Op.Dr. Cahit Vural ile Meme Estetiği

SİLİKON EMZİRMEYE ENGEL Mİ?

Teknik ve tıbbi olarak silikon meme protezleri eğer ek bir dikleştirme ya da küçültme prosedürü olmadan sadece meme büyütme amaçlı olarak konulduysa ve yerleştirilirken seçilen giriş yeri uygun seçilirse emzirmeyi etkilemez. Protezler, meme dokusuna dokunulmadan meme dokusu altına ya da daha da derine, göğüs kası (pektoral kas) altına konulur. Dolayısıyla cerrahi olarak meme dokusuna yönelik bir işlem olmadığı için hamilelik sonunda emzirmeyi etkileyecek bir durum söz konusu değildir.
 
MEME PROTEZİ BOYUTU NASIL BELİRLENİR ?

Meme büyütme ameliyatlarında en kritik karar meme büyüklüğünün ne olacağının belirlenmesidir. Olayı çok basite indirgersek ve formülarize edersek :

Mevcut memenin hacmi + protezin hacmi = Yeni memenin hacmi

Maalesef sonuç hacmi, daha önemlisi sonuç estetik şekilini bu kadar basite indirgememiz imkansızdır. Birincisi herkesin gögüs kafesinin şekli ve yapısı değişiktir. Ayni hacmin eklenmesi farklı sonuç ve estetik görüntülerin ortaya çıkmasıyla sonuçlanacaktır. İkinci önemli unsur vücut bütünlüğü ve vücudun estetik uyumudur. Boya, kiloya, omuz ve karın yapısınagöre estetik görüntü verecek meme hacmi ve şekli değişecektir.

Protezle ilgili fiziksel unsurlar da büyük önem taşımaktadır. Protezin en çok bilinen fiziksel kriteri hacim olmasına rağmen taban çapı, projeksiyonu , yuvarlak mı damla şekilli mi olduğu büyük önem taşır. Örnekleyecek olursak 300 cc tek bir protez yoktur, bir grup protez mevcuttur. Taban çapları 10 -15 cm, projeksiyonları 3-6 cm gibi değişkenlere yuvarlak-damla olma kriterini de eklersek tek bir markanın bile 300 cc 5-10 değişik protezi olabilir.

Protezin büyüklüğünü sütyen boyutuna göre mi seçelim ? Hastamız ben 80 B sütyen ölçüsüne ulaşmak istiyorum derse bir anlamı var mı ? Hasta ve hekimin tüm detayları konuşup hastanın beklentisiyle hekimin estetik görüşünü bir araya getirmeleri şarttır. Matematiksel olarak bir sonuca ulaşamamakla birlikte, hastanın büyüklük isteğini yansıtması açısından sütyen ölçüsü anlamlı olabilir.

Fotoğraf analizi ile sonuç alabilir miyiz ? Fotoğraflar plastik cerrahinin temel kayıt aracıdır. Estetik cerraha fikir vermek açısından fotoğrafların değerlendirilmesi önemlidir. Son yıllarda fotoğraf çekimlerini üç boyuta çevirerek seçilen protezin sonucunu görüntüleyen programlar üretilmiştir. Bilgisayar destekli bu görüntüler fikir almak için kullanılabilir
 
MEME DİKLEŞTİRME OPARASYONU SIKÇA SORULAN SORULAR

MEME DİKLEŞTİRME OPERASYONU NE ZAMAN YAPILMALIDIR?

Aşırı kilo kaybı yaşanması ve emzirme dönemi sonrasında göğüs derisinin kendisini toparlayamaması sonucu sarkmalar oluşur. Bu durumun giderilmesi için göğüs dikleştirme operasyonu uygulanmalıdır.

MEME DİKLEŞTİRME OPERASYONU KALICI MIDIR?

Dokuların yaşlanması ile birlikte deri elastik yapısını kaybeder, yağ dokusu tabakası incelir, bu nedenle göğüslerde uzun vadede sarkma olabilir. Ayrıca tekrar doğum yapma durumunda göğüslerde deformasyon olabilir.

DOĞUMDAN NE KADAR SÜRE SONRA AMELİYAT OLABİLİRİM?

Emzirme dönemi ,süt kesildikten sonra ameliyat için en az 6 ay geçmelidir. Aksi halde göğüste ameliyat sonrası iltihaplanma olabilir, dikişler açılabilir, bu da fazla iz kalmasına neden olabilir.
 
