• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Öğrenme Psikolojisi Soru Kampı

sedefonur

Huzur..
Kayıtlı Üye
15 Eylül 2009
10.114
1.270
773
kızlar öğrenme psikolojisi dersiyle ilgili sorularımızı buradan paylaşalım :6:

siftahı ben yapayım bari:52:

soru1

aşağıdakilerden hangisi davranışçı ve yapısalcı düşüncenin inceleme yaparken kullandığı ortak bir yoldur?

a-içebakış yöntemini kullanmaları
b-davranışları u-t birimlerine indirmeleri
c-olaylara bütünsel yaklaşmaları
d-organizmanın doğuştan getirdiği içsel özellikler üzerinde önemle durmaları
e-olayları elementçi bir şekilde küçük parçalara ayırarak incelemeleri

ben c şıkkı dedim ama yanlışmış kızlar cevaplayan kişi ona göre cevaplasın lütfen
:34:
cevap: e

soru2
refleksler ve içgüdüler öğrenilmiş davranışlar değildir.
Bu açıklama bir davranışın öğrenilmiş olarak kabul edilebilmesini gerektiren hangi koşula dayanarak yapmıştır?
a-katılımla getirilmiş olma
b-yinelenebilme
c-gözlenebilme
d-ölçülebilme
e-kalıcı izli olma
cevap:a

soruların cevaplarını beyazla yazıyorum altına çözdükten sonra ctrl+a yapıp bakın:34:

soru3

bir öğretmen not tutan öğrencilerine "ağzımdan çıkanları aynen yazmak yerine, söylediklerimzden ne anladıysanız onları yazmanız daha iyi olacaktır.özelliklede geçmişte yaşadığınız bazı olaylarla bu kavramları ilişkilendirmeniz çok güçlü öğrenmeler gerçekleştirmenize aracılık edebilir" demektedir. aşağıdakilerden hangisiyle doğrudan ilişkilidir?

a- kavramsal benzerliklerden yaralanma
b-kavramsal basamaklar
c-kavramsla anlam
d-çağrısışımsal anlam
e-çağrışımsal basamaklar

bu soruda beni aydınlatın kızlar:28:takıldığım yer şurası " özelliklede geçmişte yaşadığınız bazı olaylarla bu kavramları ilişkilendirmeniz çok güçlü öğrenmeler gerçekleştirmenize aracılık edebilir"demiş ya hani bu nedenle çağrışımsal basamak diye düşündüm ben mesela orhan veli kanıkla ilgili aklına gelenler neler kendine göre düşün ben düşünüyorum istanbul, sonra çıplak ayaklı kadın, cımbız bunlar geliyor cevap çağrışımsal anlammış ama ben bu çağrışımsal anlamı anlamadım kızlar ne demek örnekte açıklar mısınız:16:

siftahı ben yapayım bari:52:

soru1

aşağıdakilerden hangisi davranışçı ve yapısalcı düşüncenin inceleme yaparken kullandığı ortak bir yoldur?

a-içebakış yöntemini kullanmaları
b-davranışları u-t birimlerine indirmeleri
c-olaylara bütünsel yaklaşmaları
d-organizmanın doğuştan getirdiği içsel özellikler üzerinde önemle durmaları
e-olayları elementçi bir şekilde küçük parçalara ayırarak incelemeleri

ben c şıkkı dedim ama yanlışmış kızlar cevaplayan kişi ona göre cevaplasın lütfen
:34:
cevap: e

soru2
refleksler ve içgüdüler öğrenilmiş davranışlar değildir.
Bu açıklama bir davranışın öğrenilmiş olarak kabul edilebilmesini gerektiren hangi koşula dayanarak yapmıştır?
a-katılımla getirilmiş olma
b-yinelenebilme
c-gözlenebilme
d-ölçülebilme
e-kalıcı izli olma
cevap:a

soruların cevaplarını beyazla yazıyorum altına çözdükten sonra ctrl+a yapıp bakın:34:

canım ben şöyle düşündüm 1. soruyu e buldum doğruymuş ama e yi açıklayamıcam
şöyle ki a yapısalcı
b davranışçı
c gestalt
d yapısalcı
e yi bilemedim. ama eleyerek yaptım :1:

