Ölümlü dünyada birikim yapmanin sacma gelmesi

Merhabalar, bekarim biri kim yapmayi sever ve desteklerdim, taki yasi oldukca genc birinin kendini cogu seyden kisitlayip biriktirip vefat etmesine kadar.burdaki evli cocugu olanlar gibi olsam Neyse ama bekarim ve ailede bag sevgi diye bir sey Yok, dogrusu kendimi kisitlayipta olduda bana bisi oldu, benim yiyemedigim paralari onlar yesin istemem... Sirf Bu dusunce bile beni birikimden sogutuyor...
Yanı soyle dıyeyım kımse gelecegı bılemez kıme ne olacagına ne zaman olecegını. ılerdekı yasların ıcın para lazım olabılır tabıkı bugundr bır daha gelmeyecek bu bır denge ıste mesela unlu aktorler sokaklara dusuyor 55 yasından sonra da oyle ınsanları gormek uzucu su akıyorken testıyı doldurmak lazım. Mesela gezmek lazım bır araba al hem yatırım gelece hem bugunu yasamak ıcın bır arac. Sonra bır evı olmalı ınsanın en azından yaslanınca basını sokmam ıcın. Kv evı yoktu 50 yasları gecmıs kora oduyorlar ordab oraya tasın bır gun yenı evlıyken bır kadın gelıp sız daha ev sahıbı olamadınız demesı benım canımı sıktı bır sekılde aldık onlara yanı demem o kı tamm gez toz ama sonra agrına gıdıyor yasıtlarının bırsey sahıbı olup senın esya tasıman.

Ay gerçekten böyle ya. Fiziksel olarak kenara 50-100 koyunca devamı geliyor. Ve hiç beklemediğimiz bir yerden para geldi bana bu ay iki kez. Banka hesabını bilmem de fiziksel anlamda bunu yaşadım.

Bu arada sizin yorumlarını çok beğeniyorum nickinizin anlamı nedir hep gözüme takılıyor 😁

öyle canim- simdi türkce net anlatamam ama kisa bir özet verim.
bundan 5 sene önce kenarda 10 bin EURO param vardi. arabaya yetmez, eve zaten yetmez- faizler düsük vs. derken bende kalkdim bir arabalik garaj aldim. 8 bin Euroya- bu garaji ayda 75 Euroya kiraladim. yani senede 900 Euro gelir yapti. ben bu 900 Euroyu hemen ikinci bir garaja bagladim.
1ci ve 2ci garajin kirasi ikinci garaji ödedi.
3 ay önce satdim iki garajida- garaj basina 23 bin aldim.
real sadece 8 bin ödedim-
5 yil sonra elime 46 bin gecdi. yani param yaklasik 6ya katlandi :)
Tabiki ben vergisini osunu busunu suanda yazmadim ama param 5e kesinlikle katlandi.

simdi bu 46 bini ben 60bine düzleyip kücük bir daire aliyorum (70 bin Euroluk.) aylik kirasi 500 civarinda- 1,5 sene sonra ev kendi amotize etmis oluyor...
bu tip evlerden 5-6 tane alsam 45 yasimda 3000 Euro pasif bir gelirim olur.

bir firmalarada yatiriyorum parami, altinda aliyorum. ben yatirim yapmasini seviyorum :)

Nickim aslinda sadece tulumba olacakti- o nicki olamadim (varmis) bende almancayla karistirip tulumbacik yaptim (yani kücük tulumba)

ben birikimi seviyorum ve bu konuda asiri basariliyimdir.
para parayi cekiyor ve isletmesini bilene yeni dünyalar aciliyor.
bir bankada calisan hukukcu olarak -parami yastik alti yapmam (10% yastik alti yapiyorum sadece) geriye kalan bütcemi isletiyorum. kismetse bundan 10-15 sene sonra pasif gelirimle yasayabilirim.
benim yasadigim ülkede emeklilik yasi 67. ben sahsen 67 yasima kadar fulltime calisip sonrada kus kadar emeklimle sürünmek istemiyorum.
simdide rahatim- rahat dedigim, senede 3-4 tatil, kiyafet, kozmetik kismadigim alanlarim. he kismiyorum ama savurmuyorumda. eskiden 10 rujum varsa simdi iki rujum var. yetiyor.
neyse, birikim kisiye özel bir durum ama ben sahsen harvurup harman savuran bir insana asla borc para vermem. yani birikim yapmayan (acil durumlar icin) insan benim gözümde ergenligi tamamlamamis bir insandir.

