• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Öğretmen arkadaşlar ve bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bu olayı çok dert ediyorum.kafam çok karış

Meslek lisesinde öğretmenim. Meslekçi değilim kültürcüyüm. Meslek Lisesi adı üstünde mesleki eğitim veriyor. Çocuk Gelişimi sanırım tm den alıyor. Anadolu lisesindeki arkadaşları 11 ve 12 de türkçe ve matematik dersini ağırlıklı görürken kızınız mesleki dersler görecek. Yani pek ygs lys ayarında dersler görmeyecek ve daha yoğun bir programı olacak. Bunun haricinde son sene staj görecek iki gün okula gidecek. Son sene naylon staj yaparsa ya da staj yaptığı yer anlayışlıysa ygs lys ye çalışabilir ama kızınızın birikimi önemli burada. Benim geçen seneki öğrencilerimden bilgisayar çıkışlı olup edebiyat iktisat kazanan oldu. Bir de iki yıllık geçiş hakkı var oradan 4 yıla tamamlayabilir eğer bölümünü seviyorsa.

Bence tercihlerini tamamen ona bırakamazsınız siz yol gösterici olmalısınız ona. Yarın obur gün basına bisey geldiğinde siz üzüleceksiniz. Çocuk gelişimi bölümü içinse uniyi kazandığında dört yıllığa tamamlamak zorunda. Önüne dgs cikicak. Belkide Anadolu lisesi daha mantıklı.

Selam kızlar 10. Sınıfa giden kızım var.kız meslek lisesi çocuk gelişimi bölümünde okuyor.teogda anadolu lisesini kazanmıştı.ders çalışmadığı icin 9.sınıfa giderken sınıfta kaldı.bende mecbur ikinci defa kalmasın diye meslek lisesine verdim.Allaha şükür sorunsuz birşekilde tesekkür belgesiyle çocuk gelişimi bölümünü kazandı.şimdi tutturdu düz anadolu lisesine gitmek istiyormus.meslek lisesinde üniversite kazanamam beni anadolu lisesine naklimi alın diye tutturdu.çok ders çalışmasınıda sevmiyor tekrar sınıfta kalmasından korkuyoruz.komsumuzun kızının gittigi okuluna gitmek istiyor.onunda biraz etkisi var.meslek lisesinde 11 ve 12.sınıfta meslek ağırlıklı göreceklermiş.12.sınıfta haftanın iki günü okula gideceklermiş.meslek liselerinde ek puanda kalkmış.sizce meslek lisesinde üniversite kazanmaları açısından önleri kapalımı.naklimi alın diye tutturdu.bu okulda başarılı diğer okulda nasıl olur bilmiyorum.pişman olup geri dönmeye kalkarsak çocuk gelisimi icin sırada bekleyen çok kişi var.kızımın yerine başkası gelecek ve bizim şansımız kalmıyacak.sizce sizce üniversite için meslek lisesi yeterlimi.
Okulöncesi öğretmeniyim. Bizim de meslek lisesinden gelen stajyerlerimiz var. Öncelikle bölümünü sevmesi lazım. Sevilmeden yapılacak bi iş değil. Bence düz liseye göre önü daha açık. Kendi istemiyorsa zor ama.

Selam kızlar 10. Sınıfa giden kızım var.kız meslek lisesi çocuk gelişimi bölümünde okuyor.teogda anadolu lisesini kazanmıştı.ders çalışmadığı icin 9.sınıfa giderken sınıfta kaldı.bende mecbur ikinci defa kalmasın diye meslek lisesine verdim.Allaha şükür sorunsuz birşekilde tesekkür belgesiyle çocuk gelişimi bölümünü kazandı.şimdi tutturdu düz anadolu lisesine gitmek istiyormus.meslek lisesinde üniversite kazanamam beni anadolu lisesine naklimi alın diye tutturdu.çok ders çalışmasınıda sevmiyor tekrar sınıfta kalmasından korkuyoruz.komsumuzun kızının gittigi okuluna gitmek istiyor.onunda biraz etkisi var.meslek lisesinde 11 ve 12.sınıfta meslek ağırlıklı göreceklermiş.12.sınıfta haftanın iki günü okula gideceklermiş.meslek liselerinde ek puanda kalkmış.sizce meslek lisesinde üniversite kazanmaları açısından önleri kapalımı.naklimi alın diye tutturdu.bu okulda başarılı diğer okulda nasıl olur bilmiyorum.pişman olup geri dönmeye kalkarsak çocuk gelisimi icin sırada bekleyen çok kişi var.kızımın yerine başkası gelecek ve bizim şansımız kalmıyacak.sizce sizce üniversite için meslek lisesi yeterlimi.
İyi de kızınız zaten 9. Sınıfta kalmış meslek lisesine geçmiş. Şimdi tekrar Anadolu lisesine geçmek istiyor. Yine kalmayacağı ne malum. Çocuk oyuncağı mi bu? Kazandığı Anadolu Lisesini hakkını verememiş zaten. Arkadaşının ailesiyle gorusup kafalarına göre iş yaptıklarını ve arkadaşının onu etkilediğinden bahsedin. Hem arkadaşı gececekse geçsin. Ne demek sen git ben de peşinden gelirim. Yapboza dondurmuş işi.

