Bu saç dökülmesinin temelinde erkeklik hormonlarına genetik olarak duyarlı olan kişilerde yaptığı etki yatar. Erkeklik hormonlarının (androjenler) genetik olarak hassas saç kökleri üzerindeki etkilerinin sonucu olarak bu tip saç dökülmesi gerçekleşir.
Saç dökülmesinden sorumlu genler anne veya babadan gelebilmektedir.
Ancak bu genleri taşıyan kişilerin hepsinde androgenetik alopesi gelişemez. Bir kişinin saçları dökülmüyorsa ; ya o kişi saç dökülmesinden sorumlu gene sahip değildir ya da mevcut gen aktiflenememiştir.
Androgenetik alopeside androjenler (erkeklik hormonları) rol oynarlar.
Androjenlerin sakal veya vücut kıllarını uyarırken saçlı deri kıllarında nasıl dökülmeye neden oldukları sorusuna net bir cevap henüz verilememiştir. Vücudun farklı bölgelerindeki kıl kökleri androjenlere farklı yanıtlar verirler.
Erkekte saç dökülmelerinin % 90´ ından fazlası androgenetik alopesidir. Beyaz ırka ait erkeklerde bu tip dökülmeye daha fazla rastlanır. Otuzlu yaşlardaki erkeklerin % 30-40 kadarı bu tip saç dökülmesi yaşarlar. Bu oran 60 yaşını aşmış erkeklerde % 80´i geçer.
Dökülme genellikle alın kısmından başlar. Dökülme aşamalı olarak devam eder. İleri evrede kalan kıllarla saçların kaybedildiği saçlı deri arasında keskin bir ayrım olacaktır. Yağ bezlerinde kayıp olmaz; sıklıkla fonksiyonları yani sebum üretimleri artmıştır.
Saçlı derinin yağ dengesini ayarlayan doğal şampuanlar ve ağızdan alınan çeşitli takviyeler yararlı olabilir.