Ah be canım, 10 15 sene sonra istediğim kadar rahst yaşıyabilirim yazmışsın, gencecik arkadaşım öldü benim... Canının çektiği bir tatlıyı, bir bluzu bile almadan yığdıda yığdı. Arkasındakiler o parayı öyle bir yediki(harcadı değil bariz yediler) birikim yapılıcak tabi evladım olsa bende yapardım, ama yok 10 yıl sonrası falan... Lütfen ya.

Siz isterseniz biriktirmeyin biz biriktiriyoruz neden tutup bunun için konu açıyorsunuz sizi ne ilgilendirir ki çok komik cidden işiniz gücünüz yok mu🤣 ne demişler kedi uzanamadığı ciğere mundar dermiş misali

Yahu neye uzanamıcam niye bu kadar dertlendin :))) ... Kenarda zaten var ama hepsini harcıyadabilirim..ve blrdahsa o kadar miktar biriktiremem.. Çünkü yaptığım işe geri dönmek istemiyorum.. Ama umurumdada olmaz

Yahu neye uzanamıcam niye bu kadar dertlendin :))) ... Kenarda zaten var ama hepsini harcıyadabilirim..ve blrdahsa o kadar miktar biriktiremem.. Çünkü yaptığım işe geri dönmek istemiyorum.. Ama umurumdada olmaz
Biriktirme yani bize ne ki bundan bunun için konu açmak biriktirenlere laf çarpmak nedir komik 🤣

Ah be canım, 10 15 sene sonra istediğim kadar rahst yaşıyabilirim yazmışsın, gencecik arkadaşım öldü benim... Canının çektiği bir tatlıyı, bir bluzu bile almadan yığdıda yığdı. Arkasındakiler o parayı öyle bir yediki(harcadı değil bariz yediler) birikim yapılıcak tabi evladım olsa bende yapardım, ama yok 10 yıl sonrası falan... Lütfen ya.

benim icin önemli. benim babam ve annem 40li yaslarinda öldüler.
iyikide azda olsa birikim yapmislar. ben yetim öksüz kaldim- annem babam azda olsa birakmasalardi ben süründügümüm 10 katini sürünürdüm.
sizin dediginiz tarz birikim degil- resmen cimrilik.
ben baya baya yasiyorum.
gelirim zaten güzel. hayat felsefeme uymuyor bile. ben daha doga icinde minimalist yasamaya özenen bir insanim. arabamiz var ve canimin istedigi hemen hemen herseyi aliyorum.
yani iki rujum var dediysem digerlerine zaten icim gitmiyor. 32 yasinda kadinim. stilim belli- tarzim oturmus.
gidip zaradan mangodan eve culla dolduracak degilim :)

Evet benim icin 10, 20,30,40,50 sene sonrasi önemli.

Hanımlar biraz sakin olsak mı acaba? Herkes her konuda farklı düşünebilir, bu sebeple lütfen polemiğe girmeyelim.

Demek istediğin şeyi anladım. Biz de birikim yapıyoruz ama yeme içme eğlenme tatilden kısmıyoruz mesela. Yok oraya gitmeyelim biriktirelim parayı demiyoruz. Hem bugüne yatırım yapıyoruz sosyal hayata katılma anlamında hem de gelecek için sağlama almaya çalışıyoruz kendimizi. İhtiyacın olunca da kimse çıkarıp yüklü miktar veremiyor. Hiç değilse kenarda paramız var diye kafamız rahat.