Hem ben de ihl mezunuyum. Katsayı sıkıntısı vardı önceden şimdi o da yok. İş insanın kendinde bitiyor. Ben matematiği fule yakın yaptım mesela. Eşit ağırlık tan aldığım puanla Anadolu lisesine giden bir arkadaşıminki aynıydı. Büyük şehirlerden birinin hukuk fakültesi ni kazandı o arkadasim. Biz kaldık ortada. Kendi isterse hersey olur. Kazanamazsa da mesleği elinde olur. Yani o bölümü seçmeden önce dusunecekti. Biraz kararlarinin arkasında durmayı ogrensin.

Meslek lisesi öğretmeniyim ve üniversite meslek liseleri için gittikçe zorlaşıyor ayrıca çocuk gelişimi 4 yıllık fakülte kazanamadığı sürece çok da önü açık bir bölüm değil...özel kreşlerde 3 kuruşa çalıştırırlar ya da çocuk bakar....yapabileceği pek fazla bişey yok maalesef...mevcudu 1000 olan bir lisedeyim 200 küsür öğrenci sınava girdi geçen yıl sadece 12 öğrenci 4 yıllık kazandı...

Ben olsam hiç durmam alırım gerçekten kendisi çok çabalamazsa üniversite için işi zor....öyle mezun olunca mesleği olur falan gibi bir durum da yok maalesef ha eğer varsa olanağınız özel kreşe açabilir...şimdi uygun değilim yazamıyorum ama çok olumsuz yanı var ben olsam bırakmam ortalaması tutuyorsa Anadolu lisesine geçmeye hiç durmayın derim ben

Ha bu arada arkadaşı yüzünden mi, kız lisesine okumak istemediği karma bir okulda olmak istedigi için mi gitmek istiyor bunu anlamalısınız...bir de liseden sonra ömür boyu sizin yüzünüzden oldu deme durumu var her olumsuzlukta bunu söyleme başınıza kakma ihtimalini düşünün

Öncelikle 9.sınıfta kaldı diye okuldan almakla yanlış yapmışsınız. Tekrar kalır diye aldım diyorsunuz. Nasıl emin oldunuz?
Ders çalışmayı pek sevmiyor demişsiniz.
Anadolu lisesini kazanacak kadar çalışmış.
Ben de öğretmenim. 9. sınıflar genellikle leyladır. İkinci yıl çoğu kendini toparlar.
Meslek lisesine geçmeyi kendisi kabul etmiş miydi? Yoksa gelecekte çok önünüze getirir. Kendi kabul ettiyse bunu öne sürün. Oyuncak olmadığını anlatın.
Not: Önemli olan kurum değil öğrencidir. Kurumlar öğrencilere sınav kazandıramaz.

Cevabınız için teşekkür ederim.evet ders çalışmayı pek sevmiyor.o yüzden meslek lisesinde kalmasını istiyorum.ama şöyle birşeyde var kızımın dediği gibi meslek lisesinde gördüğü dersler üniversite için yeterli gelirmi gelmezmi.kafam çok karıştı.eğer kızım haklıysa ve biz buna engel olursak çok üzülürüm. Içendeki isteğin en çok üniversite içinmi ,komşunun kızı icinmi bir bilsem keşke, ona göre davranacağım.
Soyle bir secenek aklima geldi. arkadasindan ayri baska bir okula tercih hakki sunun. Baska alternatifide kesin bir dille kabul etmeyin. O zaman niyetini gormus olursunuz. Dersler icinde hafta sonu kurslarini soyleyebilirsiniz. Bu arada bende kiz meslek mezunuyum ve universiteyi kazandim. Ama icimizde kalmasin ve ilerde sorun olmasin demek istemezseniz farkli okul secenegiyle anadolu lisesine gecmesine izin verirsen eger baktinizki olmadi ve sinifta kaldi acik liseden devam eder okuluna.. buda bir secenek

Önleri kapalı olmasından ziyade yapabilecekleri diğer okula göre sınırlı diyelim aldıkları eğitim doğrultusunda, ha isteyen her zaman her şeyi yapar o da ayrı.
meslek yüksekokulu okul öncesi okuyan bir yakınım var şu an kpss memurluğa hazırlanıyor. yine bir yakınımın 2 çocuğu da meslek lisesinde okudu. biri şu an üniversiteye başladı alanı ile uyumlu 2 senelik meslek yüksek okuluna.
kızınızın o okulda başarılı olması o okulun eğitim kalitesinin bir göstergesi mi sizce?
meslek liseleri pratik kazandırıyor, meslek hakkında beceri kazandırıyor bunlar çok önemli. Ama kızınızın psikolojisi de çok önemli hele o yaşlarda. yani benim kardeşim sınava 5. kez girecek maalesef, bir yerler tutsa da yazmıyor. psikolojisi çok bozuk ve annemle sürekli kavga halindeler. her zaman ben sayısal bölümde olmayacaktım senin yüzünden yazdım diyor. çocuğun kendi hayatını, psikolojisini geçtim anne için de yıkıcı bir şey bu. böyle olacağını bilse belki o da doğru düşündüğünü yaptırmazdı.
bu yaşlarda siz karar verin desem olmaz, kendisi karar versin desem olmaz. kızınızı en iyi siz tanırsınız. güzellikle konuşun. güven verin, başkalarının etkisi altında kalmasın. umarım uygun yolu bulursunuz.

