Anaokulu, okul öncesi, kreş yorumları Okula erken başlatmanın yolu var mı?

gecekusu

Guru
Kayıtlı Üye
2 Şubat 2008
1.041
39
323
İstanbul
Oğlumun aile toplantısı vardı Cuma günü , pedagog ve iki öğretmeni ile konuştuk. Oğluma yapılan testleri vb. oldukça iyi çıktığını söylediler. Daha önceki verileri de iyi olduğu için okula erken başlatma fikrimizi söyleyip fikirlerini istedik. Çocuk açısından hiçbir problem görmediklerini ancak MEB tarafından 2 yıldır özel okullarda da bunun yasaklandığını anlattılar. Pedagog araştıracağını , ama umudunun pek olmadığını söyledi.

Şu anda kreşe gidiyor oğlum isteğim Eylül de anasınıfına başlatmak , bilginiz varsa benimle paylaşır mısınız?

Tatlım neden erken gitsin istiyorsun okula? ben 5 yaşında okula başladım. Ama daha sonra bunun sıkıntısını çok yaşadım. İnan bana herşey yaşında gerek.
Ben yine üniversiteyi bitirdim iyi bi üniversteden de mezun oldum ama herzaman kendime şunu sorarım.'' Eğer Yaşımda başlasaydım ilkokula daha iyi yerlerde olurmuydum?'' çünkü bi yerden sonra bıkkınlık geliyor insana ((

Canım haklısın bunları da düşünüyorum bir yandan ama şu anda oğlum çok akıcı olarak okuyor , parmak hesabı ile toplama ve çıkartma yapıyor. ıki katı veya yarısı nedir diye sorduğumda rahatça cevaplıyor. 1000 e kadar sayabiliyor (tabii sıkılmazsa :) ) , hemen hemen tüm trafik işaterlerini öğrendi...
4 yaş sınıfına gidiyor şu anda ve doğal olarak sınıfında bunları bilen yok. Haftada bir gün hikaye kitabı götürüyorlar sınıfa ve öğretmenleri okuyor , oğlum ise dinlemekten sıkılıp arkadaşlarını çevresine toplayıp kendi kitabını onlara okuyormuş.

Sıkılmasından ve öğrenme merakını kaybetmesinden korkuyorum. Düşüncemin doğruluğu konusunda ben de emin değildim , onun için pedagoguna danıştım. O da uygun olduğunu söyledi ama...

Bu arada ben de erken gittim okula , belki o dönemde sıkıntılarım olmuştur ama şimdi geriye dönüp baktığımda hatırlamıyorum. ıTÜ gıda mühendisliği mezunuyum ben de , yani sizin gibi iyi bir üniv. okudum. Bu biraz da yapı ile ilgili , oğlum da belki sıkıntı yaşayacak belki de hiç derdi olmayacak bunu bilmiyorum şimdiden ama genel olarak baktığımda olaya sanki artısı daha fazla gibi geliyor bana.

Son düzenleme:

Cnm Maşallah oğluna.Benim düşündüğümden daha farklı bir durum varmış burada.
Ancak bu durumda senin araştırman gereken başka bir konu daha var bence. Oğlun çok daha ileri düzeyde anlaşılan yaşıtlarına göre, bu durumda bence özel eğitim alması lazım. Milli eğitim bakanlığının özel yetenekli çocuklar için okulları var. Ankarada bir tane var yerini biliyorum ama İstanbulda durum nedir bilmiyorum. Oğlun bir şekilde okula başlayacaksa, bence böyle bir okula gitmeli. Okula başladığında ki birinci sınıfta yine arkadaşlarından çok önde olacak ki matematik konusunu hiç açmıyorum bile. Yani onu düz bir okula göndermen çocuğu normalleştirmen demek ...
Bu okul işini bi araştır sen istersen?

