• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Okuma yazma bilmeyen 1.sınıf öğrencisi

Okul teste gönderir ve testte rehabilitasyon sonucu çıkarsa anne mecbur gönderecek. Raporlu çocukları göndermemek ceza sebebi. Bu şekilde anneyi biraz korkutarak ikna edebilirsiniz eğer rehabilitasyona gitmesi gerekiyorsa.

Önce kbb halledelim ozaman. Sonra anneye anlatmaya çalışacağım. Ama kimsenin beni dinleyeceğini sanmıyorum. Çocuk umarım ziyan olmaz..

ben kpss hazırlanıyordum ozaman. sırf çocuk ziyan olmasın diye hergün ders çalışmayı bıraktım bire bir etüt merkezine götürdüm çocuğu. o dersteyken kapısında bekledim ama sonuç hüsran oldu.
Şuanda da aynı şekilde devam ediyor. benim bıraktığım gibi. eğer beni dinleselerdi çocuk şuan çok farklı olabilirdi..

Hafta sonuda bu kuzenimi öğrendim. Okula başlamadan yengeme, dil için egzersiz yaptıran bir yer vardı oraya götürmesini tavsiye ettim ama hiçbirşey yapmadı. şuan okulda ne örğetmeniyle nede arkadaşlarıyla iletişim kurabiliyor.

Sen elinden geleni yapmissin cocuklarin anne babalari var ,kendini hirpalama anne ve babalariyla konus belki Bakis acilari degisir ,neticede sifa varken yardim alabilecekken kullanamamalari yararlarina olmaz.Yarin öbürgün iyicene büyümüs zeka geriligini konusma sorunlarini kontrol altina alamayan insanalr olarak toplum icinde dislanirlar buda daha fazla sorunlarla karsilasmalarina zemin hazirlar,Allah korusun.

Sen elinden geleni yapmissin cocuklarin anne babalari var ,kendini hirpalama anne ve babalariyla konus belki Bakis acilari degisir ,neticede sifa varken yardim alabilecekken kullanamamalari yararlarina olmaz.Yarin öbürgün iyicene büyümüs zeka geriligini konusma sorunlarini kontrol altina alamayan insanalr olarak toplum icinde dislanirlar buda daha fazla sorunlarla karsilasmalarina zemin hazirlar,Allah korusun.

Bu anlattığım ikiside amca çocukları. birinin annesi birisinde babası vefat etti malesef :( ben yine kbb götürüp olmadı özel ram yazdırım. Tşk ederim kızlar.

Başına gelen biri vardır diye açmak istedim konuyu ama kimseye denk gelmedik.

Merhaba bayanlar..

Amcamın çocuğu 6 7 yaşında 1. sınıfa gidiyor. Malum dönem bitecek ama okuma yazmayı bilmiyor.. Bizde aynı yerde oturmadığımız için destek olamıyorum. Annesininde okuma yazması var ama okula gitmemiş. Amcam vefat etti zaten(mekanı cennet olsun inşALLAH)

Böyle bir çocuk için ne yapılabilir? Neler tavsiye edersiniz.
6 7 Yaşında olmasına rağmen doğru düzgün konuşamıyorda. Konuşamadığı için kendini ifade edemeyip huysuzlaşıyor genelde.
Öğretmeni küçük diliyle ilgili sıkıntısı var. Küçük bir operasyonla ile halledilebilir demiş.

Başka bir akrabamız şuan 8. sınıfta mezun olacak. Ama hala okuma yazma bilmiyor. Rehabilitasyon merkezine gidiyor. Onun için bu kuzenimin rehabilitasyona gitmesine sıcak bakmıyorum. Genelde resim çizdirip oyun oynatıyorlar..

