Osmanlıca zorunlu ders oluyor

Elin gavuru göktaşına uydu indiriyor, biz nelerle uğraşıyoruz. Dedelerimizin mezar taşını okumayı bilmiyormuşuz falan filan. Bahaneye bakar mısınız. Komik gerçekten.
işin psikolojik yönü araştırılıyormu acaba..İlk öğretim öğrencisi ne şekilde eğtim almalı diye..biri istedi diye neden çocuğum Osmanlıca dili öğrensin,Türk dili ve edebiyatı öğrensin evet ana dilimiz Türkçe,diğer tüm diller seçmeli olsun veliler çocukları ile oturup ortak karar versin..

Katılıyorum size Osmanlıca bulmaca gibi ve gerçekten kolay bir dil. Ben kursuna gitmedim ablam gitti sadece birkaç metod gösterdi ve ben onlarla okumaya çalışıyorum bazı sözleri. Ecdadın dilini bilmeyip başka dil bilince malesef ki vefalı sıfatına layık olunmuyor. Ecdadın eserleri hep muamma hep saklı. Tüm dilleri bil Ecdadın eserini okuyama. Neye yarar.. Eğitim sistemimiz fena halde ne zaman rayına girer bilinmez. Herşey yerli yerinde olsa da keşke iyi bir temel üzerine dil konusu gündeme gelse.. .'Umuma el atan umumdan mahrum kalır. ' der bir büyüğüm. Bu da o hesap işte. . Herşeye el atmak isteniyor ama temel bozuk olunca herseyden mahrum kalınıyor.

Birincisi Osmanlica değil Osmanli Türkçesi.

Ikincisi kesinlikle olmali, o kadar harika eserler var ki ben okudukça daha da iclerine girmeye calisiyorum. Muthis kutuphanelerimiz var, eski mezarlarin üzeri bazi hastanelerin üzeri hep Osmali Türkçesi yazilariyla doludur ve herkes bu yazilari Arapça sanar hatta Kur'an'dan ayet sanarlar.
Kesinlikle ders verilmeli harika olur.
Ayrica Türk Dili Ve Edebiyati ogrencileri de maalesef Osmanli Türkçesi'ni pek bilmezler, bu dersi verecek olan bölümler farklidir.
Ayrica bunun gericilikle asla alakasi yok. Bir arkadasim dereceyle üniversiteye girmis olmasina ragmen TDE'ye sirf Osmanli Türkçesi bilmiyor diye okulu uzadikca uzuyor..

arkadaşım 12 senedir bu hükümet var..şimdide temel bozuk mu diyorsunuz..12 senedir düzeltseylerdi..

Ayrica Japon birisi bana Ayasofya'daki yazilari okutmus bundan aşırı memnun olmustu, çünkü turistler bu yazilari da aşırı merak ediyorlar.
Ben dil ogrenmesini cok severim ve Osmanli Türkçesi de ayri bir dil değildir, Türkçe'dir...

arkadaşım 12 senedir bu hükümet var..şimdide temel bozuk mu diyorsunuz..12 senedir düzeltseylerdi..
Söylediğim hiçbişey de hükümeti alkislayacak bir tutum sergilemedim. Lütfen tekrar okuyun önyargısız. Yazdıklarımın içinde hükümete dair bir sözüm varsa söyleyin. Hükümet konusu ayrı bir dava elestirilecekse eğer sadece bu dönemin değil tüm dönemlerin hükümetlerini ele almak gerekir. Lütfen...

Yorumunuz harika gerçekten. Sizin ilginiz varmis ogrenmissiniz bu da harika.Türk Dili bölümü okuyanlarin bilmesi gerekliliğine katiliyorum fakat zorunluluk kısmını anlamıyorum. Niye zorunlu olsun. Mantıklı bir sebep bile söylenmemiş. Mezar tasindan girilmiş olaya ?

Söylediklerinize katılıyorum.Eğitim feci durumda,dil eğitimden hiç bahsetmiyorum.Yıllarca İngilizce gördük,bir turist görsek kem kümden öteye gidemiyoruz.Bütçemiz var ama doğru yere harcamıyoruz.Bilgisayarlar,programlar,yazılımlar vs.geliştirilse...Teoriden öteye geçebilsek.Lisede 2 yıl yabancı dil alanında okudum sonra sözele geçtim,alanda bile hep aynı yöntemler...Sıkıldım,bıraktım.Almanca da zorunluydu,o tam eziyetti benim için.Çünkü dersi,dili sevdirmek için hiçbir donanım yok hocalarımızın elinde.Sağ olsunlar,en iyi kitapları alırdık ama temel çürük olunca yapı sağlam olmuyor.

Her neyse...Tarih ve edebiyat benim için aşk...Okurum,okudukça keşfettikçe mutlu olurum o dönemleri.Belki de bu hissi herkes tatsın istiyorumdur.

herşeye el atmak isteniyor dediniz?diğer hükümetleri öven yazımı var,daha iyiydi diyenmi var?

Avatari görünce bi an benim yorumum sandim.

90 lar benim okuduğum dönem kredili sistem vardı kötüydü,şu anda kötü..hiç iyi olmadıki

Eski eserlere ulaşmak adına atılmış bir adim olarak yorumlanabilir, ama zorunluluğu tartışılır.zorunlu olunca herşeyin tılsımı kaçıyor.ki evet eğitim sisteminde duzeltilecek o kadar çok şey var ki...

Neden biliyor musunuz çünkü tarih gerçekleriyle ogrenilmeli, herkes o bilgiye sahip olabilmeli, eserleri gördüklerinde okuyabilmeli, bu beni o kadar mutlu eder ki. .
Ve inanin o kadar güzel eserler var ki. Fazladan bir şey bilsek cok mu kötü? Ve ben dil öğrenen bir insanim, inanin baska bir dili ogrenebilmek icin baska bir alfabe hazinesine sahip olmaliyiz, inanin dil öğrenmek burdan geciyor, farkli dilleri ogrenemememizin tek sebebi tek tip alfabe aklimizin olmasidir.
Ha bu alfabe illa ki Farsça alfabe olmayabilir, Rusça olabilir, Çince olabilir. Fakat Turkiye'de bunlar mi daha mantikli olur yoksa Osmanli Türkçesi ogrenmek mi?
Böylece farkli eserlerden haberimiz olabilecek. Fikrimiz olabilecek.. Geçmişi orjinal kaynaklarindan ogrenebilecegiz..

eğtim sistemi düzelse işsizlik sorunu var o bitmez..ünüversite bir kazanılsa diyoruz..hadi kazanıldı bitermi diyoruz,hadi bitti iş sorunu hepsinden beter,zaten yarı yaşınıda almış oluyorsun..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…