• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Kızlar bebeğim 10 mayısta doğdu. Sezeryan doğum yaptım. 38+2de doğurdum.

1. Xiaomi termometre. Salon ve yatak odasına aldım. 23 derecede bebeğimi sadece kısakollu şortlu tulumla yatırıyorum. Bazen serinse duvarlar falan eve soğukluk verdiği için uzun kollu tulum da giydirebiliyorum. 24 derece ve üstünde sıfırkol zıbın giydiriyorum. Eğer serin hissedersem müslin bez bacaklarına atabiliyorum. Lütfen bezin kenarlarını iyice sıkıştırın bir yere. Bebek elini kolunu sallayıp bezi yüzğne çekerse boğulma riski var. Aklınızda bulunsun. Ben çok çok nadir üstünü örtüyorum. Banyodan sonra oda sıcaklığına çok bakmadan direk uzunkollu zıbın şapka giydiriyorum. Arada 26 dereceyw kadar çıktığı oluyor. Banyo sonrası mecbur kısakollu şortlu tulum çorap ve şapka giydiriyorum.

ÖNEMLİ BİLGİ: YENİDOĞAN ÜŞÜMEZ. YENİDOĞAN BEBEĞİ SICAK HASTA EDER. TERLERSE HASTA OLUR BUNALIR. BESLENMEK İSTEMEZ. FAZLA SICAK KRİTİK NOKTA. Annem bebeğimi kat kat giydirerek hasta etti. Sarılık oldu çocuk. O olay bana çok şey kattı. Dokrorum dedi ki sıcaktan hasta oldu ya. Hadi bırakın artık. Olacaksa soğuktan olsun onu çözeriz dedi. Amacı beni cesarwtlendirmekti. Sonuçta evin içi yanıyor. Ev yerden ısıtma. O da biliyordu yani hasta olmayacağını. O günden beri yüzde doksan evde zıbınlıydı bebişim. Hala öyle tabii.

2. Ateşölçer. Canlarım kulaktan ölçen braun alabilirsiniz. Bence o kadar para harcamaya gerek yok. Benimki Hartmann alman malı. Gayet de gösteriyor bu arada. İlk sarılıktan ateşlenince onunla farkettik yani. Doğru da gösteriyor. En dopru ölçüm makattır. Sonra da kulaktır. Kulak benim için yeterli yani.

3. Müslin bez. Her boyunu alın. Fazla fazla alın. Annemler saçma sapan battaniye yorgan örmüşler bebeğime. Kılın bile kullanmam ben onları. Zaten ev sıcak yahu. Bende şuanda 2 küçük 3 de büyük müslin bez var. Daha da alabilirim yani.

4. Uyku tulumu. Kış için kesinlikle 10 numara. Battaniye örtü vs gibi şeylerden dolayı gece uykuda bebeklerin boğulduğuna dair o kadar çok haber var ki. Uyku tulumunu tavsiye ediyor uzmanlar. Bu yüzden battaniye gereksiz.

5. Nohut battaniye. Kalın değil. İnce de değil. Yumoş yumoş battaniye. Akşam dışarı çıkınca ya da gündüz çıkınca çocuğunuzu buna sarabilirsiniz.

6. Anakucağı. Ablam joie marka elektrikli anakucağı gönderdi. Bebeğin boynu kısılıyordu resmen onda. Çok rahatsızdı. Bebeğimin nefes alışından bile belli oluyordu. Altına yastık koyarak birkaç kez kullandım. Rahat da edemedim. Kullanamadım yani. 2 aylık olunca baktım ki yatırsam yatmıyor. Kucağımda taşısam olmuyor. Mamma marka babyjörn muadili olandan aldım. Bebek kendini sallıyor yani. Ayaklsr da kıpır kıpır oluyor tabii. Keşke önceden alsaydım dedim. Çocuğum alışırdı hemen. Şimdi onda uyuyo bile.

7. Sling ve kanguru. Kubbe marka sling ve baby boroosh marka kanguru aldım. Evde sling dışarıda kanguru taşıyorum. Sebebi de şu sling fazla sıkı ve çocuğa yapışıyor. Yaz çocuğu için dışarıda çok zor. Fenalık geçirir. Kanguru dediğimiz şey yanları açık. Kafa desteği vs var. Sarıp dolamakla uğraşmıyorsun. İki kemerle iş bitiyor. Sadece kanguruda fazla ayar var. Her ayarını öğrenip yapmadan dışarıda kullanmaya çalışmayın. Konfor isterken işkence oluverir.

8. Oto koltuk. Mutlaka isofix olmalı. Arabanızda isofix yoksa sonradan takılıyormuş. Kaza riski her zaman var. Bebeğinize yazık etmeyin. Benimki Holmer. Alman markası. Sertifikaları da var. Daha iyisi heynerdi sanırım. Ben alırken holmer diğer markalardan daha ucuzdu. Çoğunda top tether denilen başlık kısmı yok bile. Arabaya taktık. Gayet sağlam ama daha kullanmadım. Yenidoğan dan itibaren diyor fakat olmuyor. 2 aylık da olmadı. Bakalım bence 4. Ayda olurmuş gibi de bakalım.

9. Bebek arabası. Markası tommy baby. Doğduğu haftadan sonra başladım kullanmaya. Yenidoğan için dümdüz yatıyor. Bagajda kamp sandalyesi kadar yer kaplıyor. Travel sistem alıp pişman olan çok kişi var. Biri de ablam. Çok yer kaplıyo demişti. Arabanın max taşıdığı ağırlık çok önemli. Valla ben aşırı memnunum. Hem fiyatı çok uygun hem de çok kolay sürülüyor. Taşlı yolda tek elle kullandım ya. Daha ne diyeyim. Benimkinin 3 katı fşyattakiler bu konforu sunmuyor.

10. Bebeği büyük herkes şunu diyor. Ahşap beşik almayın. Paranızı çöp etmeyin. O parayla çocuğunuza bir şey alın. İsraf resmen. Park beşik 10 numara. Tavsiye ederim. Bebeğinizi ayırma hayali kurmayın. 1 yaşına kadar sizinle aynı odada olacak. Tavsiye edilenn ise 2 yaşa kadar aynı odada olmak. Park yatak bu yğzden harika. Bazı uzmanlar 4 yaşa kadar aynı odada kalınmalı diyor. Tercih sizin. 2 yaş bile olsa 2 sene sonrası ne olacağı belli olmaz yani.

11. Reflü yatağı. Sevi bebe. Kesinlikle kurtarıcım. Bu sadece reflü ya da gaz için değil. Boğulma riskini de ortadan kaldırıyor. Harika bir yatak. Kızım çok sevdi.

12. Bebek telsizi yerine lütfen xiaomi kamera alın. Ses görüntü her şey var. Telsize boşa para vermişim. Zaten ilk 6 ay bebek yalnız bırakılmamalı. Bazen akşammüstü uykusu dağılmasın diye beşiğe koyuyoruz. Telsizi açıyoruz. Ses gelince kontrol ediyoruz ama ses olmayınca da kontrol ediyorum. Nolur nolmaz diye.

13. Ağız mendili. Alabildiğiniz kadar alın. Evdeki eski tişörtleri kesin. Ağız mendili yapın. Boyuna çıtçıtlı olanlar yazın olmuyor. Boynu pişiyor. Belki ilerleyen aylarda sorun olmaz. Şuan sadece mama yedirirken boynuna koyuyoruz.

14. Eldiven ve şapkayı abartmayın. Banyo dışında ve mayıstaki doktor vs kontrolleri dışında hiç şapka kullanmadım. Sizin yaşadığınız hava durumu soğuksa eviniz soğuk olursa vs gibi etkenlere göre siz kullanırsınız. Eldiven asla kullanmadım. Kesinlikle saçmalık. Bebeğin tırnak bakımlarını yaptığınız sürece sorun olmuyor. Gözünü parmaklıyor diye korkmayın. Benimki de parmağını götürürdü ama hiç gözüne sorun olmadı.

15. Törpü makinesi. Ertungo mu ne marka var. Bendeki ondan. Tırnak makasıyla asla alamam yani. Bu törpü süper alıyor. Ete de zarar vermiyor. Sadece fazla törpülemeyin. Biz bir tırnağını fazla törpülemişiz. Tırnak batması olmuş. İrin toplamış. Şişmiş. Teramycyn sürdük geçti ama çok ağladı.

16. Kısakollu şortlu tulum mükemmel icat. Sıfırkollu müslin tulum da tavsiyemdir yaz bebeleri için. Lütfen alırken boydan fermuarlı alın ya da altı mutlaka çıtçıtlı olsun. Bez değiştirirken rahat oluyor.

17. Banyo havlusu 2 yeter. Abartılı süs aramayın. Üşümesin diye dakikalar içinde giydiriyorsunuz zaten.

18. Banyo filesi. Bebeği yıkarken kolaylık resmen. Ba yıl dım. Tavsiye ederim. Küveti kovayı katlanabilir alabilirsiniz.

19. Emzik olayını çok büyütmeyin. Atak haftası biberonu ya da memenizi emzik gibi kullanıp kusunca mecburen kullanabiliyorsunuz. Diş yapısınıa bozuyor vs gibi önyargılarınızı osman gönülalın emzik videosuyla yıkın. Emzik dişi bozmaz. Bırakılması gereken sürede hala kullanıma devam edilirse o zaman bozar. Gidip de mükemmeliyetçilik edip 300 lira philips emziğe bayılmayın. Wee baby damaklı deneyin. Baktınız almıyor. Philips deneyin. Onu almama ihtimali de var ama en azından basitten başlayın. Para boşa gitmesin. Ablamın bebeği asla almadı philipsi. Bizimki direk kustu yani. Mahvetti yavrumu. Hemwn wee baby denedik. Başta alır almaz gibiydi. Şimdi alıştı. Eğer bebeğinizin yanakları tombikse kalp şeklinde olandan değil kelebek olandan alın. Kalp olan yanaklara çarpıp düşğyor ve iz yapıyor.

20. Bebeğimin altını temizlemek için dışarıda ıslak mendil, evde ise temizleme pamuğunu ıslatıp kullanıyorum. Tupperware kutu aldım ama ona da gerek yokmuş evinizde saklama kabı varsa pamukları ona koyup ıslatabilirsiniz. Orda durabilir yani.

21. Alt değiştirme örtüsü kesinlikle alın. Dışarıda kurtarıcı. Evde kurtarıcı. Serum fizyolojikle bebeğin burnunu temizlerken bile onu kullanıyoruz. Sümükler aktıktan sonra çöpe gidiyor direk. Her alt değiştirmeden sonra çöpe atıvermeyin. Batmadığı sürece temiz örtüyü tekrar kullanabilirsiniz. Abartılı temizlik takıntısı oluşturmayın kendinizde. Fazla sterillik bebeğinizin hayatını olumsuz etkiler. 🙏 Ayrıca ev için ben alt değiştirme matı aldım. Naylon gibi yüzeyi olunca pislenirse yıkayıp asıyorum. O da rahat oluyor.

22. Bez olarak 4 marka denedim. Kesin bilgi veriyorum. Bez pişik yapmaz. Sık değişmeyen bez pişik yapar. Yazın kalın bez kullanırsanız pişik yapar. O bez büyük ihtimalle kışın pişik yapmayacaktır. Her alt değiştirmede kullanılan krem bebeğinizi pişik yapar. Çünkü siz nefes alan gözenekleri kremle kapatıp boğuyorsunuz. Sabah akşam günde 2 kere sürseniz yeter. Bir de her alt değiştirmede bir dakika bebeğin poposunu havalandırın. Hemen kapatmayın bezi. Markalara gelelim. Herkes sleepy ile başlar. Hem doğal hem uygun. Bence de öyle başlayın. Ama ilerleyen zamanlarda herkes sleepy değiştiriyor. Çünkü bebek büyüdükçe çiş miktarınartıyor. Sleepy sızdırıyor. Kokuyu dışarı veriyor. Bacakları çok çok dar. Aşırı lastik izi oluyor. 1le 2 numara zaten her bezde aynı resmen kiloya dikkat edin. Ben 25ten sonra 2 numaraya geçtim galiba. 40tan sonra da 3 numaraya geçtim. 3te bayaa uzun duracaksınız. Şimdi 3 numarada kullandığım diğer 3 beze gelelim. Bebem naturali çift bez uygulaması için aldım. Bir kalça 59 çıktı. Min 60 olmalıymış. Sorun değil ama istersen yap dedi doktor. Ben de alayım ucuz bez deneyeyim dedim. Bir gün mecburen bebemi direk tek bez olarak taktım. Normalde önce sleepy takıyodum. Çocuk bebemde rahat edemedi çünkü aşırı kalındı. Çocuğun altını bir açtım. Bezin içindeki pamuk bir yere toplanmış. Kalite sıfır yani. Çift bez için alınır ama direk temas olmayacak türden bir bez. Sonra merak ettim ve molfix aldım. Goon da aldım. Goon kesinlikle en en en iyisi. Molfix de süper ama goon koku hapsetmede, idrarı hapsetmede daha başarılı. Goondaki sarı çizgi popoya kadar uzuyor. Yani kız bebekler geriye doğru akıttığı için popoya dolarsa da haberdar oluyoruz. Goon pamuk pamuk. Molfix daha naylonumsu. Yani naylon değil de dokusu farklı yani. Goon tanesi 1.80e molfix 1.70e sleepy 1.25e geliyor. Sleepyde günde 15 bez değiştiriyorsam diğer bezlerde bu sayı azaldı kesinlikle.

23. Otri bebe aspiratör alın. Nazal marka da uç alın. En uygunu nazal. Sürekli çekmeyin. Ödem yapabilrmiş burna. O yüzden her gün serum fizyolojik yapın. Hemen ardından da aspiratörle çekin ki tam temizlensin. Nurse Harvey marka aspiratör aldım. Çantada yedek dursun dedim. En ucuzu oydu. Rezalet. Aspiratörün alt parçası çıkıveriyor hemen. Bilseydim az daha verir bir otribebe daha alırdım ya da başka daha iyi bir markayı alırdım.

24. Mama ile besleyenler için ilk önerim termos. Paraya kıyın. Stanley 1.3 lt olandan alın anne çantasın da sığıyor. Dışarı çıkınca bizim işimize geliyor. Su derdimiz olmuyor yani.

25. Bir tane plastik vakumlu baharatlık alın. İçine mama doldurun. Dışarıya mama kutusu taşımayın. Başta biz öyle bir aptallık ettik. Çantaya sığamıyorduk. Artık daha pratiğiz. Sorun yaşamıyoruz.