Neler tavsiye edersiniz.. Eğer çocuğun elinden tutulmazsa çocuk belki hiç öğrenemeyecek okuma yazmayı.

küçük dilinde bir problem varsa bu konuşmada problem yaratır. önce kbb ye gidin oradan ameliyat olacaksa plastik cerrahiye yönlendirebilir. ameliyattan sonra da konuşma terapistine gitmesi lazım.

zeka geriliği olduğunu düşünmüyorum. bu probleminden dolayı uyum sağlayıp, öğrenemiyordur. bu sorunu çözmeye bakın önce.

rehberlik servisine götürün. bende 1. sınıfa giderken derslerim berbattı GEÇER notla yani 2 ile geçtim 1. sınıfı konuşurken R,K,L,T biribirne girerdi. 2. sınıfta geçtim. peltek olduğum için bütün hocalarım çok severdi beni.ama birisi anladı ve annemi çağırdı bu çocuğu rehberlik servisine götürün. derslerde aktif olmamasının sebebi bu okuma geriliği var yazı yazmıyor sıkılıyor dedi. rehberlik servisine sadece 1 sene gittim bütün sorunlar ortadan kalktı. derslerde aktifliğimi kazandım okumam yazmam düzeldi. rehberlik servisine başvurun

rehberlik servisine götürün. bende 1. sınıfa giderken derslerim berbattı GEÇER notla yani 2 ile geçtim 1. sınıfı konuşurken R,K,L,T biribirne girerdi. 2. sınıfta geçtim. peltek olduğum için bütün hocalarım çok severdi beni.ama birisi anladı ve annemi çağırdı bu çocuğu rehberlik servisine götürün. derslerde aktif olmamasının sebebi bu okuma geriliği var yazı yazmıyor sıkılıyor dedi. rehberlik servisine sadece 1 sene gittim bütün sorunlar ortadan kalktı. derslerde aktifliğimi kazandım okumam yazmam düzeldi. rehberlik servisine başvurun

önce kbb götürelim sonra olmadı ram götürürüz.
özel ram ı aradım. muayne ücreti 100 TL imiş. olmadı oraya götürüz.

tşk ederim herkese

Konuşamıyor derken hiç mi?
Derdini anlatamıyor mu yoksa bazı sesleri mi çıkaramıyor?
Yoksa anlamsız homurdanma ifadeleri şeklinde mi konuşması?

Dil gelişimi sorununu çözmeden okuma yazma süreci sağlıklı ilerlemez.

Rehabilitasyona sıcak bakmıyorum demek ne demek Allah aşkına? Yapmayın lütfen.. Çocuğun ihtiyacı varsa gitmeli. Benim buna ihtiyacı olan öğrencilerim var ama aileleri kabul etmediği için özel eğitim alamıyorlar ve sınıfta pasif kalıyorlar. Biz de onlar için ayrı program uygulayamıyoruz. Sırf bu yüzden 8. sınıftan okuma-yazma bilmeden mezun olan öğrencim bile vardı. Bu çocuklara yazık değil mi? Tam tersi, düzenli olarak rehabilitasyona giden ve okulda kaynaştırma öğrencisi adı altında eğitim gören otizmli bir öğrencim vardı. 7. sınıfa gidiyordu ve annesinden Allah razı olsun, kadın nasıl ilgileniyordu onunla.. Çocuk okuma-yazmayı da biliyordu hatta İngilizceyi bile ondan beklenilenden daha iyi yapabiliyordu. Demem o ki, siz bu çocuğu ihtiyacı olduğu halde geri çekerseniz, ömrü boyunca yaşamak zorunda kalacağı şeyler için vicdanınızı hep rahatlatmaya çalışacaksınız.

önce kbb götürelim sonra olmadı ram götürürüz.
özel ram ı aradım. muayne ücreti 100 TL imiş. olmadı oraya götürüz.

tşk ederim herkese

Arkadaşım Ram yani Rehberlik Araştırma Merkezi devlete ait bir kurumdur.Herhangi bir ücret talep etmez.çocuğun okuduğu okuldaki rehberlik öğretmeninin resmi yazılı talebi ile değerlendirme ve tanılama yapar.hatta rehabilitasyon merkezlerine RAm on raporu olmadan ücretsiz faydalanılamaz.psikiyatri rapor vermiş ve yanı koymuş olsa dahi Ram ınresmi yerleştirme kararı olmadan devletin imkanlarından yararlanılamaz.
eğer maddi durumumuz iyi ,gider yaptırırım diyorsanız o ayrı konu.
Sakıncası yoksa şehir neresi?

