Konuşamıyor derken hiç mi?
Derdini anlatamıyor mu yoksa bazı sesleri mi çıkaramıyor?
Yoksa anlamsız homurdanma ifadeleri şeklinde mi konuşması?
Dil gelişimi sorununu çözmeden okuma yazma süreci sağlıklı ilerlemez.
Bende öncekcikle dil sorunun çözülmesini düşündüm. Burada okuma yazmayı henüz öğrenemeyen veliler vardır diye sormak istedim.
mesela günaydın kelimesini çıkaramaz. buna ya anlamsız bir kelime olarak günaydın diyor yada atıyorum ünayd falan diyor. bunu örnek olarak verdim.
dil için kbb götürürelim dedik. sağolsun buradaki arkadaşlar yardımcı oldu.
Rehabilitasyona sıcak bakmıyorum demek ne demek Allah aşkına? Yapmayın lütfen.. Çocuğun ihtiyacı varsa gitmeli. Benim buna ihtiyacı olan öğrencilerim var ama aileleri kabul etmediği için özel eğitim alamıyorlar ve sınıfta pasif kalıyorlar. Biz de onlar için ayrı program uygulayamıyoruz. Sırf bu yüzden 8. sınıftan okuma-yazma bilmeden mezun olan öğrencim bile vardı. Bu çocuklara yazık değil mi? Tam tersi, düzenli olarak rehabilitasyona giden ve okulda kaynaştırma öğrencisi adı altında eğitim gören otizmli bir öğrencim vardı. 7. sınıfa gidiyordu ve annesinden Allah razı olsun, kadın nasıl ilgileniyordu onunla.. Çocuk okuma-yazmayı da biliyordu hatta İngilizceyi bile ondan beklenilenden daha iyi yapabiliyordu. Demem o ki, siz bu çocuğu ihtiyacı olduğu halde geri çekerseniz, ömrü boyunca yaşamak zorunda kalacağı şeyler için vicdanınızı hep rahatlatmaya çalışacaksınız.
konumu tamamen okumadınız sanırım. sıcak bakmayan ben değilim. sıcak bakmayan anne.. 8. sınıf okuma yazma bilmeden bir kuzenim var. onun üstündede çok durdum ilgilendim ama amcalarım bırakmadı..
bende elimden geldiğince buradan öğrendiklerimde anneyi bilinçlendirmeye çalışıyorum.
Arkadaşım Ram yani Rehberlik Araştırma Merkezi devlete ait bir kurumdur.Herhangi bir ücret talep etmez.çocuğun okuduğu okuldaki rehberlik öğretmeninin resmi yazılı talebi ile değerlendirme ve tanılama yapar.hatta rehabilitasyon merkezlerine RAm on raporu olmadan ücretsiz faydalanılamaz.psikiyatri rapor vermiş ve yanı koymuş olsa dahi Ram ınresmi yerleştirme kararı olmadan devletin imkanlarından yararlanılamaz.
eğer maddi durumumuz iyi ,gider yaptırırım diyorsanız o ayrı konu.
Sakıncası yoksa şehir neresi?
kocaeli de güngelişim diye özel rehabilitasyon merkezi var. orayı tavsiye ettikleri için özele götürmeye karar verdim o yüzden.
Annesi öğretmeninden böyle birşey istemiyor. yani demek istediğim annesi, benim sağlıklı çocuğuma özürlü damgası vuracaklar ömrü boyunca bu yükle yaşayacak gibi düşünüyor.
bakın ben bu şekilde düşünmüyorum. Başka bir amcamın kızı 8.sınıftan mezun olacak. okuma yazma bilmiyorum. RAMa düzenli gidiyor.
1 sınıfa giden amcamın çocuğu içinde yengem, oralar işe yaramıyor melek senelerdir gidiyor hala hiç birşey öğrenemedi diye bakıyor. Halbuki melekte zeka geriliği var..
Dediğim gibi, anne okula hiç gitmemiş. okuma yazması var. onun için çok ileri görüşlü olarak bakmıyor. hatta benim bu uğraşlarımı bile boş görüyor. önceki yorumlarımdada belirttm. RAM, psikiyatrı, bire bir etüt merkezi hep götürdüm şuan 8.sınıftaki kuzenimi ama ailenin engellerinden dolayı bir adım ilerleyemedık.