26. Biberon olarak sakın sakın sakın cam philips almayın. Aşırı gaz yapıyor. Bizimki 20. Günden sonra kusmaya başladı. Öyle böyle değil. Sürekli de hıçkırık tutuyordu. İnsan içinde falan üstümü çok batırdı. En son bıktım artık derken anti kolik biberon keşfettim. Diğer markaları bilmem ama 2 marka var bende. Philips avent antikolik ve mamajoo gece gündüz biberonu. Hangisi iyi derseniz haznesi daha fazla olduğu için kesinlikle mamajoo. Çünkü ikisi de gaz yapmıyor. Mama yaparken pratik olmanız gerekiyor. Philipsin kötü yanı içinde gaz valfi var. Arabada ya da zemin temiz değilse çom zor oluyor mama yapması. O yeşil parçayı koyacak yer bulamıyorum ya deli oluyorum. Mamajoo kesinlikle bu konuda on numara. Bir de memesi şelale olan arkadaşlar biberonda meme reddi yaşamamış. Onu farkettik. Yine yaşayan vardır da kiminle konuştuysam sütü sağınca falan şakır şakır olanlar hiç meme reddi yaşamamış. Sonuçta meme reddinin sebebi plastik falan değil. Bebek biberonda çektiği gibi akaın istiyor. Bizim zaten olan süt 2 dakka olmadan bitiyor. Çocuk ağlamaya başlıyor. O yüzden olmayana sen olduramıyorsundur tavrı sergileyen çok kişi var burada. Mama veren biberon kullanan insanlara kendilerini kötü hissettrimeyelim lütfen. 🙏

27. Spectra 9s ve spysoft elektrikli pompa. Lansinohun vakumlu pompası. Bende 3ü de dahil. Bu konuda ben kendi tecrübemi anlatayım. İlk günden beri sağdım. Bebek memeyi reddetti maalesef. Biberon kullanmıştım. Ama sorun şu ki sütüm çok çok çok azdı. Hep öyleydi ve bebek de emiyordu yani. İlk doğumumda mochi marka pompa vardı. Vakumlaya vakumlaya iki mememden ilk gün 50 cc çıkarmıştı. Yani sütün varsa her pompa sütünü çıkarıyor. Sütün yoksa yoktur. Sağma tekniği vs uğraştım. Hiç göğsüm de sızlamıyordu yani. Süt inişini herkes böyle anlıyor biliyorum. Elimde cihazlar patladı kısacası. En azından denemiş oldum. Şöyle yorum yapayım. Spysoftun memeye yapışan biberonlu parçası harika. Memeyi çok iyi vakumluyor. Spectranın da makinesi çok iyi. İkisini birleştirip kullandım ben. 4 ml sütüm anca çıkıyordu. Spysoft 2 ml falan aca çıkarıyordu. Spectra 4 ml çıkardı.

28. Sudocrem bebeğimi pişik yaptı. Doktorum bana sezeryan dikişim için hametan pomad verdi. Mavi kutulu. Bunu bebeğin poposuna da sür dedi. Meme ucun yara olursa ona da sür dedi. Silmene de gerek yokç içeriği temizdir dedi. Hametan aşktır. Gidip saçma sapan markalara bilindik marka doğal vs diye 100 200 lira bayılmayın. Sağlık ocağına yazdırınca 12 liraya geliyor. Diğer kremlere vereceğiniz parayla bebişinize güzel başka şeyler alabilirsiniz.

29. Sebamed şampuan. Doktorum da onayladı.

30. Valla yumuşak kıllı bir fırça aldım. Daha konak olmadı şükürler olsun. İnternette okuduğuma göre sürekli bebeğin saçını taramak konağı engelliyormuş. Kan ve saçtaki yağlı deri eşit dağılıyormuş tarayınca. Bir de şampuandan iyi arındırmak gerekiyormuş.

31. Gece lambası. Hem bebeği görmek için hem de bir yerlere takılıp ses yapmamak için süper.

32. Zıbın uzatma aparatı. Bebişiniz uzadıkça alt kısım kapanmayacak. Zıbını çöpe atmayın. O uzatma aparatı 2 ay daha ömrünü uzatıyor resmen.

33. Silikon meme ucu. Bebedor ve philips aldım. Philips sakın almayın. İğrenç. Yenidoğan bebeğin ağzı küçük diye small alın demişler. Small aldım. Meme ucum sığmadı ki. Elimde patladı resmen. Rezillik cidden. Bebedor ucuz ve süper. Meme ucunuz çıkmıyorsa zorlanıyorsanız ya da yara olmuşsa süper oluyor. Bebekle aranıza plastik sokmayan diyen arkadaşlar kimse keyfinden alıp kullanmıyor. Memesi şelale olanların bu kadar kolay yorum yapması benim gibi sorun yaşayanlar için pskolojik açıdan yorucu oluyor.

34. Aptamil 1 ile başladık mamaya. Hem anne sütü hem de aptamil 1le ilerlerken mukuslu ve gürültülü kaka olayımız oldu. Doktor da içimiz rahat etsin dedi. Apramil prosyneo kullanın dedi. Bu özel mamaymış. Alerji vs gibi durumlarda geçiliyormuş. Kimisi direk onunla başlıyormuş. Neyse. İçindeki demirden dolayı kakayı yeşil yapıyor. Sakın korkmayın yani. Koku da yapabiliyor.

35. Gazlı bebeğiniz varsa MAFLOR DAMLA mutlaka kullanın. Bebeğin gazında ve kakasında aşırı koku yapıyor ama 2 aylığız hiç gaz sorunu yaşamadık. Arkadaşım kolik bebeği için bütün marka damlaları kullandıktan sonra bir doktor bunu önermiş. Sonunda huzur bulmuş. Sabah 5 akşam 5 damla veriyorsunuz. Muhteşem.

36. Neira mı ne bir göz damlası var. Geçende bebeğimizin gözü kanlı gibi oldu. Çapaklanıyodu. Eczacı bu damlayı vermiş. En iyi damla buymuş. Vallahi 2 gün kullandık. Hiçbir şey kalmadı.

37. Teramycyn. Evinizde mutlaka olmalı. Tırnak batması oldu bebeğimiz. Elindeki irine sürdük. Acısı şişliği 2 3 saat içinde geçti.

38. Ecowell losyon. Bebeklerde pudra kullanılmamalı. Heleki kız bebeklerde sakıın. Losyon, yağ ve süt arasında kalmıştım. Yağ bebekler için sıkıntılıymış çünkü gözenekleri tıkayıp cildi daha hassas hale getiriyormuş. Losyon en iyisiymiş. Banyo sonrası rahatlatması içinmiş. Doktorum dedi ki zeytinyağı için asidik değeri yüksekmiş. Bebeğin cildine zarar verebilirmiş. Seyreltilmiş yağ kullanabilirsiniz arada dedi. Soğuk sıkımların değeri düşükmüş. İşlem görmüş olduğu içinmiş.

39. Bebeğimin ilk zeka kartları diye bir set var. Mutlaka alın. Bebeğiniz uyanıkken onları göstermeye çalışın.

40. Tummy time yaparken kullanmak için ben tummy time aynası aldım. İçinde şekilli kartlar da var.

41. Yazın deniz için falan bebeğime uv korumalı şapka aldım. Deniz için de baby float almayı düşünüyorum.

42. Incia güneş kremi aldım ama 1 yaş altı kullanılmıyormuş. Bize nasipmiş diyelim.

43. 0 6 ay oyunları için sinem özen canbolatın kitabı var. Oyunlarla öğreniyorum diye. Kesinlikle alın.

44. Bebeğin gelişim sürecini neler olacağını sizeanlatan bir kitap var. Hatice kübra tongarın ilk 12 ayda bebeğin gelişimi kitabını tavsiye ederim. Doğmadan alın kesinlikle.
22+5 den merhabalar, ne kadar faydalı şeyler yazmışsınız emeğinize sağlık çok teşekkürler 😊Gece 3 e kadar her onerdiginiz ürünü girip favorileyip yazıya devam ettim. Çocuk gelişimi zekası vs için kullandığınız ya da kullanacağınız farklı şeyler olursa lütfen aydınlatın hiç bilmiyordum zeka kartlarini vs. Çok iyi oldu ☺️ hametani günlük olarak mi kullaniyorsunuz ? Yoksa sadece pişik vs olduğunda mi acaba ? Biberon kısmıda netleşmedi bende inşallah bir sorun olmazsa emzirmek istiyorum bu konuda bir sorun yaşamayacagimi düşünerek hareket etmek istiyorum. Ama yine de bir biberon almam gerekir mi ? İleride su biberonu için hangi biberonu tavsiye edersiniz ? Aylık aylık değişiyor mu yoksa bir aldığını uzun süre kullababiliyor musunuz? Birde ana kucağı olarak mammaya benzer pier Cardin veya bir iki başka marka gördüm pier Cardin düşünüyorum sizin kendinizinkiyle bir karsilastirma fırsatınız oldu mu aynı midir fiyatı daha uygun olduğu için tercih ederim diye düşündüm.
Son olarak uyku tulumu hangisini kullanıyorsunuz varsa link atabilir misiniz ?
 
22+5 den merhabalar, ne kadar faydalı şeyler yazmışsınız emeğinize sağlık çok teşekkürler 😊Gece 3 e kadar her onerdiginiz ürünü girip favorileyip yazıya devam ettim. Çocuk gelişimi zekası vs için kullandığınız ya da kullanacağınız farklı şeyler olursa lütfen aydınlatın hiç bilmiyordum zeka kartlarini vs. Çok iyi oldu ☺️ hametani günlük olarak mi kullaniyorsunuz ? Yoksa sadece pişik vs olduğunda mi acaba ? Biberon kısmıda netleşmedi bende inşallah bir sorun olmazsa emzirmek istiyorum bu konuda bir sorun yaşamayacagimi düşünerek hareket etmek istiyorum. Ama yine de bir biberon almam gerekir mi ? İleride su biberonu için hangi biberonu tavsiye edersiniz ? Aylık aylık değişiyor mu yoksa bir aldığını uzun süre kullababiliyor musunuz? Birde ana kucağı olarak mammaya benzer pier Cardin veya bir iki başka marka gördüm pier Cardin düşünüyorum sizin kendinizinkiyle bir karsilastirma fırsatınız oldu mu aynı midir fiyatı daha uygun olduğu için tercih ederim diye düşündüm.
Son olarak uyku tulumu hangisini kullanıyorsunuz varsa link atabilir misiniz ?
Hametanı her şeyde kullnıyorum. Mesela sıcaktan boynu isilik oldu. Ona sürdüm geçirdi. Günlük sabahnakşam poposuna sürüyorum. Bazen umuttuğum bile oluyor. Su biberonu daha almadım. Bence biberon acil bir ihtiyaç değil. Eğer mama desteklemen gerekirse o zaman kaşık biberon alabilirsin eczaneden. Pier cardin güzel değil. Demirleri aşırı ince. Uyku tulumunu evimiz kışın sıcak oluyor diye 1 tog aldık ebebekten. Şimdiden 9 aylık zıbınları giyiyoruz boyu 60 cm kilosu da 6. Zıbınlar ufak gelince altınanek aldım trendyoldan o şekilde küçükleri kullanıyorum. E bebkte winfun marka piyano matı bulduk. 560 lira ama kasada 450 oldu. Harika bir şey. Biz oynuyoruz o da dinliyor. Emeklemeye başladığında üstüne bastırmayı düşünüyorum. Yazıya eklemem gereken şeyler varmış. Şimdi yazarken farkettim. 😂
 
Bir tane yenidoğan modeli var arkada tutma yeri yok gibi değişik bir şey o mu air mi arada kaldım.
Emzikte ucuzdan pahalıya gitmenizi tavsiye ederim. Bizimki wee baby sevdi. Dışarıda falan yere düşünce direk çöpe atıyorum çünkü emzikler sabunlu suyla yıkanmıyor. İçine su çektiği için sadece kaynar suda dezenfekte oluyor. Ablam elindeki philips aventi vermişti. Arkadan parmak girecek boşluğu olandan. Ağzına aldığı gibi bi kase dolusu kusmuştu. Eğer wee baby falan istemezse ultra air tavsiye ederim.
 
Bir tane yenidoğan modeli var arkada tutma yeri yok gibi değişik bir şey o mu air mi arada kaldım.
yok hayır tutma yeri var. resimdeki gibi.
1692032204439.png
 
Emzikte ucuzdan pahalıya gitmenizi tavsiye ederim. Bizimki wee baby sevdi. Dışarıda falan yere düşünce direk çöpe atıyorum çünkü emzikler sabunlu suyla yıkanmıyor. İçine su çektiği için sadece kaynar suda dezenfekte oluyor. Ablam elindeki philips aventi vermişti. Arkadan parmak girecek boşluğu olandan. Ağzına aldığı gibi bi kase dolusu kusmuştu. Eğer wee baby falan istemezse ultra air tavsiye ederim.
Oğlum wee tutmuştu aşırı kullanmasak da.
Sabah diğer modeli sipariş vermiş bulundum artık kısmet.

Mamma ana kucağı yorumlarınız ürüne yükselmemi sağladı.
Oğlumda elektrikli kendisinden sallayan salıncak vs aldım ama pek kullanmadık. Çoğu şeyi pek kullanmamışız aslında.
 
Kızlar bebeğim 10 mayısta doğdu. Sezeryan doğum yaptım. 38+2de doğurdum.

1. Xiaomi termometre. Salon ve yatak odasına aldım. 23 derecede bebeğimi sadece kısakollu şortlu tulumla yatırıyorum. Bazen serinse duvarlar falan eve soğukluk verdiği için uzun kollu tulum da giydirebiliyorum. 24 derece ve üstünde sıfırkol zıbın giydiriyorum. Eğer serin hissedersem müslin bez bacaklarına atabiliyorum. Lütfen bezin kenarlarını iyice sıkıştırın bir yere. Bebek elini kolunu sallayıp bezi yüzğne çekerse boğulma riski var. Aklınızda bulunsun. Ben çok çok nadir üstünü örtüyorum. Banyodan sonra oda sıcaklığına çok bakmadan direk uzunkollu zıbın şapka giydiriyorum. Arada 26 dereceyw kadar çıktığı oluyor. Banyo sonrası mecbur kısakollu şortlu tulum çorap ve şapka giydiriyorum.

ÖNEMLİ BİLGİ: YENİDOĞAN ÜŞÜMEZ. YENİDOĞAN BEBEĞİ SICAK HASTA EDER. TERLERSE HASTA OLUR BUNALIR. BESLENMEK İSTEMEZ. FAZLA SICAK KRİTİK NOKTA. Annem bebeğimi kat kat giydirerek hasta etti. Sarılık oldu çocuk. O olay bana çok şey kattı. Dokrorum dedi ki sıcaktan hasta oldu ya. Hadi bırakın artık. Olacaksa soğuktan olsun onu çözeriz dedi. Amacı beni cesarwtlendirmekti. Sonuçta evin içi yanıyor. Ev yerden ısıtma. O da biliyordu yani hasta olmayacağını. O günden beri yüzde doksan evde zıbınlıydı bebişim. Hala öyle tabii.

2. Ateşölçer. Canlarım kulaktan ölçen braun alabilirsiniz. Bence o kadar para harcamaya gerek yok. Benimki Hartmann alman malı. Gayet de gösteriyor bu arada. İlk sarılıktan ateşlenince onunla farkettik yani. Doğru da gösteriyor. En dopru ölçüm makattır. Sonra da kulaktır. Kulak benim için yeterli yani.