MERHABA HEPİNİZE
allah herkesin evladına şifa versin
bnm 3 yaşında oğlum var hala cümle kuramıyor kbb rehbilite bu konuda nassı bişi yapabilir
Sevgili Yasemin oğlunuz henüz küçük.ama her zaman erken tedbir almakta fayda var.niye erkenden birşey yapmadım demek için.
bazı çocuklar yaşlarına göre gelişimlerini daha geç tamamlayabiliyorlar.örnek çocuklar ruvalet eğitimi gibi beerileri akranlarına göre daha geç kazanıyor,daha geç konuşuyor gibi.
öncelikle imkanlarınız dahilinde gelişimi ile alakalı çocuk doktoruna,ağız ,dil konuşma organları ile ilgili organik bir problem varmı diye K.B.B uzmanına götürün.
Eğer problem varsa yönlendirme yapılacaktır.acele etmeyin ,sabırlı olun.

8.sınıfta olmasını şu açıdan örnek verdim. buda diğer amcamın çocuğu. Annesi vefat etmişti. kimse ilgilenmiyordu. ben birebir eğitim merkezine yazdırıp hergün kendim götürüp getirdim. sonra oradan bunun öğrenmeyeceğini destek alması gerektiğini söyledi. psikiyatriye götürdüm. oradanda zeka testi falan yaptılar. zeka geriliğ ivamrış denildi. bir hap verildi. düzelli kullanırsa dikkat eksikliği biter ve okumaya yazmayı daha rahat öğrenir diye tavsiye etti.
Sonuç olaran ilaci 1 2 kez kullandı. Amcam "kızıma delimi dedirteceksiniz" diyip ilaçlarını kullanmamasını söyledi. benim uğraş ve çabalarımda boşuna gitti.

Şuan bahsettiğimde diğer amcamın çocuğu 1. sınıfta. Annesinin psikiyatriye sıcak bakacağını zannetmiyorum.
dilim döndüğünce ve tecrübelerime dayanarak fikirlerimi sıralıyorum. umarım faydası olur. 1) öncelikle telaş yapmayın. çok ciddi zihinsel bir problem olmadığı sürece her çocuk okumayı öğrenir. yazmak biraz daha zor gelir ama okuyan çocuk sonunda yazar. benim 1 ayda da2 yılda da öğrenen öğrencim vardı. her çocuğun öğrenme hızı kendi içinde değerlendirilmelidir. 2) öğretmenin gözlemleri önemlidir. psikolog da ram da öğretmenden gözlem formu ister ve bu doğrultuda bir teşhis koymaya çalışır. çünkü öğretmen çocuğu hem bilişsel hem sosyal hem kinestetik( bedensel) hem de psiko motor beceri bakımjndan gözlemler. bu yüzden önce öğretmeniyle detaylı görüşün.3) sorun dil ile ilgiliyse sesleri ya çıkaramıyordur ( özellikle y, s, ş,b,d,n) ya da birbirine karıştırıyordur.sesleri çıkaramazsa kendine güveni olmaz ve okuması gecikir. ameliyatlık bir durum varsa ameliyat olmalı. ameliyatlık bir durum yoksa önelikle kolay çıkardığı seslerden oluşan kelimeler öğretilmeli ve çocuğun ben okuyabiliyorum algısı geliştirilmeli. zor öıkardığı sesler tamamen düzelmese bile pratikle anlaşılır hale gelecektir.4) öğrenme güçlüğü sorunu varsa öncelikle sesli harfler öğretilmeli. sonra sessizlere geçilmeli. her ses mutlaka bir görselle ve renkle ilişkilendirilerek verilmeli. örneğin e sesi elma görseliyle ve kırmızı renkle. el yazısından düz yazıya geçilmeli. renkler yazı da da kullanılmalı.5) aile desteği alamayan çocuklar daha geç öğrenir. üstelik bu çocuk babasını kaybetme gibi bir tramva yaşamış. evde okuma yazmaya yardımcı kimse yoksa bu iş okulda halledilmeli. akran öğrenmesi çok etkilidir.üst sınıf öğrencilerinden destek alınabilir. bu planlamayı öğretmeni ve rehberlik servisiyle yapabilirsiniz. telefonda çok zor yazıyorum. yine sormak istediğiniz birşey olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. lütfen çok çok gerekmedikçe ilaç kullandırmayın. çünkü çocukların tüm algılarını törpülüyor

