Merhaba,
Organik ürün, içeriğindeki bitkiler organik sertifika alacak koşullarda yetişmişse verilen bir sıfat. Yves Rocher ve Body Shop organik ürünlerinde bunu belirtiyor.
bir ürünün organik olması, tehlikesiz anlamına gelmiyor. benzer şekilde organik olmayan ürünler de tehlikelidir diye bir şey yok.
Ben "organik" ibareli ürün değil de "doğal" ürün kullanmaya çalışıyorum son 1 senedir. İçeriğinde ağır metaller, veya kanıtlanmış kanserojen kimyasallar varsa almamaya çalışıyorum.
Bu konudaki çabam "PARABEN" içerek ürünleri atmakla başladı. methylparaben ya da propylparaben adı altında genelde ürün içeriğinde sonlarda oluyor.
Daha sonra özellikle şampuan ve duş ellerinde "SULFAT" içeren ürünleri kaldırdım raflardan. Sodium laureth sulfate içeren temizlik ürünlerini vücuduma ya da saçıma sürmüyorum.
Ve ALUMINYUM: Antiperspirantlar ve deodorantlar alüminyum içeriyorlar. Uzun vadede lenf ve meme kanserinin başlıca nedeni! Youtube'da pek çok video var evde nasıl doğal deodorant yapabileceğinize dair. Ben şu an sadece mineral tuz içeren bir ürün kullanıyorum. Evet, içindekiler sadece mineral tuz ve su. Çok işe yarıyor. Yurtdışında Toms, Arm and Hammer gibi doğal içerikli çok ucuz alternatifler var. Bir yakınınıza 3-4 tane sipariş edip yıllarca kullanabilir, evde yapacağınız deodorantla takviye edebilirsiniz.
"Onda bu var mı şunda şu var mı" diye kafaları yemek ve hayatımızı buna endekslemek hem zor hem de psikolojik olarak zararlı. Bu nedenle basit kurallar koyup hiç değilse buna göre alışveriş yapmak işe yarıyor.
Örneğin kozmetik ürünlerin açıldıktan sonra kaç ay içinde kullanılması gerektiğini belirten ibare vardır ya, bir kapak ve 12 yazar misal: açtıktan sonra 12 ay içinde tüketiniz. İşte bu sayı ne kadar düşükse aldığınız ürünün o kadar doğal olduğunu düşünebilirsiniz.
Kendi kullandığım ürünlerden örnek vereyim: Clinique All About Eyes krem 24 ay derken Korres Wild Rose göz kremi 6 ay diyor. Çünkü içinde koruyucu madde yok.
Bu anlamda en taze en "doğal" ürünleri Lush satıyor 1-2 ayda tüketmeniz gereken. Ama fiyatları anlamsız uçuk geliyor bana.
St Ives krem ve peeling olarak çok uygun fiyatlı ve doğal ürünler yapıyor. Duş jeli ve şampuanlarında sülfat var, maalesef.
Yurtdışından alabiliyor/getirtebiliyorsanız Burt's Bees ya da Kiss My Face'in bütün ürünlerini çekinmeden tavsiye ederim. Burt's Bees'in Türkiye'de bazı zincir mağazalarda fahiş fiyata satıldığını duydum. Aman diyim, paranıza yazık etmeyin 6 dolarlık duş jeline 45 lira vermeyin.
Benim özellikle dikkat çekmekistediğim nokta "doğal" ya da "organik" diye bilinen markaların tüm ürünlerinin öyle olmayabileceği: Misal; L'Occitane shea butter el kremlerinde paraben var! Hadi bakalım. Benzer şekilde Body Shop resmi sitesinde "Paraben kullanımımızı azaltma çabamız devam ediyor" diyor çünkü halen pek çok ürününde paraben var.
Son olarak:
Skin Deep® Cosmetics Database | Environmental Working Group
böyle bir site var. pek çok ürünü içeriğine göre tehlikeli-tehlikesiz diye sıralayabileceğiniz ve hangi kimyasallardan korkmanız gerektiğini öğrenebileceğiniz.
Ayrıca akıllı telefonlarda kullanabileceğiniz "Good Guide" isimli bir app de var.