SLİKON ÖLÇÜSÜNE NASIL KARAR VERİLİR ?

Göğüs büyütme ameliyatında hatalı bilinen bir konu hastalar sütyen ölçülerine göre silikonun boyutunu istemeleridir. Örneğin göğüs ölçüsü 80 olan bir kişinin ameliyat sonrası 85 ve ya 90 olabilir mi diye bir taleple bize gelmesidir. Bu son derece yanlıştır. Doğru olan ‘cup size’ denilen A,B,C,D harfleriyle ifade edilen boyutların değişmesidir. Çünkü 85 ya da 90 gibi ölçüler göğüs kafesinin çapını gösterirken A,B,C,D gibi harfler meme büyüklüğünün ölçüsünü gösterir. Şöyle bir örnek verirsek daha iyi açıklayabileceğimizi düşünüyoruz. Memelerinizin altından göğüs kafesinizi ölçtüğünüzde 85 cm çıktığını düşünelim. Meme büyüklüğünüzün de B ‘cup’ olduğunu düşünelim yani göğsünüz 85 B olmaktadır. Protez koyduğumuzda göğsünüz 85 C ve ya 85 D olabilir. Yani protez sadece ‘cup’ olarak sutyen ölçünüzü büyütecektir, göğüs çevreniz aynı kalır.

Protezin boyutuna karar verilmesi en zor kararlardan birisidir. Burada en önemli konu hastanın istediğiyle doktorun uygun gördüğü protez ölçüsünün birbirine yakın olmasıdır. Çünkü doktor kişinin anatomik yapısına , kas yapısına,omuz genişliğine , göğüs kafesinin genişliğine , cildinin inceliğine , göğüslerinin sarkık olup olmadığına göre bir plan yapıp en uygun protezi seçmektedir.

Silikon büyüklüğüne karar verirken 3 boyutlu bilgisayar animasyon programları mevcuttur.
 
Merhaba C Cerers meme uçları içerideyse bunun düzeltilmesi için farklı bir operasyon gerekiyor.Protez ameliyatı yapılırken göğüs ucu ameliyatına da beraberinde yapmak mümkün.
 
Göğüs küçültme operasyonu öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken noktalar:
Ameliyat öncesi :
- Göğüs küçültme operasyonundan en az 1 hafta önce sigaranın anestezi üzerine ve yara iyileşmesine olumsuz etkilerinden dolayı sigara kullanan kişilerin sigarayı bırakması gerekmektedir.
- Ameliyattan 8 saat önce yemek yeme kesilmelidir.
- Kanamayı arttıran ilaçlar ameliyattan 1 hafta önce bırakılmalıdır. Aksi takdirde ameliyat sırasında gereksiz, durdurulması zor kanamalar olabilir.
- Hastanın önden açılan pijama giymesi işini kolaylaştıracaktır.
- Hastanın kullandığı ilaçlar varsa, daha önceden doktora söylemesi ve dozunun ayarlanması gerekmektedir.

Ameliyat sonrası:
- Ameliyattan sonra kişi 1 gece hastanede kalmaktadır.
- Ameliyat sonrasında sert olan göğüslerdeki şişliği azaltmak ve göğsün şeklinin daha çabuk oturması için 4-6 hafta boyunca özel bir sütyenin takılması gerekmektedir.
- Göğsün şeklini alması kişiden kişiye ve ameliyatın seviyesine göre değişmekle birlikte 3-6 aya arasını bulabilir.
-Ameliyattan hemen sonra kişi günlük işlerini yapabilir ancak kollarını dirsek seviyesinden yukarı kaldırmamaya dikkat etmelidir.
-Ameliyattan 2-4 hafta sonra yaralar iyileştikten sonra, ameliyat izini azaltmak için özel krem ya da pomat kullanılabilir.
 
Merhaba K Karpuzcekirdegi25 iki protezin şekilleri farklı.Birisi damla şeklinde yani üst bölge dolgunluğu yok ama alt kısımda dolgunluğu daha fazla olan protezler .Diğer yuvarlak olanlarda ise üst bölgede hacim mevcut eşit bir dağılımı var.hacimsel olarak ikiside aynı ancak damla olanlarda memenin üst kısmını doldurmak için yuvarlak olanlara nazaran daha yüksek hacime ihtiyacımız var.
 
