda olsun herşeyi adım adım gitmek yerine bir anda görmek isterse hicbirseye ulaşamayacağını demek istedim. 'önündeki tüm yollar yürünebilir görünen birisi kaybolmuş demektir' de der bir büyüğüm. . Anlatabildim mi?
kızlara kız öğretmen erkeklere erkek öğretmen kantindeki kantinciye dek cinsiyete göre ayrılacakosmanlıca zorunlu oldu, bi de karma eğitim bittimiydi, eğitim sistemimizde herşey dört dörtlük olcak inşallahçünkü en önemli sorunlar bunlardı zaten çözüme kavuşmasu iyi oldu
Yok Estağfurullah ne kırması. Osmanlı Türkçesi evet olmalı sonuna kadar desteklerim fakat bu temel üzerine degil daha saglam temelin daha sağlam geri dönüşler getireceğini düşünüyorum.bende aynını düşündüm,kusura bakmayın kırdıysam..evet herşeye adım adım gitmek daha olumlu sonuçlar getirir..
ben tüm dil eğtimleri verilsin zorunlu olmasın diyorum..tabiiki hepimizin kendi fikri..inanın çocukların bazıları eğtim öğretime meraklı kimide okadar dersi kaldırmıyor..lisede okadar çok ders vardıki sınavlar üst üste onedenle ben seçmeli olmasından yanayım..önyargılı değilim asla..Yok Estağfurullah ne kırması. Osmanlı Türkçesi evet olmalı sonuna kadar desteklerim fakat bu temel üzerine degil daha saglam temelin daha sağlam geri dönüşler getireceğini düşünüyorum.
Neden biliyor musunuz çünkü tarih gerçekleriyle ogrenilmeli, herkes o bilgiye sahip olabilmeli, eserleri gördüklerinde okuyabilmeli, bu beni o kadar mutlu eder ki. .
Ve inanin o kadar güzel eserler var ki. Fazladan bir şey bilsek cok mu kötü? Ve ben dil öğrenen bir insanim, inanin baska bir dili ogrenebilmek icin baska bir alfabe hazinesine sahip olmaliyiz, inanin dil öğrenmek burdan geciyor, farkli dilleri ogrenemememizin tek sebebi tek tip alfabe aklimizin olmasidir.
Ha bu alfabe illa ki Farsça alfabe olmayabilir, Rusça olabilir, Çince olabilir. Fakat Turkiye'de bunlar mi daha mantikli olur yoksa Osmanli Türkçesi ogrenmek mi?
Böylece farkli eserlerden haberimiz olabilecek. Fikrimiz olabilecek.. Geçmişi orjinal kaynaklarindan ogrenebilecegiz..
Fransa öğrenim siteminde 1948 yılında değişiklik yaptı. Aldığı yöntem Halk evleri idi.bizde öyleydik geçemediğimiz dersler için öyle dersler almıştıkki..sabah okula gidip akşam eve dönüyorduk:)
Anladığım kadarıyla Osmanlıca öğrenmek/okumak/takip etmek sizin için keyifli olmuş. Bu sebeple duruma objektif bakamadiginizi düşünüyorum. Osmanlıca zorunlu ders olduğunda gerçekten herkesin Osmanlıca eserleri okuyup tarihi orjinal kaynağından araştırmaya başlayacağını mı düşünüyorsunuz ? Tarih profesorleri ve dil bilimcilerin isin bu kismiyla layikiyle ilgilendigini dusunuyorum. Dil konusu derya denizdir. Osmanlicayi zorunlu olarak öğrettiklerinde bahsettiğiniz gibi herkesin tarih kaynaklarına koşacağını sanmıyorum. Sağlık bilgisi diye bir ders vardı zorunlu (şimdi ne durumda bilmiyorum belki şimdi değişmiştir belki hala vardır), bu dersi aldık ne olduk. Uzmanlasmak isteyen doktor hemşire saglik gorevlisi olacak olan oldu. Diyeceğim o ki bu ders zorunlu olursa ilgi duyan evet devam eder, ama ilgilenmeyenler için okul bitirmek için geçmek zorunda olunan bir dersten öteye gidecegini düşünmüyorum.