3. Müslin bez. Her boyunu alın. Fazla fazla alın. Annemler saçma sapan battaniye yorgan örmüşler bebeğime. Kılın bile kullanmam ben onları. Zaten ev sıcak yahu. Bende şuanda 2 küçük 3 de büyük müslin bez var. Daha da alabilirim yani.

4. Uyku tulumu. Kış için kesinlikle 10 numara. Battaniye örtü vs gibi şeylerden dolayı gece uykuda bebeklerin boğulduğuna dair o kadar çok haber var ki. Uyku tulumunu tavsiye ediyor uzmanlar. Bu yüzden battaniye gereksiz.

5. Nohut battaniye. Kalın değil. İnce de değil. Yumoş yumoş battaniye. Akşam dışarı çıkınca ya da gündüz çıkınca çocuğunuzu buna sarabilirsiniz.

6. Anakucağı. Ablam joie marka elektrikli anakucağı gönderdi. Bebeğin boynu kısılıyordu resmen onda. Çok rahatsızdı. Bebeğimin nefes alışından bile belli oluyordu. Altına yastık koyarak birkaç kez kullandım. Rahat da edemedim. Kullanamadım yani. 2 aylık olunca baktım ki yatırsam yatmıyor. Kucağımda taşısam olmuyor. Mamma marka babyjörn muadili olandan aldım. Bebek kendini sallıyor yani. Ayaklsr da kıpır kıpır oluyor tabii. Keşke önceden alsaydım dedim. Çocuğum alışırdı hemen. Şimdi onda uyuyo bile.

7. Sling ve kanguru. Kubbe marka sling ve baby boroosh marka kanguru aldım. Evde sling dışarıda kanguru taşıyorum. Sebebi de şu sling fazla sıkı ve çocuğa yapışıyor. Yaz çocuğu için dışarıda çok zor. Fenalık geçirir. Kanguru dediğimiz şey yanları açık. Kafa desteği vs var. Sarıp dolamakla uğraşmıyorsun. İki kemerle iş bitiyor. Sadece kanguruda fazla ayar var. Her ayarını öğrenip yapmadan dışarıda kullanmaya çalışmayın. Konfor isterken işkence oluverir.

8. Oto koltuk. Mutlaka isofix olmalı. Arabanızda isofix yoksa sonradan takılıyormuş. Kaza riski her zaman var. Bebeğinize yazık etmeyin. Benimki Holmer. Alman markası. Sertifikaları da var. Daha iyisi heynerdi sanırım. Ben alırken holmer diğer markalardan daha ucuzdu. Çoğunda top tether denilen başlık kısmı yok bile. Arabaya taktık. Gayet sağlam ama daha kullanmadım. Yenidoğan dan itibaren diyor fakat olmuyor. 2 aylık da olmadı. Kızlar 4. Aya girdik. Artık oto koltuğu kullanıyoruz. Bebişim aşırı rahat. Çok sevdi. Etrafı izlerken uyuyakalıyor. Holmer tavsiye ederim.

9. Bebek arabası. Markası tommy baby. Doğduğu haftadan sonra başladım kullanmaya. Yenidoğan için dümdüz yatıyor. Bagajda kamp sandalyesi kadar yer kaplıyor. Travel sistem alıp pişman olan çok kişi var. Biri de ablam. Çok yer kaplıyo demişti. Arabanın max taşıdığı ağırlık çok önemli. Valla ben aşırı memnunum. Hem fiyatı çok uygun hem de çok kolay sürülüyor. Taşlı yolda tek elle kullandım ya. Daha ne diyeyim. Benimkinin 3 katı fşyattakiler bu konforu sunmuyor.

10. Bebeği büyük herkes şunu diyor. Ahşap beşik almayın. Paranızı çöp etmeyin. O parayla çocuğunuza bir şey alın. İsraf resmen. Park beşik 10 numara. Tavsiye ederim. Bebeğinizi ayırma hayali kurmayın. 1 yaşına kadar sizinle aynı odada olacak. Tavsiye edilenn ise 2 yaşa kadar aynı odada olmak. Park yatak bu yğzden harika. Bazı uzmanlar 4 yaşa kadar aynı odada kalınmalı diyor. Tercih sizin. 2 yaş bile olsa 2 sene sonrası ne olacağı belli olmaz yani.

11. Reflü yatağı. Sevi bebe. Kesinlikle kurtarıcım. Bu sadece reflü ya da gaz için değil. Boğulma riskini de ortadan kaldırıyor. Harika bir yatak. Kızım çok sevdi.

12. Bebek telsizi yerine lütfen xiaomi kamera alın. Ses görüntü her şey var. Telsize boşa para vermişim. Zaten ilk 6 ay bebek yalnız bırakılmamalı. Bazen akşammüstü uykusu dağılmasın diye beşiğe koyuyoruz. Telsizi açıyoruz. Ses gelince kontrol ediyoruz ama ses olmayınca da kontrol ediyorum. Nolur nolmaz diye.

13. Ağız mendili. Alabildiğiniz kadar alın. Evdeki eski tişörtleri kesin. Ağız mendili yapın. Boyuna çıtçıtlı olanlar yazın olmuyor. Boynu pişiyor. Belki ilerleyen aylarda sorun olmaz. Şuan sadece mama yedirirken boynuna koyuyoruz.

14. Eldiven ve şapkayı abartmayın. Banyo dışında ve mayıstaki doktor vs kontrolleri dışında hiç şapka kullanmadım. Sizin yaşadığınız hava durumu soğuksa eviniz soğuk olursa vs gibi etkenlere göre siz kullanırsınız. Eldiven asla kullanmadım. Kesinlikle saçmalık. Bebeğin tırnak bakımlarını yaptığınız sürece sorun olmuyor. Gözünü parmaklıyor diye korkmayın. Benimki de parmağını götürürdü ama hiç gözüne sorun olmadı.

15. Törpü makinesi. Ertungo mu ne marka var. Bendeki ondan. Tırnak makasıyla asla alamam yani. Bu törpü süper alıyor. Ete de zarar vermiyor. Sadece fazla törpülemeyin. Biz bir tırnağını fazla törpülemişiz. Tırnak batması olmuş. İrin toplamış. Şişmiş. Teramycyn sürdük geçti ama çok ağladı.

16. Kısakollu şortlu tulum mükemmel icat. Sıfırkollu müslin tulum da tavsiyemdir yaz bebeleri için. Lütfen alırken boydan fermuarlı alın ya da altı mutlaka çıtçıtlı olsun. Bez değiştirirken rahat oluyor.

17. Banyo havlusu 2 yeter. Abartılı süs aramayın. Üşümesin diye dakikalar içinde giydiriyorsunuz zaten.

18. Banyo filesi. Bebeği yıkarken kolaylık resmen. Ba yıl dım. Tavsiye ederim. Küveti kovayı katlanabilir alabilirsiniz.

19. Emzik olayını çok büyütmeyin. Atak haftası biberonu ya da memenizi emzik gibi kullanıp kusunca mecburen kullanabiliyorsunuz. Diş yapısınıa bozuyor vs gibi önyargılarınızı osman gönülalın emzik videosuyla yıkın. Emzik dişi bozmaz. Bırakılması gereken sürede hala kullanıma devam edilirse o zaman bozar. Gidip de mükemmeliyetçilik edip 300 lira philips emziğe bayılmayın. Wee baby damaklı deneyin. Baktınız almıyor. Philips deneyin. Onu almama ihtimali de var ama en azından basitten başlayın. Para boşa gitmesin. Ablamın bebeği asla almadı philipsi. Bizimki direk kustu yani. Mahvetti yavrumu. Hemwn wee baby denedik. Başta alır almaz gibiydi. Şimdi alıştı. Eğer bebeğinizin yanakları tombikse kalp şeklinde olandan değil kelebek olandan alın. Kalp olan yanaklara çarpıp düşğyor ve iz yapıyor.

20. Bebeğimin altını temizlemek için dışarıda ıslak mendil, evde ise temizleme pamuğunu ıslatıp kullanıyorum. Tupperware kutu aldım ama ona da gerek yokmuş evinizde saklama kabı varsa pamukları ona koyup ıslatabilirsiniz. Orda durabilir yani.

21. Alt değiştirme örtüsü kesinlikle alın. Dışarıda kurtarıcı. Evde kurtarıcı. Serum fizyolojikle bebeğin burnunu temizlerken bile onu kullanıyoruz. Sümükler aktıktan sonra çöpe gidiyor direk. Her alt değiştirmeden sonra çöpe atıvermeyin. Batmadığı sürece temiz örtüyü tekrar kullanabilirsiniz. Abartılı temizlik takıntısı oluşturmayın kendinizde. Fazla sterillik bebeğinizin hayatını olumsuz etkiler. 🙏 Ayrıca ev için ben alt değiştirme matı aldım. Naylon gibi yüzeyi olunca pislenirse yıkayıp asıyorum. O da rahat oluyor.

22. Bez olarak 4 marka denedim. Kesin bilgi veriyorum. Bez pişik yapmaz. Sık değişmeyen bez pişik yapar. Yazın kalın bez kullanırsanız pişik yapar. O bez büyük ihtimalle kışın pişik yapmayacaktır. Her alt değiştirmede kullanılan krem bebeğinizi pişik yapar. Çünkü siz nefes alan gözenekleri kremle kapatıp boğuyorsunuz. Sabah akşam günde 2 kere sürseniz yeter. Bir de her alt değiştirmede bir dakika bebeğin poposunu havalandırın. Hemen kapatmayın bezi. Markalara gelelim. Herkes sleepy ile başlar. Hem doğal hem uygun. Bence de öyle başlayın. Ama ilerleyen zamanlarda herkes sleepy değiştiriyor. Çünkü bebek büyüdükçe çiş miktarınartıyor. Sleepy sızdırıyor. Kokuyu dışarı veriyor. Bacakları çok çok dar. Aşırı lastik izi oluyor. 1le 2 numara zaten her bezde aynı resmen kiloya dikkat edin. Ben 25ten sonra 2 numaraya geçtim galiba. 40tan sonra da 3 numaraya geçtim. 3te bayaa uzun duracaksınız. Şimdi 3 numarada kullandığım diğer 3 beze gelelim. Bebem naturali çift bez uygulaması için aldım. Bir kalça 59 çıktı. Min 60 olmalıymış. Sorun değil ama istersen yap dedi doktor. Ben de alayım ucuz bez deneyeyim dedim. Bir gün mecburen bebemi direk tek bez olarak taktım. Normalde önce sleepy takıyodum. Çocuk bebemde rahat edemedi çünkü aşırı kalındı. Çocuğun altını bir açtım. Bezin içindeki pamuk bir yere toplanmış. Kalite sıfır yani. Çift bez için alınır ama direk temas olmayacak türden bir bez. Sonra merak ettim ve molfix aldım. Goon da aldım. Goon kesinlikle en en en iyisi. Molfix de süper ama goon koku hapsetmede, idrarı hapsetmede daha başarılı. Goondaki sarı çizgi popoya kadar uzuyor. Yani kız bebekler geriye doğru akıttığı için popoya dolarsa da haberdar oluyoruz. Goon pamuk pamuk. Molfix daha naylonumsu. Yani naylon değil de dokusu farklı yani. Goon tanesi 1.80e molfix 1.70e sleepy 1.25e geliyor. Sleepyde günde 15 bez değiştiriyorsam diğer bezlerde bu sayı azaldı kesinlikle.

23. Otri bebe aspiratör alın. Nazal marka da uç alın. En uygunu nazal. Sürekli çekmeyin. Ödem yapabilrmiş burna. O yüzden her gün serum fizyolojik yapın. Hemen ardından da aspiratörle çekin ki tam temizlensin. Nurse Harvey marka aspiratör aldım. Çantada yedek dursun dedim. En ucuzu oydu. Rezalet. Aspiratörün alt parçası çıkıveriyor hemen. Bilseydim az daha verir bir otribebe daha alırdım ya da başka daha iyi bir markayı alırdım.

24. Mama ile besleyenler için ilk önerim termos. Paraya kıyın. Stanley 1.3 lt olandan alın anne çantasın da sığıyor. Dışarı çıkınca bizim işimize geliyor. Su derdimiz olmuyor yani.

25. Bir tane plastik vakumlu baharatlık alın. İçine mama doldurun. Dışarıya mama kutusu taşımayın. Başta biz öyle bir aptallık ettik. Çantaya sığamıyorduk. Artık daha pratiğiz. Sorun yaşamıyoruz.

26. Biberon olarak sakın sakın sakın cam philips almayın. Aşırı gaz yapıyor. Bizimki 20. Günden sonra kusmaya başladı. Öyle böyle değil. Sürekli de hıçkırık tutuyordu. İnsan içinde falan üstümü çok batırdı. En son bıktım artık derken anti kolik biberon keşfettim. Diğer markaları bilmem ama 2 marka var bende. Philips avent antikolik ve mamajoo gece gündüz biberonu. Hangisi iyi derseniz haznesi daha fazla olduğu için kesinlikle mamajoo. Çünkü ikisi de gaz yapmıyor. Mama yaparken pratik olmanız gerekiyor. Philipsin kötü yanı içinde gaz valfi var. Arabada ya da zemin temiz değilse çom zor oluyor mama yapması. O yeşil parçayı koyacak yer bulamıyorum ya deli oluyorum. Mamajoo kesinlikle bu konuda on numara. Bir de memesi şelale olan arkadaşlar biberonda meme reddi yaşamamış. Onu farkettik. Yine yaşayan vardır da kiminle konuştuysam sütü sağınca falan şakır şakır olanlar hiç meme reddi yaşamamış. Sonuçta meme reddinin sebebi plastik falan değil. Bebek biberonda çektiği gibi akaın istiyor. Bizim zaten olan süt 2 dakka olmadan bitiyor. Çocuk ağlamaya başlıyor. O yüzden olmayana sen olduramıyorsundur tavrı sergileyen çok kişi var burada. Mama veren biberon kullanan insanlara kendilerini kötü hissettrimeyelim lütfen. 🙏

27. Spectra 9s ve spysoft elektrikli pompa. Lansinohun vakumlu pompası. Bende 3ü de dahil. Bu konuda ben kendi tecrübemi anlatayım. İlk günden beri sağdım. Bebek memeyi reddetti maalesef. Biberon kullanmıştım. Ama sorun şu ki sütüm çok çok çok azdı. Hep öyleydi ve bebek de emiyordu yani. İlk doğumumda mochi marka pompa vardı. Vakumlaya vakumlaya iki mememden ilk gün 50 cc çıkarmıştı. Yani sütün varsa her pompa sütünü çıkarıyor. Sütün yoksa yoktur. Sağma tekniği vs uğraştım. Hiç göğsüm de sızlamıyordu yani. Süt inişini herkes böyle anlıyor biliyorum. Elimde cihazlar patladı kısacası. En azından denemiş oldum. Şöyle yorum yapayım. Spysoftun memeye yapışan biberonlu parçası harika. Memeyi çok iyi vakumluyor. Spectranın da makinesi çok iyi. İkisini birleştirip kullandım ben. 4 ml sütüm anca çıkıyordu. Spysoft 2 ml falan aca çıkarıyordu. Spectra 4 ml çıkardı.