Tabi her şeyi kısıp sadece birikim yapanlar ayrı. Onlar uç nokta. Hoş değil tabi🤷🏻‍♀️

Evet konu sahibinin kastettiği bu ise katılırım ben de. Bazen bakıyosun kadının ağzında diş yok para yığma derdinde. Şu dişlerini yaptır da paranı yemeye gücün olsun be mubarek 😁

Katiliyorum. Benim tanıdıklarım var ayni bu durumda yaşayan. Marketin tavşanlar icin ayırdığı sebzeyi kullaniyorlar ama en azindan 10tane 5 katli evleri var...
Herşeyin fazlasi zarar :)

Bu durum bir hastalık bence baska açıklaması olamaz

Bencede... bi insan kendini sevmediğinde ortaya cikan durum bu oluyor galiba.
Bende birikim yapiyorum...ama yukarda yazdığım gibi, benim için bi oyun türü. Hoşuma gidiyor azdan cok yaratmak.
Hayat felsefem diyorum. Ben balkonda tomates bile yetiştiriyorum...yani kendi cabamla birşeyler başarmak bana haz veriyor.
Yoksa 3 günlük dünyada herşeyden kesip ev ocak sahibi olmak bence saçmalığın dibi

Öncelikle başınız sağolsun arkadaşınızı kaybetmeniz travmatik ve üzücü bir durum.Insan çok yakınını kaybedince hayatı sorgulamaya başlıyor tabi.Sizinde arkadaşınızda en çok dikkatinizi çeken parayla olan ilişkisi olmuş, ancak arkadaşınızın yaptığını birikim olarak nitelendirmek tam olarak doğru olmaz.insanın fiziksel ve ruhsal ihtihaçları vardır.fiziksel ihtiyaçlar hayatımızı devam ettirmek için olmazsa olmazdır,barınma,yemek gibi.ruhsal ihtiyaçlarımız kişiye göre değişir.kimisi lüks bir restoranda yemek yemekten keyif alır,kimisi bir parkda simit yemekten,kimisi seyahatten.birikim yapmak uğruna ihtiyaçlarımızdan belli zevklerimizden kısmak doğru değildir ki sizde bundan bahsediyorsunuz aslında.Hayatın bize ne getireceği belli olmaz,o kadar çok işsiz kalan insan varki, çok iyi gelirleri varken birden konumlarından ve işlerinden olan insanlar var, memurluğun bile garantisi olmadığı bir dönemde yaşıyoruz. Yani sadece bir örneğe takılıp kalmak doğru değil.daha geniş bir perspektifle bakmanızı öneririm.beklenmedik şeyler yaşayıp yiyecek ekmeğe muhtaç kalan insanlarıda düşünmek lazım.Herşeyi dengeli yapmak önemli olan,o dengeyi bulduğunda zaten hayat daha keyifli olacaktır.ne biriktirmek hayatınızdan çalacaktır nede olası kötü senaryolarda hazırlıksız olacaksınızdır.

Bencede... bi insan kendini sevmediğinde ortaya cikan durum bu oluyor galiba.
Bende birikim yapiyorum...ama yukarda yazdığım gibi, benim için bi oyun türü. Hoşuma gidiyor azdan cok yaratmak.
Hayat felsefem diyorum. Ben balkonda tomates bile yetiştiriyorum...yani kendi cabamla birşeyler başarmak bana haz veriyor.
Yoksa 3 günlük dünyada herşeyden kesip ev ocak sahibi olmak bence saçmalığın dibi
Ben de birikim yapiyorum ama bir hedefim var ilerde kimseye muhtaç olmayacak kadar bir evim ve kenarda saglik giderim icin nakit...Bana bir şey olursa da oglum küçük su an hayatını idare ettirsin

Ama abartmamak gerekli tabiki ıhtiyaçlarım gözetmeli sosyal hayatımızı zindan etmemeliyiz....