AMELİYATSIZ GÖĞÜS ESTETİĞİ
Bu teknikte hyalüronik asitten elde jel küçük bir iğne aracılığıyla hastanın meme dokusunun içine tasarlanan noktalardan enjekte edilir. Bu işlem için hastanın var olan meme dokusu yapısına göre özel bir tasarım yapılır. Bu tasarıma göre fazla ayrık memeler ya da zayıf dekolte bölgesine hacim kazandırılarak göğse dolgunluk verilir. 12 ile 22 ay arasında hacmini koruyabilen bu uygulamanın bu süre içinde tekrarlanması gereken kalıcı olmayan bir işlemdir.

Süt bezlerine zarar vermemesi, kalıcı bir işlem olmaması, sonuçlarının hemen görülmesi, ameliyatsız bir işlem olduğu için daha doğal görünmesi ve iyileşme süreci olmaması dolgu enjeksiyonları ile göğüs büyütme ameliyatlarını giderek daha popüler hale getiriyor.

Özellikle özel günlerden önce implant seçeneği için yeterli vakti olmayan hastalara mucizevi bir imkan sunuyor. Estetik cerrahi kadınlara kendilerini daha güzel hissetmeleri için her türlü pratik seçeneği sunmaya devam ediyor. Siz de bu imkanları değerlendirerek kendinizi daha güzel, daha seksi ve daha özgüvenli hissedebilirsiniz.
 
MEME KÜÇÜLTME HAKKINDA MERAK EDİLENLER
Meme küçültme ameliyatları meme dokusunun istenilenden fazla miktarda olması durumunda yapılan cerrahi müdahalelerin tümüne denir.Sadece memenin küçültülmesi değil hem sarkıklık tedavisi hem de asimetri sorunları da aynı anda çözülür. Meme Küçültme ameliyatları ile hastaların duruş şekli bozuklukları, eşlik eden bel ağrısı, pişik sorunları ve estetik deformasyonların tümüne çare bulunmuş olur. Hastaların sosyal hayatlarındaki ilişkileri etkilenebilir, zaman zaman iletişimlerini dahi sınırlayan bir sorun olabilir hatta kadınlarda gizlemeye yönelik çabalara iten bir problem olarak kendini gösterebilir.
 
SİLİKON MEME PROTEZLERİNİN ÖMRÜ NE KADARDIR?

Bu durum tamamen hastaya göre değişkenlik gösteren bir durum. Silikon meme protezlerin ömürleri ilk çıkan protezlerin ömürleri oldukça kısaydı çünkü bunlar ince silikon duvarlı içi jel dolu birtakım protezlerdi ve bu protezlerin ömürleri zamanla giderek uzadı. İlk kullanılan protezler iki üç yıl içerisinde değişme gereği gösterirken, bugün 15-20-25 yıllar boyunca hiç sorun yaşamadan meme protezlerini taşıyan hastalar mevcut. Bugünkü meme protezleri artık eskisi gibi vücutla herhangi bir reaksiyonu minimum düzeyde yaratan türden protezler olduğu için protez ömürleri kapsül oluşması durumuna göre çok uzun yıllar olabiliyor. Kapsül, bazı hastalarda silikona karşı aşırı duyarlılık nedeniyle vücudun onun etrafında oluşturduğu bir kapsül var, bu kapsül hemen hemen her hastada oluşmakla birlikte bazı hastalarda belirginleşiyor. Kapsül problemi çıkmadığı sürece meme protezlerini dışarı çıkarmak için herhangi bir gereklilik duymuyoruz.
 
Merhaba Tiramisu35
Literatürde görülme sıklığı olarak ortalama %3-5 gibi bir oran verilmektedir. Kapsül gelişimi ameliyattan 6 ay sonra başlayabilmekte ve 6ay-3 yıl arası bir sürede kapsül gelişimi gözlenebilmektedir.
Kapsül dediğimiz durum şu: Protez konduktan sonra vücut normal dokularla protezin arasında ince bir zar yapar. Bu normal ve hatta faydalı bir şeydir. Ancak bazı insanlarda bu zar kalın ve sert bir dokuya dönüşüyor. Ve hatta bu sert kılıf içindeki protezi sıkıştırıp büzüştürecek tarzda kendi kendine kasılıyor ve küçülüyor. Böyle olunca da protez normal duramıyor ve göğüs şekli bozuluyor, tuhaflaşıyor. Önceleri normal ve güzel bir meme görüntüsü varken göğüs sertleşiyor, yukarı toplanıyor ve konturları düzensizleşiyor. Bu süreç hafif başlıyor sonra yavaş yavaş ilerliyor. Göğüs şeklindeki bu bozulmaya ileri evrelerde rahatsız edici hale gelen bir ağrı da katılıyor.
 