28. Sudocrem bebeğimi pişik yaptı. Doktorum bana sezeryan dikişim için hametan pomad verdi. Mavi kutulu. Bunu bebeğin poposuna da sür dedi. Meme ucun yara olursa ona da sür dedi. Silmene de gerek yokç içeriği temizdir dedi. Hametan aşktır. Gidip saçma sapan markalara bilindik marka doğal vs diye 100 200 lira bayılmayın. Sağlık ocağına yazdırınca 12 liraya geliyor. Diğer kremlere vereceğiniz parayla bebişinize güzel başka şeyler alabilirsiniz.

29. Sebamed şampuan. Doktorum da onayladı.

30. Valla yumuşak kıllı bir fırça aldım. Daha konak olmadı şükürler olsun. İnternette okuduğuma göre sürekli bebeğin saçını taramak konağı engelliyormuş. Kan ve saçtaki yağlı deri eşit dağılıyormuş tarayınca. Bir de şampuandan iyi arındırmak gerekiyormuş.

31. Gece lambası. Hem bebeği görmek için hem de bir yerlere takılıp ses yapmamak için süper.

32. Zıbın uzatma aparatı. Bebişiniz uzadıkça alt kısım kapanmayacak. Zıbını çöpe atmayın. O uzatma aparatı 2 ay daha ömrünü uzatıyor resmen.

33. Silikon meme ucu. Bebedor ve philips aldım. Philips sakın almayın. İğrenç. Yenidoğan bebeğin ağzı küçük diye small alın demişler. Small aldım. Meme ucum sığmadı ki. Elimde patladı resmen. Rezillik cidden. Bebedor ucuz ve süper. Meme ucunuz çıkmıyorsa zorlanıyorsanız ya da yara olmuşsa süper oluyor. Bebekle aranıza plastik sokmayan diyen arkadaşlar kimse keyfinden alıp kullanmıyor. Memesi şelale olanların bu kadar kolay yorum yapması benim gibi sorun yaşayanlar için pskolojik açıdan yorucu oluyor.

34. Aptamil 1 ile başladık mamaya. Hem anne sütü hem de aptamil 1le ilerlerken mukuslu ve gürültülü kaka olayımız oldu. Doktor da içimiz rahat etsin dedi. Apramil prosyneo kullanın dedi. Bu özel mamaymış. Alerji vs gibi durumlarda geçiliyormuş. Kimisi direk onunla başlıyormuş. Neyse. İçindeki demirden dolayı kakayı yeşil yapıyor. Sakın korkmayın yani. Koku da yapabiliyor. 3. Ayımızda kakayı 3 günde falannyapmaya başladı. Çıkan kaka sert değil de yumuşaksa kabızlık değilmiş. Bizimki yumuşak çıkıyor. Doktorum. Her mamanın içine 3 4 damla zeytinyağı koymamı söyledi. Benndirek sabah aç karna maflor damla artı 1 çay kşğ zeytinyağı veriyorum dedim. Öyle de olur dedi. Bunu yapmaya başlayınca artık her gün kakasını yapıyor.

35. Gazlı bebeğiniz varsa MAFLOR DAMLA mutlaka kullanın. Bebeğin gazında ve kakasında aşırı koku yapıyor ama 2 aylığız hiç gaz sorunu yaşamadık. Arkadaşım kolik bebeği için bütün marka damlaları kullandıktan sonra bir doktor bunu önermiş. Sonunda huzur bulmuş. Sabah 5 akşam 5 damla veriyorsunuz. Muhteşem.

36. Neira mı ne bir göz damlası var. Geçende bebeğimizin gözü kanlı gibi oldu. Çapaklanıyodu. Eczacı bu damlayı vermiş. En iyi damla buymuş. Vallahi 2 gün kullandık. Hiçbir şey kalmadı.

37. Teramycyn. Evinizde mutlaka olmalı. Tırnak batması oldu bebeğimiz. Elindeki irine sürdük. Acısı şişliği 2 3 saat içinde geçti.

38. Ecowell losyon. Bebeklerde pudra kullanılmamalı. Heleki kız bebeklerde sakıın. Losyon, yağ ve süt arasında kalmıştım. Yağ bebekler için sıkıntılıymış çünkü gözenekleri tıkayıp cildi daha hassas hale getiriyormuş. Losyon en iyisiymiş. Banyo sonrası rahatlatması içinmiş. Doktorum dedi ki zeytinyağı için asidik değeri yüksekmiş. Bebeğin cildine zarar verebilirmiş. Seyreltilmiş yağ kullanabilirsiniz arada dedi. Soğuk sıkımların değeri düşükmüş. İşlem görmüş olduğu içinmiş.

39. Bebeğimin ilk zeka kartları diye bir set var. Mutlaka alın. Bebeğiniz uyanıkken onları göstermeye çalışın.

40. Tummy time yaparken kullanmak için ben tummy time aynası aldım. İçinde şekilli kartlar da var.

41. Yazın deniz için falan bebeğime uv korumalı şapka aldım. Deniz için de baby float almayı düşünüyorum.

42. Incia güneş kremi aldım ama 1 yaş altı kullanılmıyormuş. Bize nasipmiş diyelim.

43. 0 6 ay oyunları için sinem özen canbolatın kitabı var. Oyunlarla öğreniyorum diye. Kesinlikle alın.

44. Bebeğin gelişim sürecini neler olacağını sizeanlatan bir kitap var. Hatice kübra tongarın ilk 12 ayda bebeğin gelişimi kitabını tavsiye ederim. Doğmadan alın kesinlikle.

45. Winfun piyano matı. E bebekten aldık. 2 yaş üstü dese de müzik olduğu sürece bence 6 aylıkken oturup dokunabilir. Müziğin zihinsel gelişim üzerindeki etkisi çok önemli.

46. Uyku tulumu. Biliyorsunuz kışın battaniye vs kullanmak yasak. Evinizin sıcaklığına göre uyku tulumu alın. Biz 1 tog aldık. Ev ortalama 25 derece oluyor. Eğer daha sıcak oluyorsa eviniz 0.5 daha soğuk oluyorsa 1.5 ya da 2 tog alabilirsiniz.

47. Güneş kremi. Ben incia aldım. Doktorlar mustela öneriyor. Inciayı da öneriyorlar. Spf 50. Teoride 1 yaş üzeri kullanın deseler de pratikte öyle olmuyor kızlar. Doktorumuza danıştık. Bebişim 4. Aya yeni girdi. Doktor eğer 20 dkdan fazla güneşte kalacaksa sürün dedi. Güneş kremi cidden çok çok önemli. Bu konuda şöyle bir bilgiye rastladım bugün. Fazla güneşe maruziyette bebeğin derisinde renk pigmenti değişebiliyormuş. Beyaz lekeler oluşuyormuş. Eğer önüne geçilmezse vitiligoya çevirebilirmiş. Bu bilgi beni bayaa şaşırttı açıkçası.

48. Baby float. Denizde kullanmak için çok iyi. Üstü şemsiyelilerden gaza gelip almayın. Alan herkes bin pişman çünkü sırt kısmı açık çocuğun sırtı cayır cayır yanıyor.

49. Masal kitabı. 3. Aydan itibaren özellikle her gün masal okumanız bebeğinizin gelişimi için çok önemli. Kelime dağarcığına etkisi büyük. Ben nar kokulu kitap, cıvıl cıvıl masllar ve pırıl pırıl masallar kitaplarını aldım.

50. Incia stick. Başka marka olan trukid stick de olabilir. Her türlü yaraya sürün. Sinek ısırığı olur. Bebişiniz yüzünü çizmiştir. Ona da olur. Çok etkili. Ben beğendim.

51. Baby brezza mama makinesi. Bunu fikir amaçlı yazıyorum. Ben 2. Aydan beri sadece mama besliyorum. Tüm gün odadan odaya mama ve termos taşımaktan, ölçü ayarlamaktan ve su ısısını ayarlamaya çalışmaktan bıktığım için aldım. Maliyeti fazla evet. Ama tek tuşla mama hazır oluyor ve ölçüyü tam ayarlıyor. Üretenin elleri dert görmesin.

52. Babylondy dönence. Dönenceye gereksiz diyenlerden dolayı almamıştım. Bacım dönence size nasıl gereksiz gelmiş anlamış değilim. Mesela yatakta uykuya geçişini kolaylaştırıyor. Uyandığında onlara ulaşmaya çalışıyor ki bu bedensel gelişimi için süper. Hele ki onların sallandığını bildiği için ayaklarını vura vura kendisi sallıyor bu daha da muhteşem. Hatta kadın doğum doktorum görünce dedi ki erken yürürse şaşırmayın. Kesinlikle gerekli. Bebeğinizin kendini eğlendirmesi için bireysel alan yaratmanız gerek. Oyun alanı bebeklerde 2ye ayrılır. Bireysel alan ve bakıcısıyla olan alan. Sürekli kendinize oyun konusunda bağlı bırakmanız hem size zorluk oluşturur hem çocuğun yaratıcılığına engel olur. Setin içinde müzik aparatı da var. Uyku geçişi için değil ama eğlenmesi için olabilir. Education kısmında kelime öğretiyor. Story kısmında 2 tane hikayesi var. Ufak detay dil sadece ingilizce. Yıl olmuş 2023. Bence ikinci dile küçüklükten giriş yapmak iyidir.

53. Uv korumalı şapka. Decathlonda var. Bebeklerin hassas olduğunu düşünürsek bir kere alıp uzun süre kullanmak için ideal.

54. Vazelin. Ikınırken bebeklerde popo deliği kızarıp zamanla çatlayabiliyormuş. Eğer kakasını 2. Ya da 3.Güne bıraktıysa mutlaka günde bir kez deliğe sürüverin. Bu sayede biz sorun yaşamadık.

55. Teramycyn krem. Tırnak batığı olmuştu bebeğimin. İrin falan oluşmuştu. İrini boşalttıktan sonra tüm gece deli gibi ağladı. Teramycyn sürünce yarım saat içinde rahatlamıştı. Bir gün sonraysa hiçbir şey yokmuş gibi gülüp eğleniyordu.

56. Kiwi baby tartı. Buna da gereksiz diyenler olacaktır. Ben de gerek yok diye almamıştım. Sonra insan ister istemez atak dönemlerinde bebişim iyi besleniyor mu gelişimi nasıl diye merak ediyor. Sabit durmadıkları için tam kiloyu bilemiyoruz tabii ama çok da oynamıyor zaten. 5700le 5850 arasında oynuyordu mesela biz direk 5800 falan demiştik. Doktor kontrolünde 5850 çıktı. Bence gayet tatmin edici. Hele ki yenidoğan döneminde günlük ya da haftalık takip etmek için kullanabilirsiniz. Malum sarılık olayı ömrünüzü yiyor. Herkesin bebeği sarılık oluyor ama işte atlatana kadar herkesin ömrü kısalıyor resmen.
Ben de kurtarıcım gibi olan bir şey ekleyeyim;
Appstore veya Googleplay'den indirilebilen "Rain Rain" uygulaması.
İçinde yağmur sesinden tutun da, Beyaz Gürültü, Pembe Gürültü, elektrikli süpürge uğultusu, ne ararsanız var. Benim bebek kişisi doğduğundan 6 yaşına kadar kullandım, yavruyu aklınıza gelebilecek her yerde bununla uyuttum.
Sihirli değnek gibi bişey.
 
Kızlar tecrübeli annelerim benim ilk hamileliğim. Pek bilgi sahibi değilim. Hiçbir bebek ürünüm de yok. Kafamda kasım indirimleri var açıkçası. O indirimleri değerlendiririm Allah izin verirse 🙏 lakin nasıl bir sırayla neler alacağım hiçbir fikrim yok benim. Acaba bunu da tartışıp ilk sayfaya kaydetme şansımız var mı?
Bak burda başlık var çokta faydalı 👍
 
Kızlar bebeğim 10 mayısta doğdu. Sezeryan doğum yaptım. 38+2de doğurdum.

1. Xiaomi termometre. Salon ve yatak odasına aldım. 23 derecede bebeğimi sadece kısakollu şortlu tulumla yatırıyorum. Bazen serinse duvarlar falan eve soğukluk verdiği için uzun kollu tulum da giydirebiliyorum. 24 derece ve üstünde sıfırkol zıbın giydiriyorum. Eğer serin hissedersem müslin bez bacaklarına atabiliyorum. Lütfen bezin kenarlarını iyice sıkıştırın bir yere. Bebek elini kolunu sallayıp bezi yüzğne çekerse boğulma riski var. Aklınızda bulunsun. Ben çok çok nadir üstünü örtüyorum. Banyodan sonra oda sıcaklığına çok bakmadan direk uzunkollu zıbın şapka giydiriyorum. Arada 26 dereceyw kadar çıktığı oluyor. Banyo sonrası mecbur kısakollu şortlu tulum çorap ve şapka giydiriyorum.

ÖNEMLİ BİLGİ: YENİDOĞAN ÜŞÜMEZ. YENİDOĞAN BEBEĞİ SICAK HASTA EDER. TERLERSE HASTA OLUR BUNALIR. BESLENMEK İSTEMEZ. FAZLA SICAK KRİTİK NOKTA. Annem bebeğimi kat kat giydirerek hasta etti. Sarılık oldu çocuk. O olay bana çok şey kattı. Dokrorum dedi ki sıcaktan hasta oldu ya. Hadi bırakın artık. Olacaksa soğuktan olsun onu çözeriz dedi. Amacı beni cesarwtlendirmekti. Sonuçta evin içi yanıyor. Ev yerden ısıtma. O da biliyordu yani hasta olmayacağını. O günden beri yüzde doksan evde zıbınlıydı bebişim. Hala öyle tabii.

2. Ateşölçer. Canlarım kulaktan ölçen braun alabilirsiniz. Bence o kadar para harcamaya gerek yok. Benimki Hartmann alman malı. Gayet de gösteriyor bu arada. İlk sarılıktan ateşlenince onunla farkettik yani. Doğru da gösteriyor. En dopru ölçüm makattır. Sonra da kulaktır. Kulak benim için yeterli yani.

3. Müslin bez. Her boyunu alın. Fazla fazla alın. Annemler saçma sapan battaniye yorgan örmüşler bebeğime. Kılın bile kullanmam ben onları. Zaten ev sıcak yahu. Bende şuanda 2 küçük 3 de büyük müslin bez var. Daha da alabilirim yani.

4. Uyku tulumu. Kış için kesinlikle 10 numara. Battaniye örtü vs gibi şeylerden dolayı gece uykuda bebeklerin boğulduğuna dair o kadar çok haber var ki. Uyku tulumunu tavsiye ediyor uzmanlar. Bu yüzden battaniye gereksiz.

