Ölümlü dünyada birikim yapmanin sacma gelmesi

m1y1v

Guru
Kayıtlı Üye
23 Aralık 2009
1.587
1.426
Merhabalar, bekarim biri kim yapmayi sever ve desteklerdim, taki yasi oldukca genc birinin kendini cogu seyden kisitlayip biriktirip vefat etmesine kadar.burdaki evli cocugu olanlar gibi olsam Neyse ama bekarim ve ailede bag sevgi diye bir sey Yok, dogrusu kendimi kisitlayipta olduda bana bisi oldu, benim yiyemedigim paralari onlar yesin istemem... Sirf Bu dusunce bile beni birikimden sogutuyor...

Merhaba
Birikimin belli bir dozu olmalı
temel ihtiyaçlarınızdan sonra yapmak istediğiniz yada almak istediklerinize bütçe ayırmalısınız.
kalan da birikime gitmeli.
oldu ki vefat durumunda paranızı derneklere bağışlanması için talimat verebilirsiniz.

Ztn birikim para biriktirmek demek değilki.
Doğru bütçe planlaması ile daha çok yardım edebilmek, daha çok gezebilmek, daha çok anı biriktirmek daha çok yaşamak demek. Kötü günde kimseden korkmamak demek. Sizin bahsettiğiniz ile benim hayat felsefem arasında fark var. Mesela şartlarım iyi bir outdoor mont almayı gerektiriyor, geçen yıl ile fiyat farkı çok uçuk olsa da aldım, biriktirip doktora para vermem, biriktirip eşşek ölüsü gibi ağır montlar giymem. Sadece farkındalik ve kontrol gerektiriyor.

Esila sizin yaptiguniz zaten birikim degilki harciyirsunuz sonucta ? Burdaki konulara goz atarsiniz her ay çeyrek atnak Altin almak Altin hesap lari birikim den kastim buydu. Bana artik uzak gelen bu bi olsem sevmedigim kisilere kalicak Bu dusunce beni irrite ediyor .

Esila sizin yaptiguniz zaten birikim degilki harciyirsunuz sonucta ? Burdaki konulara goz atarsiniz her ay çeyrek atnak Altin almak Altin hesap lari birikim den kastim buydu. Bana artik uzak gelen bu bi olsem sevmedigim kisilere kalicak Bu dusunce beni irrite ediyor .

Evet altında alıyorum, hiç bişey almasam 10 dolar 10 euro bişey almak için uğraşıyorum burda birikim yapanların çogu cocukları için ugrasıyor, kimi ailesine yardımdan çekinmiyor ayakları yere sağlam basıyor. Tercih sizin, herkes hayatını yaşar, mutlu olduğunuz şekilde yaşayın önemli olan bu.

Ölmekten ziyade hasta da olabilirsin ama... O zor zamanda aile bağları iyi değilse en ufak bir birikim bile işini görebilir. İnsan yeri geliyor 1000 liraya muhtaç kalıyor. Bu kriz döneminde özellikle akıllı hareket etmeli, ne zaman ne olacağı belli değil. Bir de herşeyden kısıp biriktirmiyoruz. Mesela bizim altın biriktirme topiğinde yazın kimse kenara bir para atamadı, çünkü herkes tatil vs harcadı. Tamam biriktiriyoruz ama sandığın gibi çok da kasmıyoruz.

Ben birikimimi önce isteklerimi almak dogrultusunda sonra evladım icin, ileride basima birsey gelirse(hastalik durumu) diye dusunerek yapiyorum.
Isteklerim icin maddi bir mebla gerek( yazlik istiyorum)
Evladimin gelecegi(egitimi) icin maddiyat, birikim gerek.
ileride vakti zamani gelince aksam yaticaz sabah kalkamayacigiz olecegiz diye bir dunya yok.

Hastalik var.
Ameliyat var.

Hic boyle birsey beklemiyorken bebegimi kaybettim ben.m
ve 2bin tl tuttu hastane masraflari.
Napicaktim kurtaj parami ondan bundan mi isteyecektim?

Yine ansizin bir kaza gecirdik.
hazır para tukettik Hastane masraflari, faturalar vs.

Kenardaki param benim guvencemdir.

bence yapılan birikim kararında yapılırsa birikimdir. daha ilerisi cimriliğe giriyor. yani en basitinden şimdi kimi zorlayacak aylık 100 lira birikime ayırmak. bunun ileride hastalığını düşünmek gerekiyor. tamam şimdi bankalar filan var kredi çekerim diye düşünüyorsun ama olay öyle olmuyor. bir kaza geçirir birkaç ay ya da 1-2 yıl çalışamadığını düşün. iş garantin yok diye hangi banka kredi verir. evde duvarları mı kemireceksin :KK70: :KK70: yani ufak tefek yapılan birikimler ehr zaman hayat kurtarır. fazlası zarar ama.

Bana da birikim çok saçma gelmiştir kuruşu kuruşuna harcamam artarsa kendi artar valla ben öyle kasanları hiç anlamıyorum evet geleceğe yatırım doğru bi yerde ama Allahı teala ne demiş ilmi isteyene rızkı istediğime veririm. Onun için çok kasmaya gerek yok bence.