Erkekte Meme Küçültülmesi (Jinekomasti Onarımı)
Erkeklerde kadınsı bir görünüm veren meme bölgesinde büyüme olması halidir. Bazı ilaçların yan etkisi olarak yada hormonal bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Kendiliğinden geçmeyen
jinekomastinin tedavisi cerrahidir. Hastaya göre lokal veya genel anestezi tercih edilir. Doktorun izniyle aynı gün içinde hasta evine gidebilir. Liposuction ile kombine edilecekse, önce liposuction yapılır, sonra da ters yarım daire şeklinde 1-2 cm kesi ile meme ucu çevresinden girilerek, fazla meme dokusu çıkarılır. Ameliyat ortalama 20-60 dakika sürer. Ameliyat sonrası şişlik, ağrı ve morluk olabilir, ancak geçicidir. Meme ucu ve çevresinde uyuşukluk olabilir, çoğu zaman geçicidir. Ağrılar için doktor kontrolünde çözüm getirilir. Hasta birkaç gün içine günlük aktivitelerine dönebilir.
 
Hocam merhaba öncelikle böyle bir konuda bizlere yardımcı olup sorularımıza tek tek yanıt verdiğiniz için sonsuz saygılar diliyorum. Benim bir sorum olcak size. Bende boyun fıtığı var daha bu sene öğrendim bi kaç gün sonra silikon ameliyatı olcam. Benim merak ettiğim konu ameliyattan 1 hafta sonra fizik tedaviye başlasam orada yapılacak işlemler ve fizik tedavi ışınları yeni takılan silikonu ameliyatımı olumsuz etkilermi? Bu konuda çok evhamlı ve tedirginim ama hemen gitmem gerekiyor. Ayrıca ağrı kesici kas gevşetici iğne yaptırmam ameliyatta bş sıkıntı yaratır mı 1 gün kala iğne yaptırsam??
 
Meme silikonu yaptığımız hastalardan en çok duyduğumuz soruların arasında göğsün ne zaman yumuşayacağı konusu da vardır. Bu sorunun cevabı; genellikle kişinin göğüs yapısına, kullanılan teknik ve proteze bağlı değişir.

Meme estetiğinde silikon çeşitlerine göz atacak olursak; ana hatları ile ince yüzeyli ve yoğunluğu daha az olan silikon jelle dolu protezler daha çabuk yumuşar. Ancak, son yıllarda, hem yüzeylerde, hem de silikon jelin içeriğinde daha yoğun silikonların kullanımı artmıştır. Bunun temel nedeni, bu tür protezlerle daha az kapsül sertleşmesi olduğuna inanılmasıdır. Bu protezlerde, ameliyattan sonra sertlik hissinin hem daha çok olması hem de daha uzun sürmesi beklenir.

Bir diğer önemli konu, silikonun yerleştirildiği doku planıdır. Kasın arkasına yerleştirildiği zaman, önüne yerleştirilmesine kıyasla yumuşama daha geç olur. Özellikle genç ve deri altı dokusunun ince olduğu hastalarda, kasın arkasını daha çok tercih etmekteyiz.

Meme için estetik cerrahide uygulamalardan kaynaklanan farklılıklar olmasına karşın, genellikle operasyondan sonraki ilk 6 haftada göğsün büyük oranda yumuşadığını söyleyebiliriz. Tam olarak, göğsün rahatlaması, doğal salınımına kavuşması ise yaklaşık 3 ayı bulmaktadır.

Bilinmesi gereken, erken dönemlerdeki sertliğin çoğu zaman beklenen bir durum olduğu, göğsün zaman geçtikçe yumuşaması gerektiği, giderek sertleşen bir göğsün varlığında mutlaka doktora başvurulmasının uygun olacağıdır.
 
Hocam merhaba.silikonlu oldugumuzu yurtdisina giderken pasaportta belirtmemize gerek var mi?x-raydan gecerken bi soruya maruz kalir miyiz? Yani konuyla ilgili oradaki memurla bi diyolog olur mu?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…