5. Nohut battaniye. Kalın değil. İnce de değil. Yumoş yumoş battaniye. Akşam dışarı çıkınca ya da gündüz çıkınca çocuğunuzu buna sarabilirsiniz.

6. Anakucağı. Ablam joie marka elektrikli anakucağı gönderdi. Bebeğin boynu kısılıyordu resmen onda. Çok rahatsızdı. Bebeğimin nefes alışından bile belli oluyordu. Altına yastık koyarak birkaç kez kullandım. Rahat da edemedim. Kullanamadım yani. 2 aylık olunca baktım ki yatırsam yatmıyor. Kucağımda taşısam olmuyor. Mamma marka babyjörn muadili olandan aldım. Bebek kendini sallıyor yani. Ayaklsr da kıpır kıpır oluyor tabii. Keşke önceden alsaydım dedim. Çocuğum alışırdı hemen. Şimdi onda uyuyo bile.

7. Sling ve kanguru. Kubbe marka sling ve baby boroosh marka kanguru aldım. Evde sling dışarıda kanguru taşıyorum. Sebebi de şu sling fazla sıkı ve çocuğa yapışıyor. Yaz çocuğu için dışarıda çok zor. Fenalık geçirir. Kanguru dediğimiz şey yanları açık. Kafa desteği vs var. Sarıp dolamakla uğraşmıyorsun. İki kemerle iş bitiyor. Sadece kanguruda fazla ayar var. Her ayarını öğrenip yapmadan dışarıda kullanmaya çalışmayın. Konfor isterken işkence oluverir.

8. Oto koltuk. Mutlaka isofix olmalı. Arabanızda isofix yoksa sonradan takılıyormuş. Kaza riski her zaman var. Bebeğinize yazık etmeyin. Benimki Holmer. Alman markası. Sertifikaları da var. Daha iyisi heynerdi sanırım. Ben alırken holmer diğer markalardan daha ucuzdu. Çoğunda top tether denilen başlık kısmı yok bile. Arabaya taktık. Gayet sağlam ama daha kullanmadım. Yenidoğan dan itibaren diyor fakat olmuyor. 2 aylık da olmadı. Kızlar 4. Aya girdik. Artık oto koltuğu kullanıyoruz. Bebişim aşırı rahat. Çok sevdi. Etrafı izlerken uyuyakalıyor. Holmer tavsiye ederim.

9. Bebek arabası. Markası tommy baby. Doğduğu haftadan sonra başladım kullanmaya. Yenidoğan için dümdüz yatıyor. Bagajda kamp sandalyesi kadar yer kaplıyor. Travel sistem alıp pişman olan çok kişi var. Biri de ablam. Çok yer kaplıyo demişti. Arabanın max taşıdığı ağırlık çok önemli. Valla ben aşırı memnunum. Hem fiyatı çok uygun hem de çok kolay sürülüyor. Taşlı yolda tek elle kullandım ya. Daha ne diyeyim. Benimkinin 3 katı fşyattakiler bu konforu sunmuyor.

10. Bebeği büyük herkes şunu diyor. Ahşap beşik almayın. Paranızı çöp etmeyin. O parayla çocuğunuza bir şey alın. İsraf resmen. Park beşik 10 numara. Tavsiye ederim. Bebeğinizi ayırma hayali kurmayın. 1 yaşına kadar sizinle aynı odada olacak. Tavsiye edilenn ise 2 yaşa kadar aynı odada olmak. Park yatak bu yğzden harika. Bazı uzmanlar 4 yaşa kadar aynı odada kalınmalı diyor. Tercih sizin. 2 yaş bile olsa 2 sene sonrası ne olacağı belli olmaz yani.

11. Reflü yatağı. Sevi bebe. Kesinlikle kurtarıcım. Bu sadece reflü ya da gaz için değil. Boğulma riskini de ortadan kaldırıyor. Harika bir yatak. Kızım çok sevdi.

12. Bebek telsizi yerine lütfen xiaomi kamera alın. Ses görüntü her şey var. Telsize boşa para vermişim. Zaten ilk 6 ay bebek yalnız bırakılmamalı. Bazen akşammüstü uykusu dağılmasın diye beşiğe koyuyoruz. Telsizi açıyoruz. Ses gelince kontrol ediyoruz ama ses olmayınca da kontrol ediyorum. Nolur nolmaz diye.

13. Ağız mendili. Alabildiğiniz kadar alın. Evdeki eski tişörtleri kesin. Ağız mendili yapın. Boyuna çıtçıtlı olanlar yazın olmuyor. Boynu pişiyor. Belki ilerleyen aylarda sorun olmaz. Şuan sadece mama yedirirken boynuna koyuyoruz.

14. Eldiven ve şapkayı abartmayın. Banyo dışında ve mayıstaki doktor vs kontrolleri dışında hiç şapka kullanmadım. Sizin yaşadığınız hava durumu soğuksa eviniz soğuk olursa vs gibi etkenlere göre siz kullanırsınız. Eldiven asla kullanmadım. Kesinlikle saçmalık. Bebeğin tırnak bakımlarını yaptığınız sürece sorun olmuyor. Gözünü parmaklıyor diye korkmayın. Benimki de parmağını götürürdü ama hiç gözüne sorun olmadı.

15. Törpü makinesi. Ertungo mu ne marka var. Bendeki ondan. Tırnak makasıyla asla alamam yani. Bu törpü süper alıyor. Ete de zarar vermiyor. Sadece fazla törpülemeyin. Biz bir tırnağını fazla törpülemişiz. Tırnak batması olmuş. İrin toplamış. Şişmiş. Teramycyn sürdük geçti ama çok ağladı.

16. Kısakollu şortlu tulum mükemmel icat. Sıfırkollu müslin tulum da tavsiyemdir yaz bebeleri için. Lütfen alırken boydan fermuarlı alın ya da altı mutlaka çıtçıtlı olsun. Bez değiştirirken rahat oluyor.

17. Banyo havlusu 2 yeter. Abartılı süs aramayın. Üşümesin diye dakikalar içinde giydiriyorsunuz zaten.

18. Banyo filesi. Bebeği yıkarken kolaylık resmen. Ba yıl dım. Tavsiye ederim. Küveti kovayı katlanabilir alabilirsiniz.

19. Emzik olayını çok büyütmeyin. Atak haftası biberonu ya da memenizi emzik gibi kullanıp kusunca mecburen kullanabiliyorsunuz. Diş yapısınıa bozuyor vs gibi önyargılarınızı osman gönülalın emzik videosuyla yıkın. Emzik dişi bozmaz. Bırakılması gereken sürede hala kullanıma devam edilirse o zaman bozar. Gidip de mükemmeliyetçilik edip 300 lira philips emziğe bayılmayın. Wee baby damaklı deneyin. Baktınız almıyor. Philips deneyin. Onu almama ihtimali de var ama en azından basitten başlayın. Para boşa gitmesin. Ablamın bebeği asla almadı philipsi. Bizimki direk kustu yani. Mahvetti yavrumu. Hemwn wee baby denedik. Başta alır almaz gibiydi. Şimdi alıştı. Eğer bebeğinizin yanakları tombikse kalp şeklinde olandan değil kelebek olandan alın. Kalp olan yanaklara çarpıp düşğyor ve iz yapıyor.

20. Bebeğimin altını temizlemek için dışarıda ıslak mendil, evde ise temizleme pamuğunu ıslatıp kullanıyorum. Tupperware kutu aldım ama ona da gerek yokmuş evinizde saklama kabı varsa pamukları ona koyup ıslatabilirsiniz. Orda durabilir yani.

21. Alt değiştirme örtüsü kesinlikle alın. Dışarıda kurtarıcı. Evde kurtarıcı. Serum fizyolojikle bebeğin burnunu temizlerken bile onu kullanıyoruz. Sümükler aktıktan sonra çöpe gidiyor direk. Her alt değiştirmeden sonra çöpe atıvermeyin. Batmadığı sürece temiz örtüyü tekrar kullanabilirsiniz. Abartılı temizlik takıntısı oluşturmayın kendinizde. Fazla sterillik bebeğinizin hayatını olumsuz etkiler. 🙏 Ayrıca ev için ben alt değiştirme matı aldım. Naylon gibi yüzeyi olunca pislenirse yıkayıp asıyorum. O da rahat oluyor.

22. Bez olarak 4 marka denedim. Kesin bilgi veriyorum. Bez pişik yapmaz. Sık değişmeyen bez pişik yapar. Yazın kalın bez kullanırsanız pişik yapar. O bez büyük ihtimalle kışın pişik yapmayacaktır. Her alt değiştirmede kullanılan krem bebeğinizi pişik yapar. Çünkü siz nefes alan gözenekleri kremle kapatıp boğuyorsunuz. Sabah akşam günde 2 kere sürseniz yeter. Bir de her alt değiştirmede bir dakika bebeğin poposunu havalandırın. Hemen kapatmayın bezi. Markalara gelelim. Herkes sleepy ile başlar. Hem doğal hem uygun. Bence de öyle başlayın. Ama ilerleyen zamanlarda herkes sleepy değiştiriyor. Çünkü bebek büyüdükçe çiş miktarınartıyor. Sleepy sızdırıyor. Kokuyu dışarı veriyor. Bacakları çok çok dar. Aşırı lastik izi oluyor. 1le 2 numara zaten her bezde aynı resmen kiloya dikkat edin. Ben 25ten sonra 2 numaraya geçtim galiba. 40tan sonra da 3 numaraya geçtim. 3te bayaa uzun duracaksınız. Şimdi 3 numarada kullandığım diğer 3 beze gelelim. Bebem naturali çift bez uygulaması için aldım. Bir kalça 59 çıktı. Min 60 olmalıymış. Sorun değil ama istersen yap dedi doktor. Ben de alayım ucuz bez deneyeyim dedim. Bir gün mecburen bebemi direk tek bez olarak taktım. Normalde önce sleepy takıyodum. Çocuk bebemde rahat edemedi çünkü aşırı kalındı. Çocuğun altını bir açtım. Bezin içindeki pamuk bir yere toplanmış. Kalite sıfır yani. Çift bez için alınır ama direk temas olmayacak türden bir bez. Sonra merak ettim ve molfix aldım. Goon da aldım. Goon kesinlikle en en en iyisi. Molfix de süper ama goon koku hapsetmede, idrarı hapsetmede daha başarılı. Goondaki sarı çizgi popoya kadar uzuyor. Yani kız bebekler geriye doğru akıttığı için popoya dolarsa da haberdar oluyoruz. Goon pamuk pamuk. Molfix daha naylonumsu. Yani naylon değil de dokusu farklı yani. Goon tanesi 1.80e molfix 1.70e sleepy 1.25e geliyor. Sleepyde günde 15 bez değiştiriyorsam diğer bezlerde bu sayı azaldı kesinlikle.

23. Otri bebe aspiratör alın. Nazal marka da uç alın. En uygunu nazal. Sürekli çekmeyin. Ödem yapabilrmiş burna. O yüzden her gün serum fizyolojik yapın. Hemen ardından da aspiratörle çekin ki tam temizlensin. Nurse Harvey marka aspiratör aldım. Çantada yedek dursun dedim. En ucuzu oydu. Rezalet. Aspiratörün alt parçası çıkıveriyor hemen. Bilseydim az daha verir bir otribebe daha alırdım ya da başka daha iyi bir markayı alırdım.

24. Mama ile besleyenler için ilk önerim termos. Paraya kıyın. Stanley 1.3 lt olandan alın anne çantasın da sığıyor. Dışarı çıkınca bizim işimize geliyor. Su derdimiz olmuyor yani.

25. Bir tane plastik vakumlu baharatlık alın. İçine mama doldurun. Dışarıya mama kutusu taşımayın. Başta biz öyle bir aptallık ettik. Çantaya sığamıyorduk. Artık daha pratiğiz. Sorun yaşamıyoruz.

26. Biberon olarak sakın sakın sakın cam philips almayın. Aşırı gaz yapıyor. Bizimki 20. Günden sonra kusmaya başladı. Öyle böyle değil. Sürekli de hıçkırık tutuyordu. İnsan içinde falan üstümü çok batırdı. En son bıktım artık derken anti kolik biberon keşfettim. Diğer markaları bilmem ama 2 marka var bende. Philips avent antikolik ve mamajoo gece gündüz biberonu. Hangisi iyi derseniz haznesi daha fazla olduğu için kesinlikle mamajoo. Çünkü ikisi de gaz yapmıyor. Mama yaparken pratik olmanız gerekiyor. Philipsin kötü yanı içinde gaz valfi var. Arabada ya da zemin temiz değilse çom zor oluyor mama yapması. O yeşil parçayı koyacak yer bulamıyorum ya deli oluyorum. Mamajoo kesinlikle bu konuda on numara. Bir de memesi şelale olan arkadaşlar biberonda meme reddi yaşamamış. Onu farkettik. Yine yaşayan vardır da kiminle konuştuysam sütü sağınca falan şakır şakır olanlar hiç meme reddi yaşamamış. Sonuçta meme reddinin sebebi plastik falan değil. Bebek biberonda çektiği gibi akaın istiyor. Bizim zaten olan süt 2 dakka olmadan bitiyor. Çocuk ağlamaya başlıyor. O yüzden olmayana sen olduramıyorsundur tavrı sergileyen çok kişi var burada. Mama veren biberon kullanan insanlara kendilerini kötü hissettrimeyelim lütfen. 🙏

27. Spectra 9s ve spysoft elektrikli pompa. Lansinohun vakumlu pompası. Bende 3ü de dahil. Bu konuda ben kendi tecrübemi anlatayım. İlk günden beri sağdım. Bebek memeyi reddetti maalesef. Biberon kullanmıştım. Ama sorun şu ki sütüm çok çok çok azdı. Hep öyleydi ve bebek de emiyordu yani. İlk doğumumda mochi marka pompa vardı. Vakumlaya vakumlaya iki mememden ilk gün 50 cc çıkarmıştı. Yani sütün varsa her pompa sütünü çıkarıyor. Sütün yoksa yoktur. Sağma tekniği vs uğraştım. Hiç göğsüm de sızlamıyordu yani. Süt inişini herkes böyle anlıyor biliyorum. Elimde cihazlar patladı kısacası. En azından denemiş oldum. Şöyle yorum yapayım. Spysoftun memeye yapışan biberonlu parçası harika. Memeyi çok iyi vakumluyor. Spectranın da makinesi çok iyi. İkisini birleştirip kullandım ben. 4 ml sütüm anca çıkıyordu. Spysoft 2 ml falan aca çıkarıyordu. Spectra 4 ml çıkardı.