Merhaba, ben de Meslek Lisesi mezunuyum ve branşım da Çocuk Gelişimi'ydi. Size çok net bir şekilde şunu söyleyebilirim ki çocuğunuzu özgür bırakın. Bakın size durumu elimden geldiğince ayrıntılı bir şekilde özetlemeye çalışacağım.

Kızınız Çocuk Gelişimi bölümünü okurken ona üniversite sınavında gerekli olacak Matematik ve Geometri derslerini çok az görecek. 3. sınıfta 2 saat belki ve son sınıfta hiç. Biz böyle görmüştük en azından. Bu kadar az sayısal eğitimle üniversite sınavında başarılı olma olasılığı çok düşük olacak. Ki kızınızın diğer okuldaki derslerinin düşük olduğunu söylemişsiniz, bu da lisede görmediği matematiği kurslar ile sonradan kapatamayacağı yönünde önemli bir sinyaldir size. Matematik bundan sonra hep karşısına çıkacak ve çok önemli. Ygs, Lys, Kpss... O kadar önemli ki. Bırakın kızınız bir düz lisede okusun ve aşina olsun bu bilgilere, üzerine koyması daha kolay olur. Hele son sene hem staja gidecek, hem okula gidecek hem de Ygs'ye çalışacak. Bunun yerine bölünmeden sadece derslerine ve üniversite sınavına odaklanmasını çok çok daha mantıklı buluyorum. Eğer geçmişe dönebilseydim asla Meslek Lisesi'ne gitmezdim. Hayatımdaki en büyük pişmanlığımdır. Dershaneye gittiğimde ben hiç görmediğim, hatırlamadığım matematik-geometri konularını öğrenmeye çalışırdım, diğerleri ise zor soruları çözmeye çalışırdı. Kısacası ben emeklemeyi öğrenmeye gayret ederken diğerleri nasıl daha hızlı koşarımı düşünürdü. Diğerlerini yakalamak çok zor bu şekilde. Bir düşünün kızınız bu yarışın neresinde olacak?

Ayrıca Çocuk Gelişimi bölümü de artık pek gelecek vadetmiyor. Üniversiteyi kazandığı takdirde Okul Öncesi Öğretmenliği,
Çocuk Gelişimi, Özel Eğitim Öğrt. branşlarından birini seçecek. Gittikçe önü kapanıyor artık özellikle Okul Öncesi Öğretmenliğinin ki kızınız daha lisede. Bir 6 senesi var en temizi. Şu an bile can çekişiyor bu bölüm, 6 yıla gömeriz diye düşünüyorum. Siz şimdi belki üniversiteyi kazanamasa da meslek lisesi mezunu olacak, elinde mesleği olacak en azından çalışır diye düşünüyorsunuz ama yanlış düşünüyorsunuz. Meslek Lisesi çıkışlı olarak kalan bir Çocuk Gelişimci özel kreşlerde düşük maaşlarda yardımcı öğretmen olarak çalışır, çekilecek dert değildir bu. Bir bilgisayar programcılığı, grafikerlik ne bileyim daha teknik bölümler için meslek lisesinde okumak mantıklıdır evet. Bu kişiler lise çıkışlı olarak güzel koşullarda çalışabilirler ama çocuk gelişimciler öyle değil.

Ayrıca kızınızın diğer lisede derslerinin kötü olup bu lisede iyi olması bile size bir şeyler anlatmalı. Meslek Lisesi'nde hocalar tabiri caizse kasmaz. Düz lisede bir hocanın gösterdiği matematiğin yarısını bile göstermez en basiti. Sınıfın seviyesini ölçüp -genelde düşüktür seviye- geçebilsinler diye daha kolay hazırlar soruları vs vs. Kızınız bu şekilde gelişip başarı sağlayamaz. Kızınızı bulunduğu küçük ölçeğin içerisinde değerlendirerek büyük hata yapıyorsunuz. Büyük ölçek içerisinde değerlendirmelisiniz çünkü kızınız onlarla yarışacak. Velsahıl-ı kelam eğer kızınız benim kardeşim yahut kızım olsaydı ne yapar eder onu düz liseye alırdım. Eğer hiç gelecek vadetmiyorsa da meslek lisesinde daha teknik ağırlıklı bölümlerde okuturdum.

Back