Araştırmaz mıyım , araştırdım tabii . Burada bir tane okul var. Ama bu okula kapıyı çalıp giremiyorsun , RAM denilen Rehberlik Araştırma Merkezleri var onların yönlendirmesi gerekiyormuş. RAM önce çocuğu inceliyor test vb. yapıyor uygun ise yönlendiriyor. Ama bu inceleme içinde okuldaki pedagog dan yazı istiyor. Pedagog ile konuştuk bunu ama yaşından dolayı bu yazıyı veremeyeceğini yasak olduğunu söyledi. Yani bu konuda da kilitlendik.

cnm benim rehber öğretmen bi arkadasım var ona ulaşıp bi bilgi almaya çalışayım. Belki o bize bi yol gösterir. ama ancak yarın konusurum onunla perşembe de sana gelişmeleri yazarım.

okula 5 yaşında başlamış biri olarak hiç tavsiye etmiyorum.
Çünkü aralarında her zaman küçük kalıyorsun, ortaokulda bu yüzden ezildim, üniv. tede hep keşke daha büyük başlasaydım diye düşündüğüm oldu.
18 yaşımda 2 yıllık üniv.teden mezun oldum ve hemen işe başladım, öneri verecek kimse yoktu etrafımda dolayısıyla yanlış sektörlere yöneldim.
Ama daha geç mezun olsaydım eminim daha olgun kararlar verebilirdim.
Belki zeka olarak bir çoğundan üstün olabilir çocuğun, ama
bence herşey yaşında güzel...

ilkokula 7 yaşında başlamalı çocuk yazık günah istedigi kadar zeki olsun tam zamanında gönderilmesinden yanayım..6 yaşında anaokulu 7 ayında ilkokula başlamalı..4-5 yaşında el kadar çocuk okulamı gider yaa 7 yaşındakilere bile çok üzülüyorum ufacıklar zorlanıyorlar diye:)

ilkokula 5 yaşında başladım..annem de babam da eğitimci ve çok idealistlerdir... erken yaşta üniv. mezunu olmamı istediler :) çok zorlandığımı söyleyebilirim ta ki üniv. yıllarına kadar. sonrasında "iyi ki erken başlamışım" dedim. ne kadar zorlanırsam zorlanayım hep 1 yıl karım oldu...

maşallah çocuğunuz anlattığınız kadarıyla ilk senenin konularını bitirmiş. muhtemelen sınıf atlatabilirler.. hayat boyu başarılar dilerim... yerimseniben

Cocugunuz okul icin daha cok kücük su an akranlari
icerisinde bir nebze rahat kendisini ispatlamaya calisiyor...

ancak erken okula baslamasiyla birlikte
bu durum degisicek...

nedeni ise icine girdigi yas gurubu 6 yas olucak
zan etmeyinki o yas gurubu icerisinde
sadece sizin cocugunuz okuma yazma cözmüs
trafik levhalarini ögrenmis
yada yada olucak...

birden olgunlasmak zorunda olmak
ic aleminde tamiri olmaz hasarlar yapabilir...

pedagogla konusup ama yazmissiniz ya

iste o ama yüzünden 1 sene daha bekleseniz cok yerinde olur...

Allah c.c kolaylik versin kardesim.

Obilen , süper olur , çok teşekkür ederim. :)

Cimcime eses , haklısın mutlaka ki artıları ve eksileri var , ama bana artıları daha fazla gibi geliyor. Okul olarak özel okul olacak , nasıldır bilmiyorum ama devlet okullarındaki sınıflardan daha az öğrenci olacağı için sorunların daha az olacağını umuyorum. :)

Nem , zaten bir yolunu bulamazsam öyle olacak maalesef. :) Ama şimdiki çocuklar zehir gibi valla. Oğlum şu anda sabah 9 dan akşam 16 ya kadar gidiyor kreşe , günün yarısı İngilizce öğreniyorlar ve diğer yarı da drama , sanat ,müzik ve oyun ile geçiyor. Ve inan hepsi çok mutlular. Birkaç ay önce oğlum çok hasta olduğu için 3 gün gitmedi okula ve bundan şikayette etmedi ama dördüncü gün sabahı kulağımın dibinde bir ağlama ile fırladım yerimden , benim afacan yatağından kalkmış yanıma gelmiş ağlıyor. Sakinleştirip ne olduğunu sorduğumda “ ben okula gitmek istiyorum , beni okula götürmeyecek misiniz artık “ dedi. :) Çalar saati var , akşamları yatmadan kuruyor , sabah sesine uyanıp saatini kapatıyor ve yanıma geliyor. :)