28. Sudocrem bebeğimi pişik yaptı. Doktorum bana sezeryan dikişim için hametan pomad verdi. Mavi kutulu. Bunu bebeğin poposuna da sür dedi. Meme ucun yara olursa ona da sür dedi. Silmene de gerek yokç içeriği temizdir dedi. Hametan aşktır. Gidip saçma sapan markalara bilindik marka doğal vs diye 100 200 lira bayılmayın. Sağlık ocağına yazdırınca 12 liraya geliyor. Diğer kremlere vereceğiniz parayla bebişinize güzel başka şeyler alabilirsiniz.

29. Sebamed şampuan. Doktorum da onayladı.

30. Valla yumuşak kıllı bir fırça aldım. Daha konak olmadı şükürler olsun. İnternette okuduğuma göre sürekli bebeğin saçını taramak konağı engelliyormuş. Kan ve saçtaki yağlı deri eşit dağılıyormuş tarayınca. Bir de şampuandan iyi arındırmak gerekiyormuş.

31. Gece lambası. Hem bebeği görmek için hem de bir yerlere takılıp ses yapmamak için süper.

32. Zıbın uzatma aparatı. Bebişiniz uzadıkça alt kısım kapanmayacak. Zıbını çöpe atmayın. O uzatma aparatı 2 ay daha ömrünü uzatıyor resmen.

33. Silikon meme ucu. Bebedor ve philips aldım. Philips sakın almayın. İğrenç. Yenidoğan bebeğin ağzı küçük diye small alın demişler. Small aldım. Meme ucum sığmadı ki. Elimde patladı resmen. Rezillik cidden. Bebedor ucuz ve süper. Meme ucunuz çıkmıyorsa zorlanıyorsanız ya da yara olmuşsa süper oluyor. Bebekle aranıza plastik sokmayan diyen arkadaşlar kimse keyfinden alıp kullanmıyor. Memesi şelale olanların bu kadar kolay yorum yapması benim gibi sorun yaşayanlar için pskolojik açıdan yorucu oluyor.

34. Aptamil 1 ile başladık mamaya. Hem anne sütü hem de aptamil 1le ilerlerken mukuslu ve gürültülü kaka olayımız oldu. Doktor da içimiz rahat etsin dedi. Apramil prosyneo kullanın dedi. Bu özel mamaymış. Alerji vs gibi durumlarda geçiliyormuş. Kimisi direk onunla başlıyormuş. Neyse. İçindeki demirden dolayı kakayı yeşil yapıyor. Sakın korkmayın yani. Koku da yapabiliyor. 3. Ayımızda kakayı 3 günde falannyapmaya başladı. Çıkan kaka sert değil de yumuşaksa kabızlık değilmiş. Bizimki yumuşak çıkıyor. Doktorum. Her mamanın içine 3 4 damla zeytinyağı koymamı söyledi. Benndirek sabah aç karna maflor damla artı 1 çay kşğ zeytinyağı veriyorum dedim. Öyle de olur dedi. Bunu yapmaya başlayınca artık her gün kakasını yapıyor.

35. Gazlı bebeğiniz varsa MAFLOR DAMLA mutlaka kullanın. Bebeğin gazında ve kakasında aşırı koku yapıyor ama 2 aylığız hiç gaz sorunu yaşamadık. Arkadaşım kolik bebeği için bütün marka damlaları kullandıktan sonra bir doktor bunu önermiş. Sonunda huzur bulmuş. Sabah 5 akşam 5 damla veriyorsunuz. Muhteşem.

36. Neira mı ne bir göz damlası var. Geçende bebeğimizin gözü kanlı gibi oldu. Çapaklanıyodu. Eczacı bu damlayı vermiş. En iyi damla buymuş. Vallahi 2 gün kullandık. Hiçbir şey kalmadı.

37. Teramycyn. Evinizde mutlaka olmalı. Tırnak batması oldu bebeğimiz. Elindeki irine sürdük. Acısı şişliği 2 3 saat içinde geçti.

38. Ecowell losyon. Bebeklerde pudra kullanılmamalı. Heleki kız bebeklerde sakıın. Losyon, yağ ve süt arasında kalmıştım. Yağ bebekler için sıkıntılıymış çünkü gözenekleri tıkayıp cildi daha hassas hale getiriyormuş. Losyon en iyisiymiş. Banyo sonrası rahatlatması içinmiş. Doktorum dedi ki zeytinyağı için asidik değeri yüksekmiş. Bebeğin cildine zarar verebilirmiş. Seyreltilmiş yağ kullanabilirsiniz arada dedi. Soğuk sıkımların değeri düşükmüş. İşlem görmüş olduğu içinmiş.

39. Bebeğimin ilk zeka kartları diye bir set var. Mutlaka alın. Bebeğiniz uyanıkken onları göstermeye çalışın.

40. Tummy time yaparken kullanmak için ben tummy time aynası aldım. İçinde şekilli kartlar da var.

41. Yazın deniz için falan bebeğime uv korumalı şapka aldım. Deniz için de baby float almayı düşünüyorum.

42. Incia güneş kremi aldım ama 1 yaş altı kullanılmıyormuş. Bize nasipmiş diyelim.

43. 0 6 ay oyunları için sinem özen canbolatın kitabı var. Oyunlarla öğreniyorum diye. Kesinlikle alın.

44. Bebeğin gelişim sürecini neler olacağını sizeanlatan bir kitap var. Hatice kübra tongarın ilk 12 ayda bebeğin gelişimi kitabını tavsiye ederim. Doğmadan alın kesinlikle.

45. Winfun piyano matı. E bebekten aldık. 2 yaş üstü dese de müzik olduğu sürece bence 6 aylıkken oturup dokunabilir. Müziğin zihinsel gelişim üzerindeki etkisi çok önemli.

46. Uyku tulumu. Biliyorsunuz kışın battaniye vs kullanmak yasak. Evinizin sıcaklığına göre uyku tulumu alın. Biz 1 tog aldık. Ev ortalama 25 derece oluyor. Eğer daha sıcak oluyorsa eviniz 0.5 daha soğuk oluyorsa 1.5 ya da 2 tog alabilirsiniz.

47. Güneş kremi. Ben incia aldım. Doktorlar mustela öneriyor. Inciayı da öneriyorlar. Spf 50. Teoride 1 yaş üzeri kullanın deseler de pratikte öyle olmuyor kızlar. Doktorumuza danıştık. Bebişim 4. Aya yeni girdi. Doktor eğer 20 dkdan fazla güneşte kalacaksa sürün dedi. Güneş kremi cidden çok çok önemli. Bu konuda şöyle bir bilgiye rastladım bugün. Fazla güneşe maruziyette bebeğin derisinde renk pigmenti değişebiliyormuş. Beyaz lekeler oluşuyormuş. Eğer önüne geçilmezse vitiligoya çevirebilirmiş. Bu bilgi beni bayaa şaşırttı açıkçası.

48. Baby float. Denizde kullanmak için çok iyi. Üstü şemsiyelilerden gaza gelip almayın. Alan herkes bin pişman çünkü sırt kısmı açık çocuğun sırtı cayır cayır yanıyor.

49. Masal kitabı. 3. Aydan itibaren özellikle her gün masal okumanız bebeğinizin gelişimi için çok önemli. Kelime dağarcığına etkisi büyük. Ben nar kokulu kitap, cıvıl cıvıl masllar ve pırıl pırıl masallar kitaplarını aldım.

50. Incia stick. Başka marka olan trukid stick de olabilir. Her türlü yaraya sürün. Sinek ısırığı olur. Bebişiniz yüzünü çizmiştir. Ona da olur. Çok etkili. Ben beğendim.

51. Baby brezza mama makinesi. Bunu fikir amaçlı yazıyorum. Ben 2. Aydan beri sadece mama besliyorum. Tüm gün odadan odaya mama ve termos taşımaktan, ölçü ayarlamaktan ve su ısısını ayarlamaya çalışmaktan bıktığım için aldım. Maliyeti fazla evet. Ama tek tuşla mama hazır oluyor ve ölçüyü tam ayarlıyor. Üretenin elleri dert görmesin.

52. Babylondy dönence. Dönenceye gereksiz diyenlerden dolayı almamıştım. Bacım dönence size nasıl gereksiz gelmiş anlamış değilim. Mesela yatakta uykuya geçişini kolaylaştırıyor. Uyandığında onlara ulaşmaya çalışıyor ki bu bedensel gelişimi için süper. Hele ki onların sallandığını bildiği için ayaklarını vura vura kendisi sallıyor bu daha da muhteşem. Hatta kadın doğum doktorum görünce dedi ki erken yürürse şaşırmayın. Kesinlikle gerekli. Bebeğinizin kendini eğlendirmesi için bireysel alan yaratmanız gerek. Oyun alanı bebeklerde 2ye ayrılır. Bireysel alan ve bakıcısıyla olan alan. Sürekli kendinize oyun konusunda bağlı bırakmanız hem size zorluk oluşturur hem çocuğun yaratıcılığına engel olur. Setin içinde müzik aparatı da var. Uyku geçişi için değil ama eğlenmesi için olabilir. Education kısmında kelime öğretiyor. Story kısmında 2 tane hikayesi var. Ufak detay dil sadece ingilizce. Yıl olmuş 2023. Bence ikinci dile küçüklükten giriş yapmak iyidir.

53. Uv korumalı şapka. Decathlonda var. Bebeklerin hassas olduğunu düşünürsek bir kere alıp uzun süre kullanmak için ideal.

54. Vazelin. Ikınırken bebeklerde popo deliği kızarıp zamanla çatlayabiliyormuş. Eğer kakasını 2. Ya da 3.Güne bıraktıysa mutlaka günde bir kez deliğe sürüverin. Bu sayede biz sorun yaşamadık.

55. Teramycyn krem. Tırnak batığı olmuştu bebeğimin. İrin falan oluşmuştu. İrini boşalttıktan sonra tüm gece deli gibi ağladı. Teramycyn sürünce yarım saat içinde rahatlamıştı. Bir gün sonraysa hiçbir şey yokmuş gibi gülüp eğleniyordu.

56. Kiwi baby tartı. Buna da gereksiz diyenler olacaktır. Ben de gerek yok diye almamıştım. Sonra insan ister istemez atak dönemlerinde bebişim iyi besleniyor mu gelişimi nasıl diye merak ediyor. Sabit durmadıkları için tam kiloyu bilemiyoruz tabii ama çok da oynamıyor zaten. 5700le 5850 arasında oynuyordu mesela biz direk 5800 falan demiştik. Doktor kontrolünde 5850 çıktı. Bence gayet tatmin edici. Hele ki yenidoğan döneminde günlük ya da haftalık takip etmek için kullanabilirsiniz. Malum sarılık olayı ömrünüzü yiyor. Herkesin bebeği sarılık oluyor ama işte atlatana kadar herkesin ömrü kısalıyor resmen.
Çok teşekkür ederiz resmen anne olmanın kullanma kılavuzu gibi olmuş dinleyeceğiz sizi 💕
 
Kızlar bebeğim 10 mayısta doğdu. Sezeryan doğum yaptım. 38+2de doğurdum.

1. Xiaomi termometre. Salon ve yatak odasına aldım. 23 derecede bebeğimi sadece kısakollu şortlu tulumla yatırıyorum. Bazen serinse duvarlar falan eve soğukluk verdiği için uzun kollu tulum da giydirebiliyorum. 24 derece ve üstünde sıfırkol zıbın giydiriyorum. Eğer serin hissedersem müslin bez bacaklarına atabiliyorum. Lütfen bezin kenarlarını iyice sıkıştırın bir yere. Bebek elini kolunu sallayıp bezi yüzğne çekerse boğulma riski var. Aklınızda bulunsun. Ben çok çok nadir üstünü örtüyorum. Banyodan sonra oda sıcaklığına çok bakmadan direk uzunkollu zıbın şapka giydiriyorum. Arada 26 dereceyw kadar çıktığı oluyor. Banyo sonrası mecbur kısakollu şortlu tulum çorap ve şapka giydiriyorum.

ÖNEMLİ BİLGİ: YENİDOĞAN ÜŞÜMEZ. YENİDOĞAN BEBEĞİ SICAK HASTA EDER. TERLERSE HASTA OLUR BUNALIR. BESLENMEK İSTEMEZ. FAZLA SICAK KRİTİK NOKTA. Annem bebeğimi kat kat giydirerek hasta etti. Sarılık oldu çocuk. O olay bana çok şey kattı. Dokrorum dedi ki sıcaktan hasta oldu ya. Hadi bırakın artık. Olacaksa soğuktan olsun onu çözeriz dedi. Amacı beni cesarwtlendirmekti. Sonuçta evin içi yanıyor. Ev yerden ısıtma. O da biliyordu yani hasta olmayacağını. O günden beri yüzde doksan evde zıbınlıydı bebişim. Hala öyle tabii.

2. Ateşölçer. Canlarım kulaktan ölçen braun alabilirsiniz. Bence o kadar para harcamaya gerek yok. Benimki Hartmann alman malı. Gayet de gösteriyor bu arada. İlk sarılıktan ateşlenince onunla farkettik yani. Doğru da gösteriyor. En dopru ölçüm makattır. Sonra da kulaktır. Kulak benim için yeterli yani.

3. Müslin bez. Her boyunu alın. Fazla fazla alın. Annemler saçma sapan battaniye yorgan örmüşler bebeğime. Kılın bile kullanmam ben onları. Zaten ev sıcak yahu. Bende şuanda 2 küçük 3 de büyük müslin bez var. Daha da alabilirim yani.

4. Uyku tulumu. Kış için kesinlikle 10 numara. Battaniye örtü vs gibi şeylerden dolayı gece uykuda bebeklerin boğulduğuna dair o kadar çok haber var ki. Uyku tulumunu tavsiye ediyor uzmanlar. Bu yüzden battaniye gereksiz.

5. Nohut battaniye. Kalın değil. İnce de değil. Yumoş yumoş battaniye. Akşam dışarı çıkınca ya da gündüz çıkınca çocuğunuzu buna sarabilirsiniz.

6. Anakucağı. Ablam joie marka elektrikli anakucağı gönderdi. Bebeğin boynu kısılıyordu resmen onda. Çok rahatsızdı. Bebeğimin nefes alışından bile belli oluyordu. Altına yastık koyarak birkaç kez kullandım. Rahat da edemedim. Kullanamadım yani. 2 aylık olunca baktım ki yatırsam yatmıyor. Kucağımda taşısam olmuyor. Mamma marka babyjörn muadili olandan aldım. Bebek kendini sallıyor yani. Ayaklsr da kıpır kıpır oluyor tabii. Keşke önceden alsaydım dedim. Çocuğum alışırdı hemen. Şimdi onda uyuyo bile.

7. Sling ve kanguru. Kubbe marka sling ve baby boroosh marka kanguru aldım. Evde sling dışarıda kanguru taşıyorum. Sebebi de şu sling fazla sıkı ve çocuğa yapışıyor. Yaz çocuğu için dışarıda çok zor. Fenalık geçirir. Kanguru dediğimiz şey yanları açık. Kafa desteği vs var. Sarıp dolamakla uğraşmıyorsun. İki kemerle iş bitiyor. Sadece kanguruda fazla ayar var. Her ayarını öğrenip yapmadan dışarıda kullanmaya çalışmayın. Konfor isterken işkence oluverir.