2.soruda da refleksler ve iç güdüler öğrenilmemiştir; çünkü doğuştan getirilir, yani mesela göz rengimiz vs gibi bi çok özelliğimiz nasıl kalıtımla geliyosa ve öğrenilmiyosa, refleksler de öyledir. o yüzden kalıtımla getirilmiş olmasından kaynaklanıyodur diye düşündüm :26:

ben 2.soruda tam ne istediğini anlamadım canım şimdi refleksler içgüdüler öğrenilmemiştir diyo soruda bizden bunu aşağıdakilerden hangisi kanıtlar diye mi soruyo? yoksa öğrenilmiş davranışı aşağıdakilerden hangisi kanıtlar diye mi soruyo ben 2.dediğim gibi anladım soruyu o yüzden kalıcı izli yaptım cevabı, 1.si gibiyse o zaman a doğru ama ben soruyu anlayamadım:27:

ben ılk soruyu dogru yapamadım ama 2. soru dogruydu.
ve şöyle hanı bu davranıscı kurama tepkı olan bır dusunceye gore soru tarzı.
icguduler dogustan gelır kalıtımla yani genlerden
bu sekılde dusundum canım

ben 2.soruda tam ne istediğini anlamadım canım şimdi refleksler içgüdüler öğrenilmemiştir diyo soruda bizden bunu aşağıdakilerden hangisi kanıtlar diye mi soruyo? yoksa öğrenilmiş davranışı aşağıdakilerden hangisi kanıtlar diye mi soruyo ben 2.dediğim gibi anladım soruyu o yüzden kalıcı izli yaptım cevabı, 1.si gibiyse o zaman a doğru ama ben soruyu anlayamadım:27:

ben de aslında baştan senin gibi düşündüm. sanki hangisi öğrenilmiş davranışa kanıttır gibi sormuş yani o cümlenin tam tersini istemiş bizden. ama doğru cevap a mış, ondan sonra dedim ki kendi kendime demek ki reflekslerin neden öğrenilmemiş olduğunu soruyor. zaten cümlede öğrenilmemiş olduğunu söylemiş, neden diyor, kanıt istiyor. ona da ancak doğuştan yani kalıtımla geldiği için diyebiliriz canım

soru3

bir öğretmen not tutan öğrencilerine "ağzımdan çıkanları aynen yazmak yerine, söylediklerimzden ne anladıysanız onları yazmanız daha iyi olacaktır.özelliklede geçmişte yaşadığınız bazı olaylarla bu kavramları ilişkilendirmeniz çok güçlü öğrenmeler gerçekleştirmenize aracılık edebilir" demektedir. aşağıdakilerden hangisiyle doğrudan ilişkilidir?

b-kavramsal basamaklar
c-kavramsla anlam
d-çağrısışımsal anlam
e-çağrışımsal basamaklar

bu soruda beni aydınlatın kızlar:28:takıldığım yer şurası " özelliklede geçmişte yaşadığınız bazı olaylarla bu kavramları ilişkilendirmeniz çok güçlü öğrenmeler gerçekleştirmenize aracılık edebilir"demiş ya hani bu nedenle çağrışımsal basamak diye düşündüm ben mesela orhan veli kanıkla ilgili aklına gelenler neler kendine göre düşün ben düşünüyorum istanbul, sonra çıplak ayaklı kadın, cımbız bunlar geliyor cevap çağrışımsal anlammış ama ben bu çağrışımsal anlamı anlamadım kızlar ne demek örnekte açıklar mısınız:16:

bu soruyu da d dıye dusundum cunku ogretmen cocukların anladıklarının kendılerınde olusturdugu cagrısımları istıyor.

yani ogrencılerın gecmıste ogrendıgı kavramlarla ogretmenın anlattıklarını bagdastırırsa daha kolay ogrenmeler gerceklestıırır
boylece kalıcı olur
cagrısımsal anlam dedıgı de zaten bır kavramın ben de uyandırdıgı anlamdır. mesela bızım kıtap gorunce kpssyı aklımıza geırmemız gıbı
of cok mu karısık oldu:26:

yok canım karışık olmadı ama kitap deyince aklımıza sayfalar yazıların gelmesi de olur mu?kitap deyince benim aklıma sevgilime yazdığım mektuplar gelebilir mi:37:ya da ingilizcede one van iline karşılık gelir mi be bu one van örneğini anlamadım o karıştırdı benim kafamı:26:

yok canım karışık olmadı ama kitap deyince aklımıza sayfalar yazıların gelmesi de olur mu?kitap deyince benim aklıma sevgilime yazdığım mektuplar gelebilir mi:37:ya da ingilizcede one van iline karşılık gelir mi be bu one van örneğini anlamadım o karıştırdı benim kafamı:26:

olur canım. sen o kavram hakkında ne dusunuyorsan o olur

kavramların sen de cagrıstırdıkları anlamdır bunun tam tanımı işte.
boyle dusunursen yaparsın

sen one yi van iline bagdasıtırıp hıc unutmayabılırsın hanı anladın mı ?
one dıyıce aklına van gelmesi yani
ya boyle klavyeden anlatılamıyor puff