Bir alanda gereksiz yigilmalar oluyor,hiçkimse istediği mesleği yapamıyor,okulda öğretilen bilgiler pratikte ise yaramıyor vs...eğtim sistemi düzelse işsizlik sorunu var o bitmez..ünüversite bir kazanılsa diyoruz..hadi kazanıldı bitermi diyoruz,hadi bitti iş sorunu hepsinden beter,zaten yarı yaşınıda almış oluyorsun..
son derece dejenere oluyor halk tv den,sonra çocuklar deneme tahtası olarak kullanılması,eşiminde zorunlu dersi almancaymış..neden zorunlu sevmiyormuş geçememiş o dersten zaten..yazık günah bu gençlere..Fransa öğrenim siteminde 1948 yılında değişiklik yaptı. Aldığı yöntem Halk evleri idi.
Sonra ben İstanbul'da mücevher taşları üzerine çalışan bir kuyumcu ustası ile tanıştım. Kendisi Türkiye'de ve dünyada yaptığı mücevherler bilinen biri. Bu mesleği nasıl öğrendiğini sordum kendine. Babası İsviçre'de Türk işçisi imiş. 18 yaşına kadar orada yaşamış. Ve bu mesleği televizyondaki eğitici bir proğramdan öğrendiğini söyledi. Birşeyler anlatabildim mi? Bizim televizyonlar ise bol bol Kemal Sunal'ın recep, şaban ramazanlı filmleriyle dolu. Arkasına Seda Sayan, Deniz seki.... Arkasından evlilik prgramı. Kadın erkeğe sorar ''Üstüme yapacan mı?'' Adam neden üstüne yapsın, tuvalete gider.
Restorasyon işleriyle uğraştığım için şöyle çat pat derdimi anlatacak kadar osmanlıca öğreneyim dedim ama daha arap alfabesinin altından kalkamadım.Ben mi yeteneksizim yoksa ilgisini çekene mi kolay geliyor bilemedim şimdi,zaten birşey zorunlu olunca insanın baştan hevesi kaçıyor.Ha İngilizce Almanca gibi dillerin zorunlu oluşu bir nebze daha normal çünkü günümüzde geçerliliği olan diller ve insanlar lisede öğrenmese bile üniversitede veya iş hayatında bir şekilde öğrenmek zorunda kalıyor çünkü bütün bilimsel kaynaklar,uluslararası iş anlaşmaları vs. hep ingilizce.
İnsanlar tarihini öğrensin fikri de çok zayıf bir bahane bence.Bizim millet daha elinin altındaki türkçe tarih kitaplarını okumuyor ki gitsin osmanlıcayı araştırıp bulup okusun.Dediğim gibi anca özel ilgisi olan yapar onu.
insanların birçoğununda okumaya vakti yok az ücerete çok çalışıyor,çoğu insanın kitaba para ayırabildiğini sanmıyorum asgari ücret ile aile cek çalışanlar alamazlar heves edip alsada okuyacak vakit bulamazlar..Restorasyon işleriyle uğraştığım için şöyle çat pat derdimi anlatacak kadar osmanlıca öğreneyim dedim ama daha arap alfabesinin altından kalkamadım.Ben mi yeteneksizim yoksa ilgisini çekene mi kolay geliyor bilemedim şimdi,zaten birşey zorunlu olunca insanın baştan hevesi kaçıyor.Ha İngilizce Almanca gibi dillerin zorunlu oluşu bir nebze daha normal çünkü günümüzde geçerliliği olan diller ve insanlar lisede öğrenmese bile üniversitede veya iş hayatında bir şekilde öğrenmek zorunda kalıyor çünkü bütün bilimsel kaynaklar,uluslararası iş anlaşmaları vs. hep ingilizce.
İnsanlar tarihini öğrensin fikri de çok zayıf bir bahane bence.Bizim millet daha elinin altındaki türkçe tarih kitaplarını okumuyor ki gitsin osmanlıcayı araştırıp bulup okusun.Dediğim gibi anca özel ilgisi olan yapar onu.
Bakın elbet bir gün belki anlatmak istedigim anlasilacaktir. Demek istiyorum ki eğer evladinizin bir dil ogrenmesini istiyorsanız kesinlikle farkli bir alfabe ogretin.
Sevgiler...
Keşke bu yorumu bir bilirkişi yapıp "bakın böyle böyle karar aldik, çünkü alfabe öğrenildiginde dil öğrenmek daha kolay olur bu sebeple cince rusça gibi bizim geçmişimizde olmayan alfabeler yerine Osmanlicayi veriyoruz" gibi (bilimsel gerekcelere dayandirarak) bir açıklama yapıyor olsa idi. Çocuklarımızın arapça harfleri öğrenmesi almanca ingilizce fransızca gibi latin harfleri kullanan dilleri öğrenmesi daha kolay mı olacak. O kısmı anlamadım şimdi. .