Konuşamıyor derken hiç mi?
Derdini anlatamıyor mu yoksa bazı sesleri mi çıkaramıyor?
Yoksa anlamsız homurdanma ifadeleri şeklinde mi konuşması?

Dil gelişimi sorununu çözmeden okuma yazma süreci sağlıklı ilerlemez.

Bende öncekcikle dil sorunun çözülmesini düşündüm. Burada okuma yazmayı henüz öğrenemeyen veliler vardır diye sormak istedim.
mesela günaydın kelimesini çıkaramaz. buna ya anlamsız bir kelime olarak günaydın diyor yada atıyorum ünayd falan diyor. bunu örnek olarak verdim.
dil için kbb götürürelim dedik. sağolsun buradaki arkadaşlar yardımcı oldu.

Rehabilitasyona sıcak bakmıyorum demek ne demek Allah aşkına? Yapmayın lütfen.. Çocuğun ihtiyacı varsa gitmeli. Benim buna ihtiyacı olan öğrencilerim var ama aileleri kabul etmediği için özel eğitim alamıyorlar ve sınıfta pasif kalıyorlar. Biz de onlar için ayrı program uygulayamıyoruz. Sırf bu yüzden 8. sınıftan okuma-yazma bilmeden mezun olan öğrencim bile vardı. Bu çocuklara yazık değil mi? Tam tersi, düzenli olarak rehabilitasyona giden ve okulda kaynaştırma öğrencisi adı altında eğitim gören otizmli bir öğrencim vardı. 7. sınıfa gidiyordu ve annesinden Allah razı olsun, kadın nasıl ilgileniyordu onunla.. Çocuk okuma-yazmayı da biliyordu hatta İngilizceyi bile ondan beklenilenden daha iyi yapabiliyordu. Demem o ki, siz bu çocuğu ihtiyacı olduğu halde geri çekerseniz, ömrü boyunca yaşamak zorunda kalacağı şeyler için vicdanınızı hep rahatlatmaya çalışacaksınız.
konumu tamamen okumadınız sanırım. sıcak bakmayan ben değilim. sıcak bakmayan anne.. 8. sınıf okuma yazma bilmeden bir kuzenim var. onun üstündede çok durdum ilgilendim ama amcalarım bırakmadı..
bende elimden geldiğince buradan öğrendiklerimde anneyi bilinçlendirmeye çalışıyorum.

Arkadaşım Ram yani Rehberlik Araştırma Merkezi devlete ait bir kurumdur.Herhangi bir ücret talep etmez.çocuğun okuduğu okuldaki rehberlik öğretmeninin resmi yazılı talebi ile değerlendirme ve tanılama yapar.hatta rehabilitasyon merkezlerine RAm on raporu olmadan ücretsiz faydalanılamaz.psikiyatri rapor vermiş ve yanı koymuş olsa dahi Ram ınresmi yerleştirme kararı olmadan devletin imkanlarından yararlanılamaz.
eğer maddi durumumuz iyi ,gider yaptırırım diyorsanız o ayrı konu.
Sakıncası yoksa şehir neresi?