Son düzenleyen: Moderatör:
soru3

b-kavramsal basamaklar
c-kavramsla anlam
d-çağrısışımsal anlam
e-çağrışımsal basamaklar

canım geçmişte yaşadığın bi olay sana öyle bi anlam katıyo ki, sen bugün öğrendiğin şeyi onunla aynı anlama koyabiliyosun. ve ikisi birbirini hatırlatıyor. yani çağrıştırıyor.
basamak daha farklı bişey, mesela konunun başlığı en üsttedir, altında alt başlıklar yer alır, onların altında kendi içinde küçük başlıklar vardır vs. bunlar çağrışımsal basamaktır, bi üstteki başlık alt başlığı hatırlatır veya alt başlık en üstteki başlığı hatırlatır. bu çağrışımsal basamaktır.

aynen :1: keşke msn gibi konuşarak bağlanma şansımız olsaydı, çok mu şey istedim :37:

anladım canım saolasın:34:sedefcim seninkinide anladım ama reptomim daha anlayacağım şekilde açıklamış ikinizde saolun:16:reptomim canım sende çok içtensin ben seni başka yerlere yazdığın yorumlardan biliyorum

anladım canım saolasın:34:sedefcim seninkinide anladım ama reptomim daha anlayacağım şekilde açıklamış ikinizde saolun:16:reptomim canım sende çok içtensin ben seni başka yerlere yazdığın yorumlardan biliyorum

ni demek kuzum o yüzden buradayız :16:

canım tesekkur ederım. ben de snı kpss sayfasından biliyorum dusuncelerimiz karsılıklı:16:

yeni sorularım varrrrr:52:
soru1

aşağıdakilerden hangisi kavram haritalarının hazırlanmasına yön veren en önemli öğretim ilkesidir?

a-anlamlandırma b- sınıflama c-soyutlama d-ilişkilendirme e-şema

cevap anlamlandırmaymış kızlar ancak kavram haritasında biz ilişkilendirmiyor muyuz? cümle kuruyoruz çünkü mesela;

su----------->sıvı(dır)---------------->akışkan(dır) gibi bu ilişkilendirme değil mi?aydınlık bekliyorum
:28:

soru2

ders zili çaldığı halde sınıfa girmeyip bahçede oynamaya devam ettiği için öğretmeninde azar işiten ayşe, hafta sonunda gittiği sinemada filmin başlayacağını belirten zilin sesini duyar duymaz annesinin elini tutarak salona doğru koşmaya başlamıştır.
Ayşenin sinemada zil sesini duyunca salona doğru koşması aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

a-olumsuz aktarma b-tepkisel koşullanma c-ayırt etmeyi öğrenme d-öğrenmenin genellenmesi e-ikinci dereceden koşullanma

ben bu soruya olumsuz aktarma dedim kızlar ama cevap öğrenmenin genellemesiymiş bununla aynı cevabı taşıyan başka soru çözdüm onu doğru yaptım orada eve geç gittiği için annesinden azar işiten zafer annesine ayağını incittiği için geç kaldığını söyleyince annesi azarlamayı bırakır şevkat göstermeye başlar. bu olaydan sonra derse geç kaldığı günlerde benzer yalanlar söyleyerek öğretmeninden azar işitmekten kurtulmaya çalışan zaferin durumu ne ile açıklanabilir?bu sorunun cevabıda öğrenmenin genellenmesi şimdi ben şöyle düşündüm 2.durumda bilişsel bir şey var ancak 1.durumda yaşadığı olayı sinemada duyduğu zil sesine olumsuz aktarmıyor mu?olumsuz aktarım pskomotor davranışlarda mı oluyor yoksa mesela cam önceden soldan açılır camlar değiştirilir sağdan açılır camı açan kişinin zorlanması ama ingilizce öğrenen birinin fransızca öğrenirken zorlanması bilişsele giriyor biraz ama ben aslında yazarken olumsuz aktarım cevabımın olmacağını anladım:)biraz sanırım sadece kelime olarak o soruya daha uygunmuş diye düşündüm mantığımıda ona göre zorladım ama cevap öğrenmenin genellemesi evet kavradım
:34:eğitimde hep böyle oluyor kızlar işte bu soruyu geçen yıl çözsem ikisinide öğrenmenin genellemesi yapardım ama şimdi biraz bilince hemen karışmaya iç içe geçmeye başlıyor kavramlar:26:

yeni sorularım varrrrr:52:
soru1

aşağıdakilerden hangisi kavram haritalarının hazırlanmasına yön veren en önemli öğretim ilkesidir?

a-anlamlandırma b- sınıflama c-soyutlama d-ilişkilendirme e-şema

cevap anlamlandırmaymış kızlar ancak kavram haritasında biz ilişkilendirmiyor muyuz? cümle kuruyoruz çünkü mesela;

su----------->sıvı(dır)---------------->akışkan(dır) gibi bu ilişkilendirme değil mi?aydınlık bekliyorum
:28:

bu soruyu ben de anlamlandırma yapardım ama ınan kı nasıl acıklayacagımı bılemıyorum.
ozellıkle ilişkilendırmeyı anlamadıgın ıcın ıkısı de benzerlık gosterıdıgı ıcın nasıl acıklayacagımı bılemedım:26:

Back