8. Oto koltuk. Mutlaka isofix olmalı. Arabanızda isofix yoksa sonradan takılıyormuş. Kaza riski her zaman var. Bebeğinize yazık etmeyin. Benimki Holmer. Alman markası. Sertifikaları da var. Daha iyisi heynerdi sanırım. Ben alırken holmer diğer markalardan daha ucuzdu. Çoğunda top tether denilen başlık kısmı yok bile. Arabaya taktık. Gayet sağlam ama daha kullanmadım. Yenidoğan dan itibaren diyor fakat olmuyor. 2 aylık da olmadı. Kızlar 4. Aya girdik. Artık oto koltuğu kullanıyoruz. Bebişim aşırı rahat. Çok sevdi. Etrafı izlerken uyuyakalıyor. Holmer tavsiye ederim.

9. Bebek arabası. Markası tommy baby. Doğduğu haftadan sonra başladım kullanmaya. Yenidoğan için dümdüz yatıyor. Bagajda kamp sandalyesi kadar yer kaplıyor. Travel sistem alıp pişman olan çok kişi var. Biri de ablam. Çok yer kaplıyo demişti. Arabanın max taşıdığı ağırlık çok önemli. Valla ben aşırı memnunum. Hem fiyatı çok uygun hem de çok kolay sürülüyor. Taşlı yolda tek elle kullandım ya. Daha ne diyeyim. Benimkinin 3 katı fşyattakiler bu konforu sunmuyor.

10. Bebeği büyük herkes şunu diyor. Ahşap beşik almayın. Paranızı çöp etmeyin. O parayla çocuğunuza bir şey alın. İsraf resmen. Park beşik 10 numara. Tavsiye ederim. Bebeğinizi ayırma hayali kurmayın. 1 yaşına kadar sizinle aynı odada olacak. Tavsiye edilenn ise 2 yaşa kadar aynı odada olmak. Park yatak bu yğzden harika. Bazı uzmanlar 4 yaşa kadar aynı odada kalınmalı diyor. Tercih sizin. 2 yaş bile olsa 2 sene sonrası ne olacağı belli olmaz yani.

11. Reflü yatağı. Sevi bebe. Kesinlikle kurtarıcım. Bu sadece reflü ya da gaz için değil. Boğulma riskini de ortadan kaldırıyor. Harika bir yatak. Kızım çok sevdi.

12. Bebek telsizi yerine lütfen xiaomi kamera alın. Ses görüntü her şey var. Telsize boşa para vermişim. Zaten ilk 6 ay bebek yalnız bırakılmamalı. Bazen akşammüstü uykusu dağılmasın diye beşiğe koyuyoruz. Telsizi açıyoruz. Ses gelince kontrol ediyoruz ama ses olmayınca da kontrol ediyorum. Nolur nolmaz diye.

13. Ağız mendili. Alabildiğiniz kadar alın. Evdeki eski tişörtleri kesin. Ağız mendili yapın. Boyuna çıtçıtlı olanlar yazın olmuyor. Boynu pişiyor. Belki ilerleyen aylarda sorun olmaz. Şuan sadece mama yedirirken boynuna koyuyoruz.

14. Eldiven ve şapkayı abartmayın. Banyo dışında ve mayıstaki doktor vs kontrolleri dışında hiç şapka kullanmadım. Sizin yaşadığınız hava durumu soğuksa eviniz soğuk olursa vs gibi etkenlere göre siz kullanırsınız. Eldiven asla kullanmadım. Kesinlikle saçmalık. Bebeğin tırnak bakımlarını yaptığınız sürece sorun olmuyor. Gözünü parmaklıyor diye korkmayın. Benimki de parmağını götürürdü ama hiç gözüne sorun olmadı.

15. Törpü makinesi. Ertungo mu ne marka var. Bendeki ondan. Tırnak makasıyla asla alamam yani. Bu törpü süper alıyor. Ete de zarar vermiyor. Sadece fazla törpülemeyin. Biz bir tırnağını fazla törpülemişiz. Tırnak batması olmuş. İrin toplamış. Şişmiş. Teramycyn sürdük geçti ama çok ağladı.

16. Kısakollu şortlu tulum mükemmel icat. Sıfırkollu müslin tulum da tavsiyemdir yaz bebeleri için. Lütfen alırken boydan fermuarlı alın ya da altı mutlaka çıtçıtlı olsun. Bez değiştirirken rahat oluyor.

17. Banyo havlusu 2 yeter. Abartılı süs aramayın. Üşümesin diye dakikalar içinde giydiriyorsunuz zaten.

18. Banyo filesi. Bebeği yıkarken kolaylık resmen. Ba yıl dım. Tavsiye ederim. Küveti kovayı katlanabilir alabilirsiniz.

19. Emzik olayını çok büyütmeyin. Atak haftası biberonu ya da memenizi emzik gibi kullanıp kusunca mecburen kullanabiliyorsunuz. Diş yapısınıa bozuyor vs gibi önyargılarınızı osman gönülalın emzik videosuyla yıkın. Emzik dişi bozmaz. Bırakılması gereken sürede hala kullanıma devam edilirse o zaman bozar. Gidip de mükemmeliyetçilik edip 300 lira philips emziğe bayılmayın. Wee baby damaklı deneyin. Baktınız almıyor. Philips deneyin. Onu almama ihtimali de var ama en azından basitten başlayın. Para boşa gitmesin. Ablamın bebeği asla almadı philipsi. Bizimki direk kustu yani. Mahvetti yavrumu. Hemwn wee baby denedik. Başta alır almaz gibiydi. Şimdi alıştı. Eğer bebeğinizin yanakları tombikse kalp şeklinde olandan değil kelebek olandan alın. Kalp olan yanaklara çarpıp düşğyor ve iz yapıyor.

20. Bebeğimin altını temizlemek için dışarıda ıslak mendil, evde ise temizleme pamuğunu ıslatıp kullanıyorum. Tupperware kutu aldım ama ona da gerek yokmuş evinizde saklama kabı varsa pamukları ona koyup ıslatabilirsiniz. Orda durabilir yani.

21. Alt değiştirme örtüsü kesinlikle alın. Dışarıda kurtarıcı. Evde kurtarıcı. Serum fizyolojikle bebeğin burnunu temizlerken bile onu kullanıyoruz. Sümükler aktıktan sonra çöpe gidiyor direk. Her alt değiştirmeden sonra çöpe atıvermeyin. Batmadığı sürece temiz örtüyü tekrar kullanabilirsiniz. Abartılı temizlik takıntısı oluşturmayın kendinizde. Fazla sterillik bebeğinizin hayatını olumsuz etkiler. 🙏 Ayrıca ev için ben alt değiştirme matı aldım. Naylon gibi yüzeyi olunca pislenirse yıkayıp asıyorum. O da rahat oluyor.

22. Bez olarak 4 marka denedim. Kesin bilgi veriyorum. Bez pişik yapmaz. Sık değişmeyen bez pişik yapar. Yazın kalın bez kullanırsanız pişik yapar. O bez büyük ihtimalle kışın pişik yapmayacaktır. Her alt değiştirmede kullanılan krem bebeğinizi pişik yapar. Çünkü siz nefes alan gözenekleri kremle kapatıp boğuyorsunuz. Sabah akşam günde 2 kere sürseniz yeter. Bir de her alt değiştirmede bir dakika bebeğin poposunu havalandırın. Hemen kapatmayın bezi. Markalara gelelim. Herkes sleepy ile başlar. Hem doğal hem uygun. Bence de öyle başlayın. Ama ilerleyen zamanlarda herkes sleepy değiştiriyor. Çünkü bebek büyüdükçe çiş miktarınartıyor. Sleepy sızdırıyor. Kokuyu dışarı veriyor. Bacakları çok çok dar. Aşırı lastik izi oluyor. 1le 2 numara zaten her bezde aynı resmen kiloya dikkat edin. Ben 25ten sonra 2 numaraya geçtim galiba. 40tan sonra da 3 numaraya geçtim. 3te bayaa uzun duracaksınız. Şimdi 3 numarada kullandığım diğer 3 beze gelelim. Bebem naturali çift bez uygulaması için aldım. Bir kalça 59 çıktı. Min 60 olmalıymış. Sorun değil ama istersen yap dedi doktor. Ben de alayım ucuz bez deneyeyim dedim. Bir gün mecburen bebemi direk tek bez olarak taktım. Normalde önce sleepy takıyodum. Çocuk bebemde rahat edemedi çünkü aşırı kalındı. Çocuğun altını bir açtım. Bezin içindeki pamuk bir yere toplanmış. Kalite sıfır yani. Çift bez için alınır ama direk temas olmayacak türden bir bez. Sonra merak ettim ve molfix aldım. Goon da aldım. Goon kesinlikle en en en iyisi. Molfix de süper ama goon koku hapsetmede, idrarı hapsetmede daha başarılı. Goondaki sarı çizgi popoya kadar uzuyor. Yani kız bebekler geriye doğru akıttığı için popoya dolarsa da haberdar oluyoruz. Goon pamuk pamuk. Molfix daha naylonumsu. Yani naylon değil de dokusu farklı yani. Goon tanesi 1.80e molfix 1.70e sleepy 1.25e geliyor. Sleepyde günde 15 bez değiştiriyorsam diğer bezlerde bu sayı azaldı kesinlikle.

23. Otri bebe aspiratör alın. Nazal marka da uç alın. En uygunu nazal. Sürekli çekmeyin. Ödem yapabilrmiş burna. O yüzden her gün serum fizyolojik yapın. Hemen ardından da aspiratörle çekin ki tam temizlensin. Nurse Harvey marka aspiratör aldım. Çantada yedek dursun dedim. En ucuzu oydu. Rezalet. Aspiratörün alt parçası çıkıveriyor hemen. Bilseydim az daha verir bir otribebe daha alırdım ya da başka daha iyi bir markayı alırdım.

24. Mama ile besleyenler için ilk önerim termos. Paraya kıyın. Stanley 1.3 lt olandan alın anne çantasın da sığıyor. Dışarı çıkınca bizim işimize geliyor. Su derdimiz olmuyor yani.

25. Bir tane plastik vakumlu baharatlık alın. İçine mama doldurun. Dışarıya mama kutusu taşımayın. Başta biz öyle bir aptallık ettik. Çantaya sığamıyorduk. Artık daha pratiğiz. Sorun yaşamıyoruz.

26. Biberon olarak sakın sakın sakın cam philips almayın. Aşırı gaz yapıyor. Bizimki 20. Günden sonra kusmaya başladı. Öyle böyle değil. Sürekli de hıçkırık tutuyordu. İnsan içinde falan üstümü çok batırdı. En son bıktım artık derken anti kolik biberon keşfettim. Diğer markaları bilmem ama 2 marka var bende. Philips avent antikolik ve mamajoo gece gündüz biberonu. Hangisi iyi derseniz haznesi daha fazla olduğu için kesinlikle mamajoo. Çünkü ikisi de gaz yapmıyor. Mama yaparken pratik olmanız gerekiyor. Philipsin kötü yanı içinde gaz valfi var. Arabada ya da zemin temiz değilse çom zor oluyor mama yapması. O yeşil parçayı koyacak yer bulamıyorum ya deli oluyorum. Mamajoo kesinlikle bu konuda on numara. Bir de memesi şelale olan arkadaşlar biberonda meme reddi yaşamamış. Onu farkettik. Yine yaşayan vardır da kiminle konuştuysam sütü sağınca falan şakır şakır olanlar hiç meme reddi yaşamamış. Sonuçta meme reddinin sebebi plastik falan değil. Bebek biberonda çektiği gibi akaın istiyor. Bizim zaten olan süt 2 dakka olmadan bitiyor. Çocuk ağlamaya başlıyor. O yüzden olmayana sen olduramıyorsundur tavrı sergileyen çok kişi var burada. Mama veren biberon kullanan insanlara kendilerini kötü hissettrimeyelim lütfen. 🙏

27. Spectra 9s ve spysoft elektrikli pompa. Lansinohun vakumlu pompası. Bende 3ü de dahil. Bu konuda ben kendi tecrübemi anlatayım. İlk günden beri sağdım. Bebek memeyi reddetti maalesef. Biberon kullanmıştım. Ama sorun şu ki sütüm çok çok çok azdı. Hep öyleydi ve bebek de emiyordu yani. İlk doğumumda mochi marka pompa vardı. Vakumlaya vakumlaya iki mememden ilk gün 50 cc çıkarmıştı. Yani sütün varsa her pompa sütünü çıkarıyor. Sütün yoksa yoktur. Sağma tekniği vs uğraştım. Hiç göğsüm de sızlamıyordu yani. Süt inişini herkes böyle anlıyor biliyorum. Elimde cihazlar patladı kısacası. En azından denemiş oldum. Şöyle yorum yapayım. Spysoftun memeye yapışan biberonlu parçası harika. Memeyi çok iyi vakumluyor. Spectranın da makinesi çok iyi. İkisini birleştirip kullandım ben. 4 ml sütüm anca çıkıyordu. Spysoft 2 ml falan aca çıkarıyordu. Spectra 4 ml çıkardı.

28. Sudocrem bebeğimi pişik yaptı. Doktorum bana sezeryan dikişim için hametan pomad verdi. Mavi kutulu. Bunu bebeğin poposuna da sür dedi. Meme ucun yara olursa ona da sür dedi. Silmene de gerek yokç içeriği temizdir dedi. Hametan aşktır. Gidip saçma sapan markalara bilindik marka doğal vs diye 100 200 lira bayılmayın. Sağlık ocağına yazdırınca 12 liraya geliyor. Diğer kremlere vereceğiniz parayla bebişinize güzel başka şeyler alabilirsiniz.

29. Sebamed şampuan. Doktorum da onayladı.

30. Valla yumuşak kıllı bir fırça aldım. Daha konak olmadı şükürler olsun. İnternette okuduğuma göre sürekli bebeğin saçını taramak konağı engelliyormuş. Kan ve saçtaki yağlı deri eşit dağılıyormuş tarayınca. Bir de şampuandan iyi arındırmak gerekiyormuş.

31. Gece lambası. Hem bebeği görmek için hem de bir yerlere takılıp ses yapmamak için süper.

32. Zıbın uzatma aparatı. Bebişiniz uzadıkça alt kısım kapanmayacak. Zıbını çöpe atmayın. O uzatma aparatı 2 ay daha ömrünü uzatıyor resmen.

33. Silikon meme ucu. Bebedor ve philips aldım. Philips sakın almayın. İğrenç. Yenidoğan bebeğin ağzı küçük diye small alın demişler. Small aldım. Meme ucum sığmadı ki. Elimde patladı resmen. Rezillik cidden. Bebedor ucuz ve süper. Meme ucunuz çıkmıyorsa zorlanıyorsanız ya da yara olmuşsa süper oluyor. Bebekle aranıza plastik sokmayan diyen arkadaşlar kimse keyfinden alıp kullanmıyor. Memesi şelale olanların bu kadar kolay yorum yapması benim gibi sorun yaşayanlar için pskolojik açıdan yorucu oluyor.