Kendi yetiştirdiğin irinin lezzet bir başka.. annem 2 avuç toprak olsun evde maydanoz ek..senin olsun yaşam kaynagi olur der

Hayatı kisitlayacak Br şekilde para biriktirmeyı ben de doğru bulmuyorum. Ama herkesin zor günler için kenarda birikimi olması taraftarıyım. Kazanılan paranın %20 sini biriktirmek en doğrusu. Bir anda işsiz kalmak. Ya da bir rahatsızlığın ortaya çıktı iyi bir hastanede tedavi olmak istiyorsun o zmn olan para işimizı görür.

Hayatı kisitlayacak Br şekilde para biriktirmeyı ben de doğru bulmuyorum. Ama herkesin zor günler için kenarda birikimi olması taraftarıyım. Kazanılan paranın %20 sini biriktirmek en doğrusu. Bir anda işsiz kalmak. Ya da bir rahatsızlığın ortaya çıktı iyi bir hastanede tedavi olmak istiyorsun o zmn olan para işimizı görür.
Evet kesinlikle katılıyorum...
Hangi hastane ya da eczane parasız tedavi e ilaç sağlıyor... hayata ancak kendi çabamızla tutunabiliriz

Merhabalar, bekarim biri kim yapmayi sever ve desteklerdim, taki yasi oldukca genc birinin kendini cogu seyden kisitlayip biriktirip vefat etmesine kadar.burdaki evli cocugu olanlar gibi olsam Neyse ama bekarim ve ailede bag sevgi diye bir sey Yok, dogrusu kendimi kisitlayipta olduda bana bisi oldu, benim yiyemedigim paralari onlar yesin istemem... Sirf Bu dusunce bile beni birikimden sogutuyor...
böyle bir düşüncen varsa vasiyetini de hazırla

Öncelikle başınız sağolsun arkadaşınızı kaybetmeniz travmatik ve üzücü bir durum.Insan çok yakınını kaybedince hayatı sorgulamaya başlıyor tabi.Sizinde arkadaşınızda en çok dikkatinizi çeken parayla olan ilişkisi olmuş, ancak arkadaşınızın yaptığını birikim olarak nitelendirmek tam olarak doğru olmaz.insanın fiziksel ve ruhsal ihtihaçları vardır.fiziksel ihtiyaçlar hayatımızı devam ettirmek için olmazsa olmazdır,barınma,yemek gibi.ruhsal ihtiyaçlarımız kişiye göre değişir.kimisi lüks bir restoranda yemek yemekten keyif alır,kimisi bir parkda simit yemekten,kimisi seyahatten.birikim yapmak uğruna ihtiyaçlarımızdan belli zevklerimizden kısmak doğru değildir ki sizde bundan bahsediyorsunuz aslında.Hayatın bize ne getireceği belli olmaz,o kadar çok işsiz kalan insan varki, çok iyi gelirleri varken birden konumlarından ve işlerinden olan insanlar var, memurluğun bile garantisi olmadığı bir dönemde yaşıyoruz. Yani sadece bir örneğe takılıp kalmak doğru değil.daha geniş bir perspektifle bakmanızı öneririm.beklenmedik şeyler yaşayıp yiyecek ekmeğe muhtaç kalan insanlarıda düşünmek lazım.Herşeyi dengeli yapmak önemli olan,o dengeyi bulduğunda zaten hayat daha keyifli olacaktır.ne biriktirmek hayatınızdan çalacaktır nede olası kötü senaryolarda hazırlıksız olacaksınızdır.

Arkadaşlar, kenarda az buçuk birikim yapmanın, sevdikleriniz varsa onlarda kslucak olmasın da hem fikiriz zaten, hala anlaşılamadığım konu bugün ne kadar biriktirdin, yok ne aldın, tarzı topiclerde gördüğüm çevremde gördüğüm birikim yapılıcak diye olan absürtlüklerden dem vuruyorum. Birikim topicinde yazmış biri mesela ay canım şunu çekti ama almadım! Diğer üyeler şak şak, aferim canım iyi yapmışsın.... Ne bu ya? Bir saat sonra ölseler inanın bana en pişman olunucsk konu keşke o parayı son kuruşuna kadar hsrcssaydım olur! Aksine idda edenlere hiç bir şekilde inanmam :)

X