Bence de çok kasmaya gerek yok
Kenarda sıfır da olsun demiyorum
Şöyle ki
Rahat rahat harca
Kalan illa olur onu at kenara
Bu ne böyle
Ömür boyu
Ay bu ay şu kadar altın
Ay şu kadar TL

Iste o senin dusuncen. Kisiye ozel.
Herkesin farkli planlari var hayalleri var.
Insanlarin her ay hedef koymasi o ayki yaptigi seylerden sadece birisi.
Hayattan soyutlanip sadece birikim yapmiyorlar.
Yiyor iciyor geziyor işe gidiyor projeler ortaya koyuyor faydali isler yapmaya calisiyor tatilini yapiyor..
Ama ileriyi de dusunuyor.
Ne demis atalarimiz.
Yarin ölecekmis gibi ahiret icin hic ölmeyekmissin gibi bu dunya icin calis

Şöyle ki
Rahat rahat harca
Bu ne böyle
Ömür boyu
Ay bu ay şu kadar altın
Ay şu kadar TL
Sizi kumbara grubundan biliyorum ,kumbara için bir hedef koydunuz sonuç itibariyle ,burada Şu kadar altın bu kadar dolar hedefi koyan insanlarda o ay o altını almazsa intihar etmiyorlardir sanırım. Hayattan zevk almayıp sadece birikime odaklanmaya bende karşıyım, çalışıyorsak yiyip içip gezmeliyiz ama kötü günleri de düşünmek durumundayız. Devlet ya da özel nerede çalışırsak çalışalım hiç bir yerin garantisi yok artık. 2019 a kadar paranın hesabını tutmayıp maaşımı sonuna kadar harcayan biri olarak artık fikrim bu yönde. Hayatın neler getireceği belli değil.kumbaraya devam 🙋‍♀️😊

Ben de 2019 başından itibaren akıllı davranmaya başladım. Şöyle ki öncesinde sıfırı görene kadar harcardım. O ayki maaşımı o ay bitmeli zannederdim.
Ama günlük hayatın akışını bozmadan kenara 100-200 maddi gelire göre 1000-1500 koymanın kimseye zararı olmaz. Bir gün ölürüm sevmediklerime kalır diyorsanız da şimdiden vasiyet yazın ölürsem param şu vakfa şu hayır kurumuna aittir tarzında.

Siz isterseniz biriktirmeyin biz biriktiriyoruz neden tutup bunun için konu açıyorsunuz sizi ne ilgilendirir ki çok komik cidden işiniz gücünüz yok mu🤣 ne demişler kedi uzanamadığı ciğere mundar dermiş misali

Hanımlar,
tartışmaya sebep olacak yazılar yazmayın lütfen.

Şöyle ki
Rahat rahat harca
Bu ne böyle
Ömür boyu
Ay bu ay şu kadar altın
Ay şu kadar TL

Geçen bir konuda gördüm çocuğunun bayram harçlıklarını altın hesapına atıyorum yazmış konunun başlığı da çocuğum para hesapı bilmiyor gibi bir şey... Allahım...

Ihtiyacin olani almayacak boyuta gelebiliyor birikim takintisi bende olmustu oyuzden fazlasi zarar kenarda 500-600 liram varsa ona el surmem arti olarak biriktirir ihtiyaclarimi zevki seylerimi karsilar sonra o 500-600un ustune biriktiririm onu 1000 lira yaptiysam el surmem yine ayni sekilde ayri biriktirir ihtiyaclarimi alirim bu sekilde hem birikiyor hemde ihtiyaclarimi toplu halde karsiliyorum

ben birikimi seviyorum ve bu konuda asiri basariliyimdir.
para parayi cekiyor ve isletmesini bilene yeni dünyalar aciliyor.
bir bankada calisan hukukcu olarak -parami yastik alti yapmam (10% yastik alti yapiyorum sadece) geriye kalan bütcemi isletiyorum. kismetse bundan 10-15 sene sonra pasif gelirimle yasayabilirim.
benim yasadigim ülkede emeklilik yasi 67. ben sahsen 67 yasima kadar fulltime calisip sonrada kus kadar emeklimle sürünmek istemiyorum.
simdide rahatim- rahat dedigim, senede 3-4 tatil, kiyafet, kozmetik kismadigim alanlarim. he kismiyorum ama savurmuyorumda. eskiden 10 rujum varsa simdi iki rujum var. yetiyor.
neyse, birikim kisiye özel bir durum ama ben sahsen harvurup harman savuran bir insana asla borc para vermem. yani birikim yapmayan (acil durumlar icin) insan benim gözümde ergenligi tamamlamamis bir insandir.

para parayi cekiyor
Ay gerçekten böyle ya. Fiziksel olarak kenara 50-100 koyunca devamı geliyor. Ve hiç beklemediğimiz bir yerden para geldi bana bu ay iki kez. Banka hesabını bilmem de fiziksel anlamda bunu yaşadım.

Bu arada sizin yorumlarını çok beğeniyorum nickinizin anlamı nedir hep gözüme takılıyor 😁

X