Office , siz bayansınız , bir de erkeklerin durumunu düşünün onların bir de askerlik olayları var. İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. :)

Zehranur , akranlarına kendini ispatlama gibi bir durumu olduğunu sanmıyorum. 2 yaşındayken Koç üniv. de bir araştırmaya denek olarak katılmıştı ve o dönemde yapılan testlerde 4 yaş ve üstü çıkmıştı. Araştırma sınırları olduğu için net ne olduğunu incelemediler ancak bu kadarı da bize yetmişti o dönemde. Dilerim dediğin gibi 6 yaş grubuna gidebilir ve orada okumayı vb. yi çözmüş çocuklarla bir arada olur , bu daha iyi çünkü sıkılmasının nedeni zaten etrafında böyle çocukların olmaması. Pedagog onay verdi zaten ve oradaki “…ama” 6 yaş grubuna başlatma yolunu bulamamamdan. İnşallah Allah doğru yolu gösterir , çünkü oğluma bırakabileceğım miras ancak iyi bir eğitim olacaktır onu da başarabilirsem. :)

Ben 5 yaşında başladım, zorlandım, teneffüslerde bebeklerimle oynar, asosyal bir çocukluk içinde epey bocaladım.
Kardeşim 4 yaşında sayılarla işlemlere başladı, yapılan uzun incelemeler sonunda üstün yetenekli çıktı, ilkokul 1. sınıfa başladığında zaten okuayabiliyor, yazabiliyor, kafadan da hesap yapıyordu.O dönemde sadece yanılmıyorsam Ankara'da üstün çocuklar için okullar vardı ve biz gönderemedik ya da göndermedik.Müdürü ve sınıf öğretmeni bir kaç sınıf atlatabileceklerini söylediler.Bunun onu negatif etkileyebileceği sebebiyle ailem istemedi.Kardeşim sınıftakileri ezerek, derslerden sıkılarak, ödev falan yapmayarak (Ben zaten biliyorum olayıyla) asi, isyankar bir öğrencilik hayatına başladı ve hep bir adım hatta birkaç adım ilerde olduğunu bilerek ya da düşünerek çalışmamayı seçti, diğerlerini küçümsedi falan filan.Ve sonuçta 2 kez üniversite sınavına girdi ve kazanamadı. (Şu an Ziraat Mühendisliğinde okuyor şükür :) )Belki de sınıf atlatsak; onun seviyesindeki kişilerle aynı durumda olacak, onlarla çalışacak ve bu ukalalık, şımarıklık, tembellik olmayacak, hayata daha erken atılacaktı.Bir de çocuğa yansıtmamak lazım bence, pohpohlanıp, aman da aman edaları onları daha da şımartıp, diğer çocuklardan çok üstün, çok ileri olduklarını aşılatıp, derslerden bıkmalarını, kendilerini farklı görmelerini, hatta asosyal bir duruma geçmelerini de sağlayabiliyor.
Umarım oğlunuz için en iyisi olur.Eğitim hayatında başarılar dilerim.

winstonlight ne güzel anlatmışsınız her iki durumda da olabilecekleri . Yazdıklarınız kafamın karışmasının ne kadar normal olduğunu gösterdi bana. Peki ben ne yapmalıyım bu durumda
ışin aslı üstün zekalı çocuklar için olan okula girebilecek kapasitede olduğunu pek düşünmüyorum oğlumun. Tamam birşeyler var ama ... ıstanbul da bir tane var bu okuldan ve 24 öğrenci alıyorlar sadece , giremeyen bir iki kişi ile ilgili bilgiler aldım ve karşılaştırdığımda (tabii kendimce) o kadar olmadığına kani oldum. ıyi dileklerin için teşekkür ederim. :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…