34. Aptamil 1 ile başladık mamaya. Hem anne sütü hem de aptamil 1le ilerlerken mukuslu ve gürültülü kaka olayımız oldu. Doktor da içimiz rahat etsin dedi. Apramil prosyneo kullanın dedi. Bu özel mamaymış. Alerji vs gibi durumlarda geçiliyormuş. Kimisi direk onunla başlıyormuş. Neyse. İçindeki demirden dolayı kakayı yeşil yapıyor. Sakın korkmayın yani. Koku da yapabiliyor. 3. Ayımızda kakayı 3 günde falannyapmaya başladı. Çıkan kaka sert değil de yumuşaksa kabızlık değilmiş. Bizimki yumuşak çıkıyor. Doktorum. Her mamanın içine 3 4 damla zeytinyağı koymamı söyledi. Benndirek sabah aç karna maflor damla artı 1 çay kşğ zeytinyağı veriyorum dedim. Öyle de olur dedi. Bunu yapmaya başlayınca artık her gün kakasını yapıyor.

35. Gazlı bebeğiniz varsa MAFLOR DAMLA mutlaka kullanın. Bebeğin gazında ve kakasında aşırı koku yapıyor ama 2 aylığız hiç gaz sorunu yaşamadık. Arkadaşım kolik bebeği için bütün marka damlaları kullandıktan sonra bir doktor bunu önermiş. Sonunda huzur bulmuş. Sabah 5 akşam 5 damla veriyorsunuz. Muhteşem.

36. Neira mı ne bir göz damlası var. Geçende bebeğimizin gözü kanlı gibi oldu. Çapaklanıyodu. Eczacı bu damlayı vermiş. En iyi damla buymuş. Vallahi 2 gün kullandık. Hiçbir şey kalmadı.

37. Teramycyn. Evinizde mutlaka olmalı. Tırnak batması oldu bebeğimiz. Elindeki irine sürdük. Acısı şişliği 2 3 saat içinde geçti.

38. Ecowell losyon. Bebeklerde pudra kullanılmamalı. Heleki kız bebeklerde sakıın. Losyon, yağ ve süt arasında kalmıştım. Yağ bebekler için sıkıntılıymış çünkü gözenekleri tıkayıp cildi daha hassas hale getiriyormuş. Losyon en iyisiymiş. Banyo sonrası rahatlatması içinmiş. Doktorum dedi ki zeytinyağı için asidik değeri yüksekmiş. Bebeğin cildine zarar verebilirmiş. Seyreltilmiş yağ kullanabilirsiniz arada dedi. Soğuk sıkımların değeri düşükmüş. İşlem görmüş olduğu içinmiş.

39. Bebeğimin ilk zeka kartları diye bir set var. Mutlaka alın. Bebeğiniz uyanıkken onları göstermeye çalışın.

40. Tummy time yaparken kullanmak için ben tummy time aynası aldım. İçinde şekilli kartlar da var.

41. Yazın deniz için falan bebeğime uv korumalı şapka aldım. Deniz için de baby float almayı düşünüyorum.

42. Incia güneş kremi aldım ama 1 yaş altı kullanılmıyormuş. Bize nasipmiş diyelim.

43. 0 6 ay oyunları için sinem özen canbolatın kitabı var. Oyunlarla öğreniyorum diye. Kesinlikle alın.

44. Bebeğin gelişim sürecini neler olacağını sizeanlatan bir kitap var. Hatice kübra tongarın ilk 12 ayda bebeğin gelişimi kitabını tavsiye ederim. Doğmadan alın kesinlikle.

45. Winfun piyano matı. E bebekten aldık. 2 yaş üstü dese de müzik olduğu sürece bence 6 aylıkken oturup dokunabilir. Müziğin zihinsel gelişim üzerindeki etkisi çok önemli.

46. Uyku tulumu. Biliyorsunuz kışın battaniye vs kullanmak yasak. Evinizin sıcaklığına göre uyku tulumu alın. Biz 1 tog aldık. Ev ortalama 25 derece oluyor. Eğer daha sıcak oluyorsa eviniz 0.5 daha soğuk oluyorsa 1.5 ya da 2 tog alabilirsiniz.

47. Güneş kremi. Ben incia aldım. Doktorlar mustela öneriyor. Inciayı da öneriyorlar. Spf 50. Teoride 1 yaş üzeri kullanın deseler de pratikte öyle olmuyor kızlar. Doktorumuza danıştık. Bebişim 4. Aya yeni girdi. Doktor eğer 20 dkdan fazla güneşte kalacaksa sürün dedi. Güneş kremi cidden çok çok önemli. Bu konuda şöyle bir bilgiye rastladım bugün. Fazla güneşe maruziyette bebeğin derisinde renk pigmenti değişebiliyormuş. Beyaz lekeler oluşuyormuş. Eğer önüne geçilmezse vitiligoya çevirebilirmiş. Bu bilgi beni bayaa şaşırttı açıkçası.

48. Baby float. Denizde kullanmak için çok iyi. Üstü şemsiyelilerden gaza gelip almayın. Alan herkes bin pişman çünkü sırt kısmı açık çocuğun sırtı cayır cayır yanıyor.

49. Masal kitabı. 3. Aydan itibaren özellikle her gün masal okumanız bebeğinizin gelişimi için çok önemli. Kelime dağarcığına etkisi büyük. Ben nar kokulu kitap, cıvıl cıvıl masllar ve pırıl pırıl masallar kitaplarını aldım.

50. Incia stick. Başka marka olan trukid stick de olabilir. Her türlü yaraya sürün. Sinek ısırığı olur. Bebişiniz yüzünü çizmiştir. Ona da olur. Çok etkili. Ben beğendim.

51. Baby brezza mama makinesi. Bunu fikir amaçlı yazıyorum. Ben 2. Aydan beri sadece mama besliyorum. Tüm gün odadan odaya mama ve termos taşımaktan, ölçü ayarlamaktan ve su ısısını ayarlamaya çalışmaktan bıktığım için aldım. Maliyeti fazla evet. Ama tek tuşla mama hazır oluyor ve ölçüyü tam ayarlıyor. Üretenin elleri dert görmesin.

52. Babylondy dönence. Dönenceye gereksiz diyenlerden dolayı almamıştım. Bacım dönence size nasıl gereksiz gelmiş anlamış değilim. Mesela yatakta uykuya geçişini kolaylaştırıyor. Uyandığında onlara ulaşmaya çalışıyor ki bu bedensel gelişimi için süper. Hele ki onların sallandığını bildiği için ayaklarını vura vura kendisi sallıyor bu daha da muhteşem. Hatta kadın doğum doktorum görünce dedi ki erken yürürse şaşırmayın. Kesinlikle gerekli. Bebeğinizin kendini eğlendirmesi için bireysel alan yaratmanız gerek. Oyun alanı bebeklerde 2ye ayrılır. Bireysel alan ve bakıcısıyla olan alan. Sürekli kendinize oyun konusunda bağlı bırakmanız hem size zorluk oluşturur hem çocuğun yaratıcılığına engel olur. Setin içinde müzik aparatı da var. Uyku geçişi için değil ama eğlenmesi için olabilir. Education kısmında kelime öğretiyor. Story kısmında 2 tane hikayesi var. Ufak detay dil sadece ingilizce. Yıl olmuş 2023. Bence ikinci dile küçüklükten giriş yapmak iyidir.

53. Uv korumalı şapka. Decathlonda var. Bebeklerin hassas olduğunu düşünürsek bir kere alıp uzun süre kullanmak için ideal.

54. Vazelin. Ikınırken bebeklerde popo deliği kızarıp zamanla çatlayabiliyormuş. Eğer kakasını 2. Ya da 3.Güne bıraktıysa mutlaka günde bir kez deliğe sürüverin. Bu sayede biz sorun yaşamadık.

55. Teramycyn krem. Tırnak batığı olmuştu bebeğimin. İrin falan oluşmuştu. İrini boşalttıktan sonra tüm gece deli gibi ağladı. Teramycyn sürünce yarım saat içinde rahatlamıştı. Bir gün sonraysa hiçbir şey yokmuş gibi gülüp eğleniyordu.

56. Kiwi baby tartı. Buna da gereksiz diyenler olacaktır. Ben de gerek yok diye almamıştım. Sonra insan ister istemez atak dönemlerinde bebişim iyi besleniyor mu gelişimi nasıl diye merak ediyor. Sabit durmadıkları için tam kiloyu bilemiyoruz tabii ama çok da oynamıyor zaten. 5700le 5850 arasında oynuyordu mesela biz direk 5800 falan demiştik. Doktor kontrolünde 5850 çıktı. Bence gayet tatmin edici. Hele ki yenidoğan döneminde günlük ya da haftalık takip etmek için kullanabilirsiniz. Malum sarılık olayı ömrünüzü yiyor. Herkesin bebeği sarılık oluyor ama işte atlatana kadar herkesin ömrü kısalıyor resmen.

57. Tetagil diş granülü. Eczacı günde 4 pakete kadar verebilirsiniz ama o kadar kullanmazsanız iyi olur dedi. Çok huzursuzlanmadığı sürece kesinlikle vermemeye çalışıyorum.

58. Eğlenceli hikayeler vs gibi müzikli kitaplar. Tuşlara basıp şarkıyı duyması bile bebeğimi eğlendiriyor.

59. Yaz bebeği olunca sürekli zıbın ya da kısakollu tulumlar giydirdim. Şimdi hava soğudu. Önceden ileriki aylar için aldığım uzun kollu zıbın altına tayt şeklinde takımlar vardı. Onları giydirmeye başladım. Açıkçası tulum büyük kolaylıkmış. Keşke almasaydım dedim. Çünkü gece 12 gibi rüya öğünü yapıyorum. Uyandırmadan tulumluykennrahat değiştiriyordum altını şimdi taytı giydirirken bayaa uğraşıyorum. En güzeli patiksiz fermuarlı tulum. İçine de askılı zıbın. Hava çok soğursa kısakollu ya da uzun kollu zıbın da olabilir. Zaten evlerimiz yerden ısıtmalı. Doğalgazlı ya da kalorifer sistemi var. Her oda sıcak oluyor. Kısacası iki parçadan ziyade tek parça giydirmek daha pratikmiş. Onu farkettim.

60. Destekli oturma minderi. 4 aya girdiğimizde bebeğime ufaktan oturma eğitimi vermeye başladım. Bebeğim de hazırdı buna. Şimdi 4 ay 3 gün oldu. 5 ay dolana kadar destekli oturmaya hazır olacak büyük ihtimalle. İnternette 2 tür oturak var. Birisi plastik sert diğeri ise yumuşak. Ben yumuşak olanı aldım. Çünkü zaten mama sandalyesi var. Evin içinde oturması için yumuşak wellgronun oturma minderinden aldım.

61. Bebeğime sürekli masal okuyorum. Müzik açıyorum. Hışırtılı kitaplarla oynatıyorum ama farkettim ki dişleri için bir şey arıyor. Hem onu eğlendirecek hem de amacına hizmet edecek bir ley lazım. İnternetten hepinizin bildiği ya da gördüğü şu diş kaşıyıcılı piyanolu balık şeklindeki oyuncak. Kendisinin basabileceği küçüklükte tuşlara basıp oynasın diye aldım. Uykusu kısaldığı için uyanık kalma süresi arttı. Tüm gün 2 3 oyıncakla geçmiyor ve önümüzde koca ay var. Oturana kadar en azından böyle eğlencemize bir oyuncak daha kattım.
Bence bebekler üşümez diye genelleme yapmamak lazım benim kızım Adana nın nisan ayında doğdu herkesin dediği gibi ince zıbın vs giydirdik bebek ağla ağla uyumuyor ne olabilir dedik sonra büyükler dedi bunlar ince biraz kalın giydirin sonra 2 uzun kollu altına 2 uzun bacak pijama üstüne çorap ve örtü örterek uyutmaya başladık mışıl mışıl uyumaya başladı meğer üşüyormuş şuan 18 aylık gece 23 derecede uzun kollu kıyafetler üstüne battaniye örtmezsem soğuktan saat başı uyanıp ağlıyor kan ve vitamin değerleri de normal bu arada yani genelleme yapmamak lazım bebekler de insan sonuçta üşüyebilir
 
Bence bebekler üşümez diye genelleme yapmamak lazım benim kızım Adana nın nisan ayında doğdu herkesin dediği gibi ince zıbın vs giydirdik bebek ağla ağla uyumuyor ne olabilir dedik sonra büyükler dedi bunlar ince biraz kalın giydirin sonra 2 uzun kollu altına 2 uzun bacak pijama üstüne çorap ve örtü örterek uyutmaya başladık mışıl mışıl uyumaya başladı meğer üşüyormuş şuan 18 aylık gece 23 derecede uzun kollu kıyafetler üstüne battaniye örtmezsem soğuktan saat başı uyanıp ağlıyor kan ve vitamin değerleri de normal bu arada yani genelleme yapmamak lazım bebekler de insan sonuçta üşüyebilir
Oyyy kiyamaaam 🥲🥲🥺
 
Bence bebekler üşümez diye genelleme yapmamak lazım benim kızım Adana nın nisan ayında doğdu herkesin dediği gibi ince zıbın vs giydirdik bebek ağla ağla uyumuyor ne olabilir dedik sonra büyükler dedi bunlar ince biraz kalın giydirin sonra 2 uzun kollu altına 2 uzun bacak pijama üstüne çorap ve örtü örterek uyutmaya başladık mışıl mışıl uyumaya başladı meğer üşüyormuş şuan 18 aylık gece 23 derecede uzun kollu kıyafetler üstüne battaniye örtmezsem soğuktan saat başı uyanıp ağlıyor kan ve vitamin değerleri de normal bu arada yani genelleme yapmamak lazım bebekler de insan sonuçta üşüyebilir
Yazın 23 derecesi ile sonbahar kışın 23 derecesi asla aynı olmaz zaten. Şuanda evin içi 24 derece ama soğuktan dolayı evin duvarları buz gibi. Gündüz de sıcak hava yok. Yine eve soğuk giriyor. O yüzden ben de uzun kollu giydiriyorum 24 derecede. Nisan da gayet serin bir dönem. Mayısta doğum yaptığımda kombiyi bayaa arttırmıştım yani. Her çocuğun da vücut direnci vs aynı olmuyor. Ben her doktorun dediği genellemeyi yaptım ama dediğiniz gibi çocuğumuzun asıl doktoru biz olmalıyız. Deneme yanılmayla öğreniliyor bunlar. Önemli olan bilmeyen arkadaşların kafasında bu konuyu somutlaştırabilmek benim için 😊😊😊 sırtı göğsü ve burnu soğuk değilse üşümüyor demektir. kısacası öyle diyeyim. 😊
 
Back
X