kocaeli de güngelişim diye özel rehabilitasyon merkezi var. orayı tavsiye ettikleri için özele götürmeye karar verdim o yüzden.
Annesi öğretmeninden böyle birşey istemiyor. yani demek istediğim annesi, benim sağlıklı çocuğuma özürlü damgası vuracaklar ömrü boyunca bu yükle yaşayacak gibi düşünüyor.
bakın ben bu şekilde düşünmüyorum. Başka bir amcamın kızı 8.sınıftan mezun olacak. okuma yazma bilmiyorum. RAMa düzenli gidiyor.
1 sınıfa giden amcamın çocuğu içinde yengem, oralar işe yaramıyor melek senelerdir gidiyor hala hiç birşey öğrenemedi diye bakıyor. Halbuki melekte zeka geriliği var..
Dediğim gibi, anne okula hiç gitmemiş. okuma yazması var. onun için çok ileri görüşlü olarak bakmıyor. hatta benim bu uğraşlarımı bile boş görüyor. önceki yorumlarımdada belirttm. RAM, psikiyatrı, bire bir etüt merkezi hep götürdüm şuan 8.sınıftaki kuzenimi ama ailenin engellerinden dolayı bir adım ilerleyemedık.

dilim döndüğünce ve tecrübelerime dayanarak fikirlerimi sıralıyorum. umarım faydası olur. 1) öncelikle telaş yapmayın. çok ciddi zihinsel bir problem olmadığı sürece her çocuk okumayı öğrenir. yazmak biraz daha zor gelir ama okuyan çocuk sonunda yazar. benim 1 ayda da2 yılda da öğrenen öğrencim vardı. her çocuğun öğrenme hızı kendi içinde değerlendirilmelidir. 2) öğretmenin gözlemleri önemlidir. psikolog da ram da öğretmenden gözlem formu ister ve bu doğrultuda bir teşhis koymaya çalışır. çünkü öğretmen çocuğu hem bilişsel hem sosyal hem kinestetik( bedensel) hem de psiko motor beceri bakımjndan gözlemler. bu yüzden önce öğretmeniyle detaylı görüşün.3) sorun dil ile ilgiliyse sesleri ya çıkaramıyordur ( özellikle y, s, ş,b,d,n) ya da birbirine karıştırıyordur.sesleri çıkaramazsa kendine güveni olmaz ve okuması gecikir. ameliyatlık bir durum varsa ameliyat olmalı. ameliyatlık bir durum yoksa önelikle kolay çıkardığı seslerden oluşan kelimeler öğretilmeli ve çocuğun ben okuyabiliyorum algısı geliştirilmeli. zor öıkardığı sesler tamamen düzelmese bile pratikle anlaşılır hale gelecektir.4) öğrenme güçlüğü sorunu varsa öncelikle sesli harfler öğretilmeli. sonra sessizlere geçilmeli. her ses mutlaka bir görselle ve renkle ilişkilendirilerek verilmeli. örneğin e sesi elma görseliyle ve kırmızı renkle. el yazısından düz yazıya geçilmeli. renkler yazı da da kullanılmalı.5) aile desteği alamayan çocuklar daha geç öğrenir. üstelik bu çocuk babasını kaybetme gibi bir tramva yaşamış. evde okuma yazmaya yardımcı kimse yoksa bu iş okulda halledilmeli. akran öğrenmesi çok etkilidir.üst sınıf öğrencilerinden destek alınabilir. bu planlamayı öğretmeni ve rehberlik servisiyle yapabilirsiniz. telefonda çok zor yazıyorum. yine sormak istediğiniz birşey olursa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. lütfen çok çok gerekmedikçe ilaç kullandırmayın. çünkü çocukların tüm algılarını törpülüyor

Tşk ederimçıktısını alıp annesiyle görüşürüm inşALLAH..
ilaç kullanan 8.sınıftaki kuzenimde. onda zeka geriliği mevcuttu. öğrenemedi aileside ilgilenmedi zaten..
İnşallah bir adım yol ilerlerizde çocuğunda kendine güveni gelir.

Back
X